ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Την Κυριακή διαδηλώνουμε στο μπλόκο της Νίκαιας

Σύσκεψη χτες των αγροτών με εκπροσώπους από εργατικά συνδικάτα και φορείς του κινήματος. Συνεδριάζει αύριο η Πανελλαδική Συντονιστική των Μπλόκων

Κομβόι με τρακτέρ στο μπλόκο της Νίκαιας

Eurokinissi

Κομβόι με τρακτέρ στο μπλόκο της Νίκαιας
Με κοντά στα 40 μπλόκα να έχουν στηθεί, μέχρι τώρα, απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας, οι μικρομεσαίοι αγρότες κλιμακώνουν τον αγώνα για την επιβίωση. Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα συνεδριάσει αύριο, Σάββατο, στη Νίκαια της Λάρισας και θα πάρει αποφάσεις και μέτρα για την παραπέρα πορεία του αγώνα. Για την ερχόμενη βδομάδα, η Επιτροπή θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και με τα πολιτικά κόμματα, για να θέσει, ξανά, τα ζωτικά και δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών.

Κάλεσμα στους εργάτες, στους άνεργους, στους συνταξιούχους, στους νέους, στους επαγγελματίες και μικρέμπορους να παραβρεθούν στο λαϊκό συλλαλητήριο συμπαράστασης κι αλληλεγγύης στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που θα γίνει την Κυριακή 9 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στον κόμβο της Νίκαιας, στην Εθνική Οδό, έξω από τη Λάρισα, απευθύνει το μπλόκο της Νίκαιας. Στο συλλαλητήριο καλεί και η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Πούλμαν από την Αθήνα θα αναχωρήσουν την Κυριακή, στις 8 π.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη.

Χτες, αργά το απόγευμα, στο μπλόκο της Νίκαιας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων από δεκάδες εργατικά συνδικάτα και άλλους μαζικούς φορείς της Θεσσαλίας, που εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα της αγροτιάς. Ανάμεσα στους φορείς που παραβρέθηκαν και εκπρόσωποί τους χαιρέτισαν είναι τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Καρδίτσας, τα Συνδικάτα Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Επισιτισμού - Τουρισμού, Εργαζομένων ΟΤΑ, Οικοδόμων, σωματεία ΕΒΕ, σύλλογοι γυναικών, σωματεία συνταξιούχων, επιτροπές του ΜΑΣ, δήμαρχοι κ.ά.

Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Φορτηγών ΔΧ Θεσσαλίας - Κεντρικής Ελλάδας - Μακεδονίας, που παραβρέθηκαν, ανέφεραν ότι από την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζουν και αυτοί κινητοποίηση, συντασσόμενοι, αγωνιστικά, με τους μικρομεσαίους αγρότες. Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι ανακοινώσεις και τα ψηφίσματα αλληλεγγύης για τους αγρότες, με τελευταία αυτά της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου.

Το κάλεσμα του Μπλόκου

Στο κάλεσμα που απευθύνει για το συλλαλητήριο της Κυριακής το Μπλόκο της Νίκαιας σημειώνει μεταξύ άλλων: «Σας καλούμε να συμπαραταχθείτε μαζί μας στο σκληρό αγώνα που δίνουμε. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στον κοινό μας αντίπαλο: Την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που οδηγεί τη φτωχή αγροτιά στο ξεκλήρισμα, την εργατιά στην ανεργία, τους αυτοπασχολούμενους στο λουκέτο, τους νέους στην απόγνωση, τους απόμαχους της δουλειάς στην πείνα, το λαό μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η Λαϊκή Συμμαχία, η αγωνιστική συμπαράταξη θα δώσει δύναμη και φτερά στον αγώνα μας.

Παλεύουμε, με νύχια και με δόντια, για να μην ξεκληριστούμε. Μεγαλοαγρότες, μεγαλοεπιχειρηματίες, πολυεθνικές εταιρείες θέλουν να πετάξουν εμάς τους μικρούς και μεσαίους αγρότες από το αγροτικό επάγγελμα, ν' αρπάξουν τα χωράφια και τα ζώα μας. Να μας βγάλουν από τη μέση, για να περάσει, ολοκληρωτικά, στα χέρια τους η γη και η αγροτική παραγωγή της χώρας μας.

Το βασικό όργανο που χρησιμοποιούν για να πετύχουν το σκοπό τους είναι η ΚΑΠ της ΕΕ. Αυτή, σαν δρεπάνι, μας θερίζει. Αγωνιζόμαστε να την ανατρέψουμε. Οσο θα υπάρχει η ΚΑΠ θα μας ξεκληρίζει. Κανενός είδους διαχείρισή της, από οποιαδήποτε κυβέρνηση, δεν θα αλλάξει αυτό το χαρακτήρα της ΚΑΠ.

Ταυτόχρονα, παλεύουμε για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της ΚΑΠ, που θα αξιοποιεί όλα τα παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, για να εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στη μικρομεσαία αγροτιά, φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία της χώρας μας.

Δυναμώνουμε το αγωνιστικό μέτωπο αγροτών, εργατών, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας, συνταξιούχων, γυναικών, που συμμαχούν και συμπαρατάσσονται μαζί μας. Ολοι μαζί να τους χαλάσουμε τα σχέδια, να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε και μας τον κλέβουν».

Με ελιγμούς πάνε να ξεγελάσουν τους αγρότες

Στην άμεση εφαρμογή της φορολόγησης των φτωχών και μεσαίων αγροτών με 13% από το πρώτο ευρώ καθαρού εισοδήματος προχωρά η συγκυβέρνηση, παρά τις γενικευμένες διαμαρτυρίες των αγροτών. Την επιμονή της αυτή, πάει να τη συγκαλύψει με ελιγμούς και επιμέρους αλλαγές στους αρχικούς σχεδιασμούς, που δεν αλλάζουν την ουσία της φοροληστείας σε βάρος των φτωχών και μεσαίων αγροτών. Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τη χτεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Α. Τσαυτάρη, και τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, αποφασίστηκαν τα παρακάτω μέτρα, τα οποία απέρριψαν οι αγρότες σαν κοροϊδία:

  • Οι αγρότες που υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων - εξόδων είναι όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ, έναντι 10.000 ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση. Πρόκειται για ωμή κοροϊδία. Η κυβέρνηση επιμένει στη φορολόγηση της φτωχολογιάς, καθώς το όριο των 15.000 που θέτει είναι πολύ μακριά από τα αιτήματα που διαμόρφωσε το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Μπλόκων και τα οποία είναι: «Οχι» στην καθιέρωση λογιστικών βιβλίων στους φτωχούς αγρότες με ετήσιο τζίρο μέχρι 40.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%.
  • Ολοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι πάνω από 15.000 ευρώ) δε θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. Η ρύθμιση αυτή είναι χωρίς αντίκρισμα, καθώς ανεξάρτητα από εισόδημα, οι αγρότες χρειάζονται φοροτεχνικό για τα συγκεντρωτικά παραστατικά. Επιπλέον, όπως προκύπτει, σε ισχύ παραμένει η προηγούμενη κυβερνητική απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα δηλώνονται όλες οι συναλλαγές, δηλαδή θα πρέπει να καταγράφονται στοιχεία για τα τιμολόγια και τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών που εκδόθηκαν. Καταχωρίζονται δηλαδή όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες, ακόμη και οι πληρωμές για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, σταθερών και κινητών τηλεφώνων! Στη βάση των συγκεκριμένων δαπανών, υπολογίζονται τα «τεκμαρτά εισοδήματα», ενώ ο φόρος υπολογίζεται πάνω στο μεγαλύτερο εισόδημα που προκύπτει ανάμεσα στο πραγματικό και το τεκμαρτό.
  • Για τα 5 πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται από το «τέλος επιτηδεύματος», όπως και όσοι βρίσκονται 3 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση. Η κυβέρνηση, καμιά χάρη δεν κάνει στους αγρότες. Το ίδιο ισχύει για όσους ανοίγουν για πρώτη φορά βιβλία. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, η κυβέρνηση αύξησε το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 και υποχρέωσε φτωχούς ανθρώπους όχι μόνο να στερηθούν τη σύνταξη για 2 χρόνια, αλλά πληρώνουν γι' αυτό το διάστημα εισφορά στον ΟΓΑ.
  • Ολοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων). Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά το χρόνο. Δηλαδή, όλοι οι αγρότες θα υποχρεώνονται πλέον να κάνουν δήλωση ΦΠΑ και πολλοί από αυτούς θα κληθούν να πληρώσουν.
  • Συγκεντρωτικές καταστάσεις αναφορικά με τα έξοδα θα υποβάλλονται ετησίως. Πρόκειται κι εδώ για κοροϊδία, επειδή για μεν τα έξοδα υποβάλλονται ετησίως οι δηλώσεις, όμως για τα έσοδα παραμένει η υποχρέωση να υποβάλλονται μηνιαίως.
  • Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55% που ισχύει για τους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες. Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται και μεταχειρίζεται το φτωχό αγρότη ως επιτηδευματία, ενώ παραμένει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13%.
Η ΟΓΕ καλεί στο συλλαλητήριο

Σε έμπρακτη στήριξη των κινητοποιήσεων που οργανώνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, καλεί η ΟΓΕ. Την Κυριακή 9 Φλεβάρη θα επισκεφτεί τα αγροτικά μπλόκα στη Νίκαια της Λάρισας. Με ανακοίνωσή της καλεί τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να στηρίξουν την πρωτοβουλία της, συμμετέχοντας μαζικά στην επίσκεψη στα μπλόκα. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στους κατά τόπους Συλλόγους και Ομάδες της ΟΓΕ και στο τηλέφωνο 6976993724, έως την Παρασκευή 7/2, στις 8 μ.μ. Η αναχώρηση των πούλμαν θα γίνει στις 8 το πρωί της Κυριακής, από την πλατεία Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ