ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συγκεντρώσεις αύριο στις Εφορίες όλης της χώρας

Κλιμακώνεται η πανελλαδική κινητοποίηση που αποφασίστηκε στη σύσκεψη των μπλόκων, την περασμένη Κυριακή

Αγροτοκτηνοτρόφοι της Αργολίδας κατευθύνονται με αυτοκινητοπομπή στο Ναύπλιο

Eurokinissi

Αγροτοκτηνοτρόφοι της Αργολίδας κατευθύνονται με αυτοκινητοπομπή στο Ναύπλιο
Δεύτερη μέρα χτες από την έναρξη της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης και πολλά τρακτέρ βγήκαν στις πλατείες και άλλων χωριών της Θεσσαλίας, ενώ αγωνιστικές κινήσεις εκδηλώνονται σε διάφορες άλλες περιοχές.

Αύριο Παρασκευή, συντονισμένα σ' όλη τη χώρα, οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις στα καταστήματα των εφοριών για να καταγγείλουν τη φορολογική επιδρομή που εξαπέλυσε εναντίον τους η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Στα τέλη του μήνα, η κινητοποίηση θα κλιμακωθεί με στήσιμο μπλόκων στους δρόμους. Μεγάλος αγωνιστικός σταθμός θα είναι το αγροτικό συλλαλητήριο στην «Αγρότικα», στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 1η Φλεβάρη.

Η μαζική και δυναμική συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών στην έναρξη της κινητοποίησης έχει θορυβήσει την κυβέρνηση, που άρχισε, ήδη, να κινεί τους μηχανισμούς, προκειμένου να βάλει εμπόδια και να δημιουργήσει κλίμα τρομοκράτησης.

Αστυνομικοί εμφανίζονται στις πλατείες χωριών, όπου συγκεντρώνονται τα τρακτέρ, ενώ στη Βρυσιά Φαρσάλων προχώρησαν σε καταγραφή των αριθμών κυκλοφορίας των σταθμευμένων αγροτικών μηχανημάτων.

Την επιχείρηση τρομοκράτησης καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, επισημαίνοντας ότι «οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούν αλλά θα πεισμώσουν περισσότερο και θα βγουν πιο μαζικά και αποφασιστικά στη μάχη. Στηριζόμενοι στο δίκιο των αιτημάτων τους και στην ενότητά τους, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα δώσουν, με θάρρος, τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση».

Στη Θεσσαλία

Στην Καρδίτσα, χτες, αυξήθηκε ο αριθμός των τρακτέρ που είχαν βγει προχτές στα χωριά, ενώ αγροτικά μηχανήματα βγήκαν στις πλατείες και άλλων χωριών. Το ίδιο έγινε στα Τρίκαλα και στη Μαγνησία.

Μαζική ήταν η έξοδος τρακτέρ στο νομό Λάρισας. Στην επαρχία Φαρσάλων τρακτέρ βγήκαν σε πολλά χωριά - Βρυσιά, Κατωχώρι, Πολυνέρι, Ευύδριο, Κρήνη, Βασιλί, Ζωοδόχος Πηγή, Βαμβακού, Σιτόχωρο, Χαλκιάδες, Αγιος Κωνσταντίνος κ.α. -, καθώς και στην περιοχή του Πλατυκάμπου. Τις επόμενες μέρες ακολουθούν τα χωριά των επαρχιών Αγιάς, Τυρνάβου και Ελασσόνας.

Ταυτόχρονα, προγραμματίζονται συσκέψεις, με πρωτοβουλίες των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην ΠΑΣΥ, με στόχο να μπουν και άλλοι αγρότες στον αγώνα.

  • Στη Λάρισα συσκέψεις θα γίνουν σήμερα, στις 7 μ.μ., στην Αγιά (ταβέρνα «Κιβωτός») και στις 6:30 μ.μ., στον Αμπελώνα (παλιό δημαρχείο) και αύριο στον Τύρναβο και στην Ελασσόνα.
  • Στα Τρίκαλα, σήμερα στο Μεγαλοχώρι και αύριο στο Μικρό Κεφαλόβρυσο.
  • Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας εκφράζει την αγωνιστική αλληλεγγύη και συμπαράταξη στις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών.
Σε Μακεδονία και Θράκη

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Συντονιστικές Επιτροπές στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, προχωράνε στις παρακάτω κινητοποιήσεις και δράσεις:

  • Στην Πέλλα, νέα σύσκεψη, αυτήν τη φορά στη Σκύδρα, οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο. Προηγήθηκε το βράδυ της Τρίτης η σύσκεψη στο πρώην Δημαρχείο Μενηίδας, με πολύ μεγάλη συμμετοχή αγροτών. Αύριο, Παρασκευή 24 Γενάρη, οργανώνουν κινητοποίηση στην εφορία της Εδεσσας, ενώ σχεδιάζεται και κάθοδος με τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών.
  • Στην Ημαθία, αύριο Παρασκευή, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και η Συντονιστική Επιτροπή καλούν σε κινητοποίηση στη ΔΟΥ της Βέροιας. Αποφασίστηκε επίσης κάθοδος των τρακτέρ σε Κοπανό και Μακροχώρι.
  • Στην Πιερία, θα γίνει αύριο κινητοποίηση στη ΔΟΥ Κατερίνης.
  • Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση αύριο στη ΔΟΥ Λαγκαδά και τις επόμενες μέρες περιοδείες στα χωριά, ενόψει της κινητοποίησης στην «Αγρότικα».
  • Στις Σέρρες, κινητοποίηση αύριο στη ΔΟΥ Σερρών.
  • Στο Κιλκίς, παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στη ΔΟΥ του Κιλκίς.
  • Στην Κοζάνη, αύριο Παρασκευή, στις 11 π.μ., παραστάσεις διαμαρτυρίας στις εφορίες Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Το Σαββατοκύριακο (25-26 Γενάρη) θα γίνουν συνεδριάσεις και συσκέψεις των Επιτροπών Αγώνα και των Συντονιστικών.
  • Στον Εβρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «η ΕΝΟΤΗΤΑ» οργανώνει σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας, αύριο, στις 7 μ.μ.
  • Στη Δράμα, η Επιτροπή Αγώνα Γεωργοκτηνοτρόφων καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να οργανώσουν κινητοποιήσεις με τα αγροτικά τους μηχανήματα στα χωριά και να κλιμακώσουν με μπλόκα.

Επίσης, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια χαιρετίζει τους αγωνιζόμενους αγρότες που δίνουν μάχη για την επιβίωση ενάντια στην πολιτική της συγκυβέρνησης και της ΕΕ.

Σε άλλες περιοχές
  • Στην Αργολίδα, χτες το πρωί, με κάλεσμα του τοπικού Αγροτοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού και της ΠΑΣΥ, αγρότες της περιοχής συγκεντρώθηκαν στην Αγία Τριάδα. Με τα αγροτικά τους οχήματα κατευθύνθηκαν στην Αντιπεριφέρεια στο Ναύπλιο, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Αύριο θα συγκεντρωθούν στην εφορία Ναυπλίου, ενώ πραγματοποιούν συσκέψεις και περιοδείες στα χωριά της περιοχής. Οι αγρότες της Αργολίδας, εκτός από τα γενικότερα προβλήματα, έχουν αδιάθετο μεγάλο μέρος της πορτοκαλοπαραγωγής, ενώ και αυτή που διατίθεται, απορροφάται με εξευτελιστικές τιμές, πολύ κάτω του κόστους.
  • Στα Γιάννενα, με αποφάσεις του Αγροτικού και του Αμπελουργικού Συλλόγου Ζίτσας, θα γίνει σήμερα κινητοποίηση στην εφορία.
  • Στα Χανιά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που διοργανώνει αύριο στις 11 π.μ. στην εφορία.
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να οργανωθεί η αλληλεγγύη στον αγώνα των αγροτών

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της, εκφράζει την αγωνιστική αλληλεγγύη και συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας. Σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Οι κινητοποιήσεις έχουν στο στόχαστρό τους την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Η κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς χειροτερεύει με γοργούς και δραματικούς ρυθμούς. Θα ξεκληριστούν με γρηγορότερους ρυθμούς μικρομεσαίοι αγρότες, συγκεντρώνοντας γη και παραγωγή στα χέρια μεγαλοαγροτών, ενώ η κτηνοτροφία οδεύει στον αφανισμό εντείνοντας τη διατροφική εξάρτηση του λαού μας.

Επομένως, ο αγώνας των φτωχών αγροτών είναι και αγώνας της εργατικής τάξης, ενάντια στη βάρβαρη ταξική πολιτική με αντιμονοπωλιακούς στόχους πάλης και αιτήματα, με αλληλεγγύη. Η αιτία των προβλημάτων είναι κοινή και επομένως οι αγώνες μας πρέπει να πετυχαίνουν την υποστήριξη του ενός με του άλλου. Το "όλοι για έναν και ένας για όλους" ισχύει για το εργατικό και για το αγροτικό κίνημα.

Μπορούμε, με τη συμμαχία μας και τον αγώνα μας, να βάλουμε φρένο στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, μεγάλου κεφαλαίου αλλά και να περάσουμε στην αντεπίθεση, να τους ανατρέψουμε, διεκδικώντας εμείς να πάρουμε την εξουσία και να οργανώσουμε την οικονομία με στόχο την ικανοποίηση όλων των αναγκών της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα να οργανώσουν την αλληλεγγύη των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις των αγροτών, να βρεθούν μαζί τους στη μάχη που ετοιμάζονται να δώσουν».

Επιασαν δουλειά τα παπαγαλάκια...

Με το που ξεκίνησε η πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση, έκαναν την εμφάνισή τους γνωστοί και μη εξαιρετέοι δημοσιολόγοι - βαλτοί ή και αυτόκλητοι - οι οποίοι εκτοξεύουν συκοφαντίες εναντίον των αγροτών, όπως ότι «δε θέλουν να πληρώνουν κανένα φόρο», ότι «αδιαφορούν για την κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα και σκέφτονται μόνο το συμφέρον τους», ότι «δεν προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα που θέτει η ΚΑΠ της ΕΕ για τη γεωργία» και άλλα παρόμοια. Από κοντά και κάποιοι αγροτοσυνδικαλιστές, που κινούνται στον «ντορό» της υποταγής στα κυβερνητικά κελεύσματα και του ευρωμονόδρομου, οι οποίοι κάνουν λόγο για «πολιτική-κομματική υποκίνηση της αγροτικής κινητοποίησης».

Κυβέρνηση και «καλοθελητές» ενεργούν από κοινού, με στόχο να δημιουργήσουν εξαρχής «αρνητικό κλίμα» για την αγροτική κινητοποίηση στην κοινή γνώμη, ώστε να μπορέσουν ευκολότερα να την αντιμετωπίσουν. Η απάντηση των μικρομεσαίων αγροτών, σ' αυτήν την ύπουλη επιχείρηση εναντίον τους, είναι και θα είναι η ακόμα πιο μαζική και δυναμική συμμετοχή στον αγώνα και η εξασφάλιση της αγωνιστικής συμμαχίας και συμπαράταξης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Η μικρομεσαία αγροτιά βγαίνει στους δρόμους όχι για να διεκδικήσει λεφτά και προνόμια αλλά για να αποκρούσει τη νέα σφοδρή επίθεση, που εξαπέλυσαν εναντίον της κυβέρνηση και ΕΕ με σκληρά αντιαγροτικά μέτρα, όπως: Η άγρια φορολόγηση για το εισόδημα, τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια, οι δικαστικές διώξεις και καταδίκες για αγροτικά χρέη, οι μεγάλες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα και στο αγροτικό πετρέλαιο και άλλα βαριά χαράτσια, οι περικοπές και οι παρακρατήσεις στις επιδοτήσεις, οι μειώσεις στις επιστροφές ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων, η μη αποζημίωση για καταστροφές στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες, οι περικοπές στις αγροτικές συντάξεις κ.ά.

Παλεύει για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής-αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης και, ταυτόχρονα, με τον αγώνα της, προβάλλει μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, που θα εξασφαλίζει εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες, φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τη διατροφή και του ελληνικού λαού και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.


Π. Ρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ