ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Στέγη και φαγητό για όλους τους φοιτητές

Κινητοποιήσεις σε Πάτρα και Ηράκλειο

Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις στην Πάτρα
Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις στην Πάτρα
Τη διεκδίκηση άμεσων αιτημάτων, όπως είναι η δωρεάν σίτιση και στέγαση, που είναι δικαίωμα όλων των φοιτητών, αφορούν οι κινητοποιήσεις που κάνουν σχεδόν καθημερινά δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), απ΄ άκρη σ΄άκρη της χώρας, όπου λειτουργούν Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Aπό τους 210 φοιτητές που έκαναν αίτηση στο Πανεπιστήμιο Πάτρας για δωμάτιο στην Εστία, μόνο 36 θα έχουν στέγαση, οι υπόλοιποι μένουν εκτός κι έχουν να επιλέξουν ή να πληρώσουν ενοίκιο ή να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Το γεγονός κατήγγειλαν προχτές με κινητοποίηση φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, καταγγέλλοντας τις πρυτανικές αρχές και τη διεύθυνση της Εστίας που τόσα χρόνια έβαζαν πλάτη στην υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου, ενώ χτες προχώρησαν σε νέα κινητοποίηση στην πρυτανεία, απαιτώντας την άμεση ενοικίαση των δωματίων ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

«Μετά την προηγούμενη παρέμβαση του ΜΑΣ, οι πρυτανικές αρχές δεσμεύτηκαν να νοικιάσουν δωμάτια σε ξενοδοχείο για άλλους 100. Αυτή τη στιγμή εξωθούνται στο να σταματήσουν τις σπουδές τους, ουσιαστικά πετιούνται στο δρόμο, 74 φοιτητές! Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, οι πρυτανικές αρχές εμφανίστηκαν προκλητικές, αφού προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη για την κατάσταση στους ίδιους τους φοιτητές. Κατηγόρησαν όσους εστιακούς έχουν ξεπεράσει τα ν+2 έτη φοίτησης, λέγοντας πως παίρνουν τη θέση αυτών, των πρωτοετών. Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, γνωστοποίησαν τις προθέσεις τους να αρχίσουν να στέλνουν ειδοποιήσεις έξωσης στους μεγαλοετείς φοιτητές», εξηγεί το ΜΑΣ με ανακοίνωσή του και απαιτεί: «Κανένας φοιτητής που θέλει να τελειώσει τη σχολή, που παλεύει να τα βγάλει πέρα με τις δυσκολίες που γεννά για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών η σημερινή πολιτική, δεν πρέπει να πεταχτεί στο δρόμο»!

Κινητοποίηση και στη Διοίκηση του ΤΕΙ Ηρακλείου πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΜΑΣ, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε αύξηση των τιμών στη Λέσχη, μείωση στις μερίδες του φαγητού και κατάργηση του συμπληρώματος. Το ΜΑΣ εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη συνεχή μείωση του προϋπολογισμού του Ιδρύματος για τα ζητήματα της μέριμνας. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ ανέφερε πως η χρονιά είναι εξασφαλισμένη από τα ταμειακά υπόλοιπα του Ιδρύματος.

Οι δυνάμεις του ΜΑΣ απάντησαν πως οι ανάγκες σε ζητήματα σίτισης και στέγασης αυξάνονται και πως ολοένα και περισσότεροι σπουδαστές αναγκάζονται να παρατήσουν τις σπουδές τους. Παράλληλα κάλεσαν τους σπουδαστές να μη συμβιβαστούν και να μη δεχτούν καμία υποβάθμιση των σπουδών τους στο όνομα της κρίσης.

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίων Αθηνών να απορρίψει την υποψηφιότητα της καθηγήτριας Ελένης Καραμαλέγκου για Κοσμήτορα στη Φιλοσοφική, επειδή διαφώνησε με το νόμο-πλαίσιο.

Στο θέμα παρενέβη και το Διευρυμένο Συντονιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων, που σημειώνει ότι προκαλεί μεγάλη ανησυχία «η, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων και της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, απόρριψη υποψηφιοτήτων Κοσμητόρων από Συμβούλιο Ιδρύματος, για την οποία αναμένεται η αποκατάσταση της νομιμότητας από την Πολιτεία». Το Συντονιστικό αφήνει και άλλες αιχμές για τα Συμβούλια Διοίκησης, με αφορμή επιστολή που έστειλαν εκπρόσωποι των Συμβουλίων στον υπουργό, η οποία κατά τους πρυτάνεις «περιλαμβάνει αυθαίρετες ερμηνείες του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τις αρμοδιότητες των πανεπιστημιακών οργάνων. Ο σαφής καθορισμός ρόλων και αρμοδιοτήτων των οργάνων είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων και την ενασχόλησή τους με το μείζον ζήτημα της ανάπτυξης και εξωστρέφειάς τους», σημειώνουν οι πρυτάνεις. Κοινώς, ζητούν να τεθούν όρια στους ρόλους των διαφόρων οργάνων διοίκησης προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι μπίζνες των Πανεπιστημίων.

Επίσης, ο Σύλλογος Παρασκευαστών (Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό) του Πανεπιστημίου Αθήνας, αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου για την απόρριψη της Ε. Καραμαλέγκου, τονίζει ότι «έρχεται να υπηρετήσει πιστά το νόμο-πλαίσιο και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που έφερε η κυβέρνηση ώστε το καινούριο πανεπιστήμιο να είναι πλέον ΑΕ. Οι δηλώσεις υποταγής από τους όποιους υποψήφιους είναι συνέχεια της εκδίωξης του φοιτητικού κινήματος, των εργαζομένων και των οργάνων τους από τις λειτουργίες και τα όργανα του Πανεπιστημίου, για να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο στην επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων και την προσαρμογή των σπουδών στις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου και παράλληλα για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων όλων των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια. Καλούμε όλους τους φορείς να καταδικάσουν αυτή την απόφαση και να παλέψουν ενάντια στην εφαρμογή του νόμου-πλαισίου με στόχο ένα Πανεπιστήμιο που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες», τονίζει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος.

ΚΝΕ
Θεατρικές παραστάσεις στις Δυτικές Συνοικίες

Στιγμιότυπο από τη θεατρική παράσταση «Τρόμος και αθλιότητα του Γ' Ράιχ»
Στιγμιότυπο από τη θεατρική παράσταση «Τρόμος και αθλιότητα του Γ' Ράιχ»
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δυτικού Τομέα Αττικής της ΚΝΕ στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας γνωριμίας της νεολαίας με την ΚΝΕ, διοργανώνει τρεις θεατρικές παραστάσεις στις Δυτικές Συνοικίες.

Συγκεκριμένα, αύριο Σάββατο, παρουσιάζει το έργο του Μπ. Μπρεχτ «Τρόμος και αθλιότητα του Γ' Ράιχ» με τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Περιστερίου. Επίσης αύριο, στην Πετρούπολη, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο (πλατεία Ηρώ), στις 7 μ.μ., παρουσιάζει την παράσταση «Ο τροχός της Ιστορίας» από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

Ακόμα, την Κυριακή 2 Φλεβάρη, στο Αιγάλεω, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γ. Ρίτσος» παρουσιάζει και πάλι την παράσταση «Τρόμος και αθλιότητα του Γ' Ράιχ».

Σύσκεψη εργαζομένων σε πρόληψη - απεξάρτηση

Ανοιχτή σύσκεψη - συζήτηση με τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης, στο ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ, με θέμα το σχεδιασμό της δράσης για το επόμενο διάστημα, διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του ΠΑΜΕ στην πρόληψη και την απεξάρτηση, τη Δευτέρα 27 Γενάρη, στις 6 μ.μ. (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

Στον εισαγγελέα για την «τρύπα» εκατομμυρίων

Η υφυπουργός Υγείας, Ζέτα Μακρή, κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφορά σχετικά με τις καταγγελίες που είχε κάνει πρόσφατα για οικονομική «τρύπα» εκατομμυρίων στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η υφυπουργός είχε καταγγείλει ότι στον ΟΚΑΝΑ υπάρχει «τρύπα» ύψους 8,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,4 εκατομμύρια ευρώ αφορούν ένα ποσό αδιάθετο που βρισκόταν στα ταμεία του ΟΚΑΝΑ και το οποίο δεν υπάρχει πλέον και τα υπόλοιπα 5 εκατομμύρια ευρώ αφορούν χρήματα που δόθηκαν στον ΟΚΑΝΑ από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με την αναφορά που κατέθεσε χτες στην Εισαγγελία η υφυπουργός, το έλλειμμα στον Οργανισμό είναι ακόμα μεγαλύτερο και φτάνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Η αναφορά της Ζ. Μακρή θα διαβιβαστεί στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, ο οποίος αφού τη μελετήσει θα τη διαβιβάσει στους οικονομικούς εισαγγελείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ