ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συγκέντρωση σήμερα για μέτρα προστασίας των ανέργων

Στις 10 π.μ., στην Ομόνοια. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Από παλιότερη κινητοποίηση για τους ανέργους
Από παλιότερη κινητοποίηση για τους ανέργους
Για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων διαδηλώνουν σήμερα Πέμπτη εργαζόμενοι και άνεργοι, στη συγκέντρωση που διοργανώνουν συνδικάτα της Αθήνας στις 10 π.μ. στην Ομόνοια. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

Την πρωτοβουλία για τη σημερινή κινητοποίηση πήραν σε κοινή σύσκεψη που διοργάνωσαν τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, Μετάλλου Αττικής, τα Σωματεία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής. Κάλεσμα απευθύνουν δεκάδες ακόμα σωματεία, Επιτροπές Ανέργων, σωματεία αυτοαπασχολούμενων, καθώς και η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στα πεντάμηνα της Περιφέρειας Αττικής, που ζουν κυριολεκτικά σαν «μισοάνεργοι».

Ανάμεσα σε άλλα, τα συνδικάτα διεκδικούν: Εκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ. Επίδομα ανεργίας για όλη την περίοδο της ανεργίας. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ. Σφράγισμα των βιβλιαρίων όλων των ανέργων. Οσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας. Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ, με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.

Επίσης, χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες. Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος. Κατάργηση των χαρατσιών, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατάργηση των δημοτικών τελών στους ανέργους και μείωσή τους στους υπόλοιπους εργαζομένους. Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς. Να χορηγηθεί 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων, από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν σήμερα Πέμπτη:

  • Στην Πάτρα, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου. Κάλεσμα απευθύνει το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, σωματεία και άλλοι φορείς.
  • Στην Τρίπολη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Πετρινού.
  • Στην Καλαμάτα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου.
  • Στην Κέρκυρα, στις 9.30 π.μ., στον ΟΑΕΔ.
  • Στην Ξάνθη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Προχωράει σε εκλογές με μαζική Γενική Συνέλευση

Στιγμιότυπο από τη μαζική Γενική Συνέλευση
Στιγμιότυπο από τη μαζική Γενική Συνέλευση
Μαζικά συμμετείχαν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στην εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων Αθήνας που έγινε την Τετάρτη 26/2 σε αίθουσα του ΕΚ Αθήνας. Ξεχωριστή σημασία έχει η συμμετοχή μεταναστών και νεολαίων εργαζομένων στις διαδικασίες του σωματείου τους.

Από τη συνέλευση μπήκαν στόχοι για άνοιγμα της δουλειάς του σωματείου σε νέους χώρους με αύξηση των εγγραφών και δημιουργία Σωματειακών Επιτροπών, ενώ τέθηκε ως ζήτημα αιχμής για το επόμενο διάστημα ο αγώνας για υπογραφή ΕΓΣΣΕ και ΣΣΕ, σε συμπόρευση με άλλα σωματεία και το ΠΑΜΕ.

Η Εφορευτική Επιτροπή, που εκλέχτηκε στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, προκήρυξε αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων για την ΟΙΥΕ και το ΕΚΑ, τις ημερομηνίες: Δευτέρα 10 Μάρτη έως Παρασκευή 14 Μάρτη, από 2 μ.μ. έως 8 μ.μ. Σάββατο 15 Μάρτη και Κυριακή 16 Μάρτη, από 10 π.μ. έως 6 μ.μ.

Η εκλογική διαδικασία θα γίνει στα γραφεία του ΕΚΑ (Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου 48, 3ος όροφος). Η κάλπη θα βρίσκεται επίσης: Στην εταιρεία «Γενική Ανακύκλωσης» στον Ασπρόπυργο, Τετάρτη 12/3 και Πέμπτη 13/3, 12 μ. έως 3 μ.μ. Στην εταιρεία Ανακύκλωσης Στερεών Αποβλήτων στον Ασπρόπυργο, Παρασκευή 14/3, 12 μ. έως 3 μ.μ. Απαραίτητα για την ψηφοφορία είναι το βιβλιάριο ασθενείας και η αστυνομική ταυτότητα».

Σήμερα η στάση εργασίας στα «πεντάμηνα»

Στάση εργασίας (12 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου) για τους εργαζομένους στα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας» έχει κηρύξει για σήμερα το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Στο πλαίσιο της στάσης θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στη 1 το μεσημέρι στα κεντρικά του ΟΑΕΔ (Εθνικής Αντιστάσεως 8, Αλιμος). Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, έχει περάσει ένας μήνας από τότε που η Διοίκηση του ΟΑΕΔ είχε δεσμευτεί ότι οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα θα αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άλλους συναδέλφους τους σε ό,τι αφορά τις άδειες και άλλα δικαιώματα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αλλάξει κάτι από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΟΑΕΔ. Στη σημερινή στάση και παράσταση καλεί η Επιτροπή Εργαζομένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» στην Περιφέρεια Αττικής.

Αρχαιρεσίες σε Εργατικά Κέντρα - Σωματεία

-- Ολοκληρώνονται σήμερα, από τις 11 το πρωί ως τις 7 το βράδυ, οι εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου νομού Λάρισας, Ελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ. Η «Ταξική Αγωνιστική Ενότητα» συμμετέχει με 45 υποψηφίους για τη Διοίκηση, 7 για την Ελεγκτική Επιτροπή και 17 για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ.

-- Σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές του σωματείου και στήριξη του ψηφοδελτίου της καλεί τους εργαζομένους στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» η «Αγωνιστική Ενότητα» που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ. Οι εκλογές θα γίνουν σήμερα Πέμπτη 6 Μάρτη από τις 8 π.μ. έως τις 4 μ.μ.

-- Από 10 ως 16 Μάρτη θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Το πρόγραμμα είναι το εξής: Κάθε μέρα στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια), από 11 π.μ. έως 7 μ.μ. Στο Παράρτημα του Πειραιά, στο Εργατικό Κέντρο (οδός Ομηρίδου Σκυλίτση 19) τη Δευτέρα 10 Μάρτη και την Κυριακή 16 Μάρτη, 12 μ. ως 8 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Δυτικά, στο Ιλιον (Μενελάου και Χρυσηίδος), την Τρίτη 11 Μάρτη, 12 μ. ως 8 μ.μ. και την Τετάρτη 12 Μάρτη, 10 π.μ. ως 6 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Βόρεια, στο Χαλάνδρι (Σοφοκλή Βενιζέλου 62), την Παρασκευή 14 Μάρτη, 12 μ. ως 8 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Νοτιοανατολικά, στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Λαγονησίου (Καλυβίων 61), την Τετάρτη 12 Μάρτη, 10 π.μ. ως 6 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Νότια, σε αίθουσα του Δημαρχείου Γλυφάδας (Αλσους 15), το Σάββατο 15 Μάρτη, 11 π.μ. ως 7 μ.μ. και την Κυριακή 16 Μάρτη, 12 π.μ. ως 8 μ.μ. Εκλογικά Κέντρα θα υπάρχουν και σε Ξενοδοχεία.

Κινητοποιήσεις μηχανικών για το Ασφαλιστικό

Συγκέντρωση σήμερα, στις 3 μ.μ., στα γραφεία του ΕΤΑΑ

Με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση! Μαζικός ξεσηκωμός για να μη χάσει κανένας συνάδελφος το σπίτι του!» οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, το ΣΕΤΗΠ και το ΣΕΕΝ, καλούν όλους τους εργαζόμενους μηχανικούς σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με αφετηρία τα γραφεία του ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων) Μάρνη 22, σήμερα Πέμπτη 6 Μάρτη στις 3 μ.μ.

Λόγω της προώθησης της ανταποδοτικής λειτουργίας στην Κοινωνική Ασφάλιση, βασικός σταθμός της οποίας ήταν για το ΤΣΜΕΔΕ ο 3518/2006, οι ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών βρίσκονται ήδη σε δυσβάσταχτα ύψη. Πάνω από το 50% των μηχανικών αδυνατεί να τις αποπληρώσει και δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη. Η κυβέρνηση προχωρά σε νέα υπέρογκη αύξηση, που θα οδηγήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων μηχανικών σε αδιέξοδο.

Την ίδια ώρα, με τη δημιουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και ανέργων μηχανικών που δεν αποπληρώνονται βεβαιώνονται στην εφορία για να εισπραχθούν ως δημόσια έσοδα με αναγκαστική εκτέλεση. Εργαζόμενοι και άνεργοι μηχανικοί κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους γιατί έχουν εκτοξευτεί οι ασφαλιστικές εισφορές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ