ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2014 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Νυν και αεί... Τσιτσάνης»

Μαζί Ξαρχάκος, Βιτάλη, Ησαΐα στην Ιερά Οδό

Η φυσική του απουσία δεν κατάφερε να τον στερήσει από καμιά παρέα, από κανένα γλέντι και γιορτή, γιατί «ζει και βασιλεύει» στην καθημερινότητά μας, με τα τραγούδια του να μας συντροφεύουν πάντα στη θλίψη, στον καημό, στον πόνο και στο άχτι μας, αλλά και στον έρωτα, στο κέφι, στη χαρά μας. Ο Βασίλης Τσιτσάνης «παρών» πάντα με τα τραγούδια του, ενέπνευσε τον Σταύρο Ξαρχάκο, ο οποίος δημιούργησε και παρουσιάζει, στη μουσική σκηνή Ιερά Οδός, ένα πρόγραμμα με τίτλο «Νυν και αεί... Τσιτσάνης», αφιερωμένο στον αξέχαστο Ελληνα λαϊκό συνθέτη, σε συνεργασία με την εξαιρετική Ελένη Βιτάλη.

Μαζί τoυς η Ηρώ Ησαΐα και δεκαμελής ορχήστρα με τους σολίστες μουσικούς. Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Σωτήρης Μαργώνης (Βιολί), Μανώλης Πάππος (μπουζούκι), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι), Αρίστος Βαμβακούσης (μπουζούκι), Διαμαντής Σιδερίδης (μπουζούκι, μπαγλαμά, τζουρά, τσουμπούς), Νίκος Σαμπαζιώτης (κιθάρα), Δημήτρης Σιάμπος (κιθάρα), Χάρης Μέρμηγκας (Κοντραμπάσο).

Το πρόγραμμα της παράστασης περιλαμβάνει τραγούδια του Τσιτσάνη από όλες του τις εποχές (από το πρώιμο ρεμπέτικο μέχρι τα λαϊκά του '70 που εκείνος έγραψε) και μια ακόμη ενότητα από το κλασικό και διαχρονικό έργο του Σταύρου Ξαρχάκου «Ρεμπέτικο» όλα, υπό την επιμέλεια - ενορχήστρωση και διεύθυνση του συνθέτη που συχνά επανέρχεται στο έργο του Τσιτσάνη. Αλλωσε, είναι γνωστή η αγάπη του Σταύρου Ξαρχάκου για τον μεγάλο Ελληνα συνθέτη. Θυμίζουμε τις συναυλίες του με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής «Τσιτσάνη Διάλογοι - Μυστικές συναντήσεις του νεαρού από τα Τρίκαλα», οι οποίες δισκογραφήθηκαν.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης υπήρξε ο δημιουργός που έδωσε συνέχεια στο ρεμπέτικο τραγούδι, δίνοντας το δικό του χρώμα και στίγμα. Συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής άνοιξε νέους ορίζοντες στο λαϊκό τραγούδι, αναδεικνύοντας μέσα από τα τραγούδια του τη ζωή του λαού μας. «Τίποτα δεν αγνόησα στα τραγούδια μου, διότι κι αυτό το θεωρούσα χρέος. Εγραψα για την Ελλάδα, για τη φτώχεια, για τη γυναίκα, για την εργατιά, για τον πόνο, για την αδικία, για το χαμό, για τη φυγή, για τη λευτεριά, για τον πόθο, για το ανικανοποίητο. Και πού δε φτερούγισε η φαντασία μου όλα αυτά τα χρόνια...», έλεγε ο ίδιος.

Αθάνατα ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια του πάθους, της αιώνιας αμφισβήτησης, του έρωτα, της προσφυγιάς, του οράματος για μια καλύτερη ζωή. Τραγούδια που κατάφεραν να επιζήσουν, προσφέροντας παντοτινές συγκινήσεις. Τραγούδια σμιλεμένα με τη μεστή, ιδιαίτερη φωνή της Ελένης Βιτάλη που μας ταξιδεύει σε τοπία μουσικής πανδαισίας, από την «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Ο,τι Κι Αν Πω Δε Σε Ξεχνώ», «Αρχόντισσα», «Σαν Απόκληρος Γυρίζω», μέχρι την «Αχάριστη», το «Δίχτυ», κ.ά.

Ιερά Οδός 18 - 20 κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Ωρα έναρξης: 10.30 μ.μ. Τηλ. κρατήσεων: 210.3428.272.

Για καλλιτέχνες και θεατρόφιλους

Σκηνή από την παράσταση του αφγανικού θιάσου «Aftaab», «Νυχτερινή περίπολος»
Σκηνή από την παράσταση του αφγανικού θιάσου «Aftaab», «Νυχτερινή περίπολος»
Στο θέατρο «Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων» (Κύπρου 91Α και Σικίνου 35, Κυψέλη) την Κυριακή 2/3 στις 3 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθεί μια ενδιαφέρουσα - ιδιαίτερα για τους καλλιτέχνες του θεάτρου - ομιλία (στα γαλλικά, με ταυτόχρονη μετάφραση). Η ηθοποιός - σκηνοθέτης Ελέν Σενκ, συνεργάτρια του πρωτοποριακού, παγκοσμίως διάσημου παρισινού «Θεάτρου του Ηλιου» της Αριάν Μνούσκιν, θα μιλήσει για τη μέθοδο συλλογικής δουλειάς της Μνούσκιν και τη λειτουργία του «Θεάτρου του Ηλιου». Για τη θεατρική ομάδα της «Compagnie de L'Instant («Ομάδα της στιγμής», 1992) και το μέχρι σήμερα θίασό της «L'Instant d'une resonance» («Το διάστημα μιας αντήχησης»), τις συλλογικές παραστάσεις της στη Γαλλία, την παράσταση του μολιερικού «Φιλάργυρου» στην Καμπούλ, με το νεανικό θίασο «Aftaab» («Ηλιος» στα αφγανικά) και τους χωρίς χαρτιά μετανάστες, που το 1996 βρήκαν στήριξη και στέγη στους χώρους του «Θεάτρου του Ηλιου».

Η καλλιτέχνις επί χρόνια συνεργάζεται με το σύλλογο «Cimade», που κατά τη ναζιστική κατοχή βοηθούσε Εβραίους να δραπετεύσουν από τη Γαλλία και μέχρι σήμερα βοηθά πρόσφυγες απ' όλο τον κόσμο. Συνεργαζόμενη, επίσης, με συλλόγους όπως ο «Σύλλογος των Συνοικιών», ανεβάζει συλλογικές παραστάσεις με μετανάστες, ανέργους, νέους των εργατικών προαστίων του Παρισιού, παραστάσεις που βασίζονται σε «αφηγήσεις ζωής». Ετσι γεννήθηκαν οι παραστάσεις «Voyage de l'espoir»Ταξίδι της ελπίδας», 2004), «Errance d'un hοtel a l'autre» («Περιπλάνηση από ένα ξενοδοχείο στο άλλο», 2005), «Ou serons-nous demain?»Πού θα είμαστε αύριο;», 2006), «La τribune des langues»Το βήμα των γλωσσών», 2008), κ.ά. Να σημειωθεί ότι το 2013, με το θίασο «Aftaab», παρουσίασε στο «Θέατρο του Ηλιου» την παράσταση «La ronde de nuit»Νυχτερινή περίπολος»), όπου ένας νέος Αφγανός πρόσφυγας, μια χειμωνιάτικη νύχτα, γίνεται φύλακας ενός θεάτρου.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Τιμούν τον Δημήτρη Γιολδάση

Αυτοπροσωπογραφία του Δημήτρη Γιολδάση (Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας)
Αυτοπροσωπογραφία του Δημήτρη Γιολδάση (Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας)
Εκδήλωση τιμής για τον μεγάλο Καρδιτσιώτη ζωγράφο Δημήτρη Γιολδάση (1897-1993) θα γίνει το Σάββατο το βράδυ, στις 8 μ.μ. στην γκαλερί «F» της Καρδίτσας, με αφορμή τα 21 χρόνια από το θάνατό του. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περισσότερα από 50 έργα του ζωγράφου που βρίσκονται στα χέρια συλλεκτών και παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Στην εκδήλωση θα μιλήσει για το έργο του Γιολδάση ο Απ. Πίτσαβος, φίλος του ζωγράφου και πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας.

Η έκθεση θα λειτουργήσει από την 1η μέχρι και την 10η του Μάρτη.

Ο άνεμος θα μας ταξιδεύει

«Ο άνεμος θα μας ταξιδεύει». Αυτό υπόσχεται ο τίτλος της συναυλίας, για μια φωνή και μια κιθάρα, που θα δώσουν την Πέμπτη 6 και την Κυριακή 9 Μάρτη 2014, στις 9 μ.μ., στον Πολυχώρο «Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων» - στην οδό Κύπρου 91Α και Σικίνου 35Α, στην Κυψέλη - η Κυβέλη Καστοριάδη και ο Ορέστης Καλαμπαλίκης. Η πρώτη είναι η φωνή και ο δεύτερος η κιθάρα. Και οι δύο, γραπώνονται στέρεα στις λέξεις, στους στίχους και τα κείμενα της ποιήτριας Μαρίας Κουλούρη, που τυλίγουν τα αθάνατα ακούσματα σε ένα καινούργιο φως! Το πρόγραμμα της συναυλίας πραγματικά πλούσιο και ποικίλο... Από τα τραγούδια του Σερζ Γκενσμπούργκ, του Μπορίς Βιάν και του Λέοναρντ Κόεν φτάνει στις μελωδίες των Νουάρ Ντεζίρ, του Κουρτ Βάιλ και του Αριελ Ραμίρες. Από τους ήχους του Τζέι Μπι Λενόρ στις βαθιές νότες του Τομ Γουέιτς. Μια βραδιά γεμάτη τραγούδια και λόγια, για μια συγκέντρωση φίλων... Γενική είσοδος: 10 ευρώ, μειωμένο εισιτήριο (κάρτα ανεργίας, πολύτεκνοι): 5 ευρώ. Κρατήσεις θέσεων: 213.0040.496 / 694.5348.445.

Παραστάσεις νέων καλλιτεχνών

Μέχρι τις 23 Μάρτη, κάθε Σάββατο και Κυριακή (9.30 μ.μ.), στο Ιδρυμα Μ. Κακογιάννης, θα παιχθεί «Η Κασσάνδρα και ο λύκος». Πρόκειται για το πρώτο, ουσιαστικά αυτοβιογραφικό, μυθιστόρημα της Μαργαρίτας Καραπάνου, που θίγει ζητήματα, όπως η ψυχικά «τραυματισμένη παιδική ηλικία», η παντελής έλλειψη - παρουσία της μητέρας, η μύηση στον κόσμο των ενηλίκων, τα αρχετυπικά σύμβολα, οι κωμικοτραγικές καταστάσεις στον κόσμο της ελληνικής μπουρζουαζίας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Jerome Charyn σε κριτική του («New York Times»), «καμία ανάλυση της "Κασσάνδρας και του Λύκου" δεν μπορεί να εξηγήσει τη γοητεία και την αινιγματικότητα του βιβλίου (...) Είναι τρομαχτικό, ολοκληρωμένο. Εφευρίσκει τη δική του ιστορία, μπαίνει σε εφιαλτικές καταστάσεις και βγαίνει, όπως ανακατεύει το όνειρο με την πραγματικότητα». Σκηνοθεσία: Ενκε Φεζολλάρι. Σκηνικά - κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη. Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου. Βίντεο: Γιάννης Gizmo Μπερερής. Παίζουν: Ελλη Μερκούρη, Σόλων Τσούνης.

  • Το έργο του Μ. Μέτερλινκ «Εσωτερικό» θα παρουσιάσει μέχρι τις 8 Απρίλη η ομάδα «ΑΤΟΝΑλ» στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου». Το έργο αφορά στην ανελέητη επίδραση του «πεπρωμένου» στον ψυχισμό του ανθρώπου. Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης. Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη. Δραματουργική επεξεργασία: Ελένη Τριανταφυλλοπούλου. Σκηνικά: Εύα Μαραθάκη. Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας. Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Νέστωρ Κοψιδάς, Εύα Νικηφόρου, Αλεξάνδρα Ντεληθέου, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Σωτήρης Τσακομίδης.
«Αναθήματα και ενθυμήματα»

Στην αίθουσα τέχνης «Τεχνοχώρος» (Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη, Αθήνα, metro Ακρόπολη, τηλ. 211.1823.818) παρουσιάζεται, μέχρι 1 Μάρτη, η ατομική έκθεση της Ντίνας Κώτσιου (επίκουρη καθηγήτρια στην ΑΣΚΤ), με τίτλο «αναθήματα και ενθυμήματα». Η πρόσφατη δουλειά της Ντίνας Κώτσιου αναφέρεται στην πολυπλοκότητα του γυναικείου ζητήματος μέσα από τη νοηματική πολυπλοκότητα της Αρτέμιδος, και ειδικότερα της Βραυρωνίας, της οποίας τον αρχαιολογικό χώρο με το αντίστοιχο μουσείο, καθιστά η καλλιτέχνης πηγή έμπνευσης για τη δουλειά της. Παράλληλα με αυτά τα πρόσφατα έργα της, εκτίθενται έργα από προηγούμενη ενότητα, στην οποία κυριαρχεί η παρουσία του ανθρώπινου ρούχου. Η απουσία όμως της ανθρώπινης μορφής καθιστά το ρούχο νεκρικό σύμβολο όπου η ζωή υπονοείται απλά ως μνήμη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ