ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 2014 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΣΕ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΕΠΕ
Λαίλαπα αντεργατικών μέτρων

Ηχηρή απάντηση πρέπει να πάρουν από εργαζόμενους, ανέργους και νεολαία τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης
Ηχηρή απάντηση πρέπει να πάρουν από εργαζόμενους, ανέργους και νεολαία τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης
Με πρώτο βήμα την επιτευχθείσα συμφωνία στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), ανάμεσα στη συγκυβέρνηση, τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και τη ΓΣΕΕ με την οποία ανοίγει ο δρόμος στη σταδιακή απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και με το μπαράζ μέτρων που «προτείνονται» από το ΚΕΠΕ συμπληρώνεται η γκάμα των αντεργατικών ανατροπών, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Η αντιλαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει νέα μέτρα, όπως: Κατάργηση του κατώτατου μισθού για νέους μέχρι 29 ετών, κατάργηση της υποχρεωτικής απασχόλησης των εργαζομένων μετά τη λήξη του προγράμματος επιδότησης των επιχειρηματιών, κατάργηση και «αντικατάσταση» των επιδομάτων ανεργίας με «επιδόματα απασχόλησης», θεσμοθέτηση της πρακτικής άσκησης για όλους τους φοιτητές της Τριτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο με κρατική επιδότηση στους επιχειρηματίες.

Επιπρόσθετα σχεδιάζουν: Προγράμματα κρατικής επιδότησης του μισθολογικού κόστους επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό, σε χώρες εντός και εκτός ΕΕ, φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, ανάλογα με τον αριθμό και το είδος των νέων θέσεων εργασίας και ακόμη την «παραχώρηση έναντι χαμηλού μισθώματος γεωγραφικών εκτάσεων του Δημοσίου»,επίτευξη διακρατικών συμφωνιών με χώρες εκτός ΕΕ (όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία) για την απορρόφηση ανέργων στη βάση μιας προσεκτικά σχεδιασμένης μεταναστευτικής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, με την απόφαση του ΑΣΕ γίνεται το πρώτο βήμα για την πλήρη απελευθέρωσή τους, πάνω από τα αριθμητικά όρια που ισχύουν μέχρι σήμερα. Στο εξής, οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα λαμβάνουν ευκολότερα έγκριση για ομαδικές απολύσεις, μετά τον επανακαθορισμό του περιεχομένου των σχετικών φακέλων που θα καταθέτουν στο ΑΣΕ, στα πρότυπα της οδηγίας 98/59 της ΕΕ...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δυναμώνουμε τον αγώνα, υπερασπίζουμε τις ζωές μας!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις προτάσεις του ΚΕΠΕ για την υπερεκμετάλλευση των νέων, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει:

«Οι προτάσεις του ΚΕΠΕ (Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) αποτελούν μια νέα ωρολογιακή βόμβα, που συνενώνει όσα σκέφτονται και όσα υλοποιούν κυβερνήσεις - ΕΕ - μονοπωλιακοί όμιλοι. Στο όνομα της "ανάπτυξης" προτείνουν οι νέοι μέχρι 29 χρονών να δουλεύουν για ένα χρόνο χωρίς κατώτατο μεροκάματο, να περιπλανιούνται στα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και της φτώχειας. Δηλαδή να μην έχουν να πληρώσουν ούτε το εισιτήριο για τις μετακινήσεις τους. Αυτό είναι το μέλλον που ετοιμάζουν για τη νέα γενιά.

Οι προτάσεις αυτές έρχονται σαν συνέχεια των συμβάσεων μιας μέρας, ενός μήνα, των δήθεν "δοκιμαστικών περιόδων" στη δουλειά, των προγραμμάτων "επιταγής εισόδου των νέων στην εργασία", της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που διαχωρίζει τους μισθούς των εργαζομένων σε άνω και κάτω των 25 ετών. Μέτρα που δήθεν θα αντιμετώπιζαν την ανεργία των νέων, θα τους διευκόλυναν να μπουν στην αγορά εργασίας.

Η ανεργία όμως, ειδικά στους νέους, όχι απλώς δε μειώθηκε, γιγαντώθηκε. Επιβεβαιώνεται ότι "κρυφός πόθος" τους είναι να τσακίσουν κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα, να γενικεύσουν την απλήρωτη, ανασφάλιστη δουλειά σε όλους τους εργαζόμενους για την κερδοφορία των καπιταλιστών. Ανάπτυξη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και δουλειά με δικαιώματα είναι έννοιες ασυμβίβαστες.

Δεν θέλουν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανεργία. Αντί να εξασφαλίσουν στοιχειώδη μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, "σπρώχνουν" ζεστό χρήμα στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Αυτή είναι η περιβόητη "ελευθερία" που υπόσχονται ΕΕ, κυβερνήσεις: "Ελευθερία" της εργοδοσίας να υπερεκμεταλλεύεται τους νέους για όσο θέλει, να τους απολύει κατά πώς τους βολεύει, να τους μετακινεί από επιχείρηση σε επιχείρηση, από κλάδο σε κλάδο, από χώρα σε χώρα. Η "ελευθερία" να είσαι κακοπληρωμένος, μισοάνεργος - μισοεργαζόμενος, τη μια εδώ, την άλλη εκεί.

Να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος περιμένοντας το "τέρας", που σπρώχνει τη νεολαία στην ανεργία, στη μισοαπασχόληση, στην αμορφωσιά, στη φτώχεια, να μεταμορφωθεί σε "πεντάμορφη". Το σάπιο σύστημα που μας καταδικάζει στη φτώχεια και την ανεργία, η ένωση των εκμεταλλευτών και των κυβερνήσεών τους, η ΕΕ χειρότερα γίνονται, καλύτερα όχι.

Οι νέοι μισοάνεργοι- μισοαπασχολούμενοι, οι νέοι των εργατικών, λαϊκών οικογενειών που βρίσκονται στις σχολές μαθητείας, στα ΤΕΙ και ΑΕΙ, στα σχολεία να υπερασπίσουν τη ζωή τους.

Να δυναμώσουν τον αγώνα, μαζί με τα συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, για:

-- Να μην υπάρχει νέος που θα δουλεύει με μισθό κάτω από 751 ευρώ. Κανένας διαχωρισμός των εργαζομένων με βάση την ηλικία.

-- Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

-- Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και για όλο το διάστημα της ανεργίας.

-- Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.

-- Οι εργαζόμενοι στα διάφορα προγράμματα να πληρώνονται κάθε μήνα και να δικαιούνται ταμείο ανεργίας μετά το τέλος του 5μήνου».

Η σιωπή του υπουργού

«Εχετε κατ' επανάληψη δηλώσει ότι δε θα μειωθούν παραπέρα οι συντάξεις. Ομως, ήδη το 2012 η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ μείωσε τις εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων κατά 1,1% και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προωθεί νέα ακόμη μεγαλύτερη μείωση κατά 3,9%, δηλαδή σωρευτική μείωση κατά 5%, που θα επιφέρει μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων κατά 800 εκατομμύρια ευρώ. Από πού θα καλύψετε αυτό το έλλειμμα των Ταμείων; Από την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ που εισπράττουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ;».

Το παραπάνω ερώτημα έθεσε την Τετάρτη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας στον υπουργό Απασχόλησης, Γ. Βρούτση, κατά την παρουσίαση στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας... αλλά απάντηση δεν πήρε. Είναι προφανές το γιατί ο Γ. Βρούτσης προτίμησε να μην πει τίποτα: γιατί όπως επιβεβαιώθηκε μια μέρα μετά, με τις αποφάσεις του ΑΣΕ και τις προτάσεις του ΚΕΠΕ, η στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, με όποιο μείγμα διαχείρισης κι αν επιλεγεί, περνά από νέα αντιλαϊκά μέτρα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εφιαλτικά για τους εργαζόμενους τα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαιοκρατών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για τα νέα αντεργατικά μέτρα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι προτάσεις του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) για νέο χτύπημα στους ήδη εξευτελιστικούς μισθούς και η απόφαση του ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας), που στρώνει το έδαφος για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αποτελούν ένα ακόμη εφιαλτικό σενάριο για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους, που σχεδιάζεται από κυβέρνηση και κεφαλαιοκράτες.

Το ΚΕΠΕ, συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης και ερευνητικό ίδρυμα υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ανοίγει το δρόμο για κατάργηση του κατώτερου μισθού στους νέους από 18 ως 29 ετών, γενικεύοντας ουσιαστικά την απλήρωτη εργασία στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ενώ το ΑΣΕ, όργανο που προωθεί τον "κοινωνικό εταιρισμό", ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση των απολύσεων, με τη σύμφωνη γνώμη της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

Οι προτάσεις αυτές είναι πόθοι και όνειρα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών για πάμφθηνη εργατική δύναμη. Το γεγονός ότι διατυπώνονται στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας και για τη στήριξη της ανάπτυξης, επιβεβαιώνει αυτό που μόνο το ΚΚΕ λέει: Οτι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας θα είναι για τους λίγους, ενώ οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι χωρίς μισθό και δικαιώματα και μέσα από προγράμματα ανακύκλωσης της φτώχειας και της ανεργίας».

ΠΑΜΕ
Δεν θα ζήσουμε σαν δούλοι

Τις αντεργατικές εξελίξεις τόσο για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων όσο και τους όρους δουλειάς των νέων εργαζομένων, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

Σε δελτίο Τύπου αναφέρει:

«Υστερα από ομόφωνη απόφαση που ικανοποιεί εξίσου μεγαλοεργοδότες - βιομηχάνους - εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ, αποφασίστηκε πως οι ομαδικές απολύσεις δήθεν δε θα απελευθερωθούν, αλλά πρακτικά οι επιχειρήσεις θα μπορούν μαζικά να απολύουν εργάτες και να τους πετούν στο δρόμο. Εγγυητής της συμφωνίας και ικανοποιημένος για την παραπάνω έκβαση, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στον "κοινωνικό και πολιτικό συμβολισμό" που εκπέμπει η παραπάνω συμφωνία.

Συγχαρητήρια για μια ακόμα φορά στη ΓΣΕΕ που δέχεται εργοδοτικά και κυβερνητικά εύσημα. Κάθε άλλος σχολιασμός περιττεύει.

Οι φανερές προτάσεις του κεφαλαίου μέσω του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών), για κατάργηση του κατώτερου μισθού στους νέους, για επέκταση των προγραμμάτων απασχόλησης μέσω επιταγής εισόδου και κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας, πρέπει να συναντήσουν ηχηρή απάντηση.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους συλλόγους κατάρτισης και μαθητείας, τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να ενημερώσουν για τις προκλητικές σκέψεις και προτάσεις τους νέους εργάτες, τους ανέργους και τους σπουδαστές.

Δεν θα ζήσουμε σαν δούλοι!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ