ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι δήμοι προχωρούν στην παραχώρηση παραλιών σε επιχειρηματίες

Το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη»
Το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη»
Τις διαδικασίες παραχώρησης παραλιών, αιγιαλού, ποταμών και λιμνών σε επιχειρηματίες έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, προχωρούν δεκάδες δήμοι σε όλη τη χώρα, υλοποιώντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών που αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ».

Υπενθυμίζουμε ότι η ΚΥΑ (την υπογράφουν οι Γ. Στουρνάρας και Γ. Μιχελάκης) υπογράφηκε στις 11 Φλεβάρη 2014 και δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» δύο μέρες μετά στις 13 του μήνα (αρ. 328). Σε αυτήν, τονίζεται πως οι παραλίες παραχωρούνται στους δήμους με απαράβατο όρο να δοθούν στη συνέχεια είτε σε επιχειρηματίες (σ.σ. των οποίων τα ξενοδοχεία, τα κέντρα διασκέδασης και αναψυχής βρίσκονται δίπλα σε αυτές τις εκτάσεις) είτε να τις αξιοποιήσουν εμπορικά οι ίδιοι οι δήμοι προσδοκώντας έσοδα από τη χρήση τους. Το 20% των εσόδων πάει στο κράτος και το υπόλοιπο στο δήμο. Σε περίπτωση που παραχωρηθεί σε επιχειρηματίες το ποσοστό που πάει στο κράτος είναι 40% επί των εσόδων.

Σήμερα, πρόκειται να συζητηθεί σχετικό θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου Κρήτης και αύριο καλείται να αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Κέρκυρας. Οι δήμοι Χαλκίδας και Κασσάνδρας έχουν ήδη ολοκληρώσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους επιχειρηματίες. Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να παρθούν αυτήν τη βδομάδα και σε άλλους δήμους, καθώς στις 31 Μάη λήγει η προθεσμία που έχουν οι δήμοι για την απευθείας παραχώρηση σε επιχειρηματίες. Επισημαίνεται ότι ήδη από πέρυσι οι δήμοι Λέσβου, Μυκόνου, Κασσάνδρας, Ιθάκης και Ρόδου έχουν προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία, κάνοντας χρήση αντίστοιχης ΚΥΑ του 2013.

Η απόφαση αποτελεί συνέχεια αντίστοιχων αποφάσεων του 2009 (που είχε ισχύ μέχρι το 2012), με τη διαφορά ότι η παραχώρηση με απευθείας ανάθεση σε επιχειρηματίες προστέθηκε τώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των δημάρχων όχι μόνο δεν αντιτάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παραχωρήσει τις παραλίες σε ιδιώτες, αλλά αρκετοί εξ αυτών προχωρούν ένα βήμα παραπέρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, στα Χανιά, που εκλέχθηκε με το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές, με έγγραφό του στο τέλος του 2013 προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, όχι μόνο δέχτηκε την παραχώρηση αλλά πρότεινε «να εξεταστεί η άμεση πώληση των τμημάτων του παλαιού αιγιαλού στις όμορες επιχειρήσεις». Τέλος, όπως και ο Δήμος Πλατανιά έτσι και ο δήμος Ωρωπού έχει δημοσιοποιήσει τα «ενοίκια» για τις παραλίες που θα παραχωρήσει. Για τον μεν πρώτο το ελάχιστο όριο προσφοράς μισθώματος φτάνει τα 17 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ για το δεύτερο το ποσό φτάνει τα 15 ευρώ.

Μέχρι τις 14 Μάρτη οι προθεσμίες για τους ετεροδημότες

Eurokinissi

Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Μάη 2014 και θα συμπέσουν με το β΄ γύρο των τοπικών εκλογών. Ο α΄γύρος των δημοτικών/περιφερειακών εκλογών θα γίνει μία βδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 18 Μάη.

Για τις ευρωεκλογές ΜΟΝΟ (όχι για τις δημοτικές/περιφερειακές) θα ισχύσουν, όπως και σε προηγούμενες ευρωεκλογές και βουλευτικές, ειδικοί κατάλογοι ετεροδημοτών.

Οι ετεροδημότες, δηλαδή οι εκλογείς που διαμένουν σε Δήμο άλλον από εκείνον στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι, θα μπορούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του 2014 στον τόπο διαμονής τους, εφόσον υποβάλουν στο Δήμο που διαμένουν έντυπη αίτηση-δήλωση, που υπάρχει στους Δήμους (ΚΕΠ, υπηρεσίες δημοτολογίου κ.λπ.).

Η προθεσμία για την υποβολή αυτής της αίτησης-δήλωσης θα είναι μέχρι τις 14 Μάρτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Επισημαίνεται ότι οι ετεροδημότες δεν μπορούν να ψηφίσουν για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στον τόπο διαμονής τους. Ετσι, όσοι ετεροδημότες επιθυμούν να ψηφίσουν στον α΄ γύρο των δημοτικών/περιφερειακών εκλογών, πρέπει να μεταβούν στον τόπο (Δήμο) που είναι γραμμένοι.

Στις 25 Μάη 2014, θα μπορούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο διαμονής τους, μόνο για τις ευρωεκλογές.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οσοι έχουν ήδη γραφτεί κατά το παρελθόν στους ειδικούς καταλόγους των ετεροδημοτών και δεν έχουν ζητήσει να διαγραφούν, παραμένουν σε αυτούς. Επομένως, και αυτοί οι εκλογείς θα μπορέσουν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στο Δήμο που διαμένουν, εκτός αν κάνουν αίτηση μέσα στην ίδια προθεσμία, δηλαδή μέχρι τις 14 Μάρτη, να διαγραφούν από αυτούς, οπότε θα ψηφίσουν στο Δήμο που είναι κανονικά γραμμένοι, τόσο για τις ευρωεκλογές όσο και για τις δημοτικές/περιφερειακές.

Ιδια θα είναι η προθεσμία (14 Μάρτη) και για την κανονική μεταδημότευση από ένα Δήμο σε άλλο, για την οποία χρειάζεται διετής διαμονή και μόνιμη κατοικία στο Δήμο στον οποίο επιθυμεί κάποιος να μεταδημοτεύσει.

Να σημειώσουμε ότι, όσοι θέλουν να κάνουν μία από τις παραπάνω διαδικασίες, θα πρέπει να κινηθούν άμεσα, το συντομότερο δυνατό.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ανησυχούν για τα «ποδάρια» του ΣΥΡΙΖΑ

Ολοένα και πιο συχνά, εμφανίζεται στην αρθρογραφία η επισήμανση ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, δεν είναι αντίστοιχο με την επιρροή του σε κοινωνικό επίπεδο, παίρνοντας για κριτήριο τις αρχαιρεσίες σε μια σειρά σωματεία και επιστημονικούς φορείς. Η επισήμανση αυτή γράφτηκε αρχικά στο φιλοκυβερνητικό αστικό Τύπο. Γρήγορα, όμως, απασχόλησε την «Αυγή» και τις εφημερίδες που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, επαληθεύοντας ότι σαν ζήτημα «ακουμπάει» το αστικό πολιτικό σύστημα και δεν περιορίζεται στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δύο πόλους, για το ποιος εκφράζει καλύτερα τα συμφέροντα και τις προσδοκίες συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων. Πρόσφατα, μάλιστα, σε άρθρο της «Αυγής», γράφτηκε ότι η αναντιστοιχία αυτή καθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ «ευάλωτο, σαν τον γίγαντα με τα πήλινα πόδια», δείχνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί για την αδυναμία να αυξήσει την επιρροή του σε φορείς του κινήματος.

***

Με μια μπακαλίστικη λογική, η «Αυγή της Κυριακής», στο κύριο άρθρο της, ισχυρίζεται ότι η αδύναμη επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο γεγονός ότι το «μνημονιακό πολιτικό σύστημα (...) ακόμη διατηρεί ερείσματα πελατειακού χαρακτήρα σε τοπικό και επαγγελματικό επίπεδο (...) ώστε η ανάδειξη νέων και άφθαρτων προσώπων να είναι μια αργή διαδικασία, αναντίστοιχη προς το επείγον αίτημα για δημοκρατική ανατροπή παντού». Οφείλεται, ακόμα, στο γεγονός ότι «οι διάφορες μορφές συλλογικής εκπροσώπησης (συνδικάτα, επιστημονικοί φορείς, δήμοι) περνούν κρίση». Μια πρώτη επισήμανση είναι η εξής: Οσο και αν προσπαθεί να πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «αθώος του αίματος». Από τις θέσεις του στο συνδικαλιστικό κίνημα υπηρέτησε μαζί με δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ αυτό το «πελατειακό σύστημα» του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, αποτέλεσε στήριγμά του στην αντι-ΠΑΜΕ εκστρατεία, συγκροτώντας ακόμα και κοινά ψηφοδέλτια μαζί του σε ορισμένες αρχαιρεσίες, εξωραΐζοντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Ετσι, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέρος του προβλήματος, της κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ο εκφυλισμός, η διαμόρφωση πλαισίου που υπηρετεί την καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα, η αντι-ΠΑΜΕ ρητορική, η στήριξη της ΣΕΣ, που αποτελεί βραχίονα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι μερικές μόνο από τις αιτίες για την εικόνα που παρουσιάζει το κίνημα και σε οργανωτικό επίπεδο.

***

Η ουσία της ανησυχίας τους, όμως, βρίσκεται αλλού. Ενα από τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν απευθύνεται στην αστική τάξη και της ζητάει να τον εμπιστευτεί στη διακυβέρνηση, είναι η ικανότητά του να διασφαλίσει την «κοινωνική συνοχή» με πιο αποτελεσματικό τρόπο απ' ό,τι η σημερινή συγκυβέρνηση, αξιοποιώντας την παρέμβασή του στο συνδικαλιστικό κίνημα. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να διαθέτει δυνάμεις που θα τον διευκολύνουν να χειραγωγήσει το κίνημα και κυρίως να αποτρέψει το δυνάμωμα του ταξικού πόλου, όταν αποδειχτεί ότι η πολιτική του είναι «μια από τα ίδια» για το λαό, έστω κι αν σερβίρεται με άλλο μείγμα διαχείρισης. Επίσης, πρέπει να μπορεί να εκφράζει πολιτική συμμαχιών της αστικής τάξης με μεσαία στρώματα που σήμερα είναι δυσαρεστημένα από την πολιτική διαχείριση της κρίσης. Να γιατί τους ενδιαφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει πόδια στο συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης, αλλά και σε επιστημονικούς φορείς. Η προσπάθεια αυτή εκφράζεται και με το στόχο «ανασυγκρότησης» του συνδικαλιστικού κινήματος που τώρα διακηρύττουν: Να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, με τα συνδικάτα να στηρίζουν την καπιταλιστική ανάκαμψη, με στόχους όπως το «κούρεμα» του χρέους, προκειμένου να περισσεύει περισσότερο κρατικό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, φθηνό ρεύμα για τους βιομήχανους κ.ά. Αυτός είναι ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός, τον οποίο οι εργαζόμενοι πρέπει αποφασιστικά να πολεμήσουν.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ