ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
«Υποχρέωση του κράτους η στήριξη των βιομηχάνων»

Εκτός από τη διατύπωση ανάλογων θέσεων φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει μπροστά και με πρωτοβουλίες για την ικανοποίηση των αιτημάτων των καπιταλιστών στο όνομα της «ανάπτυξης» και της αντιμετώπισης της «αποβιομηχάνισης». Ο λόγος για την αξίωση των βιομηχάνων για μείωση του ενεργειακού κόστους, να απολαμβάνουν δηλαδή φτηνότερο ρεύμα στις λεγόμενες ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως οι χαλυβουργίες, οι αλουμινουργίες κλπ.

Συγκεκριμένα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε και έθεσε το ζήτημα αυτό στον πρόεδρο της ΔΕΗ Α. Ζερβό. Σε δελτίο Τύπου, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, αναφέρεται: «Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης η μείωση του ενεργειακού κόστους και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρξουν σοβαρές πολιτικές αποφάσεις στο κομμάτι που αφορά στο 70% του κόστους και το οποίο δεν ελέγχεται από τη ΔΕΗ (άμεση κατάργηση Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος για τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος από ΦΑ, κατάργηση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο και ΦΑ που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος, αναστολή πληρωμής τέλους ρύπων κ.ά.). Ωστε να δίνεται δωρεάν η ελάχιστη αναγκαία ποσότητα στα φτωχά νοικοκυριά και να μειωθεί η τιμή του για τη βιοτεχνία και την ενεργοβόρο βιομηχανία. Η αναγκαία στήριξη της βιομηχανίας είναι υποχρέωση του κράτους και όχι της ΔΕΗ η οποία δεν μπορεί να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους».

Βεβαίως το να δίνεται η «ελάχιστη αναγκαία ποσότητα δωρεάν» στα φτωχά νοικοκυριά σημαίνει στην πραγματικότητα ρεύμα με το «δελτίο» - το επόμενο βήμα είναι η ηλεκτροδότηση νοικοκυριών συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, όπως συμβαίνει σε ορισμένα καπιταλιστικά κράτη της Δυτικής Ευρώπης. Είναι όμως φυσικό όταν ζητάς φτηνό ρεύμα για τις βιομηχανίες να μην μπορεί να ζητάς και δωρεάν ρεύμα με βάση τις ανάγκες για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Ετσι διαμορφώνεις θέσεις διαχείρισης της φτώχειας τους...

Κατά τα άλλα, σε non paper που κυκλοφορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, κουνάει το δάχτυλο στην κυβέρνηση ότι δεν έχει τάχα πάρει χαμπάρι τους σχεδιασμούς της ΕΕ για το χρέος και «ότι μένει στην ίδια τάξη», δηλώνοντας «αποφασισμένος να χειριστεί τα ζητήματα αυτά με ριζικά διαφορετικό τρόπο». Αναφέρεται φυσικά στην εφαρμογή ενός άλλου μείγματος διαχείρισης, που με μοχλό το χρήμα στους καπιταλιστές εκτιμά ότι θα δώσει ώθηση στην καπιταλιστική κερδοφορία.


ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ
Ξεκάθαρα προσχεδιασμένη η δολοφονική επίθεση στο Πέραμα

Προσχεδιασμένη ήταν η δολοφονική επίθεση στις 12 Σεπτέμβρη σε βάρος κομμουνιστών συνδικαλιστών στο Πέραμα που έκαναν αφισοκόλληση, όπως προκύπτει πλέον ξεκάθαρα και από το πόρισμα των δύο εφετών ειδικών ανακριτριών Ι. Κλάππα και Μ. Δημητροπούλου, που αποκάλυψε χτες η ιστοσελίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ».

Συγκεκριμένα, στο κινητό του Χρυσαυγίτη Γ. Πατέλη στις 12 Σεπτέμβρη στις 9.36 μ.μ., λίγες ώρες πριν από την επίθεση, εστάλη μήνυμα από το χρυσαυγίτη βουλευτή Ι. Λαγό που αναφέρει:

«Και πολύ καλά έκανες. Παρεμπιπτόντως, μάλλον θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια σήμερα στο Πέραμα. Εχουν βγει και βάφουν και μάζεψε ο Τάσος καμιά 30άρα και πάνε από κει». Λίγο αργότερα ο Λαγός γράφει στον Πατέλη: «Οχι, θα καθαρίσουν αυτοί. Αρα είχαν γενική κινητοποίηση». Και αμέσως μετά ο ίδιος σε νέο μήνυμα γράφει: «Πήραν μια πρώτη απάντηση».

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή Συνδικάτα της Ζώνης κατήγγειλαν πως η Χρυσή Αυγή δρούσε στο Πέραμα για τα συμφέροντα μεγαλοεργολάβων της Ζώνης και πως σ' αυτό το πλαίσιο οργανώθηκε και η επίθεση. Θυμίζουμε ότι οι 9 κομμουνιστές που χτυπήθηκαν στοχευμένα από τους χρυσαυγίτες έχουν αναγνωρίσει ανάμεσα στους δράστες εργοδηγό των εργολάβων.

Στο μεταξύ, δόθηκε χτες στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, το έγγραφο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την άρση της ασυλίας και των υπόλοιπων 9 βουλευτών της Χρυσής Αυγής, μετά το σχετικό αίτημα των εφετών ειδικών ανακριτριών, Ι. Κλάππα και Μ. Δημητροπούλου που χειρίζονται την υπόθεση. Στη Βουλή διαβιβάστηκε και ολόκληρη η δικογραφία, με βάση την οποία οι δύο εφέτες ζητούν τη δίωξη των υπόλοιπων χρυσαυγιτών βουλευτών. Οι 9 κατηγορούνται για κατοχή πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών, με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης. Οι δύο εφέτες έχουν ασκήσει και νέες διώξεις σε βάρος των χρυσαυγιτών που είναι ήδη προφυλακισμένοι.


Μνημόσυνο για τον Μιχάλη Βαρδάνη

Σήμερα Σάββατο, στις 9.30 π.μ., στη Μονή Προφήτη Ηλία στο Αττικό Αλσος, στο Γαλάτσι, πραγματοποιείται το μνημόσυνο του αγωνιστή της αντιδικτατορικής πάλης, αντιστράτηγου ε.α. Μιχάλη Βαρδάνη που «έφυγε» από τη ζωή στις 14 Γενάρη 2014, σε ηλικία 78 ετών.

Ο Μιχάλης Βαρδάνης γεννήθηκε το 1936 στη Νάξο και αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Κατέληξε πολύ νωρίς στις επιλογές του για τους στόχους που ήθελε να πετύχει στη ζωή του και για την ιδεολογία του. Οδηγήθηκε σε απομάκρυνση από τις Ενοπλες Δυνάμεις από τη χούντα, λόγω των δημοκρατικών και αντιδικτατορικών του φρονημάτων. Εντάχθηκε σε αντιστασιακές οργανώσεις, όπου κυριαρχούσαν αντιχουντικοί αξιωματικοί, συνελήφθη τον Απρίλη του 1972 για την αντιδικτατορική του δράση και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό μέχρι το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου. Συνελήφθη, ξανά το 1973, μαζί με τον Μουστακλή, ως ενεχόμενοι στην οργάνωση του Κινήματος του Ναυτικού, βασανίστηκε στο ΕΑΤ/ΕΣΑ και κλείστηκε στις φυλακές της δικτατορίας. Αποφυλακίστηκε στις 24 Αυγούστου 1973 με την αμνηστία που δόθηκε.

Το 1976 αποκαταστάθηκε και επανήλθε στην ενεργό υπηρεσία στο Στρατό Ξηράς, απ' όπου αποστρατεύτηκε το 1990 με το βαθμό του Υποστράτηγου, ενώ διακρίθηκε για την προσφορά στους σύγχρονους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες ως πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών περιόδου 1967-1974, από το 1995 έως το 2005.

Στήριζε το ΚΚΕ στις επιλογές και την πολιτική του, με κείμενά του είχε ταχθεί ανοιχτά και βοηθούσε όσο μπορούσε το Κόμμα της εργατικής τάξης.


Εκδηλώσεις για τα 71 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

Σήμερα και αύριο διοργανώνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις για τα 71 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ:

Σήμερα, Σάββατο:

-- Στις 6.30 μ.μ. στο Α΄ ΚΑΠΗ Ανω Λιοσίων (Λ. Φυλής 165) απ' τις ΚΟ Φυλής και ΟΒ της ΚΝΕ. Θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση». Θα μιλήσει ο Φ. Παρής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., από τη Χανιόπορτα του Ηρακλείου Κρήτης, θα ξεκινήσει ιστορικός περίπατος που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Ηρακλείου της ΚΝΕ.

Αύριο, Κυριακή

-- Στην πλατεία Υμηττού, στις 11 π.μ., απ' τις Οργανώσεις Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά απ' τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Πειραιά, Κερατσινίου, Κορυδαλλού και Νίκαιας, τους Συλλόγους Γυναικών Πειραιά - Κορυδαλλού, Κερατσινίου - Νίκαιας, Ευγένειας - Χαραυγής και Περάματος και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Χαραυγής.

-- Στις 11 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης Περιστερίου, και στις 11.30 π.μ. στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Χειμάρρας πραγματοποιείται από την ΤΟ Περιστερίου της ΚΝΕ, την ΚΟΒ Μπουρναζίου του ΚΚΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ εκδήλωση για την ΕΠΟΝίτισσα Αννα Παρλιάρου.

-- Στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, Δεκελείας 42, απ' τις ΚΟ Μενιδίου και τις ΟΒ της ΚΝΕ. Θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση». Θα μιλήσει ο Τάσος Τραβασάρος.

-- Στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συλλόγου απ' τις Οργανώσεις του Μαθητικού και του Εργατικού Τομέα Αχαΐας της ΚΝΕ. Θα μιλήσει ο Γ. Δεληγιάννης, μέλος του ΣΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

-- Στα γραφεία της ΤΕ (Απ. Παύλου 46), στις 12 μ., απ' τις ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Θα μιλήσει η Βάσια Κουρλιμπίνη, μέλος του ΤΣ Κορινθίας της ΚΝΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου απ' τις ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Θα μιλήσει η Ευαγγελία Σταματέλου, μέλος του ΤΣ Αργολίδας της ΚΝΕ.

-- Η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ διοργανώνει ιστορικό περίπατο στο μαρτυρικό χωριό του Διστόμου και στον τόπο εκτελέσεων του Καρακόλιθου.

-- Στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο απ' την Οργάνωση Κω της ΚΝΕ.

-- Απ' τις ΤΟ Τρικάλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων.

-- Απ' την ΟΒ Καλύμνου της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου. Θα μιλήσει η Μαρία Ρήγα, Γραμματέας της ΟΒ της ΚΝΕ.

-- Απ' τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τα τοπικά Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο Βόλο, στις 6.30 μ.μ., στο «Θόλο» και στη Λάρισα, τη Δευτέρα 24/2, στις 7 μ.μ., στο «Χατζηγιάννειο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ