ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κοπτοραπτική για να στηθούν κατηγορητήρια

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που καταγγέλλουν τα συνδικάτα της Ζώνης για δυο νέες δίκες που γίνονται σήμερα

Από παλιότερη κινητοποίηση, ενάντια στην προσπάθεια για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης
Από παλιότερη κινητοποίηση, ενάντια στην προσπάθεια για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης
Χαρακτηριστικά ολομέτωπης επίθεσης σε βάρος της συνδικαλιστικής δράσης από εργοδότες και κυβέρνηση, με τη συμβολή της ταξικής δικαιοσύνης, παίρνει το άνευ προηγουμένου μπαράζ διώξεων και δικών που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε βάρος στελεχών των ταξικών συνδικάτων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Σήμερα Τρίτη, μέσα σε μία μέρα, θα στηθούν ταυτόχρονα δύο δίκες, με κατηγορουμένους μέλη του προεδρείου των συνδικάτων, μετά από μήνυση των επιχειρηματιών του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού με ανυπόστατες και κατασκευασμένες κατηγορίες. Για τις επόμενες 40 μέρες, έχουν προγραμματιστεί συνολικά άλλες 17 δίκες, χώρια αυτές που έχουν γίνει, ενώ ήδη οι συνδικαλιστές μετράνε δύο καταδικαστικές αποφάσεις.

Οι διώξεις και οι δίκες αφορούν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που είχαν οργανώσει το 2008 και το 2009 τα σωματεία στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού, όπου έχουν τις εγκαταστάσεις τους οι εργολάβοι της Ζώνης, για να υπερασπίσουν το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, συνολικά τα εργασιακά τους δικαιώματα και να διεκδικήσουν την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, για να μη θρηνούν θύματα κάθε τόσο.

Πολλά τα ερωτηματικά

Οι δύο σημερινές δίκες θα γίνουν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά. Η πρώτη έχει στηθεί μετά από μήνυση του εργολάβου Πιτσιρίκου, ιδιοκτήτη της επιχείρησης ΚΥΜΗ στο ΒΙΠΑΣ, κατά του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννη και άλλων τεσσάρων μελών της διοίκησης, με τις κατηγορίες για απρόκλητη «έργω και λόγω εξύβριση», «απλή σωματική βλάβη» και «ηθική αυτουργία στις ως άνω πράξεις» που δήθεν τελέστηκαν στις 6 Απρίλη του 2009, ημερομηνία αγωνιστικής κινητοποίησης των εργαζομένων στο ΒΙΠΑΣ.

Η δεύτερη δίκη είναι αυτή που βγάζει μάτι για τη μεθόδευση σε βάρος των συνδικάτων. Αυτή στηρίζεται σε μήνυση που κατέθεσε ο Κ. Σιδέρης, ο οποίος εμφανίζεται να είναι εργαζόμενος της ΚΥΜΗΣ. Ο Κ. Σιδέρης αναφέρεται στην κινητοποίηση που έγινε την ίδια μέρα, μηνύει όμως μόνο ένα συνδικαλιστή και καταφέρεται «κατά παντός τρίτου ποινικών υπεύθυνου».

Στη μήνυση αναφέρει ότι του επιτέθηκαν ένας συνδικαλιστής που ονομάζει και «κάποια άλλα άτομα περί τα 2 - 3, των οποίων τα ονόματα δεν γνωρίζω» και προσθέτει: «Σημειωτέον ότι τα ως άνω άτομα είναι προφανώς εγκάθετοι της "τρομοκρατικής ομάδας" που συνέστησε το Συνδικάτο Μετάλλου και άλλα "συναφή σωματεία", τα μέλη του ΔΣ των οποίων είναι οι ηθικοί αυτουργοί».

Ενώ λοιπόν στη μήνυση δεν κατονομάζει άλλους, ένα περίπου χρόνο μετά, τον καλεί ο εισαγγελέας για συμπληρωματική κατάθεση. Στο έγγραφο, ο Κ. Σιδέρης προσθέτει το όνομα του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου και το επίθετο «Πουντίδης», χωρίς μικρό όνομα, ως «ηθικούς αυτουργούς». Ωστόσο, στο κατηγορητήριο που συνέταξε η εισαγγελέας Ζωή Νικολάου, αυθαίρετα και χωρίς να έχει αναφερθεί από κανέναν, δηλαδή χωρίς κανένα στοιχείο, προσθέτει ανάμεσα στους κατηγορούμενους το όνομα «Ιορδάνης Πουντίδης του Παύλου, κάτοικο Πειραιά», προκαλώντας πλήθος ερωτημάτων!

Διαμαρτυρία στην Εισαγγελία

Τη φάμπρικα των δικών που έχει στηθεί σε βάρος των συνδικάτων της Ζώνης κατήγγειλαν για πολλοστή φορά χτες εκπρόσωποι των σωματείων, με παρέμβαση στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά. Στο πλευρό τους ήταν και συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες από τις Ομοσπονδίες Τύπου - Χάρτου και Φαρμάκου. Απαίτησαν να σταματήσει τώρα κάθε συνδικαλιστική δίωξη και προειδοποίησαν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, σε δίκη σέρνονται την Πέμπτη 6 Φλεβάρη συνδικαλιστές από τη Μυτιλήνη, επειδή στάθηκαν στο πλευρό των ναυτεργατών και της απεργίας τους στις 31/5/2010. Συγκεκριμένα, ο Στρατής Αντώνας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο Νίκος Μπουλμπούλης, πρόεδρος Ομοσπονδίας ΕΒΕ και ο Παρασκευάς Γεωργούλας, συνδικαλιστής και γραμματέας της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, δικάζονται μετά από μήνυση της εταιρείας ΑΝΕΚ που κατέθεσε ο πλοίαρχος του ΕΓ/ΟΓ ΛΙΣΣΟΣ. Συγκέντρωση ενάντια στις νέες συνδικαλιστικές διώξεις οργανώνει την Πέμπτη, στις 9 π.μ., στο δικαστικό μέγαρο, η Γραμματεία Λέσβου του ΠΑΜΕ.

Μπαράζ διώξεων σε Σάμο - Ικαρία

Την κυβέρνηση που μαζί με μηχανισμούς του κράτους και της δικαιοσύνης συνεχίζουν και κλιμακώνουν την απόπειρα καταστολής και ποινικοποίησης των εργατικών και λαϊκών αγώνων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ικαρίας - Φούρνων του ΠΑΜΕ. Πιο συγκεκριμένα, στα δικαστήρια σέρνονται ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στη ΔΕΗ (ΕΤΕ-ΔΕΗ) και η πρώην γραμματέας του σωματείου των εργαζομένων στον Τουρισμό (ΣΞΙΦ), γιατί συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις κατά την πανελλαδική απεργία στις 20/2/2013 σε εργασιακούς χώρους, ανάμεσά τους και η ΔΟΥ Ικαρίας, ενάντια στην κατάργηση της εν λόγω υπηρεσίας.

Οι διώξεις αυτές έρχονται σε συνέχεια άλλων που εκκρεμούν ενάντια σε συνδικαλιστές και αγωνιστές που βρέθηκαν στα λιμάνια κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που είχαν προκηρύξει το ΕΚ Σάμου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το σύνολο σχεδόν των εργατικών σωματείων του νησιού το Δεκέμβρη του 2011, ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία και στην πολιτική της συγκυβέρνησης στην ακτοπλοΐα. Τέλος, με εισαγγελική παρέμβαση οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα για ανάκριση εργαζόμενοι που το προηγούμενο διάστημα εκδήλωσαν έμπρακτα την πρόθεσή τους να υπερασπίσουν τη λειτουργία του γηροκομείου.

Ο

«ΚΟΝΕ»: Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που ξεκινούν από σήμερα, αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΚΟΝΕ» στις μειώσεις των μισθών και τις απολύσεις, στις οποίες προχωρά η εργοδοσία. Στο πλευρό τους έχουν την Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών νομού Αττικής. Η «ΚΟΝΕ» δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευής και συντήρησης ανελκυστήρων και κυλιόμενων κλιμάκων, μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Πρόσφατα, η ελληνική «ΚΟΝΕ» εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών της επιχείρησης «ThyssenKrupp» Ελλάδας. Οπως καταγγέλλει η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών, η εργοδοσία θέλει να επιβάλει μειώσεις μισθών από 3% έως 10% και σχεδιάζει να μειώσει τους εργαζόμενους από 105 σε 60 άτομα. Ηδη την περασμένη Παρασκευή απολύθηκαν 6 εργαζόμενοι.

ΒΟΛΟΣ: Στο δρόμο της ανεργίας πέταξε η Δημοτική Αρχή Βόλου 6 εργαζόμενους, προχωρώντας σε «λύση της εργασιακής σχέσης» από το ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ, ενώ ετοιμάζεται να προχωρήσει στις απολύσεις άλλων 9. Οι περισσότεροι από τους απολυμένους εργάζονται, εδώ και είκοσι χρόνια, στον οργανισμό, ύστερα από μετατροπή των Συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Την ανάκληση των απολύσεων ζητάει η ΔΑΣ - ΟΤΑ Μαγνησίας, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου.

«FORTHNET»: Σε Γενική Συνέλευση προχωρά το επιχειρησιακό σωματείο στη «Forthnet» την Τετάρτη στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ταύρου (Πειραιώς και Επταλόφου). Η εργοδοσία απολύει εργαζόμενους, ανακυκλώνει το προσωπικό, προσλαμβάνει εργαζόμενους με νέες Συμβάσεις και συρρικνωμένα δικαιώματα. «Η εργοδοσία της "Forthnet" πανηγυρίζει για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και για τη διεύρυνση της συνδρομητικής βάσης και αναμειγνύεται σε παιχνίδια εξαγορών - συγχωνεύσεων, την ώρα που εμείς οι εργαζόμενοι βλέπουμε την καθημερινότητα μας, συνολικά τη ζωή μας να πηγαίνει προς το χειρότερο», σημειώνει το σωματείο.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Κάλεσμα να οργανωθούν στο σωματείο και να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, απευθύνει στους εργαζόμενους ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Το σωματείο προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση στις 26 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Σε σύσκεψη μπροστά στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση και τις αρχαιρεσίες του σωματείου, καλεί η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ιδιωτικών Υπαλλήλων», την Κυριακή 9 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλόθεης 5β Πλατεία Μητροπόλεως).

«COCA - COLA»: Την αλληλεγγύη τους στους απεργούς της «Coca - Cola» εκφράζουν με αποφάσεις των ΔΣ οι Σύλλογοι Φοιτητών του ΑΠΘ: Ηλεκτρολόγων/Μηχανολόγων Μηχανικών, Τοπογράφων Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Χημικού, Φυσικού, Πολιτικών Επιστημών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Φιλολογικού, Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού, Γερμανικού, Ιταλικού, Θεολογίας, Νηπιαγωγών. Επίσης, η Λαϊκή Επιτροπή Πολίχνης, σήμερα στις 6.30 μ.μ., στο παλιό Δημαρχείο Πολίχνης, οργανώνει συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της «Coca - Cola» και της ΕΛΒΟ καθώς και των απλήρωτων και απολυμένων εργαζομένων από άλλους χώρους και κλάδους.

ΕΛΒΟ: Την αναστολή της προγραμματισμένης για χτες κινητοποίησης στα διόδια των Μαλγάρων αποφάσισε η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου της ΕΛΒΟ, ακυρώνοντας απόφαση της ΓΣ των εργαζομένων για κλιμάκωση ενάντια στα σχέδια διάλυσης της επιχείρησης. Τη στάση αυτή του ΔΣ και τις συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες, που αποφάσισαν την εκκαθάριση της ΕΛΒΟ, καταγγέλλει η ΔΑΣ ΕΛΒΟ, που διερωτάται σε ανακοίνωση «γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία του ΔΣ δε θέλει τη συμμετοχή ολόκληρου του ΔΣ» στις συναντήσεις αυτές;

«ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ»: Σε 24ωρη απεργία αύριο Τετάρτη και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο κατάστημα της οδού Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη, προχωρούν οι εργαζόμενοι της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης», συνεχίζοντας τον αγώνα για την καταβολή των δεδουλευμένων. Το πανελλαδικό επιχειρησιακό σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία, αλλά και στη Γενική Συνέλευση που οργανώνει την Κυριακή 9/2 στις 5 μ.μ. στο ΕΚΘ.

ΟΛΠ ΑΕ: Σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 8 πμ στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ ΑΕ καλεί η αγωνιστική παράταξη Δημοκρατική Ενότητα ΟΛΠ, ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και διεκδικώντας λιμάνια που να εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τις ανάγκες των μονοπωλίων. Η παράσταση θα γίνει στα πλαίσια της 2ωρης στάσης εργασίας 7 με 9 που έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα στα λιμάνια της ευρωπαϊκής ζώνης του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC) για αλληλεγγύη στους Πορτογάλους λιμενεργάτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ