ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Σημαντική ενίσχυση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων»

Με σημαντική ενίσχυση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» στους δικηγορικούς Συλλόγους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τόσο σε ψήφους όσο και σε ποσοστά, με επανεκλογή συμβούλων της σε μια σειρά Συλλόγους, μεταξύ των οποίων στους τρεις μεγαλύτερους δικηγορικούς Συλλόγους (Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά) έληξε ο α΄ γύρος των δικηγορικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, ο υποψήφιος πρόεδρος Αγγελος Βρεττός έλαβε 612 ψήφους και ποσοστό 5,45% έναντι 596 ψήφων και ποσοστού 5,32% το 2011. Το ψηφοδέλτιο των συμβούλων της ΑΣΔ έλαβε 620 ψήφους, ποσοστό 5,9%, έναντι 545 ψήφων και ποσοστού 4,59% το 2011.

Στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ο υποψήφιος πρόεδρος Βασίλης Ματσιώρης έλαβε 183 ψήφους και ποσοστό 4,62%, έναντι 127 ψήφων και ποσοστού 2,99% το 2011. Το ψηφοδέλτιο των συμβούλων της ΑΣΔ πήρε 190 ψήφους, ποσοστό 4,64%, ενώ το 2011 είχε λάβει 142 ψήφους και ποσοστό 3,21%.

Εξαιτίας του νέου, ακόμη πιο αντιδραστικού Κώδικα Δικηγόρων, που απαιτεί τη συγκέντρωση ποσοστού 6% για να εκλεγεί σύμβουλος ο υποψήφιος πρόεδρος, οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΑΣΔ δεν εξελέγησαν σύμβουλοι. Οι σύμβουλοι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» που εκλέχτηκαν στους τρεις μεγαλύτερους δικηγορικούς συλλόγους είναι:

Αθήνα: Αντώνης Αντανασιώτης

Θεσσαλονίκη: Σόνια Μελανεφίδου

Πειραιάς: Νίκος Λιαπάκης

Στους υπόλοιπους Δικηγορικούς Συλλόγους:

Αύξηση σε ψήφους και ποσοστά υπέρ της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων υπήρξε και στους περιφερειακούς Δικηγορικούς Συλλόγους, ανεξάρτητα από το αν εκλέχτηκε τελικά σύμβουλος, εξαιτίας του απαράδεκτου πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος που ίσχυσε από τις φετινές εκλογές σε όλους τους δικηγορικούς συλλόγους, εκτός από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Ετσι:

Οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΑΣΔ έλαβαν:

Μιχάλης Σφακιανάκης (Ηράκλειο): 126 ψήφους (21%).

Μανώλης Παπαδομανωλάκης (Χανιά): 80 ψήφους (24,39%).

Σπύρος Μπουρδανώτης (Πάτρα): 54 ψήφους (9,26%), έναντι 44 ψήφων και 6,78% το 2011.

Μιχάλης Μαρνέζης (Κόρινθος): 14 ψήφους (4,7%), έναντι 5 ψήφων και 1,68% το 2011.

Σύμβουλοι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» εξελέγησαν επίσης στους Δικηγορικούς Συλλόγους:

Καβάλας (Ηλίας Μπαχάρης), Κομοτηνής (Πέτρος Τεπερίδης), Λειβαδιάς (Λαμπρινή Γερονικολού), Φλώρινας (Βασίλης Καραντζίδης), Χίου (Ξένια Παμπουρτζή).

Η ΑΣΔ δεν κατόρθωσε να επανεκλέξει συμβούλους, εξαιτίας του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος, στους Δικηγορικούς Συλλόγους, Πάτρας, Λάρισας, Ιωαννίνων και Κεφαλονιάς, παρόλο που οι εκπρόσωποί της στα ενιαία ψηφοδέλτια πήραν περισσότερες ψήφους συγκριτικά με το 2011.

Δεν εξέλεξε σύμβουλο η «Χρυσή Αυγή»

Θετική ήταν και μη εκλογή συμβούλου από το ψηφοδέλτιο των «Εθνικιστών Δικηγόρων» που υποστήριξε η ναζιστική «Χρυσή Αυγή» στο δικηγορικό σύλλογο Θεσσαλονίκης. Ελαβαν 106 ψήφους, ποσοστό 2,59% και αποκλείστηκαν από το ΔΣ.

Στον Β΄ Γύρο

Σε 11 από τους 62 δικηγορικούς συλλόγους, θα υπάρξει β΄ γύρος για την εκλογή προέδρου την επόμενη Κυριακή, αφού κανένας από τους υποψηφίους προέδρους δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία. Ειδικότερα, διεκδικούν την προεδρία στο β΄ γύρο:

Στην Αθήνα, ο Βασ. Αλεξανδρής («ανεξάρτητος» προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) και ο σημερινός πρόεδρος Γιάννης Αδαμόπουλος (ΝΔ).

Στη Θεσσαλονίκη, ο προηγούμενος πρόεδρος Νίκος Βαλεργάκης (ΝΔ) και η Γιάννα Παναγοπούλου («ανεξάρτητη» προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ).

Στον Πειραιά, ο Γιώργος Σταματογιάννης (διάδοχο «ανεξάρτητο» συνονθύλευμα του μέχρι πρότινος προέδρου Στέλιου Μανουσάκη) και ο Γιάννης Καρδαράς (ΣΥΡΙΖΑ).

Στην Πάτρα, ο προηγούμενος πρόεδρος Νικ. Παπάκης και ο Κων. Καραγεώργος, και οι δύο δήθεν «ανεξάρτητοι» προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» θεωρεί ότι κανένας από τους υποψήφιους προέδρους δεν εκφράζει τα συμφέροντα των ανέργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα που χτυπιούνται από την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου και των ελληνικών κυβερνήσεων. Στη βάση της εκτίμησης αυτής, καλεί τους ψηφοφόρους της να διαμορφώσουν τη στάση τους στο β΄ γύρο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ
Σε πρώιμο στάδιο, ακόμα, οι έλεγχοι για το σεισμό του 1978!

Η εγκληματική πολιτική που βάζει σε δεύτερη μοίρα την αντισεισμική θωράκιση της χώρας γιατί δεν προσφέρει τα προσδοκώμενα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο, αποκαλύφτηκε σε όλο της το μεγαλείο στη Βουλή, από τις απαντήσεις που δεν έδωσε ο υπουργός Υποδομών, Μ. Χρυσοχοϊδης, ο οποίος, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, δεν ήταν σε θέση να δώσει συγκεκριμένη δέσμευση ούτε για την επισκευή των 200 κτιρίων της Θεσσαλονίκης τα οποία είχαν χαρακτηριστεί «κόκκινα» από το 1978, τη χρονιά δηλαδή που χτύπησε την πόλη ο ισχυρός σεισμός!

Ο υπουργός όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι η πλειοψηφία των δημοσίων κτιρίων που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από το σεισμό δεν έχουν επισκευαστεί, αλλά για κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1958 ο έλεγχός τους βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, δηλαδή στον οπτικό έλεγχο! Ο υπουργός ανέφερε δε, ότι τώρα συστήθηκε και δευτεροβάθμια επιτροπή από τις συναρμόδιες υπηρεσίες «για να προχωρήσει σε λήψεις μέτρων και προτάσεων»! Δεν έβγαλε άχνα για το αν θα στελεχώσει υπηρεσίες που υπολειτουργούν, αν αρθεί η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ). Δεν έδωσε καμία απάντηση στην ερώτηση αν θα επαναλειτουργήσει ο ΟΣΚ με πλήρη στελέχωσή του και αν θα αναβαθμιστεί ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων.

Αυτά όταν, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης, στην Κεντρική Μακεδονία έχουν ελεγχθεί οπτικά μέχρι τώρα 1.225 κτίρια και πρέπει να ελεγχθούν άλλα 4.500! Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, μετά το σεισμό, εκδόθηκαν 3.440 πρωτόκολλα κατεδάφισης, ενώ στα μητρώα της ΥΑΣΒΕ (Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Β. Ελλάδος) είναι καταγεγραμμένες μόνο 3.069 κατεδαφίσεις. Πρόκειται για κτίρια που πολλά είναι εγκαταλελειμμένα πολυώροφα κτίσματα, σε πολυσύχναστους δρόμους στο κέντρο της πόλης, που είναι επικίνδυνα τόσο σε σεισμική δραστηριότητα, όσο και από διάβρωση των δομικών υλικών και που αποτελούν θανάσιμες παγίδες για τους διερχόμενους.

Είναι ανατριχιαστικό ότι τα 167 σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης που εξετάστηκαν στη Θεσσαλονίκη και που αντιστοιχούν σχεδόν στο 1/3 των σχολικών μονάδων της πόλης χαρακτηρίστηκαν από παλαιότητα και από μη επαρκή αντισεισμική προστασία!

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Απέρριψε το Περιφερειακό Συμβούλιο τα αιτήματα των κατοίκων

Σε «πλυντήριο» των ευθυνών της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής για την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσαν οι σεισμοί στην Κεφαλονιά, εξελίχτηκε το πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με καταγγελία της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν πάρθηκε καμιά απόφαση για τα φλέγοντα προβλήματα των σεισμόπληκτων (σ.σ. αποζημιώσεις, αποκατάσταση κατοικιών και υποδομών, στέγαση, σίτιση, νερό κ.ά.), αλλά πραγματοποιήθηκε μόνο ...ενημέρωση. Το περιφερειακό συμβούλιο απέρριψε το αίτημα να τεθεί προς ψήφιση το πλαίσιο αιτημάτων που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα από την Επιτροπή Αγώνα φορέων της Κεφαλονιάς και αφορά το σύνολο των διεκδικήσεων και των αναγκών των σεισμοπαθών.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει στο λαό και τη νεολαία του νησιού την άθλια μεθόδευση της περιφερειακής αρχής και προσωπικά του περιφερειάρχη, με την ιδιαίτερη συμβολή του θεματικού αντιπεριφερειάρχη (Ανεξάρτητοι Ελληνες), να δώσει όλα τα προσχήματα στο υπουργείο Παιδείας ώστε να ρυθμίσει το θέμα της εισαγωγής των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, των πανελλαδικών εξετάσεων της Α΄ Λυκείου αλλά και των ρυθμίσεων για τις υπόλοιπες τάξεις σε δημοτικά - γυμνάσια - λύκεια, όχι παίρνοντας υπόψη τα δεδομένα που δημιούργησαν οι σεισμοί στους μαθητές (τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση, απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, απώλεια μαθημάτων τέσσερις εβδομάδες κ.ά.) αλλά με τη συνήθη πρακτική που σε ανάλογες περιπτώσεις εφαρμόζει, δηλαδή με την παραπέρα εντατικοποίηση των μαθημάτων. Απέρριψε δε τη συγκροτημένη πρόταση που κατέθεσαν Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων, μαθητές, η ΕΛΜΕ-ΚΙ, το Εργατικό Κέντρο, η Λαϊκή Συσπείρωση κ.ά., που προβλέπει πως πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα ότι οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, δε θα δώσουν πανελλαδικές και θα εισαχθούν με ειδικό καθεστώς (π.χ. ποσόστωση) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Να ακυρωθεί η διαδικασία έναρξης εξέτασης των μαθητών της Α΄ Λυκείου στο νομό με τράπεζα θεμάτων. Να ρυθμιστεί η διαδικασία προαγωγής των μαθητών δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων στο νομό, με συγκεκριμένες διευκολύνσεις, βάσει της πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί, χωρίς παράταση του διδακτικού έτους και χωρίς περικοπή των πασχαλινών διακοπών.

Εκδήλωση της ΠΕΚΑΜ

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), σήμερα Τετάρτη 26.2.2014 και ώρα 5.30 μ.μ., διοργανώνει, στο χώρο του Μουσείου Μακρονήσου (Ασωμάτων 31 στο Θησείο), τη χρονιάτικη εκδήλωσή της με καλλιτεχνικό πρόγραμμα όπου θα κοπεί και πίτα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΑΚΕΛΛΙΩΝ
Εκθετη η αστυνομία για απόκρυψη στοιχείων

Μια διαδικασία απόκρυψης στοιχείων και ασπίδας προστασίας των αστυνομικών που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας του 24χρονου ομογενή φοιτητή Νικολάου Σακελλίων, αποκαλύφτηκε χτες κατά τη διάρκεια της δίκης που επαναλαμβάνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν: Αποκρύφτηκε η παρουσία στο χώρο των δύο από τους 4 κατηγορούμενους που κατέθεσαν πρώτη φορά το 2010. Εξαφανίστηκαν όλα τα πράγματα, μέχρι και τα ρούχα του θύματος. Εγινε απενεργοποίηση της τηλεφωνικής σύνδεσης του ενός εκ των κατηγορουμένων, όταν εντοπίστηκε από την ανάκριση το τηλέφωνό του. Εγινε απευθείας ανάθεση της παραλαβής του σώματος του νεκρού σε εργολάβο του αστυνομικού τμήματος, παρά το ότι υπήρχαν συγγενείς. Εξαφάνιση στη συνέχεια του σώματος από τον εργολάβο κηδειών του αστυνομικού τμήματος. Αρνηση, τέλος, της Αστυνομικής Αρχής να δώσει τα στοιχεία των αστυνομικών που συμμετείχαν...

Οι αστυνομικοί, στις απολογίες τους, επέμεναν στην αρχική τους κατάθεση, στην εκδοχή ότι βρήκαν τον 24χρονο Σακελλίων σε κώμα στο οδόστρωμα, που καταγράφει το βίντεο του αυτόπτη μάρτυρα. Πλησιάζοντας, όπως είπαν, είδαν πολύ κόσμο να τρέπεται σε φυγή και ανάμεσα τους και αστυνομικούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι άλλοι έκαναν τη σύλληψη και περιέφεραν το θύμα. Να υπενθυμίσουμε ότι οι αστυνομικοί Γ. Πανέλας, Χ. Βαϊτσούδης, Χ. Παπαναστασίου και Μ. Μουστέλη είχαν αθωωθεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Να επισημανθεί ότι το δικαστήριο είχε καταλήξει σε αυτήν την απόφαση παρά την κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα, που διαβεβαίωσε ότι είδε τους αστυνομικούς να χτυπούν με γροθιές στο κεφάλι τον νέο, ενώ δεν έλαβε υπόψη και σχετικό βίντεο που είχε τραβηχτεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ