ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διαδήλωση στις 6 Μάρτη για τους άνεργους

Διεκδικούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ έξω από τον ΟΑΕΔ

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ έξω από τον ΟΑΕΔ
Με εξορμήσεις σε καταστήματα και σχολές του ΟΑΕΔ, σε χώρους που απασχολούνται νέοι μέσω προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας», σε στέκια νεολαίας και τόπους δουλειάς, τα συνδικάτα και οι Λαϊκές Επιτροπές της Αττικής προετοιμάζουν τη συγκέντρωση που διοργανώνουν την Πέμπτη 6 Μάρτη, στις 10 π.μ. στην Ομόνοια, με αίτημα να παρθούν μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

Η πρωτοβουλία ανήκει στα Συνδικάτα Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, Μετάλλου Αττικής, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής. Μεταξύ άλλων διεκδικούν: Εκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ. Επίδομα ανεργίας για όλη την περίοδο της ανεργίας. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Σφράγισμα των βιβλιαρίων όλων των ανέργων. Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας. Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες κ.ά.

Συγκέντρωση για τους ανέργους στις 6 Μάρτη θα γίνει επίσης στην Πάτρα, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου, και στην Τρίπολη, στις 6.30 μ.μ. στην πλ. Πετρινού. Χτες, ανάλογη συγκέντρωση έγινε στο Βόλο.

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Τιμούν την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Κοινό πρόγραμμα δράσης και συγκεντρώσεις στις 7 Μάρτη σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Η αφίσα για τη συγκέντρωση στις 7 Μάρτη
Η αφίσα για τη συγκέντρωση στις 7 Μάρτη
Με συγκεντρώσεις την Παρασκευή 7 Μάρτη ετοιμάζονται να τιμήσουν την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ και του ΜΑΣ. Παράλληλα, σχεδιάζουν κοινές εξορμήσεις, περιοδείες και άλλες πρωτοβουλίες. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, ενώ στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στην κοινή τους ανακοίνωση απευθύνουν κάλεσμα «στη γυναίκα της εργατιάς και του μόχθου, στη γυναίκα της λαϊκής οικογένειας που ζει καθημερινά τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, που βιώνει την ανασφάλεια, το άγχος για το μέλλον των παιδιών της, της οικογένειάς της, το δικό της, να τιμήσει τη φετινή 8η του Μάρτη, συμμετέχοντας στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στις γειτονιές, συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια και τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ σε όλη τη χώρα».

Εκδήλωση για τις αυτοαπασχολούμενες, με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας, οργανώνει ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών και Μικρών Εμπόρων Δήμου Αθήνας, την Τετάρτη 5/3, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα των παλιών γραφείων της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος).

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Αφιέρωμα για τη Μάνα στο έργο του Μπρεχτ

Το Σάββατο 8 Μάρτη, στις 3 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ

Εκδήλωση - αφιέρωμα στη Μέρα της Γυναίκας διοργανώνουν το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, το Σάββατο 8 Μάρτη, στις 3 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ (Λ. Ηρακλείου 145, Περισσός). Η εκδήλωση έχει θέμα «Η Μάνα στον Μπρεχτ». Θα περιλαμβάνει την προβολή των σπάνιων ταινιών «Η Μάνα» και «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της».

Πρόκειται για κινηματογραφημένες παραστάσεις του θεάτρου του Μπρεχτ, «Μπερλίνερ Ανσάμπλ», με την Ελένε Βάιγκελ στους ρόλους της μάνας. Θα πραγματοποιηθεί, ακόμα, συζήτηση με τους Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, Νάση Σακιώτη, καθηγήτρια Γερμανικής Φιλολογίας, και Βασίλη Κολοβό, ηθοποιό και συγγραφέα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα του αφιερώματος έχει ως εξής:

3 μ.μ.: Προβολή της ταινίας «Η Μάνα».

6 μ.μ.: Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η Μάνα στον Μπρεχτ».

8 μ.μ.: Προβολή της ταινίας: «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της».

Ενδιάμεσα προβλέπονται 15λεπτα διαλείμματα.

ΤΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Χαιρετίζει τον αγώνα των αγροτών

Την κινητοποίηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Φλεβάρη στα Γιάννενα, ύστερα από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Ζίτσας και της Ομοσπονδίας ΑΣ Πρέβεζας, με βασικό αίτημα να μείνουν στο χωράφι τους και την παραγωγή τους, την αντίδραση απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ για το βίαιο ξεκλήρισμά τους, χαιρετίζει η ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ.

Σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η προσπάθεια καταστολής, που εξελίχθηκε στο συλλαλητήριο, δείχνει ξεκάθαρα το ποιος είναι ο "εχθρός" για τους δήθεν "ανεξάρτητους" και ακομμάτιστους στην Τοπική Διοίκηση, για το κράτος, συστατικό κομμάτι του οποίου είναι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες σε όλη την επικράτεια! Τον αγωνιζόμενο "εχθρό λαό" φοβάται το αστικό πολιτικό σύστημα και το πολιτικό του προσωπικό και ας τον κοροϊδεύουν προεκλογικά δήθεν για εξαγγελίες και προγράμματα προς όφελός του!

Ακόμα περισσότερο φοβούνται την οργανωμένη και ταξικά προσανατολισμένη κοινή δράση εργατών, φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, νεολαίας και γυναικών της λαϊκής οικογένειας, της Λαϊκής Συμμαχίας ενάντια στην ΕΕ και τα μονοπώλια, που μπορεί να βάλει εμπόδια στα αντιλαϊκά - αντιαγροτικά σενάρια "ανάπτυξης" και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συνολικές ρήξεις και ανατροπές».

Απαράδεκτη η κυβέρνηση για το επίδομα τοκετού

«Ανωμαλία που έπρεπε να διορθωθεί» αποτελεί για την κυβέρνηση το δικαίωμα των γυναικών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας να παίρνουν επίδομα τοκετού ανεξάρτητα από το πού θα επιλέξουν να γεννήσουν, για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες που προκύπτουν από τη γέννα. Αυτό ανέφερε κυνικά χτες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της κυβέρνηση, από το 2012 το επίδομα τοκετού καταργήθηκε και το παίρνουν μόνο οι γυναίκες που επιλέγουν να γεννήσουν στο σπίτι. Η κυβέρνηση, αντί να καλύψει τα κενά στα νοσοκομεία και να σταματήσει τη ραγδαία υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση, προσπαθεί να μειώσει τους ασθενείς με τέτοιες «πατέντες», αδιαφορώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για μητέρες και νεογνά.

Στην προκειμένη περίπτωση, παρόμοιο μέτρο που εφαρμόστηκε στην Ολλανδία αύξησε κατακόρυφα τη θνησιμότητα νεογνών, αλλά και γυναικών που χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές. Ωστόσο, η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να εκδώσει απόφαση, με την οποία ζητά από γυναίκες που έλαβαν το επίδομα τοκετού πριν από ένα χρόνο να το επιστρέψουν με τόκο μέσα σε 15 μέρες, αλλιώς θα γίνουν κατασχέσεις.

Η εξήγηση που έδωσε ο υπουργός για όλα αυτά ήταν: «Το επίδομα τοκετού δίνεται σε όσες γυναίκες γεννάνε με τον παλαιό τον τρόπο, διότι αυτές δεν πάνε να κάνουν χρήση χρημάτων πηγαίνοντας σε ένα δημόσιο ή σε ένα ιδιωτικό μαιευτήριο. Αρα τους δίνεται το ποσό που θα τους έδινε ο ΕΟΠΥΥ, εάν πήγαιναν σε ένα ιδιωτικό ή σε ένα δημόσιο μαιευτήριο.

Εσείς λέτε ότι πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει το κόστος για να πάει κάποια να γεννήσει σε ένα ιδιωτικό ή σε ένα δημόσιο μαιευτήριο και να καταλάβει επιπλέον χρήματα. Αρα αυτό το οποίο ζητάτε είναι να πληρώνει δύο φορές ο ΕΟΠΥΥ και μέσα και έξω από το νοσοκομείο. Αυτό λοιπόν δεν μπορεί να γίνει». Πρόσθεσε για την απαίτηση από γυναίκες να επιστρέψουν πίσω το επίδομα: «Οταν στο δημόσιο λογιστικό έβγαιναν χρήματα που δεν έπρεπε να βγουν δεν μπορεί να μην διορθωθεί αυτή η ανωμαλία»!

Η Διαμάντω Μανωλάκου κατήγγειλε τη βάρβαρη δίωξη της μητρότητας και ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορητικό τρόπο: «Το λέμε καθαρά. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να παλεύουμε για την κατάργηση της εμπορευματοποίησης της Υγείας, θα συνεχίσουμε να ζητάμε το επίδομα τοκετού σαν προστασία απέναντι στη μητρότητα καθώς και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ