ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πανσπερμία ελαστικών εργασιακών σχέσεων στα ΤΕΙ...

...με παράλληλη συρρίκνωση του εκπαιδευτικού προσωπικού

Την τεράστια συρρίκνωση του εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ καταγγέλλουν οι Σύλλογοι Εκτάκτων Εκπαιδευτικών των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Αθήνας, Πειραιά και Καρδίτσας και καλούν το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές στα Ιδρύματα να αναλάβουν συντονισμένα αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης της Παιδείας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, παρουσιάζουν την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στα ΤΕΙ. Οπως αναφέρουν, «σήμερα τα Ιδρύματα λειτουργούν με το 5% του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού σε σχέση με το 2009 (όταν το Εκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό κάλυπτε το 80% των προγραμμάτων σπουδών), ενώ την ίδια στιγμή το μόνιμο προσωπικό μειώνεται σταθερά λόγω συνταξιοδοτήσεων».

Αναφέρονται επίσης στις εργασιακές σχέσεις, με τις οποίες απασχολείται σήμερα το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ, και είναι:

«Εκτακτοι Εκπαιδευτικοί με βάση τη νομοθεσία που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Εκτακτοι Εκπαιδευτικοί που έχουν ίδια δικαιώματα με τους πρώτους αλλά μισθοδοτούνται από χρήματα των οικείων Ιδρυμάτων.

"Πανεπιστημιακοί υπότροφοι" με μισθούς πείνας από χρήματα των οικείων Ιδρυμάτων.

Υπότροφοι των Ειδικών Λογαριασμών με μισθούς 100 ευρώ το μήνα για 10 και 15 ώρες, χωρίς αξιολογικούς πίνακες, χωρίς δικαιώματα.

Εθελοντές, που το μόνο προσόν τους είναι η προσφορά τους να διδάξουν δωρεάν.

Μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό».

Οι σύλλογοι των Εκτάκτων διαβλέπουν τάση για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του Εκπαιδευτικού Προσωπικού μέσω αλλαγών στα προγράμματα σπουδών και τονίζουν ότι, «παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των μελών του κλάδου μας έχει μειωθεί στο ελάχιστο, είμαστε υποχρεωμένοι να παλέψουμε κόντρα στη μοιρολατρία ή τη συνειδητή συμμετοχή στο "έργο" της μετατροπής των ΤΕΙ σε Ιδρύματα κατάρτισης, με πτυχία χωρίς καμία αξία». Ξεκαθαρίζουν δε, ότι θα αξιοποιήσουν κάθε μέσο ώστε να μη νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των εργαζομένων αλλά και των φοιτητών μορφές και σχέσεις εργασίας που παραπέμπουν στην απόλυτη εκμετάλλευση, που καθιστούν τους εκπαιδευτικούς έρμαια των Διοικήσεων και του υπουργείου.

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αναζητά χρηματοδότηση από επιχειρηματίες

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ

Να σημάνει συναγερμός, με οργάνωση σε κάθε μάθημα και εργαστήριο, σε κάθε έτος, για να αντιμετωπιστεί η πολιτική που ανοίγει την «πόρτα» για την εισβολή επιχειρηματιών στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, καλεί, με ανακοίνωσή της, τους σπουδαστές το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Αναφερόμενη στην «πρόταση» του προέδρου του ΤΕΙ να απευθυνθεί το Ιδρυμα για χρηματοδότηση στους Θεσσαλούς επιχειρηματίες, στη βάση της επικίνδυνης «λογικής» που λέει ότι «αφού δεν επαρκεί η χρηματοδότηση από το κράτος για να λειτουργήσουμε το ΤΕΙ, να ψάξουμε να βρούμε άλλες πηγές και πιο συγκεκριμένα τους επιχειρηματίες της Περιφέρειας», σημειώνει ότι «πατάει» πάνω στην τραγική κατάσταση, που, από την αρχή της χρονιάς, έχει διαμορφωθεί στο ΤΕΙ, καθώς:

  • Το 95% των εκτάκτων καθηγητών που κάλυπταν πάγιες διδακτικές ανάγκες σε μαθήματα και εργαστήρια, δεν επαναπροσλήφθηκαν.
  • Σε μία σειρά σχολές, όπως στα Ιατρικά Εργαστήρια και Νοσηλευτική Λάρισας, στη Διατροφής και Διαιτολογίας στην Καρδίτσα, στην Πολιτικών Μηχανικών στα Τρίκαλα, δε γίνεται μεγάλος όγκος μαθημάτων και εργαστηρίων, είναι «στον αέρα» η εξεταστική και οι σπουδαστές και οι οικογένειές τους δε γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Η ΚΝΕ επισημαίνει ότι η πρόταση του προέδρου κινείται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της συγκυβέρνησης και της ΕΕ, που ρητά μιλάνε για αυτοτελή οικονομική δραστηριότητα των Ιδρυμάτων. Αυτό το ζουν, καθημερινά, οι σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλίας, που υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για σίτιση, στέγαση, μεταφορά, βιβλία, υλικά. Μεταφράζεται στο 1,20 ευρώ που δίνουν κάθε μέρα για να πάνε για μάθημα, στα 4 ευρώ στη Λέσχη για ένα γεύμα, στα 200 ευρώ για δωμάτιο στη φοιτητική Εστία, στα εκατοντάδες ευρώ για ποδιές, βιβλία, σχεδιαστικά όργανα κ.ά.

«Το κράτος, διώχνει από πάνω του το κόστος για υπηρεσίες Παιδείας, Υγείας, διασφαλίζοντας ζεστό χρήμα που απλόχερα δίνει με επιδοτήσεις, αναπτυξιακούς νόμους, στους μεγαλοκαρχαρίες, επιχειρηματίες, βιομήχανους, εφοπλιστές, με μία λέξη στους κεφαλαιοκράτες. Και για μας; Οποιος τα καταφέρει μέσα σ' αυτήν την κατάσταση έχει καλώς, όποιου δεν αντέχει το πορτοφόλι, κακό του κεφαλιού του», σχολιάζει η ΚΝΕ.

Ακόμα, στην ανακοίνωσή της τονίζει: «Είναι υπεύθυνη η πολιτική της ΕΕ, που εδώ και χρόνια με δεκάδες αποφάσεις της, έδωσε την κατεύθυνση για το πώς πρέπει να είναι η Παιδεία όλων των βαθμίδων στα κράτη - μέλη της: πρέπει να είναι "ανταγωνιστική", που σημαίνει πανάκριβη για μας και τις οικογένειές μας, με απαξιωμένα τα πτυχία μας, για να μας αναγκάζουν να επανακαταρτιζόμαστε. Με λίγα λόγια, κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες επιχειρηματιών και βιομηχάνων. Αυτήν την πολιτική υλοποιούν όλα τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, και έχουν κυβερνήσει. Την ουσία αυτής της πολιτικής της ΕΕ, στηρίζουν και τα κόμματα που υπόσχονται μια φιλολαϊκή ΕΕ».

Ημέρα δράσης για τις ανάγκες των μαθητών

Κινητοποιήσεις αύριο Πέμπτη

Φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση
Φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση
Με αιτήματα εδώ και τώρα ένα γεύμα για όλα τα παιδιά, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του κράτους και δωρεάν μεταφορά των μαθητών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί σε κινητοποίηση τους εκπαιδευτικούς, μαζί με τους γονείς και τους μαθητές αύριο Πέμπτη.

Στην Αθήνα, προγραμματίζεται στη 1 το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27) και στη συνέχεια στο υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17) και ήδη σχετική απόφαση συμμετοχής έχουν πάρει οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής, «Ο Σωκράτης», και Περιστερίου, «Ελλη Αλεξίου».

Στη Θεσσαλονίκη, προγραμματίζεται συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Σε συμμετοχή καλούν η Α', Β' και Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πυλαίας-Χορτιάτη.

Στη Ζάκυνθο, η τοπική ΕΛΜΕ καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη 1 το μεσημέρι στην έδρα της Αντιπεριφέρειας.

Στην Κεφαλονιά, θα γίνουν επίσης παραστάσεις διαμαρτυρίας σε διάφορους φορείς, ώστε κανένας μαθητής να μη μείνει χωρίς φαγητό, ρεύμα, μεταφορά. Στην κινητοποίηση αυτή, που ήταν προγραμματισμένη πριν τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών, η τοπική ΕΛΜΕ προτάσσει το αίτημα για άμεσα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και για στατική επάρκεια των σχολείων - ανέγερση των νέων σχολικών συγκροτημάτων.

Πρωτοβουλίες και από τους γονείς

Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής προτείνει στους συλλόγους γονέων και τις ενώσεις να συγκεντρώσουν υπογραφές στο επόμενο διάστημα και να ζητήσουν ένα δωρεάν γεύμα για κάθε παιδί στο κάθε σχολείο. «Η εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας για την αξιοποίηση 8ετούς προγράμματος ΕΣΠΑ που θα δίνει ένα σάντουιτς σε κάθε μαθητή Δημοτικού Σχολείου Αναμορφωμένου Προγράμματος, μέσω επιδότησης των κυλικείων, δεν αρκεί. Θέλουμε για όλα τα παιδιά, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, χωρίς ημερομηνία λήξης και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και άλλων "φιλάνθρωπων": Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σ' όλους στους μαθητές, ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό φορέα των γονιών. Δωρεάν μεταφορά των μαθητών μέσα από τα μέσα Μαζικής Μεταφοράς», τονίζει η Ομοσπονδία.

Εκδήλωση για την αξιολόγηση

Εκδήλωση για την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών διοργανώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στη Λήμνο. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στη Μύρινα (αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην Επαρχείου, στη Λεωφόρο Δημοκρατίας), στις 6 μ.μ. και θα μιλήσει ο Αχιλλέας Ζορμπάς, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και του ΔΣ της ΔΟΕ.

Διαλέξεις για την ψυχοσωματική υγεία των παιδιών

Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου διοργανώνουν κύκλο διαλέξεων με θέμα: «Η σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών σχολικής ηλικίας». Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν έως και το Μάη του 2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου (Γυμναστηρίου 64 & Καλύμνου). Ειδικοί επιστήμονες αναλαμβάνουν να απαντήσουν σε πολλά ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με την αυτοεκτίμηση, την επιθετικότητα, το παιδικό στρες, την ελλειμματική προσοχή και την υπερκινητικότητα, τη λειτουργία της μνήμης, τη σεξουαλικότητα των παιδιών, τη σωστή διατροφή κ.ά. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η ανάπτυξη ενός έγκυρου εκλαϊκευμένου επιστημονικού διαλόγου, για γονείς, εκπαιδευτικούς και κάθε ενδιαφερόμενο.

Η πρώτη διάλεξη γίνεται σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., με θέμα «Αυτοεκτίμηση: παιδί, σχολείο, οικογένεια» και ομιλήτρια την Δρ. Βίκυ Σίμου, διευθύντρια του Κέντρου Συναισθηματικής Ερευνας και Αυτοεκτίμησης.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κλειστή έμεινε χτες η Λέσχη σίτισης

Κλειστή έμεινε χτες η Φοιτητική Λέσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με πρόσχημα την... αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της. Πάντως προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι η Πρυτανεία και το ΔΣ της Λέσχης αποφάσισαν κάτι τέτοιο, ενώ λίγες μέρες πριν είχε γίνει κινητοποίηση στη Λέσχη κατά την οποία - σύμφωνα με τη διοίκηση - σιτίστηκαν και φοιτητές που για ποικίλους λόγους δεν έχουν πάρει κάρτα σίτισης.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καταγγέλλει την ενέργεια των Πρυτανικών Αρχών να κλείσουν τη Λέσχη για μια μέρα, σημειώνοντας ότι προσπαθούν να στρέψουν ένα κομμάτι των φοιτητών απέναντι σε άλλο. Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές να παλέψουν μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα κάθε σχολής, μέσα από τους Συλλόγους και να απαιτήσουν: Δωρεάν ποιοτική σίτιση για κάθε φοιτητή, άμεση και επαρκή κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες της σίτισης, καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στη Λέσχη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ