ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 2014 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Ενοχοποιούν το νεκρό εργάτη για το θάνατό του!

Κατάπτυστο το πόρισμα της επιτροπής που διερεύνησε το περιστατικό και υπογράφεται από τον πρόεδρο του σωματείου

Με ένα πόρισμα που αθωώνει τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και δείχνει ως υπεύθυνο το νεκρό εργαζόμενο, επιχειρεί να «κλείσει» η επιχείρηση την υπόθεση του εργατικού ατυχήματος που σημειώθηκε στις 9/12/2013 και στοίχισε τη ζωή στον 40χρονο Γιώργο Κούτσικο.

Οπως καταγγέλλει η παράταξη «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο», η οποία συμμετείχε με εκπρόσωπό της στην επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος, το περιεχόμενο του πορίσματος είναι προκλητικό. Ισχυρίζεται πως ο εργαζόμενος δεν είχε αρμοδιότητα να βρίσκεται στην κορυφή του πύργου πλύσης, από όπου έπεσε και τραυματίστηκε θανάσιμα, υποδεικνύοντας τον ίδιο ως υπεύθυνο για το ατύχημα.

Ο ισχυρισμός αυτός, τον οποίο η πείρα των εργαζομένων στο εργοστάσιο δεν επιβεβαιώνει, βρήκε σύμφωνο τον πρόεδρο του σωματείου, συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ, που έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στο πόρισμα. Οι δυνάμεις του «Εργατικού Αγωνιστικού Μετώπου» καταγγέλλουν την πλειοψηφία του σωματείου που «υπογράφει πορίσματα που βγάζουν ενόχους τους εργάτες».

Οσον αφορά το πρόσφατο θανατηφόρο «ατύχημα» και τα αίτιά του, το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» εξέφρασε από νωρίς τη διαφωνία του με την κατεύθυνση που διαφαινόταν πως θα ακολουθούσε το πόρισμα.

Ο εκπρόσωπός του στην επιτροπή, Παναγιώτης Πολίτης, είχε σημειώσει σε έγγραφη δήλωση ότι «πολλά σημεία - εγκαταστάσεις του εργοστασίου έχουν έλλειψη προληπτικής συντήρησης - αντικατάστασης, είναι σάπια, όπως και το συγκεκριμένο σημείο που έγινε το θανατηφόρο ατύχημα». Ολα αυτά επειδή «η Διοίκηση (όχι μόνο η σημερινή, αλλά και οι προηγούμενες) είναι πάντα στη λογική: Εσοδα - έξοδα - κέρδη - υπερκέρδη - κόστος - οικονομικές ζημιές».

Η δήλωση κατέληγε: «Από αυτή τη σκοπιά και με τη λογική πως η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται, θεωρώ πως κύρια και μοναδική υπεύθυνη για το συγκεκριμένο ατύχημα (συνειδητό έγκλημα κατά τη γνώμη μου), είναι άμεσα η διοίκηση και έμμεσα η κυβέρνηση, όπως και σε όλα τα προηγούμενα ατυχήματα που έχουν συμβεί στο εργοστάσιο (συνειδητά εγκλήματα κατά τη γνώμη μου), ευθύνονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις με τις εκάστοτε διοικήσεις».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΦΥ
«Στον αέρα» η ανεκτίμητη περιουσία των δομών

Μετέωρη και η επαναλειτουργία τους, αν τελικά ψηφιστεί το αντιδραστικό έκτρωμα

Ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι έχουν τον πρώτο λόγο για να μη χαθεί ούτε ένα κεραμίδι απ' την κοινή περιουσία για την οποία μόχθησαν

Eurokinissi

Ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι έχουν τον πρώτο λόγο για να μη χαθεί ούτε ένα κεραμίδι απ' την κοινή περιουσία για την οποία μόχθησαν
Με «μετέωρη» ακόμα την κατάθεση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), άρχισαν οι διαδικασίες μεταφοράς των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Εκτός όλων των άλλων, οι διαδικασίες αυτές βάζουν σε κίνδυνο την περιουσία ανεκτίμητης αξίας που χτίστηκε, μεταπολεμικά, πρωτίστως απ' τον ιδρώτα των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

Ηδη έχει δοθεί εντολή για τη δημιουργία επιτροπών στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ που θα καταγράψουν την περιουσία (ακίνητα, πανάκριβα μηχανήματα και αναλώσιμο υλικό). Στη συνέχεια - και πριν ψηφιστεί ο νόμος - θα γίνει παραλαβή αυτού του υλικού απ' τους περιφερειακούς διευθυντές, οι οποίοι θα πρέπει να το διαφυλάξουν μέχρι την επαναλειτουργία των μονάδων, όταν αυτές περιέλθουν στην ευθύνη των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Στον ΕΟΠΥΥ θα παραμείνουν 1.400 διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι κατανέμονται σε 57 περιφερειακές διευθύνσεις - εκ των οποίων οι εφτά βρίσκονται στην Αττική. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι διευθυντές των 57 περιφερειών καλούνται να παραλάβουν, να διαφυλάξουν και να παραδώσουν στη συνέχεια στις ΥΠΕ περιουσία δισ. ευρώ. Για παράδειγμα, ένας απ' τους διευθυντές στην Αττική θα έχει υπό την εποπτεία του πάνω από τριάντα μονάδες του ΕΟΠΥΥ.

Η διαδικασία της διαθεσιμότητας - κινητικότητας, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, θα διαρκέσει ένα μήνα. Δηλαδή, για ένα - τουλάχιστον - μήνα, όλες αυτές οι υποδομές και το υλικό θα βρίσκονται υπό την εποπτεία 57 ανθρώπων, καθώς οι 8.000 γιατροί και εργαζόμενοι που θα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα απαγορεύεται να εκτελούν «καθήκοντα κύρια και παρεπόμενα».

Ταυτόχρονα, μέσα στον ίδιο μήνα, η κεντρική διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να ετοιμάσει 8.000 διαπιστωτικές πράξεις - αφού προηγηθούν οι αιτήσεις των γιατρών και των εργαζομένων - ώστε να γίνει η μετακίνησή τους στις ΥΠΕ. Ομως οι ΥΠΕ δεν έχουν κανένα οργανόγραμμα, ενώ στην όλη διαδικασία θα πρέπει να συνυπολογιστούν διάφορες ενστάσεις ή παρενέργειες. Δηλαδή, η διαδικασία της επανατοποθέτησης του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ - και πολύ περισσότερο της επαναλειτουργίας των υγειονομικών μονάδων - μένει μετέωρη και μετατίθεται στο άδηλο μέλλον.

Κινητοποιήσεις ενάντια στην πώληση του ΑΔΜΗΕ

Συγκέντρωση στην πύλη του ΚΥΤ Καρδιάς (ΑΔΜΗΕ) έγινε την Πέμπτη το μεσημέρι, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας. Χτες, έδωσε συνέντευξη Τύπου στην Κοζάνη. Κάλεσε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για να μην προχωρήσει η πώλησή του, που ανοίγει το δρόμο για την παραπέρα ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας και θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Την Τρίτη 28/1, στις 7 μ.μ., το ΣΕΕΕΝ διοργανώνει πλατιά σύσκεψη φορέων και πολιτών στο πρώην κοινοτικό κατάστημα Ποντοκώμης. Τη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου καλεί σε απεργία και συγκέντρωση το απόγευμα στην Κεντρική Πλατεία Πτολεμαΐδας. Τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, απεργία, περιφρούρηση στην πύλη του ΚΥΤ Καρδιάς και συγκέντρωση στην Κοζάνη. Παράλληλα, συνεχίζονται οι περιοδείες και οι συγκεντρώσεις σε ΑΗΣ και ορυχεία, για την ενημέρωση και οργάνωση των εργαζομένων.

Επίσης, εργαζόμενοι της ΔΕΗ έκαναν χτες κατάληψη των γραφείων της Επιχείρησης στη Λάρισα. Στην κινητοποίηση χαιρέτισε ο πρόεδρος του ΕΚ Λάρισας, Τάσος Τσιαπλές.

Ιστορικός περίπατος στο Λαύριο

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, διοργανώνει ιστορικό περίπατο την Κυριακή, 2 Φλεβάρη, στο Λαύριο, με σκοπό την ανάδειξη της Ιστορίας του εργατικού κινήματος και την επαφή των νεότερων εργαζομένων με τους αγώνες της εργατικής τάξης. Τηλέφωνα για συμμετοχή: 210 330.1842 και 210 3301.847. Στον ιστορικό περίπατο συμμετέχουν η Ενωση Λογιστών Αθήνας και το Παράρτημα Λογιστών Πειραιά (τηλ. συμμετοχής 210.3835.093 και 210.3802.923).

Τακτικές αποπροσανατολισμού

Την ευκαιρία να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, άλλη μια φορά, σε ατέρμονες δικαστικές ατραπούς και να σπείρουν αυταπάτες, βρήκαν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του οπορτουνισμού. Μια «ιστορία», που συν τοις άλλοις, εξασφαλίζει πελατεία και στα δικηγορικά γραφεία.

Με αφορμή ανώνυμο μήνυμα που στάλθηκε μαζικά για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης - για το οποίο έχει παρέμβει η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος - νομικοί σύμβουλοι, συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (εκπαιδευτικών και άλλων), έβγαλαν γνωμοδοτήσεις και σχετικές ανακοινώσεις. Σε αυτές, αλλού με συγκαλυμμένο τρόπο και αλλού ανοιχτά, σπρώχνουν τους εργαζόμενους σε δικαστικές διεκδικήσεις για την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης.

Να θυμίσουμε ότι αυτό δε συμβαίνει για πρώτη φορά. Πριν από λίγα χρόνια, ανάλογη τακτική ακολούθησαν και για το λεγόμενο επίδομα των 176 ευρώ. Και τότε βγήκαν μπροστά συνδικαλιστικές οργανώσεις και δικηγορικά γραφεία, για να οδηγήσουν στα δικαστήρια όσους δημόσιους υπαλλήλους δεν το είχαν πάρει. Πριν από λίγες μέρες, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το σχετικό αίτημα.

Κανείς δεν απορρίπτει οποιαδήποτε μορφή διεκδίκησης για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το ζήτημα όμως είναι ότι οι δυνάμεις αυτές στήνουν κατά καιρούς βιομηχανίες δικαστικών προσφυγών, που, εκτός των άλλων, συγκαλύπτουν, και άρα αποδυναμώνουν, το κύριο: Οτι η ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων κρίνεται κυρίως και πάνω απ' όλα στο πεδίο της ταξικής πάλης και όχι στις αίθουσες των ταξικών δικαστηρίων.

Με αυτήν την οπτική πρέπει να αντιμετωπιστεί και η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τις αποδοχές των ενστόλων. Οπως σημείωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, «η εμπειρία έχει δείξει επίσης ότι οι κυβερνήσεις βρίσκουν τρόπους για να ξεπερνούν ή να ακυρώνουν στην πράξη δικαστικές αποφάσεις που δεν τους είναι αρεστές». Η θέση αυτή επιβεβαιώνεται ήδη από την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει ως κίνδυνο για την οικονομία και την κοινωνία την απόφαση αυτή, ενώ μιλά για τη λήψη «ισοδύναμων» φορολογικών μέτρων.


Χ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ