ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σήμερα το σεμινάριο για τον κοινωνικό ρόλο της Τέχνης

Σεμινάριο της Τομεακής Οργάνωσης Καλλιτεχνών του ΚΚΕ και της Επιτροπής Φεστιβάλ της ΚΝΕ

«

Ο κοινωνικός ρόλος της Τέχνης» είναι το θέμα του σεμιναρίου που διοργανώνουν σήμερα Σάββατο 22 Φλεβάρη, η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και η Επιτροπή Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο πλαίσιο της πρόσκλησης για δημιουργία πρωτότυπου καλλιτεχνικού έργου, με τίτλο «Στους καιρούς των αποφάσεων και η Τέχνη πρέπει ν' αποφασίσει».

Εισηγήτρια θα είναι η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται στις 6 μ.μ. στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος (δίπλα στο Δημαρχείο του Δήμου Αθήνας) και είναι το πρώτο από μια σειρά σεμιναρίων που απευθύνονται σε όσους ανταποκριθούν στην πρόσκληση για δημιουργία πρωτότυπου έργου. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να παρακινηθούν οι νέοι καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έργο - ή να αξιοποιήσουν έργο από τα συρτάρια τους - με θέμα την καπιταλιστική κρίση, τις συνέπειες και τη διέξοδο από αυτήν, ώστε να γίνει χρήσιμο εργαλείο σ' αυτούς που το έχουν ανάγκη, δηλαδή να δημιουργήσουν έργο που θα σταθεί στο πλευρό του λαού, της εργατικής τάξης που ζει και παλεύει μέσα σ' αυτές τις συνθήκες και που χρειάζεται μια Τέχνη να μιλά τη γλώσσα της τόλμης και της αλήθειας.

Η πρόσκληση αφορά καλλιτέχνες κάθε ηλικίας και σε όλα τα είδη Τέχνης, που μπορεί να απευθύνονται είτε σε μεγάλους είτε σε παιδιά: Μουσική - τραγούδι, εικαστικά - σκίτσο - animation, λογοτεχνία - ποίηση, ταινίες μικρού μήκους (μυθοπλασία - ντοκιμαντέρ), συγγραφή θεατρικού έργου, χορός. Τα έργα μπορούν να κατατεθούν όλη την περίοδο μέχρι το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Δυνατός ως το τέλος

«Πάντα δραπέτης απ' το όνειρο/ είπες ποτέ δεν ήταν τυχερό/ θηλιά που σφίγγει το σεντόνι σου/ γυρνάς πλευρό να κοιμηθείς». Ο ηθοποιός, ερμηνευτής και στιχουργός, Σάκης Μπουλάς «δραπέτευσε» τελικά από ένα όνειρο, που ολοκληρώθηκε πολύ νωρίς, καθώς ήταν 60 χρόνων, γεμάτος ζωή και θέληση, ανήσυχος και δημιουργικός, πάντα χαμογελαστός. Μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του ήθελε να δουλεύει. Να βρίσκεται πάνω στη σκηνή, να νιώθει την αγάπη των φίλων του και του κόσμου. Ενα χρόνο σχεδόν πάλεψε, με αξιοπρέπεια και δύναμη, με τον καρκίνο. Χτες το πρωί άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Σάκης Μπουλάς γεννήθηκε στο Κιλκίς, στις 11 Μάρτη 1954, αλλά η καταγωγή του είναι από τον Πειραιά όπου και μεγάλωσε. Μαζί με τους Γιάννη Ζουγανέλη, Νικόλα Ασιμο, Θάνο Αδριανό και Περικλή Χαρβά, δημιούργησαν το πρώτο μουσικό καφενείο στην Ελλάδα με το όνομα «Σούσουρο», όπου χρησιμοποιώντας τη φόρμα του γερμανικού πολιτικού καμπαρέ, παρουσίαζαν θεάματα μουσικής, με θέατρο και δρώμενα. Στη συνέχεια, ήρθε το «Αχ Μαρία» στα Εξάρχεια, η θρυλική σκηνή όπου για 10 χρόνια ο Σάκης Μπουλάς μαζί με τους Γιάννης Ζουγανέλη, Ισιδώρα Σιδέρη, Λάκη Παπαδόπουλο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σοφία Βόσσου, αλλά και μια ευρύτερη παρέα δημιουργών, έγραψαν τη δική τους ψυχαγωγική σελίδα.

Ως ερμηνευτής έχει πέντε προσωπικούς δίσκους: «Μπουλάς - Ελλάς» (1986), «Σάκης Μπουλάς» (maxi single) «Ali Baba» (1987), «Ας πρόσεχες» (1987), «Ζαμανφού» (1992), «Εκθεση ιδεών» με τον Γιάννη Ζουγανέλη (2000). Συμμετείχε σε πολλούς δίσκους άλλων δημιουργών όπως στους: «Ανεπίδοτα Γράμματα» του Μιχάλη Γρηγορίου με την Αφροδίτη Μάνου, «Καντάτα για τη Μακρόνησο» του Θ. Μικρούτσικου, «Λουκιανού διάλογοι» του Μ. Πλέσσα, «Αχαρνής» του Δ. Σαββόπουλου κ.ά. Στον κινηματογράφο, η πρώτη του εμφάνιση ήταν το 1981, στον «Δράκουλα των Εξαρχείων» και στη συνέχεια: «Ντελίριο» (1983), «Η Πόλη ποτέ δεν κοιμάται» (1984), «Η Αγάπη είναι ελέφαντας (2000), «Λουκουμάδες με Μέλι» (2004), «Ηθικόν Ακμαιότατον» (2005), «Πεθαίνω για σένα» (2009), κ.ά.

«Η μεγάλη διαδήλωση του ενός» στο θέατρο «ΑΡΓΩ»

Μετά τους επιτυχημένους κύκλους παραστάσεων (Δεκ. 2012 - Γεν. 2013, Φεβ. 2013 - Απρ. 2013), «Η μεγάλη διαδήλωση του ενός» του Δημήτρη Λέντζου ξαναπαρουσιάζεται, στο θέατρο «Αργώ Studio» (Ελευσινίων 15, στάση μετρό Μεταξουργείο, τηλ. 210.5201.684-5), σε σκηνοθεσία Τάκη Σπηλιόπουλου, κάθε Κυριακή (ώρα 20.30) έως το τέλος της σεζόν.

«Η μεγάλη διαδήλωση του ενός» - όπως σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης - «είναι η διαδήλωση του καθενός για την τελική επικράτηση των ονείρων, με τη μεγάλη πλάνη και σιγουριά ότι αυτός ο κόσμος θα αλλάξει. Ο αγώνας αυτός έχει τις ρίζες του στη σκληρή γη της μνήμης και τη νοσταλγία του μέλλοντος. Απέναντι πάντα παραμονεύει η εξουσία, πάνοπλη και κραταιά, αλλά ταυτόχρονα τόσο γυμνή και ασταθής μπροστά στη δύναμη και την "πραγματικότητα" της φαντασίας. Οι ημερομηνίες της μεγάλης εκκίνησης είναι ανοιχτές».

Μουσική: Μιχάλης Τερζής. Τραγούδι: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης. Φωτισμός: Χριστίνα Καμμά. Ερμηνεία: Τάκης Σπηλιόπουλος. Σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα του ΤΕΙ Αθήνας «Το τρίτο κουδούνι». Γενική είσοδος: 10 ευρώ. Ανεργοι, φοιτητές, συνταξιούχοι: 5 ευρώ. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).

Ευχές για γρήγορη ανάρρωση

Απύρετος και σε σταθερή κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος εισήχθη πριν μερικές μέρες με πνευμονία που συνοδευόταν από υψηλό πυρετό. Το οικογενειακό του περιβάλλον και οι γιατροί εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την πορεία της υγείας του συνθέτη. Θερμές ευχές για γρήγορη ανάρρωση.

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Σάκη Μπουλά. Ο Σάκης Μπουλάς ήταν ένας πολυτάλαντος άνθρωπος, με πλούσιο καλλιτεχνικό έργο και ιδιαίτερα αγαπητός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ