ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συνεχίζεται σήμερα η απεργία στη ΔΕΗ

Τη μάχη της περιφρούρησης έδωσαν χτες οι ταξικές δυνάμεις σε Αττική και Δυτική Μακεδονία

Από την περιφρούρηση της χτεσινής απεργίας στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Ρουφ
Από την περιφρούρηση της χτεσινής απεργίας στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Ρουφ
Με νέα 24ωρη απεργία σήμερα, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ αντιδρούν στην πώληση του ΑΔΜΗΕ, την οποία προωθεί η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που από χτες συζητιέται στην Επιτροπή της Βουλής. Οι ταξικές δυνάμεις στη ΔΕΗ, που συσπειρώνονται στο Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας Νομού Αττικής, η παράταξη της «Αγωνιστικής Συνεργασίας ΔΕΗ» αλλά και το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, πρωτοστατούν στην οργάνωση των εργαζομένων για την επιτυχία της κινητοποίησης.

Στη χτεσινή απεργία, οι ταξικές δυνάμεις περιφρούρησαν χώρους δουλειάς στην Αττική, μεταξύ αυτών τη Διεύθυνση Συστήματος Μεταφοράς στο Ρουφ. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοραή, στην Αθήνα στις 3.30 μ.μ. Θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή.

Στη Δυτική Μακεδονία, από νωρίς το πρωί, οι εργαζόμενοι περιφρούρησαν τους τόπους δουλειάς, ορυχεία και Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς, όπως στο ΚΥΤ Καρδιάς, παρά το τσουχτερό κρύο και το χιόνι. Στη συνέχεια, στις 11 π.μ., έχοντας στο πλευρό τους εργατικές λαϊκές οικογένειες της περιοχής, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Πέτρος Ταταρίδης, πρόεδρος του ΣΕΕΕΝ Δυτικής Μακεδονίας. Το απόγευμα έγινε σύσκεψη φορέων στο κοινοτικό κατάστημα Ποντοκώμης. Σήμερα Τετάρτη, το ΣΕΕΕΝ οργανώνει νέα περιφρούρηση της απεργίας, από τις 7 π.μ., στο ΚΥΤ Καρδιάς και στις 11 π.μ. συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοζάνης.

Απεργοί έξω από το ΚΥΤ Καρδιάς
Απεργοί έξω από το ΚΥΤ Καρδιάς
Οι ταξικές δυνάμεις διεκδικούν: Οχι στην πώληση του ΑΔΜΗΕ και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας. Αμεση προκήρυξη θέσεων μόνιμης και σταθερής εργασίας. Υπογραφή ΣΣΕ για τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας και κατάργηση του δουλεμπορίου. Αμεση μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών, μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας, στον οποίο θα εντάσσεται και η ΔΕΗ, που θα έχει στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος, πλήρως κοινωνικοποιημένο, αποδεσμευμένο από τις οδηγίες και τους νόμους της ΕΕ.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΕΜ
Συναντήθηκαν με Μανιάτη οι «αντ' αυτού» της εργοδοσίας

Να μην επιτρέψουν οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις τους να γίνονται «ουρά» των βιομηχάνων και εργαλείο στις δικές τους επιδιώξεις, κάλεσαν τους εργαζόμενους του κλάδου οι δυνάμεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μεταλλεργατών, συμμετέχοντας στη χτεσινή απεργία που κήρυξε η ΠΟΕΜ.

Στο πλαίσιο της απεργίας, η ΠΟΕΜ διοργάνωσε συγκέντρωση στο υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), με μικρή όμως συμμετοχή από τα εργοστάσια του κλάδου. Στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, της ΠΟΕΜ και των σωματείων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, μετέφερε το αίτημα της εργοδοσίας για φτηνότερο ρεύμα στις επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικός της επικίνδυνης λογικής που πάνε να επιβάλουν στους μεταλλεργάτες, είναι ο ισχυρισμός του εκπροσώπου της ΓΣΕΕ ότι οι εργαζόμενοι και οι βιομήχανοι μπορεί να έχουν ταξικές διαφορές αλλά στο συγκεκριμένο ζήτημα, στη διεκδίκηση δηλαδή φτηνής Ενέργειας για λογαριασμό των επιχειρήσεων, «είμαστε όλοι μαζί γιατί κρίνεται το μέλλον των χαλυβουργιών». Με το ίδιο επιχείρημα, Ομοσπονδία και σωματείο έσυραν τους εργαζόμενους να δεχτούν εκ περιτροπής εργασία και μειώσεις μισθών στο Βόλο, ενώ πριν από λίγες μέρες η εργοδοσία προχώρησε και σε απολύσεις χωρίς να ακουστεί «κιχ».

Από την πλευρά του, απαντώντας στους «αντ' αυτού» της εργοδοσίας, ο Γ. Μανιάτης είπε ότι η μείωση του κόστους για την ενεργοβόρο ευρωπαϊκή βιομηχανία θα τεθεί στο Συμβούλιο Κορυφής και στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας τον προσεχή Μάρτιο, ύστερα από πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας. Με τη σειρά του, αξιοποιώντας το έδαφος που καλλιεργούν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΠΟΕΜ για τη χειραγώγηση των εργαζομένων, προσπάθησε να στρατεύσει τους εργαζόμενους στους στόχους της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο ίδιος ζήτησε από τη συνδικαλιστική πλειοψηφία να υπάρξει πανευρωπαϊκός συντονισμός, επικαλούμενος ότι η ενεργοβόρος βιομηχανία της Ευρώπης αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα σε σχέση με τους διεθνείς της ανταγωνιστές.

Απεργούν για Σύμβαση στη «NEWREST»

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από σήμερα Τετάρτη, προχωράνε οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «NEWREST» στο αεροδρόμιο των Σπάτων, διεκδικώντας ικανοποιητική ΣΣΕ και δουλειά με ανθρώπινους όρους εργασίας, είτε για συμβασιούχους είτε για μόνιμους είτε για κάτω των 25 είτε για μεγαλύτερους.

Η «NEWREST» προέκυψε μετά από τη συγχώνευση των «OLYMPIC AIR» - «AEGEAN», προκειμένου να εξυπηρετεί τα αεροσκάφη της νέας εταιρείας. Στο άλλο catering που υπάρχει προσωρινά στο αεροδρόμιο, το «Olympic catering», έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους 40 εργαζόμενοι. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ εκφράζει την ταξική της αλληλεγγύη στον αγώνα που δίνει το σωματείο εργαζομένων της NEWREST. Σημειώνει ότι η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης θα είναι ένα θετικό αποτέλεσμα που θα επηρεάσει και άλλους κλάδους και εργαζόμενους.

Στη Βουλή συζητιέται η πώληση του ΑΔΜΗΕ

Στην τελική ευθεία μπήκε η διαδικασία για την πώληση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Από χτες το απόγευμα, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που προβλέπει την παραπέτα ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας - ΑΔΜΗΕ ΑΕ (μέχρι σήμερα είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ ΑΕ).

Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και η τροπολογία που προβλέπει την παραπέρα δραστική συρρίκνωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, μέσω της διάσπασής τους και το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων, που οδηγεί σε μαζικές απολύσεις και ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή τους.

Σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ, προβλέπεται ότι το 66% των μετοχών του πωλείται σε ιδιώτες, ενώ το Δημόσιο θα αποκτήσει το υπόλοιπο 34%, όχι καταβάλλοντας χρήμα, αλλά συμψηφίζοντας τα όσα του οφείλει η ΔΕΗ από φόρους, τέλη για τη χρήση λιγνίτη, ή άλλες απαιτήσεις του Δημοσίου προς την εταιρεία. Το τίμημα θα καθοριστεί ανάλογα με την τελική προσφορά του επενδυτή, ενώ η πώληση θα ολοκληρωθεί το δεύτερο 6μηνο του 2014.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι το νομοσχέδιο υλοποιεί την οδηγία 72/2009 της ΕΕ για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι μέρος της μακροχρόνιας σχεδιασμένης πολιτικής που παραδίδει αυτόν το νευραλγικό τομέα στα μονοπώλια, η οποία έχει αφετηρία τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που ψηφίστηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ (σήμερα ΣΥΡΙΖΑ). Ανέφερε τι έχει στοιχίσει μέχρι τώρα στο λαό αυτή η πολιτική της απελευθέρωσης και η σταδιακή ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όπως οι κοντά 400.000 οικογένειες που βρίσκονται στο σκοτάδι.

Συνολικά, είπε, με αυτήν την πολιτική «το αποτέλεσμα θα είναι ενεργειακή φτώχεια για την εργατική τάξη και το λαό». Επισήμανε ότι με τη στρατηγική της απελευθέρωσης έχουν συμφωνήσει ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποίησε για τους «κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή για τον έλεγχο των ενεργειακών διαδρόμων».

Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, κατέληξε, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία. Κάλεσε τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ «να συμπορευτούν στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, να στηρίξουν το δρόμο ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ