ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Eurokinissi

Την απόσυρση του προωθούμενου προς ψήφιση σχεδίου νόμου «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση υπηρεσιών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη» ζητά η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ).

Σε ψήφισμά της τονίζει ότι το νομοσχέδιο υποβαθμίζει και συρρικνώνει το υπάρχον υποτυπώδες σύστημα πυροπροστασίας και πυρασφάλειας της χώρας και τσακίζει τις εργασιακές σχέσεις των πυροσβεστών. Επιβάλλει την ευελιξία - κινητικότητα, διεύρυνση της εποχικότητας, επιπλέον «αξιολόγηση» των υπαλλήλων και των υπηρεσιών του και αβέβαιο εργασιακό μέλλον με καμιά εξασφάλιση για μόνιμη και σταθερή δουλειά και για τους μόνιμους και για τους 5ετούς θητείας και για τους συμβασιούχους πυροσβέστες.

«Το νέο νομοθετικό εγχείρημα της κυβέρνησης είναι συνέχεια και επέκταση των διαχρονικών πολιτικών επιλογών στο συγκεκριμένο νευραλγικό και ευαίσθητο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, όπως υλοποιούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την ΕΕ και άλλους αντίστοιχους εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς, αδιαφορώντας για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος», αναφέρει.

Στοχεύει αποκλειστικά στην περαιτέρω απαλλαγή του κράτους από βασικές υποχρεώσεις του, με τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και την επιβολή της ανταποδοτικότητας με εμπορευματοποίηση των υφιστάμενων υπηρεσιών και επιβάρυνση του εισοδήματος των εργαζομένων, για την αντίστοιχη εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων για τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 65 καθιερώνεται η ανταποδοτικότητα με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών που παρέχει το Πυροσβεστικό Σώμα μέσω της παροχής ειδικών υπηρεσιών πυροπροστασίας και πυροσβεστικής συνεργασίας, με τη σύναψη συμβάσεων και προγραμματικών συμφωνιών με φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, πουλώντας την υπάρχουσα τεχνογνωσία και τις υφιστάμενες δομές που κατέχει, για τις οποίες έχει πληρώσει αδρά και διαχρονικά ο ελληνικός λαός. Δηλαδή, θα πωλούνται υπηρεσίες πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, σε λιμάνια, αεροδρόμια, μαζικές αθλητικές και κοινωνικές διοργανώσεις και μία σειρά άλλες αρμοδιότητες του Σώματος.

Με το άρθρο 66 ορίζεται ο ρόλος του Πυροσβεστικού Σώματος ως «ιδιαίτερο Σώμα Ασφάλειας», στο πλαίσιο της ενίσχυσης του μηχανισμού καταστολής του λαϊκού κινήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αναπόφευκτες αντιδράσεις των εργαζομένων, ενάντια στη βάρβαρη - αντιλαϊκή - ταξική πολιτική.

Με το άρθρο 67 ενισχύεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, που θα υλοποιηθεί κυρίως με καταργήσεις και συγχωνεύσεις πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων, καθώς και τη μετατροπή ορισμένων πυροσβεστικών κλιμακίων σε εποχικά, με κυβερνητικές αποφάσεις μέσω διοικητικών πράξεων, σύμφωνα με τα πορίσματα αρμόδιων επιτροπών. Προωθείται, δηλαδή, η συρρίκνωση των υφιστάμενων πυροσβεστικών δομών με την προώθηση σειράς καταργήσεων και συγχωνεύσεων, σε συνδυασμό με τη στενή συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος με την Τοπική Διοίκηση (ΟΤΑ), στοχεύοντας στην υποκατάσταση αρκετών παρεχόμενων υπηρεσιών του από τον εθελοντισμό με την αποκλειστική χρηματοδότηση των Δήμων και τη «χορηγία» των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και στην επέκταση και προοπτικά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων πυροσβεστικών σταθμών και κλιμακίων στην Τοπική Διοίκηση.

Η ΕΑΚΠ καταλήγει τονίζοντας πως «η παράταξή μας θα παλέψει με όλες τις δυνάμεις της για την αποτροπή της ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου έχοντας στο πλευρό της και συνδικάτα και φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της προώθησής του για ψήφιση στη Βουλή, αλλά και συνολικά με τη δράση της για να συμβάλει στην ανατροπή της πολιτικής που ευθύνεται για την πλήρη διάλυση της ζωής των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της χώρας».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΚΥΖΗ
Αμφισβητούν το κατηγορητήριο

«Η σύλληψη των τεσσάρων Τούρκων στο Γκύζη αφορά σε μια υπόθεση οπλοκατοχής, η οποία μετατράπηκε σε μεγάλο αριθμό κατηγοριών, με προεξάρχουσα την κατηγορία για τρομοκρατική οργάνωση, κάτω από τις εντολές και τις υποδείξεις της Τούρκικης μυστικής υπηρεσίας αλλά και της αμερικάνικής πρεσβείας, που φαίνεται να συντονίζει τα πράγματα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας». Αυτό κατήγγειλαν χτες, σε συνέντευξη οι συνήγοροι τους.

Οπως είπαν: «Στη δικογραφία δεν υπάρχει το παραμικρό που να μπορεί να προσδιορίσει αυτό που εδώ στην Ελλάδα λένε τρομοκρατική οργάνωση (...) Δεν προκύπτει από το φάκελο της υπόθεσης, δεν προκύπτει από τα γεγονότα». Και αναρωτήθηκαν «για ποιον σκοπό βάζουν ακόμα και τους 22χρονους να έχουν συγκροτήσει τρομοκρατική οργάνωση από το 1999»; Κατήγγειλαν, επίσης, ότι γίνεται αναφορά σε ταύτιση γενετικού υλικού συλληφθέντα με γενετικό υλικό σε ιμάντα στην υπόθεση της Χίου, χωρίς ακόμα να έχουν βγει οι εκθέσεις DNA.

Οι συνήγοροι ανέφεραν ότι ο κατηγορούμενος που φέρεται με το όνομα Cengir Bayir δήλωσε στην ανακρίτρια ότι το πραγματικό του όνομα είναι Ισμαήλ Ακολ και ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τον οπλισμό που βρέθηκε στο διαμέρισμα στο Γκύζη. Ο ίδιος είπε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα από το 1999 και κατείχε νόμιμα όλα τα έγγραφα. Δήλωσε, επίσης, για δύο από τους συγκατηγορούμενούς του ότι είχαν έρθει στην Ελλάδα προς 20 ημερών να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενταλμα σύλληψης σε βάρος αρχιφύλακα της ΕΛΑΣ εξέδωσε ο ανακριτής της Πρέβεζας. Ο αστυνομικός κατηγορείται για εμπλοκή στο κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης 805 κιλών χασίς, τα οποία κατασχέθηκαν στην παραλία του Βάλτου της Πάργας πριν δέκα ημέρες.

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων με τη χρήση υπνωτικών ουσιών. Συνελήφθησαν συνολικά τέσσερα άτομα, που, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, έκαναν 43 ληστείες σε διάφορες περιοχές της Αττικής αλλά και σε επαρχιακές πόλεις. Συνήθως προσποιούνταν τους υπαλλήλους αλυσίδων σούπερ μάρκετ, πολυκαταστημάτων ή διαφημιστικών εταιρειών, οι οποίοι διαφήμιζαν χυμούς ή άλλα προϊόντα ή προσέφεραν δώρα από δήθεν διαγωνισμούς. Σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζονταν ως κοινωνικοί λειτουργοί ή απεσταλμένοι μοναστηριών ή ως άτομα που ενδιαφέρονταν για αγγελίες που είχαν δημοσιοποιήσει οι ηλικιωμένοι.

Σπείρα λήστευε οδηγούς ταξί στην Αττική. Συνελήφθη για τη συμμετοχή του σε αυτήν ένας 23χρονος, ενώ αναζητούνται έξι ακόμα. Μέλη της συμμορίας, συνήθως 2 με 3 άτομα, επιβιβάζονταν από διάφορες περιοχές της Αττικής σε ταξί και ζητούσαν να τους μεταφέρει στους καταυλισμούς Ρομά στην περιοχή του Ζεφυρίου και των Αχαρνών. Κατά την άφιξή τους σε προκαθορισμένα σημεία, όπου τους ανέμεναν συνεργοί τους, αφαιρούσαν από τον οδηγό χρηματικά ποσά και διάφορα άλλα αντικείμενα με την απειλή ή χρήση βίας και στη συνέχεια διέφευγαν.

Επίθεση σε δημοσιογράφο

«Τη δολοφονική επίθεση εναντίον της συναδέλφου Διονυσίας Λάγιου στο Περιστέρι από ομάδα θρασύδειλων, πρωταγωνιστών σε ρατσιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών, οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι», καταγγέλει με χτεσινή της ανακοίνωση η ΕΣΗΕΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ομάδα τραμπούκων, γνωστών στις αστυνομικές αρχές, έσυρε βίαια τη συνάδελφο σε παρακείμενη οικεία, όπου τη χτύπησαν με πρωτοφανή αγριότητα, αποπειράθηκαν να την πνίξουν, βρίζοντάς την ταυτόχρονα με χυδαίο τρόπο. Ευτυχώς η συνάδελφος, και παρά το ότι δεν είχε καμία βοήθεια, κατάφερε τελικώς να ξεφύγει, σώζοντας τη ζωή της από την πρωτοφανή αγριότητα των αρπαγέων της».

«Ζητούμε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε για το γεγονός, να πράξει τα αυτονόητα ώστε να τερματιστεί η δράση της συγκεκριμένης ομάδας και τα μέλη της να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εκδηλώσεις Αντιστασιακών

-- Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ -ΠΕΑΦΕ (Δεληγιώργη 24, Αθήνα -τηλ: 2102386531), για την 61η Επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ, διοργανώνει, το Σάββατο 22.2.2014, την καθιερωμένη εκδήλωση «Το Τσάι της ΕΠΟΝ».

Η εκδήλωση θα γίνει στο Ξενοδοχείο «CRYSTAL SITY» (Αχιλλέως 4, Πλ. Μεταξουργείου, ώρα 4.30 μ.μ.) και είναι αφιερωμένο στο Ρεμπέτικο της κατοχής. (Για πληροφορίες - συμμετοχή, τηλέφωνο: 6974.278.797).

-- Τα Κεντρικά της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) διοργανώνουν τη χρονιάτικη εκδήλωση-συνεστίασή τους, την Κυριακή 9 Μάρτη 2014 και ώρα 1 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «STANLEY» («Στάνλεϋ»), στην πλατεία Καραϊσκάκη (στάση ΜΕΤΡΟ Μεταξουργείο). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει φαγητό, ποτό, καλλιτεχνικό πρόγραμμα και κοπή πίτας.

Για προσκλήσεις στα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον Αρεως) και στα κατά τόπους Παραρτήματά της.

Προσφορά

Η KAISA LAINE προσφέρει στο ΚΚΕ 600 ευρώ.

Ανέσυραν άλλους τρεις νεκρούς στο Φαρμακονήσι

Τις σορούς τριών μεταναστών, που είχαν εγκλωβιστεί σε πλοιάριο που τους μετέφερε από την Τουρκία στο Φαρμακονήσι, ανέσυραν χτες άντρες της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (2 νεκροί είχαν βρεθεί στα παράλια της Τουρκίας, άλλοι 4 είχαν ανασυρθεί ήδη από το βυθισμένο πλοιάριο). Επίσης, χτες έγινε και η ανέλκυση του σκάφους.

  • Νέα καταγγελία για αστυνομική βία στην Αμυγδαλέζα. «Ο αστυνομικός με χτύπησε στο κεφάλι όταν του ζήτησα επίμονα ένα παυσίπονο. Η απάντηση του αστυνομικού ήταν "άντε..., φύγε, πήγαινε μέσα βρωμιάρη"». Ο Χουράμ Σαχζάτ του Μπασίρ, με αριθμό κρατούμενου 2663, στην πτέρυγα Α3, δωμάτιο 6, στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, κατήγγειλε στην ΚΕΕΡΦΑ και την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας ότι χτες, στις 18.45, χτυπήθηκε από αστυνομικό μπροστά σε συγκρατούμενούς του.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ