ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2014 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνδιάσκεψη για την ειρήνη και λαϊκές κινητοποιήσεις υπέρ του Μπολιβαριανού μπλοκ

Από τη Διάσκεψη για την Ειρήνη στο προεδρικό Μέγαρο της Βενεζουέλας
Από τη Διάσκεψη για την Ειρήνη στο προεδρικό Μέγαρο της Βενεζουέλας
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Με συμμετοχή πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων, αλλά και εκπροσώπων των θρησκευτικών δογμάτων και επιχειρηματίες πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Βενεζουέλα από την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, η Εθνική Συνδιάσκεψη για την ειρήνη και τη συνύπαρξη. Η κίνηση αυτή έγινε για να δοθεί ένα τέλος στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της αντιδραστικής αντιπολίτευσης που επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποιήσεις και χάους, ενώ έχει και στήριξη από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα συνεχίστηκαν οι μαζικές λαϊκές συγκεντρώσεις και πορείες στήριξης της Μπολιβαριανής διαδικασίας, ενώ σε κάποιες περιοχές της χώρας και της πρωτεύουσας συνεχίζονται μικροεστίες έντασης από ομάδες κρούσης της αντιπολίτευσης.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας από το Προεδρικό Μέγαρο Μιραφλόρες, όπου έγινε η συνάντηση, σημείωσε ότι υπάρχουν τέσσερις βασικές προϋποθέσεις για να εξασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα. Και τις προσδιόρισε συγκεκριμένα: Σεβασμός στο Σύνταγμα της χώρας, ανάγκη να αρθούν όλες οι εστίες βίας στη χώρα που είπε ότι κυρίως αφορούν περιοχές όπου ζουν μεσαία αστικά ή και ανώτερα στρώματα σε 6 κυρίως δήμους της χώρας, υπεράσπιση της πατρίδας απέναντι σε κάθε παρέμβαση από άλλη χώρα. Η τέταρτη προϋπόθεση είναι η ανάγκη να διοργανωθεί μια μεγάλη συνάντηση για την ειρήνη με τη συμμετοχή ακόμα περισσότερων φορέων και γι' αυτό το σκοπό δημιουργήθηκε μια διυπουργική επιτροπή με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Χόρχε Αρεάσα και τον υπουργό Εξωτερικών Ελίας Χάουα.

Στην πρώτη συνάντηση αρνήθηκαν να πάρουν μέρος τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και είχαν προσκληθεί, ενώ στηρίζουν τις βίαιες εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές, ειδικά αυτές που βρίσκονται στα σύνορα με την Κολομβία, όπου το τελευταίο διάστημα έχει καταγγελθεί ότι υπάρχουν παραστρατιωτικές ομάδες. Η αντιπολίτευση προβάλλει ως πρόσχημα για τις εκδηλώσεις αυτές υπαρκτά μεν προβλήματα (ελλείψεις τροφίμων, αυξημένος πληθωρισμός, εγκληματικότητα) που όμως είναι ζητήματα, που όταν δεν είναι τεχνητά όπως πολλές φορές οι ελλείψεις τροφίμων από τις βιομηχανίες διατροφής που ελέγχει το ιδιωτικό κεφάλαιο, πρόκειται για αποτελέσματα του γεγονότος ότι η καπιταλιστική οικονομία κυριαρχεί και δεν έχει βαθύνει η σύγκρουση με το κεφάλαιο. Αυτό το ζήτημα επισημαίνει το ΚΚ Βενεζουέλας, που καλεί στην ενότητα των επαναστατικών δυνάμεων ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στο δυνάμωμα της ταξικής οργάνωσης των εργατών για τη σύγκρουση με το κεφάλαιο και την προοπτική του σοσιαλισμού.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗ «QANTAS»
Απολύει χιλιάδες και «παγώνει» μισθούς

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Στην απόλυση 5.000 εργαζομένων προχωρά η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία «Qantas» (Κάντας), σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση στελεχών της που παρουσίασαν μεγάλες ζημιές το 2ο εξάμηνο του 2013 και εμφανίστηκαν «ριγμένοι» στη μοιρασιά της πίτας του κλάδου.

Οπως είπε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Αλαν Τζόις, με στόχο να μειωθεί το «κόστος» κατά 1,8 δισ. δολάρια την επόμενη τριετία, η εταιρεία θα πετάξει στο δρόμο σχεδόν το 1/6 των εργαζομένων (συνολικά έχει περίπου 32.000) και θα «παγώσει» τους μισθούς μέχρι να ...σημειωθούν κέρδη. Ο ίδιος προσδιόρισε στα 211 εκατομμύρια δολάρια τις ζημιές το δεύτερο εξάμηνο του 2013, έναντι κερδών 114 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. «Γκρίνιαξε» για το «μεγάλο ανταγωνισμό» και το ότι η Αυστραλία έχει δεχτεί ένα «γιγάντιο κύμα διεθνούς αεροπορικής μεταφορικής ικανότητας».

Ο Τζόις απέδωσε τις μεγάλες ζημιές στο «άνισο πεδίο» μέσα στο οποίο δρα η εταιρεία, υπονοώντας ότι σε αντίθεση με το μεγαλύτερο ανταγωνιστή της (τη «Virgin Australia») η εταιρεία του δεν εισέπραξε αντίστοιχες κρατικές επιχορηγήσεις. Η «Virgin Australia» φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια δέχτηκε σημαντικές επιδοτήσεις και «ενέσεις» κεφαλαίων (το 64% της «Virgin» ανήκει στις «κρατικές» «Air New Zealand», «Etihad Airways» and «Singapore Airlines») οι οποίες επέτρεψαν μια σειρά επενδύσεις που φαίνεται να της έχουν δώσει προβάδισμα.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, η αυστραλιανή κυβέρνηση φαίνεται να ετοιμάζει νέα μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών που ελέγχουν την «Qantas», μεταξύ των οποίων η άρση κάποιων περιορισμών για τη συμμετοχή «ξένων» κεφαλαίων. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ δήλωσε πρόσφατα στη βουλή ότι «θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η "Qantas" δε συναγωνίζεται με τους ανταγωνιστές της έχοντας αλυσίδες στα πόδια της».

ΗΠΑ
Στενές επαφές FBI και Οσάμα Μπιν Λάντεν για χρόνια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι σχέσεις ανάμεσα στις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ και οργανώσεις-φαντομάδες τύπου «Αλ Κάιντα», που χρησιμοποιούνται για τον «αντιτρομοκρατικό αγώνα», επανέρχονται στο προσκήνιο μετά από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο πληροφοριοδότης του FBI βρισκόταν από το 1993 σε άμεση επαφή με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο πληροφοριοδότης φέρεται μάλιστα πως είχε ενημερώσει από τότε τις ομοσπονδιακές διωκτικές αρχές για το έντονο ενδιαφέρον του Οσάμα Μπιν Λάντεν να χρηματοδοτήσει την πραγματοποίηση σημαντικών τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ. Οι προειδοποιήσεις του όμως δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη, ενώ το όλο θέμα αποσιωπήθηκε από την έκθεση που δημοσιοποίησε το 2004 το κογκρέσο και η Επιτροπή Διερεύνησης των Τρομοκρατικών Επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη 2001.

Σχετικά με την ταυτότητα του πληροφοριοδότη δεν αποκαλύφθηκαν πολλά πράγματα. Φέρεται ωστόσο πως είχε εργαστεί ως οδηγός του Αιγύπτιου εξτρεμιστή ισλαμιστή σεΐχη Ομάρ Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για την επίθεση το 1993 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και ήταν άνθρωπος της εμπιστοσύνης του. Ο Ραχμάν φέρεται ότι υπέδειξε στον πληροφοριοδότη τον Οσάμα Μπιν Λάντεν σε περίπτωση που «χρειαστεί χρήματα» για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η Επιτροπή για την 11η Σεπτεμβρίου, που είχε μεταξύ άλλων επισημάνει στις έρευνές της ότι επί προεδρίας Τζ. Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον είχαν χαθεί τουλάχιστον 10 φορές ευκαιρίες για την αποκάλυψη των τρομοκρατικών επιθέσεων στους «Δίδυμους Πύργους» της Ν. Υόρκης, είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά υψηλόβαθμων αξιωματούχων του FBI και της CIA.

Οσον αφορά δε στους φερόμενους ως ηθικούς αυτουργούς των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Νέα Υόρκη, δηλαδή στους Χαλίντ Μοχάμεντ, Αλι Αμπντουλ Αζίζ Αλί, Ουαλίντ μπιν Ατας, Μούσταφα αλ Χαουσάουι και Ράμζι Μπιναλσίμπ, αυτοί παραμένουν προφυλακισμένοι και αναμένουν τη δίκη τους σε στρατοδικείο του Γκουαντάναμο.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Απεργίες υγειονομικών

KAΪΡΟ.-- Γιατροί, οδοντοτεχνίτες και φαρμακοποιοί πραγματοποιούν από το περασμένο 48ωρο πολύωρες στάσεις εργασίας, ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις, αλλά και την απόσυρση προεδρικού διατάγματος που εξεδόθη προ ημερών με στόχο την αλλαγή στο μισθολογικό καθεστώς των γιατρών που απασχολούνται σε δημόσια νοσοκομεία και υγειονομικά κέντρα της Αιγύπτου.

Ειδικότερα οι γιατροί ζητούν αύξηση στο βασικό μισθό και όχι περιστασιακά «μπόνους» στις ήδη υπάρχουσες πενιχρές αμοιβές τους και εφαρμογή της σύμβασης εργασίας που ενέκρινε το Μάη του 2012 το συνδικάτο γιατρών, θέτοντας μισθολογικά κλιμάκια και επιδόματα ωρίμανσης, ανάλογα με την προϋπηρεσία των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση έχουν προειδοποιήσει με κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων ακόμη και με μαζικές παραιτήσεις από το δημόσιο σύστημα Υγείας. Οι απεργοί ανέφεραν μάλιστα την υπουργό Υγείας Μάχα ελ Ραμπάτ στην επιτροπή ηθικής δεοντολογίας του ιατρικού συλλόγου και ζήτησαν την οριστική αποπομπή της από τη νέα κυβέρνηση που ετοιμάζεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός Ιμπραχίμ Μάχλαμπ, εξαιτίας των κυρώσεων και άλλων μέτρων που επέβαλε σε βάρος απεργών γιατρών.

Στο μεταξύ χτες έγινε γνωστό πως θα ανακοινωθεί αύριο (Σάββατο) το νέο νομικό καθεστώς που θα ρυθμίζει το πλαίσιο διεξαγωγής των επικείμενων προεδρικών αιγυπτιακών εκλογών και το οποίο στη συνέχεια θα εξεταστεί και θα υπογραφεί από τον «μεταβατικό» πρόεδρο της χώρας, Αντλι Μάνσουρ.

ΗΠΑ
Επιβεβαιώθηκε η έκθεση 13 εργατών σε ραδιενέργεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε νέες, πιο εξονυχιστικές εξετάσεις, θα υποβληθούν τις επόμενες μέρες από ειδικευμένες υγειονομικές αρχές σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο οι 13 εργάτες που εκτέθηκαν, στις 14 τρέχοντος μηνός, σε ραδιενέργεια με πηγή προέλευσης υπόγεια αποθήκη πυρηνικών αποβλήτων στο Νέο Μεξικό.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις εκπροσώπου του ομοσπονδιακού υπουργείου Ενέργειας, οι 13 εργαζόμενοι που εκτέθηκαν εν ώρα εργασίας σε ραδιενέργεια δεν αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, αλλά θα παραμείνουν στο νοσοκομείο μέχρι την ολοκλήρωση των επόμενων εξετάσεων. Ο ίδιος σημείωσε πάντως ότι θα χρειαστούν βδομάδες μέχρις ότου εντοπιστεί η ακριβής πηγή προέλευσης της ραδιενέργειας στις υπόγειες εγκαταστάσεις του «Πιλοτικού Προγράμματος Απομόνωσης Αποβλήτων» (WIPP) που έχουν αναλάβει ιδιώτες εργολάβοι και συνιστά την πρώτη και μοναδική υπόγεια πυρηνική «αποθήκη» στις ΗΠΑ στην οποία καταλήγουν μολυσμένα (με ραδιενέργεια) ρούχα και εργαλεία από το ομοσπονδιακό Επιστημονικό Εργαστήριο στο Λος Αλαμος και άλλες ομοσπονδιακές πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ομιλία Μέρκελ στη βρετανική Βουλή

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μετά την επίσκεψή της στο Ισραήλ, με στόχο την προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων του Βερολίνου στην ευρεία Μέση Ανατολή, η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ βρέθηκε χτες στο Λονδίνο, έχοντας προγραμματίσει ομιλίες και στα δύο Σώματα του βρετανικού κοινοβουλίου, συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και απογευματινό τσάι με την βασίλισσα Ελισάβετ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών πρακτορείων, βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ και Κάμερον θα είναι τα σχέδια αμφοτέρων χωρών για «μεταρρυθμίσεις» στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ΕΕ, με δεδομένες τις μεταξύ τους ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, αλλά και τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται ο Βρετανός πρωθυπουργός από το εθνικιστικό «κόμμα της Ανεξαρτησίας», που εξακολουθεί να διαγράφει σημαντική άνοδο στις δημοσκοπήσεις ενόψει ευρωεκλογών, αλλά και ενόψει των καλπών που θα στηθούν σε εθνικό επίπεδο, σε περίπου ένα χρόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ