ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Φλεβάρη 2014
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Υγεία - Ασφάλιση βγάζουν τους συνταξιούχους στους δρόμους

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

Για τις κινητοποιήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα και τους αγώνες που ετοιμάζουν, οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές Ομοσπονδίες, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

***

-- Το προηγούμενο διάστημα είδαμε πολλές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Τι είναι αυτό που σας βγάζει στο δρόμο και πώς κρίνετε τη συμμετοχή;

-- Οι συγκεντρώσεις των συνταξιούχων που πραγματοποιήθηκαν σε 40 περίπου πόλεις της χώρας και στην Αθήνα, είχαν καλή συμμετοχή παντού. Οι συνταξιούχοι βγαίνουν στο δρόμο του αγώνα, πρώτα από τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο σφαγιασμός στις συντάξιμες αποδοχές, στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, η εξαφάνιση των κοινωνικών παροχών, οι περικοπές στην Υγεία, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όφελος των ιδιωτών, η αύξηση της φορολογίας, έχουν οδηγήσει τους απόμαχους της δουλειάς σε βαθιά φτώχεια. Ιδιαίτερα τα προβλήματα της Υγείας, βάζουν ζωές σε κίνδυνο.

Η καλή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις έχει σχέση με την ίδια την οργάνωση της δράσης από τα συνδικάτα των συνταξιούχων. Σωστά επιλέχτηκε ο χρόνος των κινητοποιήσεων, τα προβλήματα της Υγείας είναι σε όξυνση. Δόθηκε χρόνος για την οργάνωση, έγιναν πανελλαδικές συσκέψεις των σωματείων, συνεδρίασαν τα ΔΣ σε κάθε πόλη - περιοχή και έβαλαν πρόγραμμα δουλειάς. Εβγαλαν ανακοινώσεις, αφίσες, έκαναν περιοδείες σε τράπεζες, ΚΑΠΗ, καφενεία. Εκαναν Γενικές Συνελεύσεις, συνεργάστηκαν με τις Λαϊκές Επιτροπές, εργατικά σωματεία. Συνδύασαν και συνέδεσαν τα γενικά με τα τοπικά προβλήματα.

Ο Δήμος Κουμπούρης συζητάει με τον συντάκτη του «Ριζοσπάστη»
Ο Δήμος Κουμπούρης συζητάει με τον συντάκτη του «Ριζοσπάστη»
-- Την περίοδο αυτή ετοιμάζετε νέο γύρο κινητοποιήσεων. Ποια είναι τα βασικά μέτωπα πάλης που αναδεικνύουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές Ομοσπονδίες;

-- Δίνουμε συνέχεια με την οργάνωση νέων κινητοποιήσεων. Με αιχμή τα προβλήματα της Υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της φορολογίας. Στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων στα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της κατάργησης των ΣΣΕ, ενάντια στην κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας κ.τ.λ.

Οργανώνουμε την πάλη από κοινού με τα εργατικά σωματεία, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί ο αγώνας είναι κοινός απέναντι στο κεφάλαιο, στην ΕΕ και τις δυνάμεις που πολιτικά και συνδικαλιστικά υλοποιούν τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές.

Μαζικοποιούμε τα σωματεία μας, δυναμώνουμε τον αγώνα να μην περάσουν τα αντεργατικά - αντισυνταξιουχικά μέτρα που έρχονται, αυτά που ήδη έχουν νομοθετηθεί, όπως οι νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Δίνουμε προοπτική στους αγώνες με το δυνάμωμα της συμμαχίας της εργατικής τάξης και του λαού, για την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών, για μια κοινωνία που η οικονομία της θα μπει στην υπηρεσία του λαού και όχι των κερδών των μονοπωλίων.

-- Στις 3 Φλεβάρη, αντιπροσωπεία σας θα βρίσκεται στην Ισπανία. Με ποιο σκοπό;

-- Με πρωτοβουλία της ΠΣΟ, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο συνέδριο των συνταξιούχων από όλο τον κόσμο. Μέχρι τώρα, έχουν δηλώσει και θα πάρουν μέρος 100 αντιπρόσωποι από 25 χώρες. Είναι μια θετική, για το παγκόσμιο εργατικό και συνταξιουχικό κίνημα, πρωτοβουλία της ΠΣΟ. Είμαστε σίγουροι για την επιτυχία των εργασιών του και αισιόδοξοι για θετικά αποτελέσματα στην οργάνωση της πάλης, στην ανταλλαγή της πείρας σε παγκόσμιο επίπεδο.

-- Πώς αποτιμάτε το συντονισμό των συνταξιουχικών Ομοσπονδιών, σε σχέση και με την προσπάθεια που κάνει η λεγόμενη Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος να παρουσιαστεί σαν εκπρόσωπος των συνταξιούχων σε τριτοβάθμιο επίπεδο;

-- Η λεγόμενη ΑΓΣΣΕ είναι ένας στημένος διασπαστικός μηχανισμός του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, για να χτυπήσει το οργανωμένο, εδώ και 70 χρόνια, συνταξιουχικό κίνημα, να χτυπήσουν τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων. Εχουν αποστολή να υπονομεύσουν την αγωνιστική προοπτική του και να το κάνουν παράρτημα στήριξης των αντεργατικών αντισυνταξιουχικών πολιτικών. Απαρτίζεται από συνδικαλιστές, που, στη διάρκεια της εργασίας τους, αποτελούσαν και αυτοί στήριγμα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Εχουν τη στήριξη των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ, που τους ενισχύουν με χρήματα και τους έχουν δώσει γραφεία. Τους έχουν δώσει εκπομπή σε γνωστό κανάλι, τους ενισχύουν διάφοροι χορηγοί. Εχουν τη στήριξη πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν το σύστημα. Δε θα τους περάσει. Τα συνταξιουχικά σωματεία, οι Ομοσπονδίες που συνεργάζονται στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και οι συνταξιούχοι τούς έχουν πάρει χαμπάρι. Είναι σε επαγρύπνηση και τους έχουν απομονώσει όπως τους χρειάζεται.


Π.


Μόλις 600 ευρώ η μέση σύνταξη στο ΙΚΑ

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια συνταξιούχοι για να επιβιώσουν

Η δύσκολη κατάσταση όπου έχει περιέλθει η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, μεταξύ αυτών και του ΙΚΑ, προκύπτει από τα ίδια τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο τελευταίο συνέδριο των εργαζομένων στο ΙΚΑ. Σύμφωνα με αυτά, οι μισοί συνταξιούχοι του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού λαμβάνουν κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ! Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του Δεκέμβρη του 2012, όπου ενσωματώθηκαν και οι τελευταίες μειώσεις του νόμου 4051 του ίδιου έτους:

  • Από τους 1.039.591 συνταξιούχους του ΙΚΑ, οι 513.609 (49,4%) παίρνουν σύνταξη μέχρι 500 ευρώ.
  • Ακόμα 254.140 συνταξιούχοι παίρνουν κύρια σύνταξη από 500 έως 700 ευρώ, που σημαίνει ότι 767.749 συνταξιούχοι του ΙΚΑ, το 73,8% του συνόλου, δηλαδή οι 3 στους 4 σχεδόν, επιβιώνουν με εισοδήματα κάτω από τα όρια ή στα όρια της στατιστικής φτώχειας.
  • Τέλος, 113.597 συνταξιούχοι λαμβάνουν ως κύρια σύνταξη ποσά από 700 έως 1.000 ευρώ και μόνο 158.245 συνταξιούχοι έχουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ.

Αν στους 767.749 συνταξιούχους του ΙΚΑ προσθέσουμε και τους 736.705 συνταξιούχους του ΟΓΑ, που οι συντάξεις τους βρίσκονται μεταξύ 340 και 500 ευρώ, προκύπτει ότι τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι από τα 2,7 του συνόλου έχει οδηγηθεί στον Καιάδα της φτώχειας και της ανέχειας. Και αυτό χωρίς να αναφερθούμε στους χαμηλοσυνταξιούχους των υπόλοιπων Ταμείων και χωρίς να υπολογίσουμε ότι πλέον όλοι οι συνταξιούχοι λαμβάνουν 12 συντάξεις και όχι 14, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Επιπλέον, σύμφωνα με «στοιχεία» που παρουσιάζει κάθε μήνα από το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ», το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί με ψεύτικα δεδομένα να δημιουργήσει τη μαγική εικόνα ότι η μέση σύνταξη είναι πάνω από 900 ευρώ. Οπως όμως προκύπτει για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ:

  • Η μέση σύνταξη είναι μόλις 623 ευρώ. Αν αφαιρέσουμε την κράτηση του 4% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αυτή διαμορφώνεται μετά βίας στα 600 ευρώ.
  • Η μέση σύνταξη αναπηρίας για 120.000 συνταξιούχους που έχασαν την ικανότητα προς εργασία, είναι μόλις 527,35 ευρώ.
  • Η επικουρική σύνταξη που καταβάλλεται στο 65% των συνταξιούχων του ΙΚΑ, μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις έχει διαμορφωθεί στα 196,59 ευρώ (μέση επικουρική).
Συντριπτικό χτύπημα στις επικουρικές

Ισχυρό χτύπημα θα δεχτούν μέσα στο 2014 και οι επικουρικές συντάξεις. Με το νέο κανονισμό για το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο (ΕΤΕΑ), στο οποίο υπάγεται πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων για επικουρική σύνταξη, όπως προβλέπει ο νόμος 4052/2012, θα αρχίσουν να επιβάλλονται οι νέες μειώσεις στις επικουρικές από τα μέσα του 2014 και, κυρίως, θα τεθεί σε ισχύ το νέο, ιδιωτικό επί της ουσίας, σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Ο νόμος 4052/2012 προέβλεπε τη συγκρότηση του ΕΤΕΑ και επί της ουσίας έθετε σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, το οποίο δεν εγγυάται σε καμιά περίπτωση την απόδοση συντάξεων και, πολύ περισσότερο, το ύψος τους.

Ο κανονισμός του ΕΤΕΑ είναι ένα ακόμα βήμα προς τη συρρίκνωση και κατάργηση των επικουρικών συντάξεων. Στο νόμο 4052/2012 οριζόταν ότι η επικουρική σύνταξη για τους ασφαλισμένους από την 1/1/2001 και μετά θα υπολογίζεται εξ ολοκλήρου με βάση το νέο σύστημα (ατομικό - κεφαλαιοποιητικό). Δηλαδή, το ποσό της σύνταξης είναι ακαθόριστο και ατομικό και θα προσδιορίζεται από:

  • Τα δημογραφικά δεδομένα.
  • Το ατομικό ποσό συσσώρευσης εισφορών με επιτόκιο που καθορίζεται ανάλογα με τη μεταβολή του μισθού των εργαζομένων.
  • Το επιτόκιο προεξόφλησης.
  • Τη μεταβιβασιμότητα της σύνταξης.

Για τους ασφαλισμένους πριν το 2000 προβλέπεται να λαμβάνουν επικουρική σύνταξη που θα αποτελείται από δύο τμήματα:

-- Το πρώτο, από τη σύνταξη για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2014. Για τους «παλιούς ασφαλισμένους» (πριν το 1993) το τμήμα αυτό της σύνταξης θα υπολογιζόταν με βάση τα καταστατικά των Ταμείων τους, που προβλέπουν ποσοστό αναπλήρωσης πάνω από 20%.

-- Το δεύτερο, για τα χρόνια ασφάλισης μετά την 1/1/2015. Το τμήμα αυτό θα υπολογιζόταν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, δηλαδή με καθαρά κεφαλαιοποιητικούς όρους, όπως και όλοι οι ασφαλισμένοι μετά το 2001 (βλέπε παραπάνω).

Τώρα, όμως, με τον κανονισμό (άρθρο 21), οι «παλιοί» εργαζόμενοι (πριν το 1993) «εξομοιώνονται» με τους «νέους» και το ποσοστό αναπλήρωσης περιορίζεται στο 20% για όλους σε ό,τι αφορά το πρώτο τμήμα της επικουρικής τους σύνταξης. Κατά συνέπεια και οι «παλιοί» ασφαλισμένοι, που πλέον τα επόμενα χρόνια βγαίνουν στη σύνταξη έχοντας «ώριμα» ασφαλιστικά δικαιώματα, θα λάβουν πολύ μικρότερες συντάξεις απ' αυτές που αποδίδονται μέχρι τώρα.

Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015, αφού το μέρος της σύνταξης μετά το χρονικό αυτό όριο συρρικνώνεται δραματικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, οι επικουρικές συντάξεις όλων των ασφαλισμένων θα είναι στο εξής συντάξεις πτωχοκομείου, που δε θα υπερβαίνουν τα 100 ευρώ.


Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ