ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο ότι «μπορεί»

Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο δίνει η «ΔΗΜΑΡ - Προοδευτική Συνεργασία», σχήμα με το οποίο κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές η ΔΗΜΑΡ και άλλες συγγενείς κινήσεις, στο πλαίσιο ανασύνθεσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας και διαμόρφωσης του λεγόμενου «τρίτου πόλου». Στο σχετικό κείμενό τους αναπαράγουν τη θεωρία των άκρων, αναζητούν άλλο μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης με ενίσχυση της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και παραπέρα ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ. Τέλος, δηλώνουν παρόντες στη διαδικασία συγκρότησης αστικών κυβερνήσεων συνεργασίας.

Στη «Διακήρυξη αρχών και στόχων» αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Είμαστε δύναμη προσηλωμένη στη δημοκρατική νομιμότητα, που στέκεται απέναντι σε εθνικιστικές, ρατσιστικές και αντικοινοβουλευτικές ιδέες. Υποστηρίζουμε την κοινή δράση ενάντια στα άκρα, τη Χρυσή Αυγή και τις τρομοκρατικές οργανώσεις (...) Υποστηρίζουμε την εθνική συνεννόηση (...) Διεκδικούμε ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με στόχο μια συμφωνία που θα μειώσει το χρέος ουσιαστικά και θα δώσει αναπτυξιακή δυναμική». Μιλάνε για «νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, με ανοιχτό και εξωστρεφή προσανατολισμό, που ενισχύει την επιχειρηματικότητα» και αναφέρονται σε «άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας, τη θέσπιση ειδικών προγραμμάτων χρηματοδότησης για επιχειρήσεις» και «δημιουργία αναπτυξιακού χρηματοπιστωτικού φορέα με προτεραιότητα την ενίσχυση καινοτόμων και νέων επιχειρήσεων». Επαναλαμβάνουν ότι στηρίζουν «τη βαθύτερη πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης (...) με ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό» και ζητάνε την αντιμετώπιση «της κρίσης χρέους με την έκδοση ευρωομολόγου και την αναθεώρηση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Κάνουν καθαρό ότι ο ρόλος τους είναι να διαδραματίσουν «σημαίνοντα ρόλο στη μελλοντική συγκρότηση κυβερνήσεων προγραμματικής συνεργασίας» και γι' αυτό ζητάνε «ισχυρή πολιτική εντολή».

Τη διακήρυξη υπογράφουν και μια σειρά πρώην υπουργών, βουλευτών, ευρωβουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Γιάννης Αμοιρίδης, Χάρης Καστανίδης, Μαριλένα Κοππά, Στέφανος Μανίκας, Πάνος Μπεγλίτης και Θανάσης Οικονόμου.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο αναμόρφωσης της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας και του «εσωτερικού» ανταγωνισμού με το ΠΑΣΟΚ για το ποιος εκφράζει καλύτερα τα προτάγματα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, είναι από χτες στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει σε φόρουμ για την «προοδευτική οικονομία».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕ
Με στόχο την ικανοποίηση αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου

Σταθερά στην τροχιά υλοποίησης αποφάσεων που διευκολύνουν τη δραστηριότητα του μεγάλου ευρωενωσιακού κεφαλαίου, του ανοίγουν νέα πεδία και ζώνες κερδοφορίας, κινείται η Ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ για το α' εξάμηνο του 2014.

Ο αρμόδιος υφυπουργός, Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλας, παρουσιάζοντας χτες τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα της Ελληνικής Προεδρίας σε ό,τι αφορά την προώθηση νομοθετικών κειμένων της ΕΕ (προτάσεις και σχέδια κανονισμών κ.ά.), εστίασε στην «πρόοδο» στα ζητήματα της τραπεζικής ένωσης και των περιλάλητων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για τα οποία εκδηλώνονται σοβαρές ενδοαστικές αντιθέσεις. Ισχυρίστηκε ότι ισχυροποιείται το σύστημα εγγύησης καταθέσεων μέχρι τις 100.000 ευρώ, ωστόσο, απ' όσα έχουν αποφασιστεί μέχρι στιγμής, μένει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο «κουρέματος» και κάτω από αυτό το ποσό.

Επιβεβαίωσε ότι αρχές Μάη θα διοργανωθεί από την Ελληνική Προεδρία σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου θα κληθούν και οι υπουργοί Εξωτερικών από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν έχουν ενταχτεί ακόμα στην ΕΕ. Θα κληθούν και υπουργοί «αναπτυξιακών υπουργείων» των χωρών αυτών, καθώς, πέρα της πολιτικής διάστασης της συνόδου (περί διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια), θα διαπραγματευτούν τη διασύνδεση των ευρωενωσιακών δικτύων μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών με αυτά των Δυτικών Βαλκανίων, ζήτημα που ενδιαφέρει άμεσα τα μονοπώλια και την επιχειρηματική δραστηριότητά τους. Σημειωτέον, στο ίδιο πλαίσιο, η Ελληνική Προεδρία προγραμματίζει για τις 10 Ιούνη στην Αθήνα συνάντηση των 28 ΥΠΕΞ της ΕΕ με τους ΥΠΕΞ όλων των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου, πάλι για ζητήματα προώθησης επιχειρηματικών συνεργασιών.

Παραπέρα, ο υφυπουργός στάθηκε στην υλοποίηση μιας «θαλάσσιας πολιτικής» της ΕΕ, στην κατάληξη (στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη) μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη «θαλάσσια ασφάλεια». Θέμα που επίσης καίει το κεφάλαιο, καθώς του ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας (πηγές ενέργειας, δίκτυα, αλιεία κλπ.) ή διασφαλίζει άλλες κερδοφόρες δραστηριότητές του (ναυτιλία).

Τέλος, επικέντρωσε στην υλοποίηση νέων αντιμεταναστευτικών μέτρων, καθώς επίσημος στόχος στην ΕΕ είναι η αποδοχή μόνο ελεγχόμενων εισαγωγών φθηνού επιστημονικού και εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες για τις ανάγκες των επιχειρήσεων, με περιορισμένα δικαιώματα και για συγκεκριμένη περίοδο παραμονής.

Πρόστιμο στο ΚΚΕ από το Δήμο Θεσσαλονίκης

Για δεύτερη φορά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επιβάλλει πρόστιμο στο ΚΚΕ για τις αφίσες που προπαγάνδιζαν το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» εξομοιώνοντας το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και το ΚΚΕ με τις διάφορες επιχειρήσεις, δηλαδή, την εμπορική - διαφημιστική αφίσα με την πολιτική - κοινωνική δραστηριότητα. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε είναι 1.550 ευρώ.

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι η νέα αυτή απόφαση της διοίκησης του Δήμου έχει στόχο να σιωπήσει όποια φωνή αντιτάσσεται στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τους.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" είναι θεσμός που έχει αγκαλιαστεί από χιλιάδες εργαζόμενους, νέους και νέες και αποτελεί κορυφαίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός εδώ και 40 χρόνια, προβάλλοντας μια ποιοτική πολιτιστική πρόταση κόντρα στην υποκουλτούρα που καλλιεργείται και προωθείται από διάφορους μηχανισμούς χειραγώγησης της συνείδησης.

Ολα αυτά τα ξέρει η διοίκηση του κ. Μπουτάρη. Στόχος τους είναι να περιορίσουν την ελεύθερη έκφραση, να τρομοκρατήσουν το λαό, να σωπάσουν όποια φωνή αντιτάσσεται στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τους.

Γι' αυτό η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία εφαρμόζει απαρέγκλιτα τα αντιλαϊκά μέτρα και τις κατευθύνσεις της ΕΕ στην Τοπική Διοίκηση, που προωθεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που απαξιώνει τομείς των υπηρεσιών του Δήμου για να τις παραχωρήσει σε ιδιώτες, που έκανε ολοκληρωτική ανάθεση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Θεσσαλονίκης σε εργολάβους, που εμπορευματοποίησε τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, που προχώρησε στο χαράτσωμα των δημοτών, τώρα προσπαθεί να επιβάλει και το φίμωμα όσων αντιδρούν.

Τέτοιες κινήσεις δεν μας τρομοκρατούν. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται μπροστά στους αγώνες ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και τις πολιτικές.

Ο λαός της Θεσσαλονίκης να δώσει την απάντησή του "μαυρίζοντας" την παράταξη του κ. Μπουτάρη αλλά και όσων υποστηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές. Να δυναμώσει τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ δίνοντας την ψήφο του στη "Λαϊκή Συσπείρωση" στο Δήμο και στην Περιφέρεια, στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για την Ευρωβουλή».

Στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Γερμανίας

Στην Ελλάδα βρίσκεται από χτες το απόγευμα ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ. Σήμερα Πέμπτη, αναμένεται να έχει επίσημες συναντήσεις και συνομιλίες διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα, πάντα, με το επίσημο πρόγραμμα, αύριο Παρασκευή, το πρωί, ο Γερμανός πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με «εκπροσώπους ελληνικών νεοφυών καινοτόμων εξαγωγικών επιχειρήσεων», και λίγο αργότερα με σπουδαστές της Επαγγελματικής Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Αλίμου. Το μεσημέρι μεταβαίνει αεροπορικώς στα Γιάννινα και κατόπιν οδικώς στο χωριό Λιγκιάδες (τόπο ναζιστικών εγκλημάτων), για να αποτίσει φόρο τιμής (με κατάθεση στεφάνου και ομιλία) στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Αργότερα στα Γιάννινα θα συναντηθεί με μέλη της εβραϊκής κοινότητας της πόλης.

Η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου (η πρώτη από το 2000) γίνεται χωρίς να κομίζει κάτι νεότερο από πλευράς της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία δεν αναγνωρίζει τις αποζημιώσεις και το διαβόητο κατοχικό δάνειο που διεκδικεί η Ελλάδα. Χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε με το βουλευτή επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζο, τον οποίο ενημέρωσε προφορικά για το περιεχόμενο του πορίσματος της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις γερμανικές οφειλές, και στη συνέχεια συζήτησαν για τα επόμενα βήματα.

Απαγόρευσε τις διαδηλώσεις

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση απαγορεύει τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Ετσι, μετά από την απαγόρευση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας κατά τη μέρα της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ, χτες η κυβέρνηση, με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής, απαγόρευσε τις πορείες σε τμήμα του κέντρου της Αθήνας, με πρόσχημα την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ. Σύμφωνα με την απόφαση, δε θα επιτραπούν διαδηλώσεις από τις 8 το πρωί της Πέμπτης ως και τις 7 το βράδυ στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Σταδίου, Ομήρου, Ακαδημίας, πλατεία Κολωνακίου, Β. Κωνσταντίνου, Β. Ολγας, Β. Αμαλίας, Φιλελλήνων.

Στον «Ευαγγελισμό» ο Ν. Βούτσης

Στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» νοσηλεύεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης, ο οποίος υποβλήθηκε επιτυχώς σε αγγειοπλαστική, έπειτα από ενόχληση που αισθάνθηκε χτες το πρωί ενώ βρισκόταν στη Βουλή. Η κατάστασή του μετά την επέμβαση είναι καλή και πιθανώς να πάρει εξιτήριο και σήμερα.

ΕΕΔΥΕ
Ανεπιθύμητα τα αμερικανικά πολεμικά πλοία

Τον έντονο αποτροπιασμό της για τον ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στον Πειραιά εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μόνο όταν το θράσος ξεπερνά κάθε όριο, μπορεί κανείς να δικαιολογήσει τη στάση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που τις πολεμικές προετοιμασίες στην περιοχή μας τις βαφτίζει σαν "ευκαιρία" για τους κατοίκους της Αττικής να δουν από κοντά τα πολεμικά πλοία (...) Δεκαπέντε χρόνια μετά από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, με τα σύννεφα του πολέμου να πυκνώνουν στην περιοχή μας, οι δολοφόνοι ιμπεριαλιστές επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος, αυτήν τη φορά μέσω του αμερικανικού πολεμικού πλοίου "George HW Bush", που ελλιμενίστηκε στον Πειραιά, για να μας θυμίσουν - μιας και το εν λόγω πλοίο φέρει το όνομα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ - τα εγκλήματα σε βάρος των λαών στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και τώρα στην Ουκρανία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ