ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες και προστασία της μητρότητας

Επίκαιρη Ερώτηση στους υπουργούς Υγείας και Εργασίας κατέθεσε το ΚΚΕ

Στις σημερινές συνθήκες της άγριας λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος, το επίδομα τοκετού πρέπει να αποτελεί μια ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των εξόδων που συνεπάγεται η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή οικογένεια
Στις σημερινές συνθήκες της άγριας λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος, το επίδομα τοκετού πρέπει να αποτελεί μια ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των εξόδων που συνεπάγεται η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή οικογένεια
Την παροχή επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες, ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας. Με την ίδια Ερώτηση, ζητά να σταματήσει κάθε απαίτηση να επιστραφεί από μητέρες το ποσό του επιδόματος και μάλιστα με την απειλή κατασχέσεων. Στο κείμενο της Ερώτησης, το ΚΚΕ σημειώνει:

«Κάθε βαρβαρότητα ξεπερνά η πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της "περικοπής κόστους" η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει το κόψιμο του επιδόματος τοκετού για όλες τις γυναίκες που γεννούν είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό μαιευτήριο.

Φτάνουν στο σημείο να ζητούν από γυναίκες που έλαβαν το επίδομα τοκετού πριν από ένα χρόνο να το επιστρέψουν με τόκο μέσα σε 15 μέρες, αλλιώς θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις.

Στο νομό Ηρακλείου οι καταγγελίες κάνουν λόγο για 100 γυναίκες που καλούνται να επιστρέψουν το επίδομα που έλαβαν, ενώ καθημερινά οι καταγγελίες αυξάνονται συνεχώς.

Στις σημερινές συνθήκες της άγριας λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος και της επιδείνωσης των όρων ζωής και ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των εργαζομένων, το επίδομα τοκετού πρέπει να αποτελεί μια ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των εξόδων που συνεπάγεται η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή οικογένεια.

Ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ που τέθηκε σε εφαρμογή από το Δεκέμβρη του 2012 ορίζει πως το επίδομα των 900 ευρώ δικαιούνται μόνο οι γυναίκες που γεννούν στο σπίτι. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να εξαναγκάσει τις γυναίκες, που έρχονται αντιμέτωπες με τη φτώχεια, να βλέπουν το ποσό του επιδόματος σαν μια μικρή ανάσα και προκειμένου να το λάβουν, να μην απευθύνονται στα δημόσια μαιευτήρια. Αδιαφορεί για τους κινδύνους που συνεπάγεται για τη μητέρα και το παιδί ο τοκετός στο σπίτι, την πιθανότητα επιπλοκών περιγεννητικά και τις συνέπειες στην υγεία ακόμα και στη ζωή μητέρας - παιδιού. Στην Ολλανδία, που ήδη εφαρμόζεται αυτό το "προοδευτικό" μέτρο, τα ποσοστά της περιγεννητικής θνησιμότητας έχουν αυξηθεί.

Τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν από τις ελλείψεις, τα κενά και την υποχρηματοδότηση, το επίδομα τοκετού χρησιμοποιείται σαν "δόλωμα" για να παγιδεύσει τις γυναίκες να γεννήσουν έξω από αυτά. Το υπουργείο Υγείας είχε εκτιμήσει πως από τον περιορισμό των τοκετών στα δημόσια νοσοκομεία για το έτος 2013 θα εξασφάλιζε 15 εκ. ευρώ.

Η κυβερνητική πολιτική αποδεικνύει ότι η μητρότητα στον καπιταλισμό, όχι μόνο δεν προστατεύεται, αντίθετα διώκεται.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

  • Οι γυναίκες που δικαιούνται και έλαβαν το επίδομα να μην το επιστρέψουν χωρίς καμιά κύρωση.
  • Το επίδομα τοκετού να δοθεί σε όλες όσες δεν το έχουν πάρει και να καθιερωθεί από εδώ και πέρα, ανεξάρτητα με το πού θα γεννήσουν και να δίνεται σε όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες.
  • Να καλύπτονται στο 100% οι υπηρεσίες Υγείας που σχετίζονται με την πρόληψη, την προστασία του γυναικείου οργανισμού, με τη μητρότητα, τον προγεννητικό έλεγχο μέχρι την εγκυμοσύνη και τον τοκετό μέσα από ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας».
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Συγκεντρώσεις στις 7 Μάρτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με κοινό πρόγραμμα δράσης τιμάνε την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Με συγκεντρώσεις την Παρασκευή 7 Μάρτη, ετοιμάζονται να τιμήσουν τη Μέρα της Γυναίκας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ και του ΜΑΣ. Παράλληλα σχεδιάζουν κοινές εξορμήσεις, περιοδείες και άλλες πρωτοβουλίες. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, ενώ στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. «Εξω από την ΕΕ, με τον πλούτο στα χέρια του λαού, αγωνιζόμαστε και κατακτάμε τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών», είναι το σύνθημα με το οποίο οι δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας καλούν τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να τιμήσουν την 8η Μάρτη.

Στην κοινή τους ανακοίνωσή, απευθύνουν κάλεσμα «στη γυναίκα της εργατιάς και του μόχθου, στη γυναίκα της λαϊκής οικογένειας που ζει καθημερινά τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, που βιώνει την ανασφάλεια, το άγχος για το μέλλον των παιδιών της, της οικογένειάς της, το δικό της, να τιμήσει τη φετινή 8η του Μάρτη, συμμετέχοντας στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στις γειτονιές, συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια και τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ σε όλη τη χώρα».

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Αφιέρωμα για τη Μάνα στο έργο του Μπρεχτ

Το Σάββατο 8 Μάρτη, στις 3 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό

Εκδήλωση - αφιέρωμα στη Μέρα της Γυναίκας διοργανώνουν το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, το Σάββατο 8 Μάρτη, στις 3 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ (Λ. Ηρακλείου 145, Περισσός). Η εκδήλωση έχει θέμα «Η Μάνα στον Μπρεχτ». Θα περιλαμβάνει την προβολή των σπάνιων ταινιών «Η Μάνα» και «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της». Πρόκειται για κινηματογραφημένες παραστάσεις του θεάτρου του Μπρεχτ, Μπερλίνερ Ανσάμπλ, με την Ελένε Βάιγκελ στους ρόλους της μάνας. Θα πραγματοποιηθεί, ακόμα, συζήτηση με τους Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, Νάση Σακιώτη, καθηγήτρια Γερμανικής Φιλολογίας, και Βασίλη Κολοβό, ηθοποιό και συγγραφέα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα του αφιερώματος έχει ως εξής:

3 μ.μ.: Προβολή της ταινίας «Η Μάνα»

6 μ.μ.: Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η Μάνα στον Μπρεχτ»

8 μ.μ.: Προβολή της ταινίας: «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της»

Ενδιάμεσα προβλέπονται 15λεπτα διαλείμματα.

Ο

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Για τις 16 Σεπτέμβρη 2014 αναβλήθηκε η δίκη συνδικαλιστών και αγροτών στη Ζάκυνθο. Συγκεκριμένα, το Γενάρη του 2009 ασκήθηκε δίωξη στους Τάκη Στρούζα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, Δημήτρη Σούλη, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ και σε 22 ακόμα αγρότες, επειδή συμμετείχαν σε συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού, διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης που ξεκληρίζει τη φτωχή αγροτιά. Την ώρα της δίκης, το ΕΚ Ζακύνθου έκανε συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Εφορία Πειραιά πραγματοποιούν καθαρίστριες που υπάγονται στο υπουργείο Οικονομικών και έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά, καθώς από τις 15 Σεπτέμβρη έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, η περίοδος της οποίας λήγει το Μάιο και δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί για ενδεχόμενη τοποθέτησή τους σε άλλο πόστο.

Εκδήλωση για τη Μέρα της Γυναίκας

Εκδήλωση με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας και ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, την Κυριακή 9 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Προβολή ταινίας

Προβολή της ταινίας «Ταξισυνειδησία» του Κώστα Βάκκα, οργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Ε' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 28 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Μυκηνών 17). Η ταινία παρουσιάζει την αθέατη πλευρά της ελληνικής μεταναστευτικής κοινότητας στις ΗΠΑ, αυτή των αιματηρών αγώνων για καλύτερες συνθήκες ζωής μέσα από δυναμικά συνδικάτα και οργανώσεις, από τη δεκαετία του '20 έως τα χρόνια των Μακαρθικών διώξεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ