ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμπρακτα στο πλευρό του λαού οι δυνάμεις του ΚΚΕ

  • Περιοδεία στην Κεφαλονιά έκανε χτες ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
  • Τις άμεσες ανάγκες τους παρουσίασαν στη διάρκεια σύσκεψης στο Ληξούρι οι φορείς του νησιού

Από τις συζητήσεις με τους κατοίκους στο Ληξούρι
Από τις συζητήσεις με τους κατοίκους στο Ληξούρι
Περιοδεία στην Κεφαλονιά πραγματοποίησε, χτες, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο λαό του νησιού που μετρά τις πληγές του και μετέφερε την αποφασιστικότητα των κομμουνιστών - σε όποιο μετερίζι κι αν βρίσκονται - να στηρίξουν έμπρακτα τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, τη νεολαία της Κεφαλονιάς, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στις συναντήσεις που είχε με τον δήμαρχο Κεφαλονιάς, Αλέξανδρο Παρίση, και τον αντιπεριφερειάρχη, Σωτήρη Κουρή, ο Δ. Κουτσούμπας ενημερώθηκε για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού. Τόνισε πως οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αναλάβουν ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και έμπρακτης στήριξης, να ενώσουν τη φωνή και τη δράση τους με τους αγώνες των εργαζομένων και να πιέσουν για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Σύσκεψη με σωματεία και φορείς

Την κατάσταση που έχει διαμορφώσει η αντιλαϊκή πολιτική και επιδείνωσε με ραγδαίο και δραματικό τρόπο ο σεισμός, σκιαγράφησε η συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο σύσκεψης του Δ. Κουτσούμπα με σωματεία και φορείς που έγινε στο Ληξούρι. Παράλληλα, η εικόνα και ο προβληματισμός που μεταφέρθηκαν από φορείς και εργαζόμενους, φώτισαν μια σειρά από άμεσα αιτήματα γύρω από τα οποία πρέπει να οργανωθεί η διεκδίκηση.

Σύσκεψη με τους μαζικούς φορείς στο Ληξούρι
Σύσκεψη με τους μαζικούς φορείς στο Ληξούρι
Στην ανάγκη για Ενιαίο Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, που θα λαμβάνει όλα τα μέτρα και θα υλοποιεί τα απαραίτητα έργα για να προλαμβάνονται οι καταστροφές από τους σεισμούς, αναφέρθηκε ο Δ. Κουτσούμπας. Σημείωσε, ακόμα, την ευθύνη των κυβερνήσεων, των αρχών της τοπικής διοίκησης, αλλά και της ΕΕ, για τις τρομακτικές ελλείψεις στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας. Επισήμανε χαρακτηριστικά πως στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και των ευρωπαϊκών κονδυλίων τα έργα αντισεισμικής θωράκισης δεν εγκρίνονται και δεν χρηματοδοτούνται, παρά το γεγονός ότι είναι απολύτως απαραίτητα, ειδικά για μια χώρα όπως η Ελλάδα.

Οσο για τα άμεσα και επείγοντα αιτήματα, μεταξύ άλλων, συμπεριέλαβε την παραγραφή δανείων και χρεών και την κατάργηση των χαρατσιών για τους κατοίκους της περιοχής, τη χρηματοδότηση στο 100% του κόστους για να ξαναστήσουν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους, την εξασφάλιση κατάλληλης στέγης για το γηροκομείο και τα σχολεία και την ενίσχυσή τους με προσωπικό, την επιδιόρθωση του οδικού δικτύου του νησιού και του δικτύου ύδρευσης του Ληξουρίου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους μαθητές και στην ανάγκη για στήριξή τους. Ειδικά για όσους δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, σημείωσε πως κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας πρέπει να φροντίσουν να υπάρξει ειδική ρύθμιση.

Από την επίσκεψη στο κλειστό Γυμναστήριο που στεγάζει πλέον του γέροντες από το Γηροκομείο
Από την επίσκεψη στο κλειστό Γυμναστήριο που στεγάζει πλέον του γέροντες από το Γηροκομείο
Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Επιτροπής Ληξουρίου αναφέρθηκε στο πρόβλημα των μετακινήσεων: Το οδικό δίκτυο είναι επικίνδυνο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι έτσι Αργοστόλι και Ληξούρι συνδέονται με πλοίο, το οποίο όμως έχει εισιτήριο 2,5 ευρώ (η πληρωμή του οποίου προσωρινά έχει ανασταλεί), ενώ δεν μπορεί να εκτελέσει δρομολόγια αν οι άνεμοι φτάσουν τα 6 μποφόρ. Ετσι, τόνισε την ανάγκη να καταργηθεί το εισιτήριο και να ενισχυθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση με πλοίο κλειστού τύπου. Επιπλέον, ξεχώρισε το πρόβλημα στο δίκτυο ύδρευσης και υπενθύμισε πως τμήματά του είναι κατασκευασμένα από αμίαντο, υλικό ακατάλληλο που ενέτεινε τα προβλήματα από το σεισμό.

Ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ επισήμανε πως μετά τον πρώτο σεισμό τα ακατάλληλα σχολικά κτίρια έφτασαν τα 12, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Λυκείου του Ληξουρίου τόνισε πως το σχολικό κτίριο συντηρείται εδώ και 30 χρόνια με τσιμεντοενέσεις. Το γεγονός ότι στα προαύλια των σχολείων χτίζονται εδώ και χρόνια σχολικές αίθουσες κατήγγειλε η Ενωση Γονέων Αργοστολίου. Στην ανάγκη να στηριχτούν ψυχολογικά μαθητές και γονείς αλλά και να ενισχυθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό, στάθηκε η υποδιευθύντρια του 2ου Δημοτικού. Εκπαιδευτικός που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα επισήμανε την ανάγκη να αρθεί το συγκεκριμένο μέτρο, όχι μόνο για τον κλάδο των εκπαιδευτικών, αλλά επίσης για τους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ και του Ταμείου Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων.

Επίσκεψη στο χωριό Αγ. Δημήτριος
Επίσκεψη στο χωριό Αγ. Δημήτριος
«Δε θα εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους που μας χρειάζονται», υπογράμμισε εργαζόμενη στο γηροκομείο ενώ συνάδελφός της πρόσθεσε με έμφαση πως «προτεραιότητα δεν είναι μόνο ο τουρισμός». Οι εργαζόμενοι του γηροκομείου είναι απλήρωτοι για 7 μήνες ενώ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις πιο δύσκολες συνθήκες αφού ο σεισμός τους άφησε χωρίς κτίριο. Στους ψυχιατρικούς ασθενείς που φιλοξενούνται στη δομή ψυχικής υγείας και μετά το σεισμό έχουν, επίσης, μείνει άστεγοι, αναφέρθηκε εργαζόμενη της μονάδας. Σημείωσε ακόμα πως η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει αποψιλωθεί, αφού το προσωπικό της μειώθηκε από 19 σε 3 άτομα μέσα στα προηγούμενα 2 - 3 χρόνια.

Στο επίκεντρο του προβληματισμού βρέθηκαν και οι πρωτοβουλίες των σωματείων: Στην εθελοντική ομάδα που έχει συσταθεί για να συμβάλει στην επιδιόρθωση του δικτύου ύδρευσης και για την εγκατάσταση δεξαμενών νερού όπου χρειαστεί, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Υδραυλικών. Σχολίασε ακόμα πως οι δηλώσεις της κυβέρνησης για αναστολή των χαρατσιών γίνονται την ίδια στιγμή που στους μικρούς επαγγελματίες καταφθάνουν καθημερινά ραβασάκια για να εξοφλήσουν χρέη στον ΟΑΕΕ και την εφορία. Την ανάγκη να παραταθεί επ' αόριστον το επίδομα ανεργίας υπογράμμισε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς το εποχικό επίδομα έληξε το Γενάρη μετά τις πρόσφατα αποφασισμένες από την κυβέρνηση περικοπές.

Στη συνέχεια, ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε μια σειρά από μέρη που χτυπήθηκαν με σφοδρότητα: Το Γηροκομείο του Ληξουρίου, τις εργατικές πολυκατοικίες στο Ληξούρι και στο χωριό Αγιος Δημήτριος. Ακόμα, συνομίλησε με ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στις δομές του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» (πρώην ΠΙΚΠΑ) καθώς τα σπίτια τους δεν είναι κατοικήσιμα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τα άμεσα μέτρα που απαιτούνται για την ουσιαστική ανακούφιση των πληγέντων

Με δεδομένη την πραγματικότητα που καταγράφηκε και στη διάρκεια της περιοδείας στο νησί, ο Δ. Κουτσούμπας συνόψισε στην παρακάτω δήλωση μια σειρά από προτάσεις - αιτήματα:

«Χρειάζεται να παρθούν άμεσα μέτρα. Δεν επαρκούν αυτά που έχουν μέχρι στιγμής παρθεί. Θα πρέπει να παρθούν μέτρα ανακούφισης όλων των πληγέντων, εδώ στην Κεφαλονιά, ιδιαίτερα όμως στην Παλική, στο Ληξούρι, που έχει υποστεί και τις μεγαλύτερες ζημιές από όλη την περιοχή. Εδώ που είμαστε, στο Ληξούρι, τα βλέπουμε και με τα ίδια μας τα μάτια.

Χρειάζεται οι άνθρωποι να αποζημιωθούν για όλες τις καταστροφές που έχουν συμβεί, από τις οικοσκευές μέχρι τα σπίτια που έχουν καταστραφεί και είναι σε μεγάλη έκταση, αλλά και εκεί που έχουν υποστεί επιμέρους ζημιές.

Ταυτόχρονα, εδώ και τώρα, θα πρέπει η κυβέρνηση να νομοθετήσει ώστε να μην υπάρχει κανένα χαράτσι, κανένας φόρος, όλα αυτά που χρωστάνε - ο καθένας που έχει κάποια χρέη, κάποια δάνεια - θα πρέπει να παραγραφούν, όχι μόνο για τους επόμενους μήνες ή μόνο για το 2014, αλλά οριστικά για όλους τους πληγέντες. Αυτό θα ήταν μια ανακούφιση, θα ήταν μια λύση, προσωρινή μεν, για να μπορέσει ο κάθε άνθρωπος, η κάθε λαϊκή οικογένεια να σταθεί στα πόδια της, ο κάθε επαγγελματίας να μπορέσει να φτιάξει το μαγαζί του και βέβαια να επιδιορθώσει, να φτιάξει το σπίτι του. Αυτό είναι άμεσο ζήτημα, μαζί με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, που θα τα θέσουμε τώρα και με τους μαζικούς φορείς, όπως είναι η αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων, που πρέπει να αποκτήσουν προτεραιότητα, όπως η δημιουργία των πέντε σχολικών συγκροτημάτων, που έχει αποφασιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη.

Θα πρέπει να λυθούν προβλήματα που έχουν σχέση είτε με το νοσοκομείο είτε με την ιατρική, φαρμακευτική περίθαλψη, με το γηροκομείο που έχει υποστεί ζημιές και είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, συνάνθρωποί μας. Καθώς και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν το οδικό δίκτυο, άλλες υλικές καταστροφές, να αποκατασταθούν αμέσως, εδώ και τώρα.

Ιδιαίτερο πρόβλημα, θεωρούμε πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση - εμάς μας απασχολεί και θα το θέσουμε, με όση δύναμη διαθέτουμε - το ζήτημα των μαθητών και για τις σχολικές εξετάσεις στα λύκεια, στα γυμνάσια, αλλά κυρίως για τις πανελλήνιες. Τα παιδιά ετοιμάζονται σε 2 μήνες να δώσουν εξετάσεις, δεν γίνεται με αυτήν την κατάσταση, δεν έχουν ούτε την ψυχολογική στήριξη, να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις σε ισότιμη βάση. Αρα, πρέπει να υπάρχει ειδική ρύθμιση για τα παιδιά της Παλικής, για τα παιδιά της Κεφαλονιάς, για τις πληγείσες περιοχές, έτσι ώστε να μπορέσουν να ορίσουν και αυτά το μέλλον τους, να το προδιαγράψουν, όποιος θέλει να πάει σε τεχνική σχολή, σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, σε πανεπιστήμιο.

Αυτές είναι ορισμένες μόνο προτάσεις, αυτή τη στιγμή, που έχουμε. Στη συνέχεια μπορούμε να πούμε κι άλλα περισσότερα».

ΠΑΜΕ - ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΓΕ
Συνεχίζεται η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Συνεχίζεται με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τον εργατόκοσμο της Κεφαλονιάς που χτυπήθηκε από το σεισμό. Ηδη συγκεντρώθηκε από Συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές και Εργατικά Κέντρα η πρώτη παρτίδα με υλικά, η οποία περιλαμβάνει: 500 κιλά ρύζι, 500 κιλά φασόλια, 500 κιλά φακές, 1.000 κιλά μακαρόνια, 1.500 κιλά γάλα και φαρμακευτικό υλικό. Ολα αυτά θα σταλούν στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς το Σάββατο 8 Φλεβάρη για να διατεθούν στις ανάγκες του λαού της περιοχής.

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης οργανώνει και η ΟΓΕ. Καλεί τους Συλλόγους και τις Ομάδες της να ανταποκριθούν στο κάλεσμά της και να παραδώσουν τα είδη που θα συγκεντρωθούν (παιδικές τροφές, γάλα (εβαπορέ), μωρομάντηλα και πάνες) στα γραφεία της Ομοσπονδίας, Ιπποκράτους 120, τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη 10 π.μ. με 1μ.μ. και την Τρίτη 11 Φλεβάρη 5:30 μ.μ. με 8:30 μ.μ..

Τα υλικά που συγκεντρώνονται από το ΠΑΜΕ είναι:

  • Οινόπνευμα λευκό, πάνες για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, πάνες για παιδιά, υποσέντονα μιας χρήσης, χαρτί υγείας, χλωρίνες, γάζες άκοπες, φυσιολογικούς ορούς 1.000 ml, Betadin solution, Betadin scrable και γάντια μιας χρήσης μέγεθος small.
  • Γάλα εβαπορέ, φρυγανιές, άνθος αραβοσίτου βανίλια, κομπόστες, ζάχαρη και ντοματοπολτός.
  • Πλαστικά ποτήρια, πιρούνια, κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα και ράντζα.

Σε συγκέντρωση τροφίμων, νερού και κλινοσκεπασμάτων για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς, καλεί το ΔΣ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου, καθημερινά, εκτός Σαββατοκύριακου, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (Ευγενίδου 5), από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ.

Το ΕΚ Λάρισας συγκεντρώνει στο κτίριό του υλικά για τους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς, 9 π.μ. - 3 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ. τις παρακάτω μέρες: Πέμπτη 6/2, Παρασκευή 7/2, Σάββατο 8/2, Δευτέρα 10/2, Τρίτη 11/2.

Σε συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης προχωρά και η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ, στα γραφεία της (αίθουσα 102, ΕΚ Καλαμάτας και ώρες 6 μ.μ. - 8 μ.μ., πληροφορίες στα τηλ. 6942.681.096 - 6988.926.099).

Το ΕΚ Λαυρίου καλεί σε συγκέντρωση υλικών καθημερινά και το Σαββατοκύριακο, 9 π.μ - 1 μ.μ. στα γραφεία του.

Η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ συγκεντρώνει τρόφιμα και άλλα υλικά πρώτης ανάγκης στα εξής σημεία: Στα Γραφεία του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων στο χώρο του Εργατικού Κέντρου, 10 π.μ. - 2 μ.μ. (τηλ: 26610 39312). Στα Γραφεία του Σωματείου Οικοδόμων στο χώρο του Εργατικού Κέντρου, 6 μ.μ. - 8 μ.μ. (τηλ: 26610 26309 - 6976886813).

Η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ συγκεντρώνει υλικό καθημερινά 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ. στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Καραϊσκάκη 162, τηλ. 2613-015765).

Η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους που θέλουν να συνεισφέρουν με υλικό να έρχονται σε επαφή με τις Επιτροπές του ΠΑΜΕ στα αμαξοστάσια. Επίσης, με την Επιτροπή στον ΗΛΠΑΠ και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη ΣΤΑΣΥ.

ΒΟΥΛΗ
Δεν είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντισεισμική θωράκιση

Απτή επιβεβαίωση ότι η άμεση και επιτακτική ανάγκη για την αντισεισμική προστασία και θωράκιση της χώρας έρχεται σε δεύτερη μοίρα για την κυβερνητική πολιτική, γιατί έτσι θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών, ήταν τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ για το σεισμό στην Κεφαλλονιά.

Ο υπουργός όχι μόνο δεν ανέφερε ούτε ένα μέτρο που να αφορά στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας, αλλά υποβάθμισε προκλητικά τα όσα δραματικά αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς. «Το μεγάλο ευτύχημα - είπε - μέσα στη μεγάλη ατυχία μας ήταν ότι δε θρηνήσαμε θύματα», δηλαδή να είναι και ευχαριστημένος ο λαός της Κεφαλονιάς που δε θρήνησε και νεκρούς!

Παρά την επιμονή του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου να αναφέρει ο υπουργός συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των ζημιών στα δημόσια κτίρια (όπως γηροκομείο, σχολεία, Σχολή Εμποροπλοιάρχων) και τις εργατικές κατοικίες, δεν πήρε απάντηση. Μόνο για το λιμάνι στο Ληξούρι είπε ότι θα είναι έτοιμο σε δύο μήνες. Ο υπουργός δεν απάντησε ούτε αν θα ενισχυθούν με προσωπικό οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που είναι στα πρόθυρα διάλυσης. Επανέλαβε τα μέτρα που ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ενώ ειδικά για τα σχολεία ανέφερε ότι η λειτουργία τους θα αποκατασταθεί άμεσα, καθώς ήδη έχουν μεταφερθεί στο νησί 45 προκατασκευασμένες αίθουσες και θα αξιοποιηθεί το κτιριακό συγκρότημα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι η άρνηση της κυβέρνησης να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την προστασία από τους σεισμούς σε μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα, «συμβαδίζει με το ότι οι κυβερνήσεις ήταν και είναι προσανατολισμένες και είχαν ως προτεραιότητα την ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου. Από τη στιγμή που το κατασκευαστικό ιδιαίτερα κεφάλαιο δεν είχε αυτό ως προτεραιότητα αλλά είχε τα μεγάλα έργα υποδομής, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα νέα κτίρια, βεβαίως η αντισεισμική θωράκιση πήγε σε δεύτερο μέρος. Παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες και μάλιστα στο όνομα της "πράσινης" οικονομίας φροντίζουν να βγάζουν πιστοποιητικά ενεργειακής επάρκειας και όχι αντισεισμικής προστασίας»!

Επίσης, ανέφερε ότι περιορίστηκαν σε δύο, οι τρεις κατηγορίες για τα κτίρια που ελέγχονται στην Κεφαλονιά. Αυτήν τη φορά, χαρακτηρίζονται μόνο πράσινα και κίτρινα και όχι κόκκινα. Ακόμα, σημείωσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 3.000 γεύματα που διατίθενται κάθε μέρα, στους σεισμόπληκτους φτάνουν το πολύ 100! Ενώ σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, υπενθύμισε ότι σεισμόπληκτοι άλλων περιοχών περιμένουν την αποκατάσταση εδώ και χρόνια και απαίτησε να εξασφαλιστεί ότι τα χρήματα που έχουν προγραμματιστεί να δοθούν στους πληγέντες να πάνε πραγματικά σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη και να μη γίνουν «θαλασσοδάνεια».

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Βαρύ το αποτύπωμα του καταστροφικού σεισμού

Συγκέντρωση στο Αργοστόλι οργανώνει σήμερα η Επιτροπή Αγώνα

(Της απεσταλμένης μας Ευτυχίας ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ).--

Την υπογραφή του από τη μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη άφησε το διπλό πέρασμα του σεισμού στην Κεφαλονιά. Υπογραφή που μπήκε φαρδιά - πλατιά στο φόντο που διαμορφώνουν οι αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές, που δε βλέπουν στην αντισεισμική προστασία παρά ένα πρόσθετο «κόστος» που πρέπει να συμπιέζεται σε όφελος της κερδοφορίας.

Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια, καταστήματα, υποδομές και μια σειρά από δημόσια κτίρια σε όλο το νησί, με το πλήγμα να είναι μεγαλύτερο στο Ληξούρι και συνολικά στην περιοχή της Παλικής. Σημαντικές ζημιές καταγράφονται σε σχολικά κτίρια σε όλο το νησί. Τα δύο γηροκομεία, σε Αργοστόλι και Ληξούρι, έχουν μετεγκατασταθεί, λόγω της ακαταλληλότητας των κτιρίων τους, σε μοναστήρι και κλειστό γήπεδο, αντίστοιχα. Προβλήματα υπάρχουν και στα λιμάνια, στο Αργοστόλι και κυρίως στο Ληξούρι. Επικίνδυνος κρίνεται ο δρόμος που ενώνει τις δύο πόλεις, λόγω των καταστροφών στο οδικό δίκτυο, αλλά και των κατολισθήσεων και η σύνδεσή τους γίνεται μόνο ακτοπλοϊκά. Στο Ληξούρι, ζημιές έχουν προκληθεί στο δίκτυο ύδρευσης και το νερό είναι ακατάλληλο για χρήση. Ανάμεσα στα κτίρια με τις σοβαρότερες ζημιές συγκαταλέγονται οι εργατικές κατοικίες, που στέγαζαν πάνω από 60 οικογένειες. Στο Αργοστόλι, ο σεισμός χτύπησε το Δικαστικό Μέγαρο, το μουσείο, το θέατρο, το κτίριο της πρώην νομαρχίας.

Σφοδρότερα χτυπήθηκε το Ληξούρι και χωριά στην περιοχή της Παλικής, που μετρούν σοβαρές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα. Ακόμα και όσοι στάθηκαν «τυχεροί» και είδαν τα σπίτια τους να αντέχουν, έχουν να αντιμετωπίσουν την καταστροφή όλης της οικοσκευής τους: Ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, όλο το νοικοκυριό σε αρκετές περιπτώσεις καταστράφηκε, έτσι που σε πολλά σπίτια «δεν έχει μείνει ούτε ένα ποτήρι να πιούμε νερό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Ο λαός της Κεφαλονιάς δε μένει με σταυρωμένα χέρια, αλλά στρέφει το βλέμμα του στην επόμενη μέρα. Η καταγραφή των προβλημάτων, η αποτύπωση της καταστροφής, η καταμέτρηση των ζημιών, συνοδεύονται από τη διαμόρφωση αιτημάτων, την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διεκδίκησή τους, την προσπάθεια για οργάνωση της δράσης του. Καρπός της προσπάθειας αυτής ήταν και η συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα. Σήμερα, η Επιτροπή διοργανώνει συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ. στο Αργοστόλι, μπροστά από το κτίριο της πρώην νομαρχίας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης έχει κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας (9 π.μ. έως 1 μ.μ.). Στον αγώνα που δίνει ο λαός του νησιού έχει στο πλευρό του τους εργαζόμενους όλης της χώρας. Ηδη, Εργατικά Κέντρα, σωματεία, μαζικοί φορείς και οργανώσεις του κινήματος εκδηλώνουν με πολύμορφο τρόπο την αλληλεγγύη τους. Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου παρέδωσε, την περασμένη Δευτέρα, τρόφιμα και κλινοσκεπάσματα στο Εργατικό Κέντρο της Κεφαλονιάς. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν ήδη συγκεντρώσει σημαντικές ποσότητες τροφίμων που θα παραδοθούν το Σάββατο στο νησί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ