ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κατάπτυστες επιχειρησιακές συμβάσεις στα Ξενοδοχεία

Αποκαλυπτικά παραδείγματα για τις ΣΣΕ που υπογράφουν οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού

Ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αθήνας, σε προηγούμενη κινητοποίηση για τη ΣΣΕ
Ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αθήνας, σε προηγούμενη κινητοποίηση για τη ΣΣΕ
Η υπογραφή των εργοδοτικών συνδικαλιστών «φιγουράρει» κάτω από μια σειρά Συλλογικές Συμβάσεις στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, που δένουν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους στο άρμα της κερδοφορίας των εργοδοτών τους. Τις Συμβάσεις αυτές αποκαλύπτει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα:

1. Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων στα Γιάννενα, που εργάζεται στο ξενοδοχείο «ΒΥΖΑΝΤΙΟ», στο οποίο οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες, έχει συστήσει Ενωση Προσώπων και υπέγραψε στις 30/5/2013 Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση με μισθούς μειωμένους κατά 15% κάτω από την Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση, οδηγώντας τους μισθούς σε συνολική μείωση της τάξης του 30%. Η ίδια Σύμβαση αναφέρει ότι «ο εργαζόμενος δεν μπορεί να αρνηθεί την παροχή εργασίας πέραν του κανονικού ωραρίου, χωρίς να αιτιολογεί αποδεδειγμένα την αδυναμία του». Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα εργάζονται μέχρι τελικής πτώσης και μάλιστα απλήρωτοι. Η συμφωνία ισχύει μέχρι 30/4/2015.

2. Ο πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κασσάνδρας (Χαλκιδική), εξουσιοδοτημένος από το ΔΣ, υπέγραψε για τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου «ΣΑΝΥ» Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση για το 2013 που καταργεί το 5ήμερο και ορίζει 6ήμερη εργασία, όταν η πληρότητα του ξενοδοχείου φτάνει το 85%. Εργοδότης στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδης, ο οποίος φυσικά χαιρέτισε την υπογραφή ΣΣΕ από την Ομοσπονδία το 2012, με μειώσεις μισθών 15%.

3. Η πλειοψηφία του κλαδικού Σωματείου της Ρόδου υπέγραψε τις προηγούμενες μέρες Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση τριετούς διάρκειας, με τις ίδιες περίπου «συμβολικές αυξήσεις» - κοροϊδία που υπέγραψε και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας. Παράλληλα, όμως, κατάργησε τη ρύθμιση βάσει της οποίας οι τέσσερις μήνες της «νεκράς περιόδου» υπολογίζονταν στην ετήσια προϋπηρεσία, χαρίζοντας στα αφεντικά το μισό επίδομα προϋπηρεσίας. Επιπλέον, κατάργησε το άρθρο της προηγούμενης τοπικής ΣΣΕ, που προέβλεπε επίδομα 5% πάνω στις βασικές αποδοχές για τους εργαζόμενους που δούλευαν με σπαστό ωράριο. Επί της ουσίας, δηλαδή, υπέγραψαν Συλλογική Σύμβαση με επιπλέον μειώσεις στους μισθούς, παρουσιάζοντάς την κι αυτή ως σύμβαση με «αυξήσεις»!

Τα «έργα και οι ημέρες» των εργοδοτικών συνδικαλιστών στα παραπάνω ξενοδοχεία ήταν προοίμιο για την υπογραφή της νέας κλαδικής ΣΣΕ, πριν από λίγες μέρες, από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) που συνοδεύτηκε από τους πανηγυρισμούς κυβέρνησης και εργοδοτών.

Η σύμβαση αυτή προβλέπει παγίωση της μείωσης του 15% στους κατώτερους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων (συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2012), διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με 10ωρη ημερήσια απασχόληση, ενώ για το 2015 συμφωνήθηκε «αύξηση» - κοροϊδία 1% στους μισθούς.

Είναι βέβαιο ότι η νέα απαράδεκτη κλαδική σύμβαση ανοίγει το δρόμο για να υπογραφούν ακόμα περισσότερες επιχειρησιακές συμβάσεις, όπως οι παραπάνω. Εδώ βρίσκεται η τεράστια ευθύνη που πρέπει να χρεώσουν οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας και ανάλογα να διαμορφώσουν τη στάση τους στους τόπους δουλειάς.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σύσκεψη με Ομοσπονδίες και Συνδικάτα για τις ΣΣΕ

Εγινε την Τρίτη και συζήτησε την παραπέρα δράση και το συντονισμό για τη διεκδίκηση της υπογραφής τους

Σύσκεψη με τις Ομοσπονδίες Κλωστοϋφαντουργών, Οικοδόμων, Τύπου και Χάρτου, Φαρμάκου, Λογιστών, Τροφίμων - Γάλακτος και Ποτών, καθώς και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε κλάδους όπως Μέταλλο, Χρηματοπιστωτικό, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες κλπ. διοργάνωσε την Τρίτη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Θέμα της σύσκεψης ήταν οι ΣΣΕ. Ορισμένες βασικές διαπιστώσεις που προέκυψαν από τη συζήτηση είναι οι εξής:

  • Οι κλαδικές συμβάσεις έχουν λήξει και η εργοδοτική επέλαση στους μισθούς, στα μεροκάματα και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης αγριεύει. Το διαμορφωμένο νομικό πλαίσιο - το ίδιο που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις - αφήνει στην εργοδοσία ελεύθερο πεδίο για να χρησιμοποιεί κάθε εργασιακή μορφή που εκείνη τη συμφέρει, σε βάρος των εργαζομένων.
  • Οσες κλαδικές συμβάσεις υπογράφονται είναι με μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων. Η ΕΓΣΣΕ δεν υπάρχει, παρά μόνο ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ.
  • Η εργοδοσία έχει στρατηγικό σχέδιο και με βάση αυτό προχωρά. Αυτό υπηρετούν οι κυβερνήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο του κεφαλαίου και των μονοπωλίων.

Στη συζήτηση εκφράστηκε ομόθυμα η ανάγκη οι ταξικές ομοσπονδίες και τα συνδικάτα, με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων, να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για την υπογραφή των ΣΣΕ, χωρίς να παραχωρήσουν ούτε σπιθαμή από τα κατοχυρωμένα μέχρι σήμερα μεροκάματα και δικαιώματα, με πιο σχεδιασμένη οργάνωση και συντονισμό κατά χώρο δουλειάς και όμιλο, κατά κλάδο παραγωγής. Ταυτόχρονα, να κλιμακωθεί η πάλη για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ, στηρίζοντας την ολοκληρωμένη πρόταση του ΠΑΜΕ.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν πρωτοβουλίες κατά κλάδο, αλλά και συνολικά, που θα συμβάλουν στο να ανέβουν οι αγωνιστικές διαθέσεις. Οι Ομοσπονδίες και τα συνδικάτα καλούν «όλους τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση των ΣΣΕ στα χέρια τους. Να παλέψουν για να επιβάλουν το δίκιο τους, με καλή οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς και συσπείρωση στις κλαδικές μας ομοσπονδίες και το ταξικό κίνημα. Καμιά ατομική ή επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις να μη γίνει αποδεκτή».

Στο πλευρό των εργαζομένων στα «πεντάμηνα»

Παράσταση διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση των πληρωμών στους εργαζόμενους στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» οργανώνει το Κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Μαγνησίας, την Τρίτη 21/1, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου και στις 11 π.μ. στον ΟΑΕΔ. Τα προβλήματα των εργαζομένων στα αντίστοιχα προγράμματα στην Αχαΐα αναδεικνύει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αχαΐας: «Οι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν από τον ΟΑΕΔ (ως εργαζόμενοι γενικών καθηκόντων) και διοχετεύτηκαν σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων. Απασχολούνται στην καθαριότητα, τα ασφαλτικά - πίσσες, σε τεχνικές υπηρεσίες. Σε κάποιες υπηρεσίες, όπως στις πίσσες, εργάζονται χωρίς μέσα ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες κ.ά.), χωρίς ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά. Παρόλο που εργάζονται σε βαριές ανθυγιεινές εργασίες δεν προέβλεψε κανένας, ούτε ο ΟΑΕΔ ούτε ο δήμος, να τους παρέχει τα μέσα ατομικής προστασίας και ένα λίτρο γάλα, όπως προβλέπεται από το νόμο γι' αυτές τις εργασίες».

Να αλλάξουν παντού οι συσχετισμοί

Σχολιάζοντας τις απαράδεκτες επιχειρησιακές συμβάσεις και την υπογραφή τους από τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές, η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της:

«Κοινό στοιχείο όλων αυτών των συνδικαλιστών είναι ότι οι ίδιοι και οι πλειοψηφίες στα ΔΣ των σωματείων που ανήκουν ήταν πιστά δεμένοι όλα τα προηγούμενα χρόνια στο άρμα της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας με τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Είναι οι ίδιοι που ετοιμάζονται από καιρό να αλλάξουν - ή πιο καλά να ξανααλλάξουν - "πουκάμισο", να εμφανιστούν - αν όχι με άλλη παράταξη - ως "ακομμάτιστοι", αφού φρόντισαν με την αμέριστη στήριξή τους στα κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου να βάλουν τη σφραγίδα τους σε όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις των τελευταίων 20 χρόνων.

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου, κυρίως τους συνδικαλιστές εκείνους που δεν έχουν ταυτίσει τα συμφέροντά τους με αυτά των εργοδοτών, να κόψουν κάθε επαφή και σχέση με όσους έχουν πάρει συνειδητά το μέρος των μεγαλοξενοδόχων. Να αλλάξουν το συντομότερο τους συσχετισμούς, σε κάθε σωματείο που κυριαρχεί ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός. Να εμπιστευτούν, να στηρίξουν, να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΠΑΜΕ σε κάθε σωματείο, σε όλη τη χώρα.

Να μπουν σε κάθε χώρο δουλειάς πλαίσια Συλλογικών Συμβάσεων που επαναφέρουν τους μισθούς και τα δικαιώματα που είχαμε πριν τις προδοτικές υπογραφές των ξεπουλημένων. Να αποφασίσουν και να επιβάλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το μέλλον το δικό τους και των οικογενειών τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ