ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Επιφυλάξεις για τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Με επιφυλάξεις και διστακτικότητα αντιμετωπίζουν οι εκατοντάδες χιλιάδες Νοτιοσουδανοί άμαχοι, που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τις σφοδρές συγκρούσεις, που σημειώνονται τον τελευταίο ενάμιση μήνα, ανάμεσα στο στρατό του προέδρου Σάλβα Κιίρ και στασιαστές του πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Ματσάρ, την προχτεσινοβραδινή υπογραφή συμφωνίας εκεχειρίας στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα από αντιπροσωπείες των δύο αντίπαλων πλευρών.

Χιλιάδες άμαχοι παρέμειναν μουδιασμένοι στους πρόχειρους καταυλισμούς που έχουν στήσει κυρίως έξω από βάσεις κυανοκράνων του ΟΗΕ τόσο στην πρωτεύουσα Τζούμπα, όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Νοτίου Σουδάν, περιμένοντας να δουν στην πράξη εάν οι δύο εμπόλεμες πλευρές θα τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που έφερε ως ημερομηνία έναρξης ισχύος το περασμένο 24ωρο. Η εξέλιξη ωστόσο αναπτέρωσε τις ελπίδες τους για διευκόλυνση της διανομής της διεθνούς αρωγής σε τρόφιμα, φάρμακα και πόσιμο νερό που έχει «παγώσει» εδώ και βδομάδες εξαιτίας των συγκρούσεων.

Η συμφωνία εκεχειρίας, που προβλέπει μεταξύ άλλων τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης ως τις 7 Φλεβάρη και τη μεσοπρόθεσμη απελευθέρωση και παροχή αμνηστίας σε 11 πρώην αξιωματούχους-στελέχη της αντιπολίτευσης που έχουν φυλακιστεί από τα μέσα Δεκέμβρη, αναμένεται να πιστοποιηθεί τις επόμενες μέρες από το «Μηχανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης» που θα συγκροτηθεί μεταξύ άλλων από εκπροσώπους των δύο εμπόλεμων πλευρών και αξιωματούχους της αφρικανικής «Διακυβερνητικής Αρχής Ανάπτυξης» (IGAD) που απαρτίζουν επτά χώρες της Ανατολικής Αφρικής. Επιπλέον στη συμφωνία εκεχειρίας υπάρχει αναφορά στην απαίτηση των δυνάμεων του Ματσάρ για αποχώρηση «τρίτων πλευρών» που ενεπλάκησαν στην κρίση όπως είναι η δύναμη «ταχείας επέμβασης» του ουγκαντέζικου στρατού, που υποστήριξε, μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες, το στρατό του προέδρου Σάλβα Κιίρ βοηθώντας τον να ανακαταλάβει σημαντικές γεωστρατηγικά και οικονομικά περιοχές όπως η (γεμάτη πετρελαιοπηγές) πρωτεύουσα της πολιτείας Τζόνγκλεϊ, Μπορ.

Η υπογραφή της εύθραυστης εκεχειρίας προκάλεσε θετικές διεθνείς αντιδράσεις, μεταξύ άλλων και του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που χαρακτήρισε τη συμφωνία εκεχειρίας στο Νότιο Σουδάν σαν «το κρίσιμο, πρώτο βήμα» για την επίλυση της κρίσης και την «οικοδόμηση διαρκούς ειρήνης».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αφορμές για να δυναμώσει ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας»

Τα επιτελεία της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστών δηλώνουν «ανησυχία» για τις επιθέσεις ενόπλων τους οποίους έχει θρέψει η δική τους πολιτική

Τα λαϊκά στρώματα ζουν εξαθλιωμένα, ενώ τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία αναζητούν «ασφάλεια» για να επενδύουν ανεμπόδιστα τα μονοπώλια
Τα λαϊκά στρώματα ζουν εξαθλιωμένα, ενώ τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία αναζητούν «ασφάλεια» για να επενδύουν ανεμπόδιστα τα μονοπώλια
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέες συζητήσεις για την ανάγκη να δυναμώσει ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας» τροφοδοτούν οι διαρκείς επιθέσεις από ομάδες Ταλιμπάν και άλλους ενόπλους στο Πακιστάν, περιοχή που παραμένει έντονα στο επίκεντρο ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαστικών αντιπαραθέσεων. Χτες, σημειώθηκε επίθεση ενάντια στην αστυνομική περιπολία που συνόδευε ιατρικό συνεργείο εμβολιασμού κατά της πολυομελίτιδας, με αποτέλεσμα το θάνατο έξι αστυνομικών και ενός αγοριού. Το περασμένο Σάββατο, βομβιστής ανατινάχτηκε κοντά στην έδρα του στρατού στο Ραβαλπίντι, προκαλώντας το θάνατο 6 στρατιωτικών και 7 πολιτών. Ανάλογες πολύνεκρες επιθέσεις έγιναν και την προηγούμενη βδομάδα. Συνολικά μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν σκοτωθεί 100 άτομα. Το θάνατο 28 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 45 κόστισε η επίθεση αυτοκτονίας που έγινε σε βάρος λεωφορείου, το οποίο μετέφερε σιίτες μουσουλμάνους προσκυνητές στην πακιστανική επαρχία του Μπαλουχιστάν, προχτές. Το συμβάν στάθηκε αφορμή για να γίνουν χτες διαδηλώσεις σιιτών σε πολλές πόλεις του Πακιστάν.

Από τη μεριά τους οι Ταλιμπάν - που ανέλαβαν την ευθύνη για τις νέες επιθέσεις - δηλώνουν πως θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις, επιδιώκοντας - κατά πολλούς - αντίποινα για το θάνατο στελέχους τους που σκοτώθηκε μετά από την επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους τον περασμένο Νοέμβρη. Στο μεταξύ, πριν λίγες μέρες γερουσιαστές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης Pakistan's People Party, Awami National Party και Muttahida Qunmi Movement άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση Μουσάραφ για αδράνεια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανάληψης στρατιωτικής δράσης απέναντι στους Ταλιμπάν.

Βλέπουν «εμφύλιο πόλεμο»

Η κατάσταση περιπλέκεται καθώς επανειλημμένα έχει σημειωθεί ότι εδάφη του Πακιστάν (ειδικά στην επαρχία του Ουαζιριστάν) αποτελούν συχνά αφετηρία για πολλές επιθέσεις που συνεχίζουν οι Ταλιμπάν και στο γειτονικό Αφγανιστάν, όπου μεγαλώνουν οι πιέσεις στην κυβέρνηση Καρζάι για να παραμείνουν ξένα στρατεύματα και μετά το 2014, που κανονικά έχει προγραμματιστεί η αποχώρηση της «ειρηνευτικής» αποστολής. Καθόλου τυχαία δεν είναι και η συνέντευξη που έδωσε στο BBC ο πρώην διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν Μακ Κρίσταλ, εκτιμώντας ότι μετά την αποχώρηση των «συμμαχικών» δυνάμεων, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί το Αφγανιστάν είναι ο εμφύλιος πόλεμος». Τέτοιες επισημάνσεις είναι προκλητικές για τους λαούς, καθώς γίνονται από εκπροσώπους ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που σχεδιασμένα προώθησαν εκείνους που σήμερα βαφτίζουν «τρομοκράτες» (σ.σ. όπως έκαναν οι Αμερικανοί με τους Ταλιμπάν), αλλά σήμερα αντιμάχονται, στο πλαίσιο νέων ανταγωνισμών ή συμμαχιών για το μοίρασμα αγορών και πρώτων υλών.

Προχτές, πέντε ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από επίθεση ενόπλων στην επαρχία Λάγκμαν του Αφγανιστάν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Στο 4,1% κυμάνθηκε η ανεργία στα αστικά κέντρα της Κίνας το 2013 (όσο και το 2012). Το τέταρτο τρίμηνο του έτους ήταν 4,05% από 4,04% το προηγούμενο τρίμηνο.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Τέσσερις αστυνομικοί συνελήφθησαν από συναδέλφους τους για το θανάσιμο τραυματισμό 28χρονου διαδηλωτή την περασμένη βδομάδα σε παραγκούπολη του Γιοχάνεσμπουργκ. Το θύμα συμμετείχε σε διαδηλώσεις με αίτημα την αποκατάσταση της υδροδότησης της περιοχής έπειτα από βδομάδες προβλημάτων στην παροχή νερού...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Παρείσακτοι» θεωρούνται για το βρετανικό σύστημα Υγείας χιλιάδες καρκινοπαθείς άνω των 65 ετών επειδή θεωρούνται «πολύ μεγάλοι» για θεραπεία, κατήγγειλε χτες το «Κέντρο Μακμίλαν Στήριξης Καρκινοπαθών».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Με 10.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν ακροβολιστεί στην πρωτεύουσα της Ινδίας ετοιμάζονται οι εκδηλώσεις για τη Μέρα της ανακήρυξης της Ινδικής Δημοκρατίας που θα γίνουν αύριο Κυριακή. Πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών γεννούν φόβους για «τρομοκρατικό χτύπημα» από στρατιωτικές ομάδες που εδρεύουν στο Πακιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

ΜΑΝΙΛΑ.-- 56 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατολισθήσεις που σημειώθηκαν μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις στις Φιλιππίνες. Οι τραυματίες είναι 83, ενώ 10 ακόμα αγνοούνται. Υπολογίζεται ότι συνολικά από την αλλαγή του καιρού επηρεάστηκαν πάνω από 230.000 οικογένειες, από τις οποίες οι 37.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Στους πέντε ανέβηκαν οι νεκροί προχτεσινής πυρκαγιάς σε οίκο ευγηρίας στο Κεμπέκ του Καναδά, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη άλλων 30 φιλοξενουμένων του γηροκομείου. Οι έρευνες στα αποκαΐδια και τα ερείπια αποδεικνύονται δύσκολες και επώδυνες λόγω των καιρικών συνθηκών, αφού στην περιοχή επικρατούν θερμοκρασίες κάτω των 30 βαθμών Κελσίου υπό του μηδενός.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Παραιτήθηκε χτες ο Ρουμάνος υπουργός Εσωτερικών Ράντου Στρόε λόγω της υπερβολικής βραδύτητας που επέδειξαν οι αρμόδιες αρχές σε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης των επιβατών μικρού αεροσκάφους το απόγευμα της Δευτέρας στα όρη Απουσένι. Το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν ο πιλότος και έξι γιατροί και νοσοκόμοι που θα παραλάμβαναν ζωτικά όργανα για μεταμόσχευση, εντοπίστηκε τελικά από κατοίκους της περιοχής και όχι από τα σωστικά συνεργεία.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Περισσότεροι από 65.000 κάτοικοι των ιρακινών πόλεων Φαλούτζα και Ραμάντι εγκατέλειψαν μέσα στην εβδομάδα τις εστίες τους λόγω των συγκρούσεων ανάμεσα σε ισλαμιστές εξτρεμιστές και δυνάμεις του ιρακινού στρατού και σουνιτών φυλάρχων, ανακοίνωσε χτες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Υπολογίζεται ακόμη πως πάνω από 140.000 κάτοικοι της ευρύτερης περιφέρειας της δυτικής επαρχίας Ανμπάρ έχουν μείνει άστεγοι από το τέλος του περασμένου μήνα, οπότε οι ισλαμιστές εξτρεμιστές κατέλαβαν περιοχές της Φαλούτζα και του Ραμάντι.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Επίσημη επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.--

Επίσημη επίσκεψη στη Σλοβενία πραγματοποίησε χτες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, με αφορμή τη 10η επέτειο από την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και τη συμμετοχή της στην προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία...

Ο Ράσμουσεν συναντήθηκε με την Σλοβένα πρωθυπουργό Αλενκα Μπράτουσεκ, με τον πρόεδρο της χώρας, Μπορούτ Παχόρ και τον πρόεδρο της σλοβενικής βουλής, Γιάνκο Βέμπερ. Σύμφωνα με το Σλοβενικό Πρακτορείο Ειδήσεων (STA), κεντρικό θέμα των επαφών του Ράσμουσεν ήταν η αποτίμηση της συνεργασίας και της εμπειρίας της Σλοβενίας μέχρι σήμερα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία καθώς και η συμβολή της χώρας σε ΝΑΤΟικές (ιμπεριαλιστικές...) επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν. Ο γγ του ΝΑΤΟ έθεσε επίσης επί τάπητος το θέμα των περικοπών των αμυντικών δαπανών από την πλευρά της Σλοβενίας (στο πλαίσιο αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης), τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Συζητήθηκε ακόμη η πρόθεση της Λιουμπλιάνας να επιβεβαιωθεί η πολιτική περαιτέρω διεύρυνσης του ιμπεριαλιστικού οργανισμού με την αποστολή πρόσκλησης για ένταξη προς το γειτονικό Μαυροβούνιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ