ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Συγκέντρωση αύριο για τις εξελίξεις στον κλάδο της Χαλυβουργίας

Στην πλατεία Ηρώων στις 6 μ.μ. καλούν συνδικάτα και φορείς της περιοχής

Συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα διοργανώνουν αύριο Τετάρτη 19/2 στις 6 μ.μ. συνδικάτα και φορείς της περιοχής, με αίτημα να ανακληθούν οι εκατοντάδες διαθεσιμότητες στη «Χαλυβουργική» και να μην περάσουν τα νέα σχέδια του Μάνεση στη «Χαλυβουργία Ελλάδας».

Στην κινητοποίηση καλούν το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και Ασπροπύργου και η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας.

Από χτες Δευτέρα, η «Χαλυβουργική» έβαλε σε διαθεσιμότητα έξι βδομάδων τους 200 από τους 263 εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Ελευσίνας, επικαλούμενη την κρίση και το υψηλό ενεργειακό κόστος. Οι εργαζόμενοι εισπράττουν πλέον μόνο το 50% των αποδοχών τους και ένα 10% από τον ΟΑΕΔ. Με τα ίδια επιχειρήματα, η «Ελληνική Χαλυβουργία» στον Ασπρόπυργο κάλεσε χτες το σωματείο των εργαζομένων, για να τους ενημερώσει ότι αύριο θα καταθέσει αίτημα για ομαδικές απολύσεις, αν δεν υπάρξει διευθέτηση για το ενεργειακό κόστος. Στον Ασπρόπυργο έχουν απομείνει 108 εργαζόμενοι.

Σε κοινή ανακοίνωση για την αυριανή κινητοποίηση, τα συνδικάτα και οι φορείς αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Οι βιομήχανοι του κλάδου αφού θησαύρισαν από την καπιταλιστική ανάπτυξη, σήμερα μας ζητάνε να μοιραστούμε τα βάρη της κρίσης, λες και μοιραζόμασταν τα πλούτη τους τις καλές μέρες.

Οι εργοδοτικές πλειοψηφίες σε ΠΟΕΜ, Εργατικό Κέντρο και ΓΣΕΕ μαζί με τους Δημάρχους και την Περιφέρεια, μας καλούν να αγωνιστούμε για φθηνό ρεύμα για τους βιομηχάνους "για να σωθούν τα εργοστάσια". Ξέρουμε όλοι ότι όποιες μειώσεις γίνουν στο ρεύμα των βιομηχανιών, τα μονοπώλια, που ελέγχουν τον τομέα ενέργειας, θα μετακυλήσουν το κόστος στο δικό μας ρεύμα. Δυναμώνουμε τον αγώνα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και να διεκδικήσουμε μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών».

Χτες, οι εργαζόμενοι στη «Χαλυβουργική» έκαναν 3ωρη στάση εργασίας. Αργά το μεσημέρι, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όπου κυριάρχησε το θέμα της μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους βιομήχανους του κλάδου.

Το ίδιο θέμα τέθηκε και στον Αντ. Σαμαρά, στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την μείωση της γραφειοκρατίας. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρωθυπουργός είπε: «θα έχουμε συγκεκριμένα μέτρα αλλά όχι σήμερα», ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, τόνισε ότι το συμβούλιο βιομηχανίας ασχολείται με το θέμα. Για σήμερα, έχει εξαγγελθεί πανθριασιακή στάση εργασίας και στις 11 π.μ. συγκέντρωση στην πύλη της «Χαλυβουργικής». Ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται για τις επόμενες μέρες.

Κλιμακώνουν οι εργαζόμενοι στον «Αρβανιτίδη»

Από την απεργιακή συγκέντρωση το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη
Από την απεργιακή συγκέντρωση το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη
Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στα σούπερ - μάρκετ «Αρβανιτίδης». Το Σάββατο, δεύτερη ημέρα της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας τους, έκαναν μαζική συγκέντρωση στο κατάστημα της Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη και πορεία μέσα στην πόλη, μέχρι το κατάστημα της εταιρείας στην οδό Βενιζέλου. Η εργοδοσία επιχείρησε να λειτουργήσει το συγκεκριμένο κατάστημα με απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Αύριο Τετάρτη, αντιπροσωπεία των εργαζομένων θα επισκεφτεί το υπουργείο Εργασίας και θα θέσει τα αιτήματά τους, που είναι: Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα για τους τελευταίους 6 μήνες, να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους σε περίπτωση που προχωρήσει η σχεδιαζόμενη μεταβίβαση της επιχείρησης, να διασφαλιστούν όλα τα ένσημά τους, καθώς η επιχείρηση οφείλει περίπου 25 εκ. ευρώ στο ΙΚΑ. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της συνάντησης, θα καθορίσουν τις επόμενες κινητοποιήσεις.

Η συμμετοχή στη 48ωρη πανελλαδική απεργία ήταν μεγάλη, παρά τις απειλές και την τρομοκρατία από την πλευρά της εργοδοσίας. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν για πρώτη φορά το βήμα να απεργήσουν. Την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν το πρωί στο κατάστημα στη Σταυρούπολη (οδός Λαγκαδά) και στη συνέχεια έκαναν πορεία στη συνοικία.

Την ίδια μέρα, με συγκέντρωση στην Εδεσσα, απάντησαν στην πρόκληση της επιχείρησης να κλείσει τα καταστήματα της Πέλλας. Οι εργαζόμενοι σε Πέλλα και Κατερίνη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από την προηγούμενη βδομάδα. Το Πανελλαδικό Σωματείο των εργαζομένων καταγγέλλει την εργοδοσία για ανταπεργία και ζητάει την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας.

«Παγίδα» η συνάντηση με τον εκκαθαριστή της ΕΛΒΟ

Τη διαπραγμάτευση με τον «ειδικό εκκαθαριστή» σπεύδει να νομιμοποιήσει η πλειοψηφία του Σωματείου των εργαζομένων της ΕΛΒΟ. Χτες έβαλε τους εργαζόμενους να ψηφίσουν αν δέχονται το ΔΣ του Σωματείου να συναντήσει τον ειδικό εκκαθαριστή, προφασιζόμενη την ανάγκη για ενημέρωση, όταν ήδη οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει ότι θα παλέψουν, για να μην πατήσει το πόδι του στην ΕΛΒΟ, να μην προχωρήσει καμία σχετική διαδικασία.

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΕΛΒΟ), καταγγέλλει ότι «η ψηφοφορία για τη συνάντηση με τον εκκαθαριστή είναι παγίδα». Θυμίζει ότι την ίδια τακτική είχε ακολουθήσει η γνωστή πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ και την είσοδο του ομίλου Μυτιληναίου που έφερε τα προηγούμενα δεινά.

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Στον πόλεμο για τη διασφάλιση της δουλειάς και του ψωμιού μας, δε χωράνε μισόλογα. Ο εκκαθαριστής, και κυρίως η κυβέρνηση που τον διόρισε, είναι οι εχθροί μας. Το να συζητάς μαζί τους, με τους εργαζόμενους στην γωνία, σε στάση αναμονής, είναι σαν να σηκώνεις λευκή σημαία και να αποδέχεσαι την ήττα, πριν τη μάχη. Η πλειοψηφία του Σωματείου και του ΕΚΘ, αν δεν έχει ήδη συναντήσει τον εκκαθαριστή, έχει συναντήσει, συνεννοηθεί και είναι σε ανοιχτή επικοινωνία, με τον πραγματικό εκκαθαριστή, τη σημερινή κυβέρνηση».

Εργοδοτικό έγκλημα το νέο «ατύχημα» στη ΔΕΗ

Για «νέο εργοδοτικό έγκλημα» κάνει λόγο το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων Ενέργειας (ΣΕΕΕΝ), με αφορμή το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που έγινε την Παρασκευή 14/2, στο Λιγνιτικό Κέντρο ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ), στην Πτολεμαΐδα.

Νεκρός είναι ένας 56χρονος υπάλληλος στον τομέα περιβάλλοντος της επιχείρησης, που πνίγηκε στην προσπάθειά του να τραβήξει αυτοσχέδια πλωτή εξέδρα από την τεχνητή λίμνη, σε πάρκο που έχει κατασκευάσει η ΔΕΗ δίπλα στο ΛΚΔΜ. Το ΣΕΕΕΝ καταγγέλλει ότι η λίμνη δεν ήταν περιφραγμένη, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων, το συγκεκριμένο σημείο χαρακτηριζόταν «παγίδα», κάτι που οι συνάδελφοι το ανέφεραν ώστε να αποκατασταθεί.

Το κλαδικό Συνδικάτο καταγγέλλει ότι οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί, εξαιτίας του λιγότερου προσωπικού και της εντατικοποίησης της εργασίας, της αύξηση του δουλεμπορίου, της αβεβαιότητας και του άγχους, της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους εργαζόμενους στις εργολαβίες που εργάζονται για τη ΔΕΗ. «Αυτά είναι τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του ανταγωνισμού που επιβάλλει η ΕΕ και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και όσοι την στηρίζουν», καταλήγει το ΣΕΕΕΝ.

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Ο

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ: Σε 2ωρες στάσεις εργασίας προχωρούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου «Αργος» και «Ευρώπη», με απόφαση της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Το σωματείο διεκδικεί την υπογραφή νέας ΣΣΕ, που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία και την επιστροφή των παράνομων περικοπών μισθών και επιδομάτων στην «Ευρώπη». Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας, θα γίνουν συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς, προκειμένου οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

ΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ: Την Κυριακή 23/2, θα γίνει το 29ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΕΚ Λάρισας, του κλαδικού συνδικάτου ΟΤΑ και εργαζομένων στα 5μηνα, πραγματοποίησε χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφερειακή διεύθυνση του ΟΑΕΔ, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας.

ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Την ακύρωση της απόλυσης εργαζόμενης από το υποκατάστημα Καβάλας της επιχείρησης «Μαρινόπουλος» απαιτούν τα κλαδικά Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και Καβάλας καθώς και το παράρτημα Θεσσαλονίκης του σωματείου ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DΙΑ. Καταγγέλλουν ότι πρόκειται για συνδικαλιστική δίωξη, επειδή η συγκεκριμένη εργαζόμενη πρωτοστάτησε σε συσκέψεις του σωματείου, σε μια προσπάθεια να οργανωθούν οι εργαζόμενοι απέναντι στην εργοδοσία.

ΣΕΤΗΠ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Νέα παράταση για σήμερα Τρίτη από τη 1 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. πήραν οι εκλογές του ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης.

Νέα επίθεση στη συνδικαλιστική δράση

Να εμποδίσει τη συνδικαλιστική δράση επιχειρεί για μια ακόμη φορά η εργοδοσία του ξενοδοχείου «ATHENS CYPRIA» στο κέντρο της Αθήνας. Το Νοέμβρη του 2013, απέλυσε μέλος της διοίκησης του συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ενώ πριν λίγες μέρες απέλυσε τη μητέρα δυο παιδιών που είχε συνδικαλιστική δράση, αμέσως μόλις έληξε το διάστημα προστασίας της μητρότητας. Τώρα η εργοδοσία επανέρχεται και, με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του συνδικάτου, ζητά την απαγόρευση της δράσης του και την επιβολή χρηματικής ποινής 3.000 ευρώ κάθε φορά που μέλη του θα πλησιάζουν το ξενοδοχείο σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων! Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους, αύριο στις 11 π.μ., στα δικαστήρια στην Ευελπίδων (κτίριο 5), όπου δικάζεται η προσωρινή διαταγή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ