ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΑ - ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ
«Λιμνάζουν» στα νοσοκομεία και τα μαιευτήρια

Οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή φέρνουν το θέμα στην επιφάνεια

Στο «Αγλαΐα Κυριακού» τον περασμένο Οκτώβρη φιλοξενούνταν συνολικά 102 παιδιά
Στο «Αγλαΐα Κυριακού» τον περασμένο Οκτώβρη φιλοξενούνταν συνολικά 102 παιδιά
Με αλλεπάλληλες Ερωτήσεις στη Βουλή το ΚΚΕ έχει φέρει στην επιφάνεια πολλές πλευρές του ζητήματος των εγκαταλειμμένων παιδιών, της έλλειψης υποδομών για φιλοξενία τους, την ανάγκη ανάπτυξης των δημόσιων υιοθεσιών και των αναδοχών. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε κρατικές δομές όπου φιλοξενούνται παιδιά και συζήτησε με τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, ο «Ριζοσπάστης» έκανε έρευνα σε δημόσια μαιευτήρια και παιδιατρικά νοσοκομεία όπου φιλοξενούνται παιδιά με εισαγγελικές εντολές και δομές φιλοξενίας παιδιών χωρίς οικογένεια (Κέντρο Προστασίας Παιδιού «Μητέρα», Αναρρωτήριο Πεντέλης), κατέγραψε και δημοσίευσε την υπάρχουσα κατάσταση και τις οξυμένες ανάγκες (3/11/2013, 23/11/2013, 14/12/2013).

Το υπουργείο Υγείας, απαντώντας στις Ερωτήσεις του ΚΚΕ, κατέθεσε στη Βουλή έγγραφα από τα δημόσια μαιευτήρια και παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής που επιβεβαιώνουν την ανάγκη: Να χρηματοδοτηθούν άμεσα από το κράτος το «Μητέρα», το «Αναρρωτήριο Πεντέλης» και οι άλλες υπηρεσίες για το παιδί. Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να ανοίξουν όλες οι κλειστές πτέρυγες για να καλυφθούν όλα τα εγκαταλειμμένα παιδιά που σήμερα παραμένουν στα μαιευτήρια και στις παιδιατρικές κλινικές.

Επίσης, να ενισχυθούν με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό οι κοινωνικές υπηρεσίες, ώστε να αναπτυχθούν οι δημόσιες υιοθεσίες, αλλά και να παρέχεται στήριξη στις οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Στα έγγραφα των νοσοκομείων αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» εισάγονται κατόπιν εισαγγελικών εντολών βρέφη και παιδιά τα οποία υφίστανται παραμέληση, κακοποίηση ή εγκατάλειψη. Το 2010 εισήχθησαν συνολικά 42 παιδιά. Το 2011 96 παιδιά, το 2012 130 παιδιά, το 2013 102 παιδιά μέχρι 29/10. Τη δημιουργική απασχόληση και φροντίδα τους για κάποιες ώρες της μέρας αναλαμβάνουν εθελοντές, μετά από αίτημα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου. Από το εναπομείναν προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας - 2 άτομα - καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να βρεθεί χώρος φιλοξενίας των παιδιών.
  • Στο Παίδων «Αγία Σοφία» φιλοξενούνταν, μέχρι και τις 5/11/2013, 33 παιδιά με εισαγγελική εντολή. Η διαδικασία τοποθέτησης των παιδιών σε κατάλληλες δομές πολλές φορές καθυστερεί λόγω της πληρότητας των υφιστάμενων δομών παιδικής προστασίας, με κινδύνους επιβάρυνσης της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών.
  • Στο «Παίδων Πεντέλης», μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη δομή, τα παιδιά φιλοξενούνται στο νοσοκομείο για χρονικό διάστημα από λίγες ημέρες έως και μήνες. Αν ληφθεί υπόψη η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού από τη μια πλευρά και η υποχρέωση του νοσοκομείου να ανταποκριθεί πλήρως και με ευθύνη στις ανάγκες αυτών των παιδιών, που χρειάζονται φροντίδα και επίβλεψη 24 ώρες το 24ωρο, γίνεται αντιληπτό ότι δημιουργούνται προβλήματα δυσλειτουργίας στη νοσηλευτική υπηρεσία.
  • Το ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» δέχεται έναν πολύ μεγάλο αριθμό γυναικών που γεννούν και αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Ειδικότερα, μητέρες εξαρτημένες από ουσίες, ψυχικά ασθενείς, ανήλικες, ΑμεΑ, με οικονομική ανέχεια. Πολλά βρέφη των παραπάνω κατηγοριών παραμένουν φιλοξενούμενα στο Νεογνολογικό Τμήμα του νοσοκομείου από 1 έως 5 μήνες για τους εξής λόγους: Αναμονή εισαγγελικής εντολής για διερεύνηση της καταλληλότητας του οικογενειακού περιβάλλοντος. Ελλειψη προσωπικού ιδρυμάτων. Ελλειψη χώρων υποδοχής και φιλοξενίας των βρεφών αυτών. Εγκατάλειψη βρεφών με ειδικές ανάγκες και έλλειψη ακατάλληλων χώρων υποδοχής τους. Ενδεικτικά στις 29/10/2013 φιλοξενούνταν 8 βρέφη.
  • Σύμφωνα με την κοινωνική υπηρεσία του ΓΝ «Ελενα Βενιζέλου» απαιτείται: Να αναδιοργανωθούν οι δομές του «Μητέρα», του «Αναρρωτηρίου Πεντέλης», του «Αγίου Στυλιανού» Θεσσαλονίκης και του ΚΑΑΠ Βούλας ώστε άμεσα - σε ένα μήνα από τη γέννησή τους - να φιλοξενούνται βρέφη με ιατρικό ή κοινωνικό πρόβλημα. Μεγάλος αριθμός ειδικοτήτων σε αυτές τις δομές, ώστε γρήγορα να γίνονται οι αξιολογήσεις ζευγαριών. Οι υιοθεσίες να γίνονται μόνο από κρατικούς φορείς. Να αναπτυχθεί ο θεσμός της αναδοχής. Στόχος θα πρέπει να είναι η ευημερία της οικογένειας ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των παιδιών (οικονομικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά κλπ.). Με τη στήριξη της οικογένειας θα μειωθεί το ποσοστό των εγκαταλελειμμένων παιδιών σε όλες τις δομές προστασίας παιδιών. Αν δεν ενισχυθούν οι δομές, μονίμως θα λιμνάζουν παιδιά στα νοσοκομεία, χώροι ακατάλληλοι για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξή τους.
Σπρώχνουν στο «Ωνάσειο» τα παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια

Καταγγελία του Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων των παιδιών που περιμένουν να χειρουργηθούν στο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Την επιδίωξη να «θέσουν στο άρμα του Ωνασείου» το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» «και στη συνέχεια να το κλείσουν οριστικά», καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια «Η Αγία Σοφία».

Οπως σημειώνει ο Σύλλογος, «στις 17 Ιανουαρίου 2014, αντιπροσωπεία από το "Αγία Σοφία"», αποτελούμενη από τον διοικητή του νοσοκομείου και διευθυντές του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου, «βρέθηκαν στο "Ωνάσειο",όπου με τις ευλογίες του παρευρισκομένου Διοικητή της 1ης ΥΠΕ, κ. Κοντοζαμάνη,παρέδωσαν τη λίστα των παιδιών προς χειρουργείο του "Αγία Σοφία"! Οι γονείς, έκπληκτοι, αφού κανείς δεν τους είχε ενημερώσει για τη μεθόδευση αυτή, δέχθηκαν αμέσως μετά την σύσκεψη τηλεφωνήματα από τις γραμματείς του "Ωνασείου" για να χειρουργήσουν τα παιδιά τους εκεί». Και προσθέτουν: «Με ποιο δικαίωμα παραπέμπουν, για μιαν ακόμη φορά, τα παιδιά μας στο "Ωνάσειο";».

Ο Σύλλογος θυμίζει ακόμη την πορεία και τις πολλές προσπάθειες υποβάθμισης - κατάργησης του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου: «Το φθινόπωρο του 2011, αφού οι αρμόδιοι άφησαν το Κέντρο χωρίς το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, πρώτα έκλεισαν την Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) και, στη συνέχεια, ολόκληρο το Κέντρο, ενώ παρέπεμψαν όλα τα περιστατικά στο "Ωνάσειο".

Το Κέντρο "ξανάνοιξε" τον Ιούνιο του 2013, με παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Ομως, έκτοτε υπολειτουργεί, αφού η διοίκηση έχει παραχωρήσει μόνο μία ημέρα χειρουργείου την εβδομάδα (είχε 3 πριν κλείσει), έχει αναπτύξει μόνον δύο κρεβάτια στην ΚΕΜ (είχε 5 πριν κλείσει), ενώ κρατά κλειστούς τους θαλάμους της Καρδιολογικής κλινικής, η οποία έχει συγχωνευθεί με άλλα δύο Τμήματα».

Μάλιστα, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια «συγκρότησε τριμελή επιτροπή γιατρών, με αποστολή να διερευνήσει τα προβλήματα και το οικονομικό κόστος λειτουργίας» του Κέντρου, η οποία «αποτελείται κατά τα 2/3 από γιατρούς του "Ωνασείου"».

«Αφού, λοιπόν, δόθηκε η λίστα των παιδιών μας στο "Ωνάσειο", πληροφορούμαστε ότι πριν λίγες ημέρες αποφασίσθηκε από τον Χειρουργικό Τομέα του νοσοκομείου να κλείσει η Καρδιολογική Εντατική Μονάδα», αναφέρει Σύλλογος. Οι γονείς και κηδεμόνες ζητούν να στηριχθεί και να αναπτυχθεί το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο και δηλώνουν πως θα τους «βρουν απέναντι όσοι απεργάζονται το κλείσιμο του Κέντρου» και «θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των παιδιών μας».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Δευτέρα Παρουσία» είναι οι υποσχέσεις ότι θα μοιραστεί η πίτα!

Η προχτεσινή παρέμβαση της Αλ. Παπαρήγα εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, «έκλεισε» με μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση για την κρίση, τη συζήτηση για αλλαγή μείγματος διαχείρισης κ.λπ. Επισημαίνουμε ορισμένα βασικά σημεία αυτής της τοποθέτησης.

***

Σχετικά με το όλο και περισσότερο προβαλλόμενο το τελευταίο διάστημα ζήτημα της ανάκαμψης σημείωσε: «Η πρόβλεψη όχι μόνο η δική μας - εδώ, τεχνοκρατικά, συμπίπτουμε και με τους πολιτικούς μας αντιπάλους - είναι ότι δεν είναι σίγουρο ακόμα εάν η κρίση στην Ελλάδα έπιασε πάτο. Μπορεί να έπιασε. Αν δεν πιάσει πάτο, δεν θα επέλθει ανάκαμψη. Αν δεν έχει πιάσει πάτο και απέχει ακόμα από αυτόν, η ανάκαμψη θα είναι πολύ πιο αργή και εάν γίνει, θα είναι πραγματικά, εξαιρετικά αναιμική. Δεν το λέμε εμείς. Οταν προβλέπουν 2% ανάπτυξη για όλη την Ευρώπη, καταλαβαίνετε τι ρυθμό θα έχει στην Ελλάδα».

***

Αντικειμενικά διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να αλλάξει το μείγμα της διαχείρισης: «Ναι, εμείς πιστεύουμε ότι γίνονται συζητήσεις, για να αλλάξει η διαχείριση. Ενδεχομένως, να χαλαρώσουν και οι δημοσιονομικοί δείκτες. Δεν μπορεί να πάει έτσι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκεί ελπίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, να συμπέσει χρονικά με την αλλαγή του μείγματος και να μας πει ότι έχει αριστερή πολιτική. Δεν μπορεί να μείνει η διαχείριση όπως είναι. Θα αλλάξει. Αυτό θα καθοριστεί, βεβαίως, από διαπραγματεύσεις.

Μπορεί και να παραταθεί ο χρόνος αυτής της διαχείρισης. Δεν φαίνεται, όμως, ότι έχει πάρα πολλά ψωμιά. Τώρα, μάλιστα, που μπήκε και η Ουκρανία στη μέση με τις αντιθέσεις, θα αλλάξει η διαχείριση, θα υπάρξει κάποια χαλάρωση. Μπορεί να υπάρξει και μία διευθέτηση του χρέους. Από αυτήν δεν πρόκειται να επωφεληθούν οι λαοί. Μπορεί το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάσει και τα 4 δισεκατομμύρια και μερικά "ψίχουλα" σε κάποιες ομάδες να μοιραστούν. Ομως, επιστροφή των όποιων κατακτήσεων είχαμε, δεν πρόκειται να γίνει. Η ανεργία θα είναι υψηλή. Η πείρα της Αργεντινής τα έδειξε.

Ακόμα και αν βγει η καπιταλιστική Ελλάδα - με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του κεφαλαίου - από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να γίνει κάτι. Θα συνδεθεί με κάποιο άλλο διεθνές νόμισμα (π.χ. δολάριο), με κάποιο άλλο κέντρο και θα μπορεί να τυπώνει και χρήματα. Θα ανέβει ο πληθωρισμός, όμως και πάλι θα φεύγουν κεφαλαιοκράτες από την Ελλάδα και θα πηγαίνουν αλλού και πάλι θα ανεβαίνει η ανεργία. Αυτά είναι αναπόφευκτα».

***

Σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την επιχειρηματολογία ότι οι θέσεις του ΚΚΕ είναι για τη Δευτέρα Παρουσία:

«Γιατί τα λέμε αυτά; Γιατί και αυτά που λέτε ότι θα κάνετε δεν πρόκειται να γίνουν. Ούτε καν αυτά! Αυτά που λέτε ότι είναι καλά, είναι πολύ μακριά από αυτά που θέλουμε εμείς, όμως ούτε αυτά μπορούν να γίνουν.

Γι' αυτό το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θεωρεί ότι η "Δευτέρα Παρουσία" είναι αυτά που υπόσχεστε, ότι θα γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα και θα μοιραστεί η πίτα. Δεν θα είναι ούτε η αναδιανομή αυτή που ξέρουμε. Αυτά είναι "Δευτέρα Παρουσία". Το "Πρώτη" ή "Δεύτερη Παρουσία" σχετίζεται με το αν είναι ρεαλιστικά σε σχέση με την αγορά και σε σχέση με τις τέσσερις ελευθερίες της ΕΕ, του Μάαστριχτ. Αυτά που λέμε εμείς εσείς λέτε ότι δεν είναι ρεαλιστικά σήμερα, όμως το πραγματικό ζήτημα είναι ότι δεν έχει αποφασίσει ο λαός να τα κάνει. Στη μια λοιπόν έχει να αποφασίσει ο λαός και στην άλλη έχει να αποφασίσει η αγορά. Το τι αποφασίζει η αγορά το ξέρετε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ