ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Κινητοποιήσεις για το λαϊκό πρόβλημα της Υγείας

Συγκέντρωση χτες σε Νάουσα, Λέσβο και Τούμπα Θεσσαλονίκης

Από τη συγκέντρωση στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης
Από τη συγκέντρωση στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης
Συγκέντρωση ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η συγκυβέρνηση στην Υγεία - Πρόνοια έγινε, χτες το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Νάουσας, με κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Συνταξιούχων. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Μαζικό ήταν το συλλαλητήριο για την Υγεία που διοργάνωσαν, χτες, το Παλλεσβιασκό Εργατικό Κέντρο, εργατικά σωματεία, φορείς της Υγείας, των αυτοαπασχολουμένων, των συνταξιούχων και αγροτικοί σύλλογοι της Λέσβου, στην πλατεία Σαπφούς.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον πρόεδρο του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, Στρατή Αντώνα. Μιλώντας για τις αντιλαϊκές ανατροπές στην Υγεία, έφερε ως παράδειγμα τις επιπτώσεις από το κλείσιμο του υποκαταστήματος του ΕΟΠΥΥ στη Μυτιλήνη, που εξυπηρετούσε καθημερινά 800 ασφαλισμένους, οι οποίοι τώρα στοιβάζονται για ραντεβού και εξετάσεις στο Νοσοκομείο, με αναμονή ενός και δύο μηνών και ταλαιπωρία για να εξυπηρετηθούν. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Συγκέντρωση για την Υγεία έγινε χτες και στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης, με κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής, στο Πάρκο του Αγίου Θεράποντα. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Σταύρος Χαλβατζής, από τη Γραμματεία Υγείας του ΠΑΜΕ, και χαιρέτισε ο Γιάννης Δελής, υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Παίρνοντας τη σκυτάλη, οι Λαϊκές Επιτροπές της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν κινητοποιήσεις για την Υγεία την Παρασκευή 28/3 στις 6.30 μ.μ. στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου και στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Τέλος, με ανακοίνωσή του, το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση για την Υγεία, αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Συγκέντρωση για το «Ερρίκος Ντυνάν»

Ομηροι, απλήρωτοι, με το «ένα πόδι» στην ανεργία, οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι

Κινητοποίηση, κόντρα στο κλίμα εκφοβισμού και παραπλάνησης που καλλιεργεί η κυβέρνηση, έκαναν χτες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» στο Μέγαρο Μαξίμου, στα πλαίσια στάσης εργασίας από τις 9 π.μ. ως τις 3 μ.μ. Οι διαδηλωτές παρέμειναν στη συμβολή των οδών Β. Σοφίας και Ηρώδου Αττικού, καθώς τους υποδέχτηκε μια κλούβα με δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε ο Σπύρος Χαλβατζής, βουλευτής του ΚΚΕ. Συμπαράσταση στον αγώνα τους εξέφρασε πριν λίγες μέρες αντιπροσωπεία της ΟΓΕ.

Η λειτουργία του νοσοκομείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια έχει ως συνέπεια να κινδυνεύει με λουκέτο, όπως οποιαδήποτε επιχείρηση, ενώ οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από 9 έως 12 μήνες και «όμηροι» της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας. Κατά τη χτεσινή συνάντηση με εκπρόσωπο του γραφείου του πρωθυπουργού δεν προέκυψε καμία δέσμευση σε σχέση με τα αιτήματα των εργαζομένων: Αμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων με εγγύηση του κράτους, το νοσοκομείο να περάσει στο ΕΣΥ, να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.

Ωστόσο, το κυβερνητικό κι επενδυτικό σχέδιο προβλέπει: Μείωση του εργατικού «κόστους» στο μισό (απολύσεις, μειώσεις μισθών, ελαστική εργασία), αναδιάρθρωση προσωπικού - θέσεων εργασίας, διασφάλιση τοκοχρεολυσίων, διακοπή παραγωγής χρέους. Να σημειωθεί πως το ύψος των τοκοχρεολυσίων ετησίως ανέρχεται στα 7,2 δισ. ευρώ, το συνολικό χρέος του νοσοκομείου ανέρχεται στα 285 εκατ. ευρώ και τα 96 εκατ. ανήκουν στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει αναλάβει και την «εκκαθάριση» του νοσοκομείου.

Τάζουν σε απλήρωτους προσλήψεις σε ΚΟΙΝΣΕΠ

Απλήρωτοι από το Νοέμβριο του 2013 - με ευθύνη της Δημοτικής αρχής Ελευσίνας - και χωρίς καμία ασφαλιστική κάλυψη είναι 12 εργαζόμενοι που εργάζονται στον τομέα του πολιτισμού στο ΠΑΚΠΠΑ (ΝΠΔΔ Πολιτισμού - Αθλητισμού, Κοινωνικής Πολιτικής και Προσχολικής Αγωγής) του Δήμου Ελευσίνας.

Στέλνοντάς τους από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη, οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής είχαν υποσχεθεί στους εργαζόμενους ότι θα προσληφθούν από την ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση), που θα αναλάμβανε τα σχετικά προγράμματα και η οποία προορίζεται να αποτελέσει ένα ακόμα κανάλι για την παραπέρα εμπορευματοποίηση υπηρεσιών του Δήμου.

Σε ανακοίνωσή τους, οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ δημοτικοί σύμβουλοι Ελευσίνας - Μαγούλας αναφέρουν: «Καλούμε όλους τους κατοίκους της Ελευσίνας και της Μαγούλας να συμπαραταχθούμε και να διεκδικήσουμε μαζί: Να πληρωθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι και να καλυφθούν ασφαλιστικά για όλο το διάστημα που εργάζονται στις υπηρεσίες του Δήμου. Να προσληφθούν απευθείας από το Δήμο με μόνιμη σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα. Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου. Να ακυρωθεί η Σύμβαση με την ΚΟΙΝΣΕΠ. Πλήρη κρατική χρηματοδότηση του Δήμου για να παρέχονται δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλες τις λαϊκές οικογένειες.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους να αξιοποιήσουν την ψήφο στις ευρωεκλογές και τοπικές εκλογές του Μάη για να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική και τους εκφραστές της. Να καταψηφίσουν τα κόμματα της ΕΕ και τους υποψηφίους τους. Να στηρίξουν τη Λαϊκή Συσπείρωση Ελευσίνας - Μαγούλας, να δυναμώσει, σε τοπικό επίπεδο αλλά και πανελλαδικά, η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, που θα οργανώνει τον αγώνα των εργαζομένων για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους».

Προσπάθεια εκφυλισμού στο σωματείο του «Μητέρα»

Την προσπάθεια εκφυλισμού του Σωματείου Εργαζομένων στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» καταγγέλλει η «Αγωνιστική Ενότητα Εργαζομένων», που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, η «Αγωνιστική Ενότητα» ήταν ο μόνος συνδυασμός που κατέθεσε εμπρόθεσμα πλήρες ψηφοδέλτιο για τις επικείμενες εκλογές.

Κι ενώ η εφορευτική επιτροπή ήταν έτοιμη να ανακηρύξει τους υποψηφίους και να προκηρύξει εκλογές για τις 6 Μάρτη, «με παρέμβαση της απελθούσας προέδρου του ΔΣ, Γωγώς Μπάτσιου, η εφορευτική επιτροπή, με πρόσχημα ότι μια από τις 10 υποψηφίους μας είναι εργαζόμενη στην παιδόπολη της Αγίας Βαρβάρας, ακύρωσε την υποψηφιότητά της και όρισαν νέα προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για την Τετάρτη 26 Φλεβάρη».

Η «Αγωνιστική Ενότητα» δεν είχε αντίρρηση γι' αυτή τη σύντομη παράταση, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ωστόσο επισημαίνει ότι η εξαίρεση της υποψηφίου από την παιδόπολη «στην πράξη θέλει να αποκλείσει όλους τους συναδέλφους από τις παιδοπόλεις από τη συμμετοχή τους στη δράση του σωματείου, τη συσπείρωση, την οργάνωση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους».

«Δεν ξέρουμε αν τελικά οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού θα επιλέξουν να κατεβάσουν ή όχι ψηφοδέλτιο στη νέα προθεσμία, όμως σίγουρα βλέποντας ότι είναι πλειοψηφικό το ρεύμα καταδίκης τους μέσα στους εργαζόμενους και στήριξης του συνδυασμού που υποστηρίζεται από το ΠΑΜΕ, έχουν επιλέξει για μια ακόμα φορά την υπονόμευση», σημειώνει η «Αγωνιστική Ενότητα» και καλεί τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής να μη δεχτούν να χρησιμοποιηθούν «από αυτούς που θέλουν τον εκφυλισμό και τη διάλυση του σωματείου με αποκλεισμούς εργαζομένων και άλλες παρελκυστικές τακτικές».

Στα Γιάννενα διαδήλωσαν οι αγρότες

Με απόφαση του Αγροτικού Συλλόγου Ζίτσας και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, έγινε χτες στα Γιάννενα συλλαλητήριο μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, με τη συμπαράσταση εργαζομένων, του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ. Με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, η πορεία ξεκίνησε από το ΕΚ Ιωαννίνων με κατεύθυνση την Περιφέρεια Ηπείρου. Ωστόσο, οι διαδηλωτές βρήκαν κλειστό τον κεντρικό δρόμο των Ιωαννίνων από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με εντολή - όπως δήλωσαν οι ίδιοι - του Αστυνομικού Διευθυντή. Η πορεία οδηγήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς, έξω από την οποία άδειασαν συμβολικά δοχεία με γάλα. Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στον Διευθυντή του τοπικού καταστήματος της «Πειραιώς» με αίτημα «καμία κατάσχεση σε σπίτι, χωράφι, χρήματα επιδότησης φτωχού παραγωγού». Το ραντεβού ανανεώθηκε για τη μεγάλη κινητοποίηση στο Κιλελέρ στις 9/3 που διοργανώνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Μπλόκων.

Χάος στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης

Οι δραματικές επιπτώσεις της πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας αποκαλύπτονται καθημερινά, με δραματικό τρόπο για εργαζόμενους και ασθενείς. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Προβλέπεται να εφημερεύει μόνο του στο νομό Θεσσαλονίκης στις 7 από τις 8 εφημερίες μέσα στο μήνα Μάρτη. Την ίδια ώρα, η αναμονή των ασθενών έχει φτάσει τις 8-10 ώρες και τα φορεία στοιβάζονται στη σειρά για εξέταση. Υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού όλων των κατηγοριών, σε όλα τα τμήματα και ιδιαίτερα στο τμήμα Επειγόντων περιστατικών, με τρεις τραυματιοφορείς στην εφημερία και επτά άτομα νοσηλευτικού προσωπικού για 14 Ιατρεία!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ