ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οξύνονται οι κόντρες για τράπεζες και νομισματική πολιτική

(c) Stockbyte

Κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί που εκδηλώνονται στους κόλπους της ΕΕ, αλλά και η γενικότερη διαπάλη για το «ρόλο της τρόικας». Στο επίκεντρο βρίσκονται οι τρόποι διάσωσης ή και κατάρρευσης για τις προβληματικές τράπεζες που πρόκειται να αφεθούν χωρίς τα διακρατικά πακέτα στήριξης, ενώ χοντραίνουν και τα παζάρια γύρω από τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής που ευνοεί τη μια ή την άλλη μερίδα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) Γ. Ντάισελμπλουμ προανήγγειλε λουκέτα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που «βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι θα «πρέπει να τις αφήσουμε να καταρρεύσουν». Να σημειωθεί ότι στο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας θα συζητηθεί και το ζήτημα του «ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης» των προβληματικών τραπεζών.

«Ητρόικα στην τρέχουσα μορφή της δεν θα είναι εδώ για πάντα. Είμαι πεπεισμένος ότι μακροπρόθεσμα, το πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων της Ευρώπης πρέπει να τεθεί υπό την ενιαία ομπρέλα του κοινοτικού δικαίου», δήλωσε, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο B. Coeure, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Γάλλος τραπεζίτης σημείωσε ότι στα «μέσα του έτους η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα επανέλθει».

Κατασκευή άλλοθι

«Κριτική» στην Κομισιόν και τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, σχετικά με το ρόλο της τρόικας, γίνεται και από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, με εισηγητή τον Ισπανό σοσιαλδημοκράτη Α. Σέρκας, γνωστό από τις περίφημες «Εκθέσεις Σέρκας» το 2005 και το 2013 που προωθούν τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων! Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του, η «τρόικα έδρασε μάλλον ως χασάπης, παρά ως χειρουργός που γνωρίζει την ανατομία του σώματος». Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ρόλο και τα πεπραγμένα της τρόικας στις «χώρες του μνημονίου» εγκρίθηκε χτες από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκονοβουλίου θα διεξαχθεί το Μάρτη. Ο Σέρκας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, κατηγόρησε την τρόικα ότι περιφρόνησε την κοινωνική διάσταση της πολιτικής, λειτουργώντας «σαν ένα κλαμπ πιστωτών». Εδώ φαίνεται ότι η υποκρισία τους δεν έχει όρια, αφού η τρόικα, με τη συμφωνία όσων τάχα την κατακεραυνώνουν, συνδιαμόρφωσε πολιτικές τσακίσματος της εργατικής δύναμης, ενώ τώρα, που χρειάζονται αλλαγή μείγματος διαχείρισης για χρηματοδότηση καπιταλιστικών επενδύσεων, βρήκαν σ' αυτήν άλλοθι για να εκτονώσουν τη δυσαρέσκεια των λαών από την πολιτική για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Την αναμόρφωση του ευρώ από άλλο νομισματικό σύστημα με «σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες», προτείνει η αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του γερμανικού κόμματος Die Linke, Σ. Βάγκενκνεχτ. «Πρέπει να σκεφτούμε υπό ποιες συνθήκες λειτουργεί ένα κοινό νόμισμα. Ετσι όπως εισήχθη το ευρώ δεν λειτουργεί, αλλά διχάζει την Ευρώπη», δηλώνει σε συνέντευξή της στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Die Zeit». Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες μέρες ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, καθώς και υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης υπεδείκνυαν την υποτίμηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών του ευρώ ως προς τα άλλα βασικά νομίσματα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βλέπει παραπέρα αποκλιμάκωση του πληθωρισμού για το 2014, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί στο 1,1% έναντι 1,5% στην αμέσως προηγούμενη εκτίμηση. Η συζήτηση για τον αποπληθωρισμό τροφοδοτεί τις κόντρες γύρω από τη νομισματική πολιτική και για την παραπέρα μείωση επιτοκίων, ακόμη και με αρνητικό πρόσημο, προκειμένου να διοχετευθούν κεφάλαια σε νέες επενδύσεις. Ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ για το 2014 αναμένεται στην Ευρωζώνη στο 1%, όσο και στην προηγούμενη εκτίμηση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΠΑΣΟΚ
Εμπαιγμός για πρόστιμα και χαράτσια

Μόλις δυο μήνες μετά τη ψήφιση του νόμου με τα συντριπτικά πρόστιμα και τα άλλα χαράτσια απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικροεπαγγελματίες, τόσο η συγκυβέρνηση όσο και τα κόμματα που τη στηρίζουν «θυμήθηκαν» το θέμα και εμφανίζονται να προσανατολίζονται σε «εξορθολογισμούς», οι οποίοι παραπέμπουν στη «λογική του Χότζα»...

Στην πραγματικότητα πρόκειται για επανασχεδιασμούς που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των εμφανιζόμενων ληξιπρόθεσμων προς την εφορία. Να σημειωθεί ότι από τα 62 δισ. ευρώ με τις ανείσπρακτες οφειλές, ποσά ύψους 23 δισ. προέρχονται μόνο από πρόστιμα, η «εισπραξιμότητα» των οποίων είναι χαμηλότερη από 1%. Ο εμπαιγμός, ενόψει και των εκλογών, έχει και συνέχεια. Τόσο το υπουργείο Οικονομικών, όσο και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν σε σύσκεψη υπό τον Γ. Στουρνάρα, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, προσανατολίζονται σε διαχειριστικού χαρακτήρα «βελτιώσεις» για ένα πολύ μικρό μέρος των διατάξεων που πρόσφατα ψήφισαν. Ετσι για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη μείωση των προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις επαγγελματιών. Στο απυρόβλητο αφήνουν τα εξοντωτικά πρόστιμα, που άλλωστε τα ψήφισαν, για τις καθυστερήσεις εξόφλησης οφειλών στο Δημόσιο. Ετσι, αν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν πληρωθεί το αργότερο μέσα σε 2 μήνες, υπολογίζεται πρόστιμο ίσο με το 10% του αρχικού φόρου. Μετά από 1 έτος φτάνει στο 20% και μετά από 2 έτη στο 30% του αρχικού φόρου, ενώ επιπλέον επιβάλλονται και τόκοι υπερημερίας στο 8,5% ετησίως. Το συγκεκριμένο μέτρο, που αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους, θα παραμείνει σε ισχύ. Ο εμπαιγμός συνεχίζεται και γύρω από το μέτρο της υποχρεωτικής συλλογής αποδείξεων λιανικής. Σε περίπτωση μη κάλυψης του 10% του εισοδήματος, το ακάλυπτο ποσό, σύμφωνα με την υπάρχουσα διάταξη θα φορολογείται με 22% έναντι 10% που ίσχυε στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2013. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει να μειωθεί στο 10%, δηλαδή να παραμείνει στα περσινά επίπεδα...

Να ακυρωθεί η απόφαση

Να ακυρωθεί η απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ως αντισυνταγματική και παράνομη), με την οποία τον περασμένο Αύγουστο επέβαλε πρόστιμο 150.000 ευρώ στον τότε γενικό γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Δ. Σπινέλη, για διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων φορολογουμένων, ζητάνε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Αρχή επέβαλε το ανώτερο προβλεπόμενο πρόστιμο, κρίνοντας ότι παραβιάστηκε η υποχρέωση για λήψη κατάλληλων μέτρων ασφάλειας, γεγονός που οδήγησε σε διαρροή δεδομένων που αφορούν στο σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων στην Ελλάδα. Τα προσωπικά φορολογικά δεδομένα βρέθηκαν από την Αρχή - υπό τη μορφή ηλεκτρονικών αρχείων - στην κατοχή εταιρειών οι οποίες είχαν ήδη προβεί σε παράνομη επεξεργασία τους.

Μάλιστα, στην προσφυγή το υπουργείο αναφέρει ότι το πρόστιμο των 150.000 είναι παράνομο, καθώς υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο που είναι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων τα 50.000.000 δραχμές, δηλαδή το ποσό των 146.735 ευρώ.

Σενάρια για το ισραηλινό φυσικό αέριο

Αναζωπύρωση σεναρίων στον εγχώριο αστικό Τύπο σχετικά με τη «βιωσιμότητα» του γεωπολιτικού άξονα Αθήνας - Λευκωσίας - Τελ Αβίβ προκάλεσε η ανάρτηση ισραηλινής ιστοσελίδας, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται το ισραηλινό κοίτασμα «Ταμάρ», προκρίνουν νέα τεχνολογία για τη διάθεση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εξορύσσουν. Οπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, οι αρχικοί σχεδιασμοί βασίζονταν στη διανομή του ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω του σταθμού υγροποίησης που προγραμματίζει να κατασκευάσει η Κύπρος και ενδεχόμενη αλλαγή πλεύσης από την ισραηλινή πλευρά θα είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση του σχεδίου ενεργειακής διασύνδεσης του Ισραήλ, με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Το όλο σενάριο «στήθηκε» πάνω στην προσπάθεια των συγκεκριμένων ισραηλινών εταιρειών να πουλήσουν «συμπιεσμένο φυσικό αέριο» (CNG Compressed Natural Gas), αξίας 15 εκατ. δολαρίων αντί «υγροποιημένου φυσικού αερίου» (LNG - Liquified Natural Gas). Αν και η συγκεκριμένη παρτίδα είναι μικρή, εκφράζονται φόβοι ότι επιλογή της τεχνολογίας CNG - η οποία δεν απαιτεί κατασκευή αγωγού, όπως θα επιθυμούσε η ελληνική πλευρά, για τη διάθεση του ισραηλινού φυσικού αερίου - συνιστά ένδειξη αλλαγής στρατηγικής από το Ισραήλ.

Με δεδομένες τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, ώστε να γίνει η δεύτερη «πύλη» μεταφοράς υδρογονανθράκων στην Ευρώπη...

Ευνοϊκότερο πεδίο κερδοφορίας

Ψηφίστηκε και στο σύνολό του χτες από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας», του οποίου τα άρθρα δημιουργούν ακόμα ευνοϊκότερο πεδίο για τις «επενδύσεις» εντός και εκτός Ελλάδας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Στο νομοσχέδιο, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός, θα κατατεθούν και τρεις τροπολογίες. Σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη «Η πρώτη αφορά στον αναπτυξιακό νόμο και έχει να κάνει με διευκόλυνση των επενδυτών λόγω προβλημάτων που προέκυψαν εξαιτίας της ρευστότητας. Η δεύτερη τροπολογία αφορά την κατάργηση του υπολόγου», γιατί «είναι ένας αναχρονιστικός θεσμός στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που καθυστερεί δημόσια έργα και δημόσιες συμβάσεις» και «η τρίτη αφορά παρεμβάσεις στον τομέα Εμπορίου, αφ' ενός για τη βελτίωση της λειτουργίας του ΓΕΜΗ, του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και αφ' ετέρου ρυθμίσεις για τις εμπορικές μισθώσεις». Ειδικά για τις εμπορικές μισθώσεις, σύμφωνα με τον υπουργό, η τροπολογία ανάμεσα σε άλλα θα προβλέπει ότι η χρονική διάρκεια των νέων μισθώσεων (όσες δηλαδή συναφθούν μετά την ψήφιση του νόμου) θα είναι τριετής. Ενώ όσον αφορά το ΓΕΜΗ θα προωθηθεί η ηλεκτρονική υποβολή εγγράφων και η απλοποίηση για την υποβολή στοιχείων.

ΤΑΙΠΕΔ
«Τελείωσε» τον Αστέρα

«Προτιμώμενος επενδυτής» για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης ορίστηκε η εταιρεία «Jermyn Street Real Estate Fund IV LP» στην οποία μετέχουν δύο από τα κρατικά κεφάλαια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κουβέιτ, η τουρκική «Dogus Group», καθώς και άλλοι Αραβες επενδυτές. Το ΤΑΙΠΕΔ, στη σχετική του ανακοίνωση, αναφέρει ότι για τα επόμενα στάδια για την υλοποίηση της επένδυσης αναμένεται η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για το ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου). Ακόμη, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε χτες την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ακινήτου Castello Bibelli στο δήμο της Κέρκυρας, με τη διαγωνιστική διαδικασία να ξεκινά εντός της επόμενης βδομάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ