ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ν' απομονωθεί η ναζιστική ιδεολογία και δράση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τη χτεσινή Μέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Φυλακισμένοι στο στρατόπεδο του Αουσβιτς υποδέχονται τους Σοβιετικούς απελευθερωτές
Φυλακισμένοι στο στρατόπεδο του Αουσβιτς υποδέχονται τους Σοβιετικούς απελευθερωτές
Ανακοίνωση για τη Μέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Σε εκδήλωση - φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που διοργανώθηκε από πλήθος φορέων χτες το πρωί στο Θησείο, στο χώρο όπου έχει αναγερθεί το μνημείο των θυμάτων, στεφάνι εκ μέρους του ΚΚΕ κατέθεσε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Στην ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Τιμούμε σήμερα τη Μέρα Μνήμης των Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Συμπληρώνονται σήμερα 69 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Αουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό στις 27 Γενάρη 1945.

Το Αουσβιτς στάθηκε το μεγαλύτερο συγκρότημα εξόντωσης ανθρώπων, Εβραίων, κομμουνιστών και αντιστασιακών από την Πολωνία, τη Σοβιετική Ενωση, την Ελλάδα, τη Γαλλία και πολλές άλλες χώρες. Η απελευθέρωση του Αουσβιτς αποτελεί αποκάλυψη για την ιστορική μνήμη της φρίκης του κολαστηρίου των στρατοπέδων συγκέντρωσης και της ναζιστικής θηριωδίας. Αποκάλυψη μιας τραγικής και απίστευτης αλήθειας για το μέγεθος της ανθρώπινης αγριότητας: της προγραμματισμένης, μαζικής και με απάνθρωπες μεθόδους εξόντωσης εκατομμυρίων ανθρώπων από τη βάρβαρη ναζιστική μηχανή.

Είναι ανάγκη, σήμερα, όλοι οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι μαζικοί φορείς, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και κάθε τίμιος άνθρωπος, με την πάλη τους να απομονώσουν τη ναζιστική ιδεολογία και δράση, τους υμνητές τους, την εγκληματική Χρυσή Αυγή. Να πρωτοστατήσουν στους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τις σχολές, τις γειτονιές, για να μάθουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία όλη την αλήθεια για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το φασισμό, την Αντιφασιστική Νίκη των λαών. Να μην περάσει η παραχάραξη και η διαστρέβλωση της Ιστορίας των λαών που επιχειρεί η ΕΕ».

Προκλητική εμφάνιση χρυσαυγιτών στο Κερατσίνι

Ανακοίνωση της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ

Στις εργατογειτονιές του Κερατσινίου επανεμφανίστηκαν το Σάββατο 25 Γενάρη οι χρυσαυγίτες. Εκαναν παρέλαση με στρατιωτικό βηματισμό και σχετική περιβολή, φώναξαν φασιστικά συνθήματα στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Π. Φύσσας και κατέβασαν το πανό που είχε αναρτηθεί στη μνήμη του. Ομάδα απ' αυτούς, συνεχίζοντας την παρέλασή τους, πετροβόλησαν το στέκι «Ρεσάλτο» που είναι κοντά στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι και προκάλεσαν ζημιές σε παρακείμενο σπίτι.

Σε ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ σημειώνει: «Καταγγέλλουμε την τρομοκρατική εμφάνιση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι. Η ναζιστική συμμορία των δολοφόνων, με προκλητικό τρόπο, εμφανίστηκε στις εργατογειτονιές του Κερατσινίου, τραμπούκισε περαστικούς, εργαζόμενους και επαγγελματίες που δυσανασχετούσαν για την παρουσία τους, ενώ βεβήλωσε και το χώρο που δολοφονήθηκε από τα χέρια τους ο Παύλος Φύσσας.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία του Πειραιά πρέπει με αποφασιστικότητα να απομονώσουν τους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. Να μην μπορούν να στέκονται σε κανένα χώρο δουλειάς, σε καμιά λαϊκή γειτονιά. Η οργάνωση της πάλης του λαού είναι αυτή που θα δώσει αποφασιστική απάντηση στους απογόνους των ναζί».

Το βράδυ της Κυριακής, τα ναζιστικά αποβράσματα χτύπησαν και τα γραφεία της ΚΟΒ Περάματος του ΚΚΕ. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ, οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής βεβήλωσαν ξανά τα γραφεία του Κόμματος, γράφοντας σύνθημα στην πρόσοψη του κτιρίου, ενώ συνθήματα φασιστικού περιεχομένου έχουν γράψει και σε διάφορα σημεία της πόλης.

Στην ανακοίνωση της ΚΟΒ Περάματος σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Οι κομμουνιστές δεν τρομοκρατούνται από τους θρασύδειλους της Χρυσής Αυγής. Θα συνεχίσουν αταλάντευτα την πάλη τους για το δίκιο και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και του λαού, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και σε κάθε δύναμη που υπηρετεί τα αφεντικά.

Καλούμε το λαό, τη νεολαία του Περάματος, τα σωματεία, τους συλλόγους στο μαζικό κίνημα, να τους απομονώσουν, να μην μπορούν να σταθούν σε καμιά γειτονιά, σε κανένα χώρο δουλειάς, γιατί ο μόνος που μπορεί και πρέπει πραγματικά να αντιμετωπίσει, με τον οργανωμένο αγώνα, την ιδεολογία και πρακτική των φασιστοειδών της ΧΑ, είναι το ίδιο το εργατικό λαϊκό κίνημα. Το ναζισμό και το φασισμό θα τον τσακίσει και θα τον απομονώσει το ίδιο το κίνημα».

Διώξεις με ερωτήματα για τα ΕΑΣ

Ποινική δίωξη για απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς κατά 19 ατόμων, μελών των διοικήσεων των «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων», την περίοδο 2006-2010. Κατηγορούνται ότι προκάλεσαν ζημιά στο Δημόσιο, καθώς έδιναν αποζημιώσεις λόγω συνταξιοδότησης ως και τέσσερις φορές παραπάνω από τα προβλεπόμενα. Οι 19 κατηγορούμενοι, μέλη των διοικήσεων των «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων», υποστήριξαν ότι τα ΕΑΣ δεν είναι επιχείρηση κοινής ωφέλειας και ως εκ τούτου δεν ισχύει πλαφόν στις αποζημιώσεις. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν συνολικά από το 2003 έως το 2010 φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατ. μετρητά και τα υπόλοιπα ως κεφαλαιοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, προκαλεί ερωτήματα ο χρόνος που η υπόθεση αποκτά δημοσιότητα, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση προχωράει με τροπολογία στην επί της ουσίας διάλυση των ΕΑΣ.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «DER SPIEGEL»
Εμπλέκει τον πρόεδρο των Γερμανών βιομηχάνων στις μίζες για τους εξοπλισμούς

Τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ούλριχ Γκρίλο εμπλέκει ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» στην υπόθεση των δωροδοκιών στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Γκρίλο, κατά την εξεταζόμενη από τις δικαστικές αρχές περίοδο, ήταν επικεφαλής της εταιρείας «STN Atlas», που, σύμφωνα με την κατάθεση του Παναγιώτη Ευσταθίου, εμπλέκεται στο σκάνδαλο.

Στο δημοσίευμα, ο Ευσταθίου φέρεται να μπορεί με ονόματα και αποδεικτικά εμβασμάτων να αποδείξει ότι από τα τέλη της δεκαετίας του '90, ο ίδιος ως εκπρόσωπος της «Rheinmetall» και της πρώην θυγατρικής της, «STN Atlas», δωροδοκούσε Ελληνες αξιωματούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Οι συγκεκριμένες «πρακτικές» έχουν απαγορευτεί νομοθετικά στη Γερμανία από το 1998. Αυτό που έχει ενδιαφέρον για τη Γερμανία, είναι το γεγονός ότι επικεφαλής της «Rheinmetall» και της «STN Atlas», έως το α' εξάμηνο 2001, ήταν ο σημερινός πρόεδρος της BDI Γκρίλο.

Οι συντάκτες του άρθρου σημειώνουν ότι κατά την επαφή τους με τον Γκρίλο ο τελευταίος εμφανίστηκε νευρικός. «Δεν είχα καμία πληροφόρηση τότε ότι στις δουλειές μας στην Ελλάδα υπήρξαν παράνομες πληρωμές». Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η «Rheinmetall» ισχυρίζεται ότι δεν έγιναν παράνομες πληρωμές σε Ελληνες αξιωματούχους και επικαλείται «εσωτερική έρευνα» που έκανε η ίδια η εταιρεία. Στο «θετικό αποτέλεσμα» του εσωτερικού ελέγχου, παρέπεμψε και ο Γκρίλο. Οι εσωτερικοί ελεγκτές, ωστόσο, δεν έλαβαν υπόψη τους τις καταθέσεις Κάντα και Ευσταθίου.

Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμα ότι σύμφωνα με τον Ευσταθίου, Γερμανοί μάνατζερ πήραν επίσης μερίδιο από τις «βρώμικες» ελληνικές συμφωνίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ανακριτικών Αρχών της Βρέμης, που ερευνούν την υπόθεση, μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται δέκα πρώην συνεργάτες της «Rheinmetall» και έξι συνεργάτες της «STN Atlas», εκ των οποίων κάποιοι εργάζονται ακόμη και σήμερα στις εταιρείες, ενώ στον Ευσταθίου διοχετεύθηκαν περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ. Οι δε υπεύθυνοι των «Rheinmetall» και «STN Atlas» επέτρεψαν να γίνουν αυτές οι πληρωμές, παραβλέποντας τους ισχύοντες κανονισμούς.

Ο Ευσταθίου δήλωσε στους ανακριτές ότι συνάντησε μόνο μία φορά τον Γκρίλο στην Αθήνα, με την ευκαιρία της υπογραφής μιας συμφωνίας, και δεν είχαν μιλήσει σχετικά με «λαδώματα», αλλά επιμένει ότι η κορυφή της διοίκησης θα έπρεπε να είχε εικόνα. Την άποψή του φαίνεται, αναφέρει το «Spiegel», να συμμερίζονται οι ανακριτικές Αρχές της Βρέμης, οι οποίες, σε απόφαση για την έκδοση εντάλματος έρευνας, σημειώνουν ότι «ήδη από το 1999 η "STN Atlas" είχε θέσει ερώτημα στην ηγεσία του ομίλου για το χειρισμό ασυνήθιστα υψηλών προμηθειών προς τον "συνέταιρο συνεργασίας" ενός Ελληνα αντιπροσώπου».

Μερεμέτια στο θεσμικό πλαίσιο

Στην Ελλάδα, ο υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στη «Real News», δήλωσε ότι αρχές Φλεβάρη η κυβέρνηση παρουσιάζει στην Επιτροπή Αμυνας και Εξοπλισμών της Βουλής, «προτάσεις για θεσμικές παρεμβάσεις αλλά και αλλαγές στις πρακτικές συναλλαγών μεταξύ κράτους και εταιρειών», ώστε να διασφαλίζεται «διαφάνεια» στα εξοπλιστικά. Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε δαπάνη στο χώρο του εφοδιασμού και της συντήρησης (νέες προμήθειες οπλισμού δε γίνονται) θα συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και θα ζητείται έγκρισή της.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να παράσχει δυνατότητα στους αρχηγούς των Επιτελείων να προβαίνουν σε αγορές ανταλλακτικών κόστους έως και 400.000 ευρώ. Ακόμα να προωθήσει διατάξεις ώστε να υλοποιηθούν τα περιλάλητα αντισταθμιστικά ωφελήματα που θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια από τις προμηθεύτριες εταιρείες οπλικών συστημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ