ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 15 ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
Καταδικάζουμε την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Ψήφισμα καταδίκης της επέμβασης της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία συνυπογράφουν 15 Κομμουνιστικές Νεολαίες της Ευρώπης. Στο πλαίσιο της 10ης Συνάντησης Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία στις 15 και 16 Φλεβάρη, η πλειοψηφία των Οργανώσεων που συμμετείχαν υιοθέτησαν δύο κοινές ανακοινώσεις, με πρωτοβουλία της ΚΝΕ.

Η πρώτη, που δημοσίευσε χτες ο «Ριζοσπάστης», ήταν ένα κοινό κάλεσμα πάλης προς όλους τους νέους ανέργους και ελαστικά εργαζόμενους, ενάντια στα προγράμματα της ΕΕ για την ανακύκλωση της ανεργίας, υπέρ της διεκδίκησης μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα.

Σήμερα δημοσιεύουμε τη δεύτερη κοινή ανακοίνωση, που καταδικάζει την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και υπογράφεται από τις εξής Οργανώσεις Νεολαίας:

ΚΝ Αυστρίας (KJOe), COMAC Βελγίου, Νέοι Κομμουνιστές Γαλλίας (MJCF), Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία (SDAJ), ΚΝΕ, Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών Ισπανίας (CJC), ΚΝ Ισπανίας (UJCE), Μέτωπο ΚΝ Ιταλίας (FGC), ΕΔΟΝ Κύπρου, Αριστερό Μέτωπο Νεολαίας Ουγγαρίας (Baloldali Front), Επαναστατική ΚΝ Ρωσίας - Μπολσεβίκοι (RKSMb), Ενωση ΚΝ Γιουγκοσλαβίας (Σερβία - SKOJ), ΚΝ Σουηδίας (SKU), Νεολαία Τουρκικού ΚΚ (YTKP), Ενωση ΚΝ Τσεχίας (KSM).

Η κοινή ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες που υπογράφουμε την παρακάτω ανακοίνωση καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ που έχει ξεκινήσει με την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και κλιμακώνεται τώρα μετά από την απόφαση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ και με την αξιοποίηση των στρατιωτικών ευρωενωσιακών βάσεων και υποδομών στην Ελλάδα.

Η νέα επέμβαση αποτελεί συνέχεια της εμπλοκής της ΕΕ σε στρατιωτικές επεμβάσεις όπως στο Μάλι, στη συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική απειλή ενάντια στο συριακό λαό, στα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τη Λιβύη.

Σηματοδοτεί την ένταση της επιθετικότητας της ΕΕ, μετά και την πρόσφατη ανανέωση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, που αποτελεί ένα ακόμα πιο ισχυρό εργαλείο στα χέρια των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για τον ανταγωνισμό τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση φυσικών πόρων, ενεργειακών κοιτασμάτων και ορυκτού πλούτου, για την ένταση της εκμετάλλευσης των λαών της περιοχής.

Αυτή είναι η ΕΕ, της τάχα "ειρήνης" και "δημοκρατίας". Η συμμετοχή στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όχι μόνο δεν εξασφαλίζει την ειρήνη για τους λαούς, αλλά, αντίθετα, τους μπλέκει πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς των καπιταλιστών, αποτελεί μόνιμη πηγή κινδύνων.

Καλούμε τους νέους και τις νέες της Ευρώπης να αντιταχθούν σθεναρά στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ, να καταδικάσουν τη συμμετοχή των χωρών τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, να απαιτήσουν καμία εμπλοκή των χωρών τους στις επεμβάσεις.

Να παλέψουν για αποδέσμευση των χωρών τους από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους νέους που υπηρετούν τη θητεία τους στις Ενοπλες Δυνάμεις των χωρών που συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και αντιτίθενται στην εμπλοκή των χωρών τους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Δημόσια και δωρεάν Ειδική Αγωγή υψηλών προδιαγραφών

Στους αναπληρωτές, που εργάζονται στην Ειδική Αγωγή (ΕΑ), σ' εκείνους δηλαδή που κάθε χρόνο το δικαίωμά τους στη δουλειά αμφισβητείται, απευθύνεται η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της και τους καλεί να δουν την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, επισημαίνοντας επιστημονικά δεδομένα καθοριστικής σημασίας για τον παιδαγωγικό τους ρόλο, όπως ότι «είναι επιστημονικά γνωστό ότι η σταθερή επαφή των ειδικών παιδιών με τα ίδια πρόσωπα βοηθά πάρα πολύ στη γνωστική, συναισθηματική, κοινωνική τους ανάπτυξη. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για ΕΕ - κυβέρνηση που στοχεύουν να πετάξουν άμεσα εργαζομένους και ειδικά παιδιά στον καιάδα!».

«Σε θέλουν εσαεί συμβασιούχο!!! Οι ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό στις μονάδες Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑE) είναι τεράστιες. Δεκάδες ειδικά σχολεία ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες υπολειτουργούν. Εσύ τις πιο πολλές φορές αναλαμβάνεις χρέη νοσοκόμου, ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού, καθαριστή, επιστάτη. Μέχρι που φέτος ήρθαν οι "ωφελούμενοι" (!) των πεντάμηνων προγραμμάτων ΕΣΠΑ - ΟΑΕΔ, ειδικοί εκπαιδευτικοί και βοηθητικό προσωπικό των 427 - 490 ευρώ για 8ωρη δουλειά!», σημειώνεται, ενώ υπενθυμίζεται ότι μετά «την ψήφιση του Ν. 4115/2013 και του επίμαχου άρθρου 39, τα ειδικά σχολεία μετατρέπονται σε Κέντρα Υποστήριξης (!) μιας ενότητας σχολικών μονάδων, που ονομάζεται πλέον Σχολικό Δίκτυο Εκπαίδευσης και Υποστήριξης (ΣΔΕΥ) και ήδη δημιουργούνται με αποφάσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Σ' αυτά τα γενικά σχολεία θα "εντάξουν" τα παιδιά με ειδικές ανάγκες χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλοι όροι (κτιριακή υποδομή, εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, ειδικοί εκπαιδευτικοί, βοηθητικό προσωπικό...), δυσκολεύοντας την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία τους λόγω των ελλείψεων και των κενών, των συνεπειών μέσα στην τάξη από την επέλαση της κρίσης», σημειώνεται, μεταξύ άλλων.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους αναπληρωτές να πάρουν ενεργά μέρος στο σωματείο τους, Σύλλογο ή ΕΛΜΕ, να ενημερώσουν τους γονείς για τις εξελίξεις στην ΕΑ και να διεκδικήσουν: Κατάργηση του Ν. 4115/2013, την καθιέρωση της Ειδικής Αγωγής ως υποχρεωτικής, αποκλειστικά Δημόσιας και Δωρεάν από την ηλικία των 3 χρόνων, με λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων. Να χρηματοδοτηθεί γενναία ο ευαίσθητος χώρος της ΕΑ και να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές. Να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι συμβασιούχοι στο χώρο της ΕΑ, ώστε να στελεχωθεί με μόνιμους εργαζόμενους. Να αλλάξει τώρα με Προεδρικό Διάταγμα η διάταξη του Ν. 3699/2008, όπου οι διδακτορικοί/ μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών προηγούνται του βασικού τίτλου σπουδών στην Ειδική Αγωγή και της προϋπηρεσίας. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ για την ΕΑ να χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθούν τα Ειδικά Σχολεία και όχι για να κλείσουν δομές της ΕΑ.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΕΦ - ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ
Μαζική η συμμετοχή στα αθλητικά τουρνουά

Τουλάχιστον 320 σπουδαστές παίρνουν μέρος στα αθλητικά τουρνουά που διοργανώνει ο Σπουδαστικός Σύλλογος της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) στο ΤΕΙ Πάτρας, με τη μαζική συμμετοχή σε αυτά να επιβεβαιώνει την ανάγκη της νεολαίας να αθληθεί και να γυμναστεί.

Σε ανακοίνωση η Αθλητική Επιτροπή του Σπουδαστικού Συλλόγου ΣΤΕΦ τονίζει: «Αναπτύσσονται η ομαδικότητα, η αλληλεγγύη, ο συναγωνισμός μεταξύ μας, μακριά από φαινόμενα βίας και ρατσισμού και ενάντια στην εμπορευματοποίηση του Αθλητισμού. Ενάντια στη ναρκω-κουλτούρα, σε αυτούς που θέλουν να ναρκώνουν τη ζωή μας, και να μας έχουν στην εξέδρα. Για εμάς ο Αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα όλου του λαού. Η άθληση είναι ανάγκη κάθε νεολαίου και πρέπει η πρόσβαση στον Αθλητισμό να είναι δωρεάν». Στόχος της Αθλητικής Επιτροπής και του Συλλόγου ΣΤΕΦ είναι η δημιουργία πανελλαδικού πρωταθλήματος ΤΕΙ. Παράλληλα, καλεί τους σπουδαστές να διεκδικήσουν:

  • Τη δημιουργία γηπέδου στο ΤΕΙ, με την εκμετάλλευση οικοπέδου που βρίσκεται στην ιδιοκτησία του ιδρύματος.
  • Την ελεύθερη πρόσβαση στα δημοτικά γήπεδα της Πάτρας με την επίδειξη του φοιτητικού πάσο.
  • Τη δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας του συλλόγου της ΣΤΕΦ, με προπονητή, γήπεδο και γυμναστή.
Συγκέντρωση των καθηγητών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Λεωφ. Βασ. Σοφίας 15) κάνουν σήμερα Παρασκευή, στη 1 το μεσημέρι, οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις. Η ΟΛΜΕ, για τη διευκόλυνση της κινητοποίησης, έχει κηρύξει για σήμερα στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ. και 2 μ.μ. - 5 μ.μ).

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Η ΟΒ Ιστορίας - Εθνολογίας Κομοτηνής της ΚΝΕ, διοργανώνει σύσκεψη με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση vs Νεολαία», σήμερα Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στον Πολυχώρο «ΡΑΧΗΛ», με ομιλητή τον Γιώργο Τριανταφυλλίδη, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Ροδόπης της ΚΝΕ.
  • Οι Οργανώσεις Βάσης Βόρειου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνουν αποκριάτικο - disco πάρτυ, σήμερα Παρασκευή, στις 9 μ.μ., στο ΚΕΠ Ν. Ιωνίας (Πατρ. Ιωακείμ 4, απέναντι από το σταθμό του ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας).
Προκαταρκτική εξέταση ενάντια σε ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Προκαταρκτική έρευνα για κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) βρίσκεται σε εξέλιξη και προστίθεται στα συνεχή κρούσματα διώξεων της συνδικαλιστικής δράσης.

Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, την έρευνα κίνησαν ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών και η ΓΑΔΑ και αφορά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε την Παρασκευή 14 Φλεβάρη έξω από το κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, όπου φιλοξενούνταν το συνέδριο του ΣΙΕΙΕ και της Ενωσης με θέμα «Ιδιωτικό σχολείο και ανάπτυξη». Μεταξύ άλλων και με εργαλείο έρευνα του ΙΟΒΕ για τις δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες για την Εκπαίδευση, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων ανέδειξαν στο συνέδριο την πρότασή τους για κρατική χρηματοδότηση όχι μόνο της δημόσιας αλλά και της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Επίσης, επανέλαβαν τη θέση τους για ένταξη του εργασιακού καθεστώτος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στις ρυθμίσεις του γενικού εργατικού δικαίου, με κατάργηση δηλαδή κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Χαιρετισμούς στο συνέδριο είχαν απευθύνει οι υπουργοί Παιδείας και Ανάπτυξης.

Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από την Αττική είχαν συγκεντρωθεί στο πεζοδρόμιο έξω από το κτίριο κρατώντας πανό, ενώ δεν τους επιτράπηκε να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο συνέδριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ