ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 2014 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κλιμακώνεται η προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων

Αξιοποιώντας τη μηνυτήρια αναφορά της «Δράσης» το 2010, ο αντεισαγγελέας Θεσσαλονίκης ανακινεί υπόθεση σε βάρος του ΠΑΜΕ

Από τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ το 2010 στα διόδια των Μαλγάρων

MotionTeam

Από τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ το 2010 στα διόδια των Μαλγάρων
Τη συνέχεια των συνδικαλιστικών διώξεων, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε το Μάη του 2010 το πολιτικό κόμμα «Δράση» του Στέφανου Μάνου ενάντια στο ΠΑΜΕ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Η μηνυτήρια αναφορά έχει ήδη αξιοποιηθεί για να ασκηθεί δίωξη ενάντια σε στέλεχος του ΠΑΜΕ που συμμετείχε σε κινητοποίηση, στο πλαίσιο πανελλαδικής απεργίας, στην Τρίπολη.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Συνεχίζεται η αξιοποίηση της γνωστής μήνυσης του κόμματος "Δράση" του βιομήχανου Στ. Μάνου σε βάρος του ΠΑΜΕ, επειδή στέκεται στην πρωτοπορία των εργατικών - λαϊκών αγώνων. Σε αυτήν κατηγορείται το ΠΑΜΕ ως "ένοχο" για μια σειρά πανελλαδικές κινητοποιήσεις εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η κινητοποίηση εργαζομένων και κατοίκων στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης το Μάρτη του 2010, ενάντια στη ληστρική επιβολή διοδίων.

Ευθυγραμμιζόμενος απόλυτα με τη γραμμή της μήνυσης Μάνου, ο αντεισαγγελέας Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, αντί να θέσει την υπόθεση στο αρχείο, αφού δεν είχε προκύψει οτιδήποτε "αξιόποινο" στη συγκεκριμένη κινητοποίηση, ψάχνει στην Αθήνα τον "ηθικό αυτουργό" της κινητοποίησης.

Φτάνει μάλιστα στο σημείο να καλεί ως "ύποπτο" τον εκπρόσωπο της ιδιοκτήτριας του κτιρίου που στεγάζεται το ΠΑΜΕ στην Αθήνα, καλώντας τον να δώσει κατάθεση στο Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της Ασφάλειας Αττικής, στο οποίο έχουν αναθέσει τη δίωξη κάθε λαϊκής κινητοποίησης. Πρόκειται για μεθόδευση εντελώς αστήρικτη και εξωφρενική, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση ακόμη και με τη δική τους "νομιμότητα" που ο κύριος εισαγγελέας υπηρετεί.

Το ΠΑΜΕ δηλώνει για άλλη μια φορά προς κάθε κατεύθυνση ότι κανένας εκφοβισμός, κανένας εκβιασμός, καμία δίωξη, δεν πρόκειται να το οδηγήσουν να υποστείλει τη σημαία του δίκαιου αγώνα της εργατικής τάξης. Θα συνεχίσει ανυποχώρητα την πάλη για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, μέχρι να απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι τον πλούτο που παράγουν, που σήμερα τον κλέβει η τάξη που εκπροσωπεί ο Μάνος».

Σε θέση μάχης οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ

Κινητοποίηση χτες και συνέντευξη Τύπου για το διορισμό ειδικού εκκαθαριστή από την κυβέρνηση

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Την απόφασή τους να εμποδίσουν τα σχέδια της κυβέρνησης να κλείσει την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), διαδήλωσαν οι 360 εργαζόμενοι της επιχείρησης, με κινητοποίηση που έκαναν χτες το πρωί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τη Δευτέρα, θα κάνουν νέα στάση εργασίας και συγκέντρωση στα δικαστήρια, όπου θα συζητηθεί η αίτηση που κατέθεσε το Ελληνικό Δημόσιο, ζητώντας τον ορισμό ειδικού εκκαθαριστή για την ΕΛΒΟ.

Στη διάρκεια της χτεσινής τους κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι αρχικά συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον δήμαρχο. Στη συνέχεια, έκαναν πορεία με κατάληξη το Εργατικό Κέντρο, όπου το σωματείο τους παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρόεδρος του Σωματείου Θ. Αλιόγκας είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα ελλείμματα της ΕΛΒΟ, που σήμερα επικαλούνται κυβέρνηση και τρόικα για να την κλείσουν, δημιουργήθηκαν από το 2006, με ευθύνη του ομίλου «Μυτιληναίος», που είχε το «μάνατζμεντ» της επιχείρησης. Μετά την αποχώρησή του από την πλειοψηφία των μετοχών που κατείχε, τα χρέη εξυπηρετούνται από την ΕΛΒΟ, όπου το Δημόσιο κατέχει σήμερα το 86,37% των μετοχών της.

Μίλησε, επίσης, για τις παραγωγικές δυνατότητες της ΕΛΒΟ, το ανεκτέλεστο έργο ύψους 40 εκ. ευρώ, τη δυνατότητα να κλείσει συμβόλαια για παραγωγή και μετατροπή στρατιωτικών μηχανημάτων και οχημάτων για λογαριασμό άλλων χωρών, ύψους 500 εκ. ευρώ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΕΛΒΟ μπορεί να γίνει βιώσιμη και κερδοφόρα. Κατήγγειλε, τέλος, ότι η ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία, που φαίνεται να προκρίνει το Δημόσιο, θα φέρει μαζικές απολύσεις και τελικά λουκέτο.

Παρέμβαση έκανε, εκ μέρους της εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Κατήγγειλε όσους ακόμη και τώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν στους εργαζόμενους κλίμα αποδοχής ενδεχόμενης νέας ιδιωτικοποίησης, αλλά και όσους κρύβουν ότι το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών στη χώρα μας είναι απόφαση της ΕΕ, που προϋπάρχει της κρίσης και των μνημονίων.

Σημείωσε, τέλος, ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΛΒΟ πρέπει να γίνει αγώνας όλων των εργαζομένων και στη Βιομηχανική Περιοχή και στις γειτονιές, παντού, με στόχευση τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και την ΕΕ.

Στη Βουλή οι συνθήκες εργασίας στα «πεντάμηνα»

Νέα προγράμματα έχει η κυβέρνηση στα σκαριά, για να εξασφαλίσει στους επιχειρηματικούς ομίλους νέους εργαζόμενους με μισθούς πείνας, ακόμα και απλήρωτους. Οπως αποκάλυψε χτες ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας», το νέο πρόγραμμα έχει τίτλο «Εγγύηση για τη νεολαία» και θα αφορά, όπως είπε, «την εργασία και την απασχόληση νέων ανθρώπων μέχρι 24 και μέχρι 29 ετών στον ιδιωτικό τομέα».

Ολα αυτά τα προγράμματα, που ανακυκλώνουν την ανεργία, κύρια των νέων, ο υπουργός προσπάθησε προκλητικά να τα εμφανίσει ως «επίτευγμα» της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «έρχονται να δώσουν ανάσα στις οικογένειες των ανέργων».

Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας», που απευθύνεται σε ΝΠΔΔ, αφορά 50.000 εργαζόμενους, από τους οποίους έχουν ήδη προσληφθεί σε οργανισμούς του Δημοσίου περίπου 46.000. Το πρόγραμμα αυτό, είπε, πατάει στην ανάγκη χιλιάδων ανέργων να βγάλουν ένα μεροκάματο και αποτελεί πιλότο - όπως και τα προηγούμενα, πχ. τα STAGE - για να χτυπηθεί παραπέρα η μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα.

Απαντώντας στις καταγγελίες του ΚΚΕ ότι οι εργαζόμενοι σε αυτό το πρόγραμμα δεν πληρώνονται στο τέλος του μήνα, όπως όλοι οι εργαζόμενοι του Δημοσίου, δεν έχουν δικαίωμα άδειας - ασθενείας από την πρώτη μέρα, δεν εργάζονται σε ασφαλείς συνθήκες (όπως για παράδειγμα 8 εργαζόμενοι που ενώ προσλήφθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής, βρέθηκαν να εργάζονται στο Αττικόν Νοσοκομείο ως νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς ανθυγιεινό επίδομα), ο υφυπουργός απάντησε: «Εχουμε απασχόληση ιδιωτικού δικαίου σε ΝΠΔΔ. Η απασχόληση ιδιωτικού δικαίου σε νομικά πρόσωπα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά».

Την Τρίτη η συγκέντρωση για την «Coca-Cola»

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απεργούς της «Coca-Cola» διοργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 28 Γενάρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Οι εργαζόμενοι της «Coca-Cola» στη Θεσσαλονίκη μπαίνουν στον 5ο μήνα απεργίας, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο των εργοστασίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ