ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΑΚΑΒΕΛΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
ΜΑΚΑΒΕΛΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
φωτό 1

Στη μνήμη της συντρόφισσας ΤΟΥΦΕΚΤΣΗ ΘΕΟΔΩΡΑΣ που «έφυγε» από τη ζωή την 1/1/2014, ο σύζυγός της Βαγγέλης και τα παιδιά της, Ορέστης και Τασούλα, προσφέρουν στο ΚΚΕ 500ευρώ.

Η σ. Θεοδώρα γεννήθηκε το 1939 στη Μάντρα Σουφλίου. Τα παιδικά της χρόνια σημαδεύτηκαν από την ενεργή συμμετοχή της οικογένειάς της στην Εθνική Αντίσταση. Ο πατέρας της έχασε 3 παιδιά στον ΔΣΕ. Το 1948 η μητέρα της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το χωριό με δυο ανήλικα παιδιά, τη Θεοδώρα και την αδερφή της Μόρφω, πηγαίνοντας πρώτα στη Βουλγαρία και μετά στην Αν. Γερμανία. Το 1954 πήγε στην Τασκένδη και το 1958 σπούδασε στο πανεπιστήμιο Αγροτικής Οικονομίας στο Λένινγκραντ. Το 1963, ως γεωπόνος, εργάστηκε στην Τασκένδη. Η σ/σσα Θεοδώρα έδωσε μάχη όλα αυτά τα χρόνια για την πολιτική του ΚΚΕ, μέλος του οποίου υπήρξε από το 1964. Επαιρνε ενεργό μέρος στους αγώνες στη ζωή και τη δράση του Κόμματος, όπως και του ΠΑΜΕ, του συλλόγου γυναικών Αλεξ/λης, της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ κ.ά.

***

φωτό 1

Εκλεισε ένας χρόνος που «έφυγε» από τη ζωή ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΗΣ, αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης και αξιωματικός του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, όπου τραυματίστηκε τέσσερις φορές. Ο Γιώργος Κατσής γεννήθηκε στα 1928 σε πολυμελή αγροτική οικογένεια, στο χωριό Ανω Κτιμένη ν. Καρδίτσας. Ολόκληρη η οικογένεια του Ν. Κατσή, δόθηκε στους αγώνα, από την πρώτη στιγμή της ιταλικής επίθεσης μέχρι την υποχώρηση του ΔΣΕ. Εξι αδέλφια από την οικογένεια Ν. Κατσή πολέμησαν με το όπλο στο χέρι στη μεγάλη δεκαετία του λαού μας, 1940 - 1949.

ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
Το 1947 ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΗΣ, 19 ετών εντάχθηκε στον ΔΣΕ και σ' όλη τη διάρκεια της δράσης του βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των μαχών, όπως στις μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις στο Γράμμο και το Βίτσι, το 1948. Συμμετείχε, επίσης, στη μάχη της Φλώρινας, στον ελιγμό για την ανακατάληψη του Γράμμου, στα πατώματα, το Λέσιτς κ.λπ. Ηταν απόφοιτος ανθυπολοχαγός της 6ης σειράς της Σχολής Αξιωματικών του ΓΑ του ΔΣΕ. Για την όλη του τολμηρή και ανδρεία δράση, στον Γιώργο Κατσή αποδόθηκε το Μετάλλιο Ανδρείας.

Ο ίδιος, ως πολιτικός πρόσφυγας, με το ήθος και την τόλμη που τον χαρακτήριζαν, δόθηκε ολοκληρωτικά στη μάχη της κατάκτησης της γνώσης και των επιστημών, αρχίζοντας σπουδές από τη Σχολή Μεταλλειολόγων της Μόσχας, μηχανικός στον κλάδο οικοδόμησης επιχειρήσεων βαριάς Βιομηχανίας, στο Ινστιτούτο Μελετών του Υπουργείου της ΕΣΣΔ ως διευθυντής Αρχιμηχανικός Τμήματος πρωτοτύπων σχεδίων. Ασχολήθηκε με το σχεδιασμό και τη μελέτη σειράς μεγάλων σύγχρονων νοσοκομειακών μονάδων στην Τασκένδη, καθώς σε άλλες περιοχές της Μέσης Ασίας. Γι' αυτή του τη μοναδική δουλειά βραβεύτηκε με 5 Μετάλλια σοσιαλιστικής άμιλλας. Πλούσια ήταν και η δράση του στην κοινωνική ζωή της παροικίας των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων. Μέλος του ΚΚΕ έγινε στα 1948. Με τον ίδιο ζήλο συνέχισε με το ΚΚΕ και με την επιστροφή του, αλλά και στο Σύλλογο των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων.

ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Στη μνήμη του, η γυναίκα του, Ευδοκία, τα παιδιά του Ευαγγελίτσα και Νίκος και τα εγγόνια του προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χαλανδρίου.

***

φωτό 3

Στη μνήμη των παρακάτω αγωνιστών από το χωριό Κυψέλη (Χόσεψη) Αρτας, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για ελεύθερη και ανεξάρτητη Ελλάδα, συγγενείς, φίλοι και συγχωριανοί τους πρόσφεραν, 3η δόση, στο ΚΚΕ, για την οικονομική εξόρμησή του, 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου (Χρήστος Νταβαντζής):

* Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Φ. ΜΑΚΑΒΕΛΟΣ (φωτ.), αντάρτης του ΕΛΑΣ, δολοφονήθηκε τον Οκτώβρη του 1946 στο χωριό Ανεμοράχη Αρτας.

* Ο ΔΗΜΟΣ ΦΛΟΥΔΑΣ, αντάρτης του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε στις 19 Φλεβάρη 1943 στη θέση Καλτσιόνα Αρτας.

* Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΓΑΛΑΖΟΥΛΑΣ, αντάρτης του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε στις 13 Σεπτέμβρη 1944 στο χωριό Κομπότι Αρτας.

* Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΣΙΤΣΑΣ, αντάρτης του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε στο χωριό Πέτα Αρτας στις 13 Σεπτέμβρη 1944.

* Τα αδέρφια ΔΗΜΗΤΡΗΣ και ΑΛΕΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΩΚΑΣ, αξιωματικοί του ΕΛΑΣ, στη μάχη της Νέας Ιωνίας και Νέου Ηρακλείου Αττικής σκοτώθηκε ο Αλέκος. Ο Δημήτρης βαριά τραυματισμένος πιάστηκε, μεταφέρθηκε στο Χαϊδάρι και εκτελέστηκε το 1944.

* Οι ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ (φωτ.) και ΗΛΙΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ πιάστηκαν στο χωριό Κυψέλη, καταδικάστηκαν σε θάνατο από το έκτακτο Στρατοδικείο των Ιωαννίνων και εκτελέστηκαν το 1948.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΗΣ
* Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΠΑΠΠΑΣ (Σακκάς) γεννήθηκε το 1920, σπουδαστής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, το 1940 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Αντάρτης του ΕΛΑΣ από το 1942, στις 20 Μάρτη 1947, κατέφυγε στον ΔΣΕ. Τον Ιούνη του 1948 ονομάστηκε Λοχαγός Πολ. Επίτροπος. Ηταν Πολ. Επίτροπος στο 601 Τάγμα της 14ης Ταξιαρχίας. Σκοτώθηκε στο Μπίκοβικ του Βίτσι στις 11 Νοέμβρη 1948. Μετά θάνατο προήχθη σε Ταγματάρχη.

* Ο ΔΗΜΟΣ Β. ΠΑΠΠΑΣ, αντάρτης του ΕΛΑΣ, αρρώστησε βαριά και πέθανε το 1943.

* Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (φωτ.), αντάρτης του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, πέθανε πολιτικός πρόσφυγας.


ΤΟΥΦΕΚΤΣΗ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΤΟΥΦΕΚΤΣΗ ΘΕΟΔΩΡΑ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ