ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Εν μέσω αντιπαραθέσεων προχωρά η αναμόρφωσή του

Ωδίνες προκαλεί η εξελισσόμενη αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος και η προσπάθεια των δυνάμεων της διαχείρισης που το συνθέτουν να ενισχύσουν τη σταθερότητά του, ώστε να ανταποκρίνεται στην ανάγκη της αστικής τάξης για σταθερές κυβερνήσεις, με μεγαλύτερη ικανότητα χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις -για διαφορετικούς λόγους- στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ μετά την προχτεσινή εκδήλωση στην Κηφισιά της «πρωτοβουλίας των 58». Μερίδα του ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα στα όσα ειπώθηκαν απ' τον Α. Παπαδόπουλο εναντίον του Α. Παπανδρέου, ενώ η ΔΗΜΑΡ κάλεσε τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου να αποφασίσει με ποιον θα πάει και ποιον θ' αφήσει. Παρ' όλα αυτά, ο Α. Παπαδόπουλος, αναζωπυρώνοντας τη φημολογία ότι βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός ΔΗΜΑΡ, συμμετέχει στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και την ερχόμενη Δευτέρα μιλά ξανά σε εκδήλωση των «58» στον Πειραιά.

Στους «58», αντιπαραθέσεις εκφράζονται για το ποιος θα ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου, ποιος θα φαίνεται ως διοργανωτής της συνδιάσκεψης του Φλεβάρη, ποιο θα είναι το όνομα του ψηφοδελτίου. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, με δυσαρέσκεια άκουσαν στο ΠΑΣΟΚ δηλώσεις της Α. Δρέττα, που παραμένει μέλος της ΚΠΕ, η οποία είπε πως οι «58» θα κατέβουν στις ευρωεκλογές ως «Δημοκρατική Παράταξη», ότι το όνομα «δεν είναι κλειδωμένο» και ότι οι «58» θα πρέπει να μετεξελιχθούν σε κόμμα.

Στο μεταξύ, ο Φ. Κουβέλης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι προχωρά το ζήτημα της ένταξης των ευρωβουλευτών που τυχόν θα εκλέξει η ΔΗΜΑΡ στην ομάδα των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, προσθέτοντας πως στις 28 Φλεβάρη έχει προσκληθεί στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος απ' τους Σουλτς και Σβόμποντα. Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας «δεν αναγνωρίζουμε σε κανέναν το μονοπώλιο του σοσιαλισμού στην Ελλάδα».

Ο Σπ. Λυκούδης επανήλθε, χτες, με κριτική προς τις επιλογές της πλειοψηφίας. Μιλώντας στον ρ/σ «Βήμα» υπερασπίστηκε μια «πολιτική μεγαλύτερων ανοιγμάτων και πρωτοβουλιών», ενώ για πρώτη φορά κράτησε αποστάσεις απ' τους «58», λέγοντας: «Και οι 58, τώρα πια, μετατοπίζονται από την αρχική τους στάση, που ήταν μια κίνηση διαλόγου και μετασχηματίζονται σε έναν πολιτικό σχηματισμό που θα συμμετάσχει στις εκλογές. Συνεπώς, γι' αυτό που θα ήθελα εγώ, δηλαδή ένας ανοικτός διάλογος για τη συνένωση των δυνάμεων, είναι μια εξέλιξη αρνητική».

Εκλογική συμπόρευση και με τη ΔΗΜΑΡ ζήτησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης και περιέγραψε τις διαδικασίες συγκρότησης ενιαίου «κεντροαριστερού» ευρωψηφοδελτίου, ως «τρίτου πόλου» απέναντι σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «9.84» είπε: «Το ΠΑΣΟΚ εξαρχής θεώρησε ότι το ζήτημα της κεντροαριστεράς αφορά και στη ΔΗΜΑΡ (...) θα ήταν γόνιμο, σε μια πορεία προς τις ευρωεκλογές, να υπήρχε ένας ειλικρινής προγραμματικός διάλογος των δύο κομμάτων και όλων των φορέων και των κινήσεων που υπήρχαν σ' αυτόν το χώρο, προκειμένου να υπάρχει μια τρίτη επιλογή». Σε ό,τι αφορά την πιθανή μετεξέλιξη των «58» και άλλων σε ενιαίο κόμμα, υπεραμύνθηκε μιας κοινής καθόδου στις ευρωεκλογές σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, αλλά χωρίς διάλυση του ΠΑΣΟΚ, ενώ για τα υπόλοιπα ζητήματα ζήτησε η συνδιάσκεψη να διοργανωθεί απ' το ΕΣΚ και το ΠΑΣΟΚ που είναι εκφραστής του στην Ελλάδα και εκεί να αποφασιστούν όλα τα ζητήματα που άπτονται της συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
«Τρώγονται» με το «μεγάλο Συνασπισμό»

Στην επιφάνεια παραμένει η συζήτηση για το ενδεχόμενο συγκρότησης μελλοντικά μιας κυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σενάριο που αποτυπώνει τη στρατηγική σύγκλιση των δύο κομμάτων και απηχεί προβληματισμούς στους κόλπους της αστικής τάξης για τη δυνατότητα να ασκείται απρόσκοπτα η αστική διαχείριση, υλοποιώντας την πολιτική που χρειάζεται, ενώ ταυτόχρονα θα χειραγωγεί και θα ενσωματώνει το λαό.

Χτες, η συζήτηση αναζωπυρώθηκε από δηλώσεις του Μ. Γλέζου στη Βουλή, ο οποίος κάθε άλλο παρά απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, αν αυτή ...αλλάξει θέσεις, αν συμφωνήσει, δηλαδή, με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του χρέους. Πρόκειται ουσιαστικά για δήλωση που πρώτος ο Ν. Βούτσης είχε κάνει, σε ανύποπτο χρόνο, στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη και την οποία επανέλαβε προχτές.

Ο Μ. Γλέζος φέρεται να διερωτήθηκε: «Θα εγκαταλείψει η κυβέρνηση την πολιτική του δανεισμού; Θα σταματήσει να αρπάζει από το λαό για να σώσει τις τράπεζες; Αν το κάνει αυτό, δεν πιστεύω συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να έχουμε αντίρρηση». Μετά τον ντόρο που προκάλεσε η δήλωση αυτή, ο Μ. Γλέζος επανήλθε καταγγέλλοντας διαστρέβλωση των λεγομένων του, καθώς, όπως υποστηρίζει, απλώς ...ειρωνευόταν.

Στο θέμα αναγκάστηκε να αναφερθεί και ο Ν. Βούτσης, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που πρώτος άνοιξε το θέμα, θέτοντας ως προϋπόθεση για τη συνεργασία τη συμφωνία ως προς τη διευθέτηση του χρέους. Μιλώντας χτες στη Βουλή κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποβάλει στα φιλικά προσκείμενα σ' αυτήν ΜΜΕ τη σχετική σεναριολογία και απευθύνει στον ΣΥΡΙΖΑ «μια πρόσκληση για συνενοχή στο νεοφιλελεύθερο μονόδρομο». Ο ίδιος που προ ολίγων ημερών άφηνε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο, χτες ανέβηκε στα κεραμίδια χαρακτηρίζοντάς το «ιστορικό ατόπημα».

Αρνητικός στο ενδεχόμενο «μεγάλου συνασπισμού» εμφανίστηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μ. Βορίδης, αναφέροντας ότι «έχουμε μπροστά μας δύο διαφορετικά μοντέλα (...) Δεν είναι ότι έχουμε από τη μία πλευρά μια σοσιαλδημοκρατία, η οποία έχει κάνει βασικές παραδοχές, και από την άλλη μια Κεντροδεξιά που έχει κάνει επίσης βασικές παραδοχές και θα μπορούσαν να συγκλίνουν σε ένα πράγμα, όπως και συνέβη». Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί ακριβώς να γίνει ο βασικός πυλώνας της σοσιαλδημοκρατίας και έχει δώσει ήδη επανειλημμένες εξετάσεις απέναντι στην αστική τάξη πάνω στις «βασικές παραδοχές» στις οποίες αναφέρεται ο Μ. Βορίδης.

  • Υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά, συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη, στις 2.00 το μεσημέρι, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή. Κατά πληροφορίες στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι η αναστροφή του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης και ειδικά της ΝΔ, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του Μάη (ευρωεκλογών, δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και με ανοιχτά τα σενάρια για το ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών μέσα στο έτος).
ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Συνέχεια απολογιών για τις μίζες

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

Στοιχεία για τις μίζες από τη λίστα που κατασχέθηκε από το γραφείο του Δ. Παπαχρήστου, εκπροσώπου της εταιρείας Wegmann, που προμήθευε τη χώρα με τα αυτοκινούμενα πυροβόλα, ζήτησαν οι ανακριτές από τον προφυλακισμένο πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Α. Κάντα, κατά τη συμπληρωματική απολογία του χτες, η οποία συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ. Να υπενθυμίσουμε ότι καλείται να απολογηθεί για μίζα ύψους 950.000 ευρώ σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για το οποίο υποστηρίζει ότι πήρε 750.000 ευρώ μέσω του Παπαχρήστου.

Στους ανακριτές απολογήθηκαν επίσης, χτες και προχτές, 3 πρώην στρατιωτικοί, οι οποίοι έχουν κατονομαστεί ότι έλαβαν μίζες από τον Ευσταθίου, εκπρόσωπο της εταιρείας ATLAS. Και οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι, οι δύο εξ αυτών με περιοριστικούς όρους. Σε σχέση με τα χρήματα, για τα οποία κατηγορούνται, ο ένας υποστήριξε ότι ήταν δάνειο, ο άλλος ότι ήταν το εφάπαξ που του το έδωσε για να το επενδύσει, ενώ ο τρίτος επέστρεψε τα χρήματα. Και οι τρεις, μέλη των επιτροπών, κλήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για τα υποβρύχια. Τις επόμενες μέρες θα κληθούν άλλοι επτά, τους οποίους ο Ευσταθίου εμπλέκει στην προμήθεια των αντιαεροπορικών ΑSRAD.

Τέλος, Ελβετοί εισαγγελείς που διενεργούν έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μέσω του τραπεζικού τους συστήματος, αναμένεται την επόμενη βδομάδα να εξετάσουν τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλο, τη γυναίκα του Β. Σταμάτη και τον εξάδελφό του Ν. Ζήγρα.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις και συσκέψεις ενόψει των εκλογών

Με σύνθημα: «Ισχυρό ΚΚΕ παντού, στην Ευρωβουλή, στην περιφέρεια, στους δήμους, για αποδέσμευση από την ΕΕ, ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη λαϊκή εξουσία», η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ οργανώνει για το επόμενο διάστημα συσκέψεις και συγκεντρώσεις. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω:

-- Το Σάββατο 1/2, στις 7 μ.μ., στα Μελίσσια στο Πολιτιστικό Κέντρο, με ομιλητή τον Γιάννη Τασιούλα, μέλος της ΚΕ.

-- Το Σάββατο 1/2, στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων στο χώρο της Υγείας στο θέατρο «ΣΗΜΕΙΟ» (Χαρ. Τρικούπη - πίσω από το Πάντειο), με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ.

-- Την Κυριακή 2/2, στις 6.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Κυψέλης, με ομιλητή τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΚΕ.

-- Την Κυριακή 2/2, στις 12 μ., στη Μάνδρα (καφετέρια Καλογήρου πλατεία Μάνδρας), με ομιλητή τον Θανάση Τζίμα, μέλος της ΚΕ.

-- Την Κυριακή 2/2, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1), συγκέντρωση της ΚΟΒ Πρόνοιας του Τομέα Υγείας για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες και τις οικογένειές τους και για εργαζόμενους στο χώρο της Πρόνοιας, με ομιλητή τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ