ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συνεδριάζει αύριο η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ

Οι εργασίες αρχίζουν στις 10 π.μ., στην αίθουσα ΜΑΧ του Πολυτεχνείου, στο κτίριο Τοσίτσα (Πατησίων)

Η αφίσα για τα 15χρονα του ΠΑΜΕ
Η αφίσα για τα 15χρονα του ΠΑΜΕ
Με την εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας, ξεκινάει αύριο στις 10 το πρωί, στην αίθουσα ΜΑΧ του Πολυτεχνείου (κτίριο Τοσίτσα, οδός Πατησίων) η συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ. Το θέμα της συνεδρίασης είναι η πορεία ανασύνταξης του κινήματος. Θα συμμετάσχουν εκατοντάδες συνδικαλιστικά στελέχη απ' όλους τους κλάδους και από όλη τη χώρα, από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, τοπικές Γραμματείες, συνδικάτα και αγωνιστικά ψηφοδέλτια που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Η συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής συμπίπτει φέτος με τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ, που έγινε στις 3 Απρίλη του 1999. Στόχος της συνεδρίασης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας, είναι «να γίνει ουσιαστική συζήτηση και να έλθει και η θετική πείρα αλλά και οι αδυναμίες από την πλούσια δράση μας, πώς παλέψαμε το κύριο καθήκον του στόχου της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος».

Οι εξελίξεις σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο είναι αυτές που επιβάλλουν τον καλό σχεδιασμό της δράσης στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί ή τώρα ξεδιπλώνονται. Στο επίπεδο της οικονομίας οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, και προ κρίσης, αλλά και μέσα στην κρίση, έχουν φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή της εργατικής και λαϊκής οικογένειας.

Η μαζική ανεργία, οι μεγάλες ανατροπές στα εργασιακά, στους μισθούς και τα μεροκάματα, οι μαζικές απολύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο χιλιάδων μικρομάγαζων, κ.ά., δεν είναι προσωρινά φαινόμενα, ούτε βέβαια είναι αποτέλεσμα «λαθεμένων» πολιτικών, αλλά τα αναπόφευκτα αποτελέσματα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και των προσαρμογών στις πολιτικές της ΕΕ.

Σε πολιτικό επίπεδο είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος με στόχο την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και κερδοφορίας και τον εγκλωβισμό του λαού στις αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει καλύτερη πολιτική στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ. Απ' αυτήν την πραγματικότητα και τη συνειδητοποίησή της απορρέουν σοβαρά καθήκοντα προσανατολισμού και τακτικής για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, που θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση.

Στόχος είναι να αναπτύσσεται πιο στοχευμένη πάλη για την υπεράσπιση της ζωής και του βιοτικού επιπέδου των εργατικών και λαϊκών οικογενειών και παράλληλα να συμβάλλει η δράση του ΠΑΜΕ στην άνοδο του επιπέδου ταξικής συνειδητοποίησης και οργάνωσης, ώστε να ωριμάζουν οι συνθήκες όπου η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της θα διεκδικήσουν την εξουσία.

Τέλος, προς τιμήν των 15 χρόνων του ΠΑΜΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη η οικονομική εξόρμηση με λαχειοφόρο αγορά. Στόχος της εξόρμησης είναι η απόκτηση των αναγκαίων οικονομικών μέσων για την ενίσχυση της δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, της παρέμβασής του, της προβολής των θέσεών του ώστε να μπορέσει καλύτερα το ΠΑΜΕ να ανταποκριθεί στα βασικά καθήκοντα της οργάνωσης της εργατικής τάξης, των ταξικών αγώνων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση για το έγγραφο της Ασφάλειας στην ΠΟΕ - ΟΤΑ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Διαφάνειας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, κατέθεσε το ΚΚΕ. Αφορμή αποτέλεσε το αίτημα της Ασφάλειας προς την ΠΟΕ - ΟΤΑ να καταθέσει τα ονόματα όλων των συνδικαλιστών του κλάδου, στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας για γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 13/10/2011 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

«Η ενέργεια αυτή αποτελεί ένα νέο σοβαρό κρούσμα απόπειρας μαζικής τρομοκράτησης των εργαζομένων, (...) συνιστά επίσης ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά του συνδικαλιστικού κινήματος», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και θυμίζουν ότι «τον Δεκέμβρη του 2013 είχε υπάρξει αντίστοιχο κρούσμα σε βάρος των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Αθήνας».

Με βάση τα παραπάνω, ρωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί: «Ποιο είναι το περιεχόμενο της παραπάνω εισαγγελικής παραγγελίας, για ποιο σκοπό ζητούνται τα στοιχεία όλων των μελών των συνδικαλιστικών οργάνων της ΠΟΕ - ΟΤΑ, μέχρι και των αντιπροσώπων του συνεδρίου της και για ποιο λόγο ανέλαβε και αυτή την υπόθεση το συγκεκριμένο Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας;

Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση απέναντι σε αυτήν τη νέα, τρομοκρατική προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων και παρέμβασης στα εσωτερικά του συνδικαλιστικού κινήματός τους; Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει για να ανακληθεί το παραπάνω έγγραφο και η εισαγγελική παραγγελία, να σταματήσει η παρέμβαση στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων και η ποινικοποίηση των αγώνων τους;».

Ενισχυμένη η ΔΑΣ στο σωματείο Δήμου Ηλιούπολης

Σημαντική ήταν η ενίσχυση του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) στις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Ηλιούπολης, όπου αναδείχτηκε στην πρώτη θέση, αύξησε τις δυνάμεις της και πήρε την απόλυτη πλειοψηφία.

Στις αρχαιρεσίες για νέο ΔΣ ψήφισαν 459, έγκυρα 427 (494 ψηφίσαντες και 468 έγκυρα το 2012). Η ΔΑΣ πήρε 257 ψήφους (60,2%) και πέντε από τις εννέα έδρες (από 205 ψήφους, 43,8% και τέσσερις έδρες). Η άλλη παράταξη που κατέβηκε στις εκλογές, η ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.) πήρε 170 ψήφους (39,8%) και τέσσερις έδρες (από 134 ψήφους, 28,6%, και τρεις έδρες το 2012). Σε αυτές τις εκλογές δεν κατέβηκε η ΠΑΣΚΕ που το 2012 είχε 90 ψήφους και δύο έδρες. Ακόμα δεν κατέβηκαν η «Αγωνιστική Παρέμβαση» με 22 ψήφους και το «Ενιαίο Μέτωπο» με 18 ψήφους στις προηγούμενες εκλογές.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ Ηλιούπολης χαιρετίζει τους εργαζόμενους που στις εκλογές του Σωματείου έστειλαν ισχυρό μήνυμα ότι δεν υποτάσσονται στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, δεν συμβιβάζονται με τις κυβερνητικές επιλογές. «Η προσπάθεια που έγινε από τη μεριά της ΠΑΣΚΕ να υπάρξει αποχή των εργαζομένων στις εκλογές του σωματείου δεν πέρασε. Η ενίσχυση της ΔΑΣ αναδεικνύει ότι η δύναμη της ενότητας είναι ικανή να παρεμποδίσει κάθε επιχείρηση διάσπασης των εργαζομένων», σημειώνει η ΔΑΣ και καλεί στη μάχη για την επιτυχία της 48ωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας στις 19 και 20 Μάρτη.

Μεθοδεύουν συρρίκνωση μισθών στα ΕΛΠΕ

Σε συμφωνία που επιβάλλει μειώσεις στους μισθούς για τα επόμενα τρία χρόνια και χτυπάει ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους, κατέληξε η πλειοψηφία στη Διοίκηση του Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια με την εργοδοσία. Η συμφωνία έγινε σε μια συνάντηση στην οποία συμμετείχαν μόνο εκπρόσωποι των παρατάξεων «ΕΝΙΑΙΑ» (αποτελείται από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και ένα κομμάτι που προέρχεται από τη ΝΔ) και «ΕΛΚΕ» (αποτελείται επίσης από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ΠΑΣΚΕ), χωρίς να ενημερώσουν κανέναν, παρακάμπτοντας ακόμα και την αντιπροσωπευτική διαπραγματευτική ομάδα.

Οροι της συμφωνίας είναι ότι δε θα γίνουν αυξήσεις στο βασικό μισθό για τα έτη 2014, 2015 και 2016, θα μειωθούν επιδόματα και θα συρρικνωθούν παροχές. Ακόμα, το χρονοεπίδομα συνδέεται με τα δημοσιευμένα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) της εταιρείας. Με τον τρόπο αυτό, εισάγεται η σύνδεση μισθού με τα κέρδη της εταιρείας. Αμέσως μετά τη συμφωνία, την ίδια μέρα, η πλειοψηφία αποφάσισε να ματαιώσει την προγραμματισμένη δεκαήμερη απεργία, βάζοντας φρένο στον αγώνα των εργαζομένων. Αν και η συμφωνία θα μπει σε ψηφοφορία στα τέλη Μάρτη, με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων, δημιουργεί ένα τετελεσμένο γεγονός.

Οι συνταξιούχοι διαδηλώνουν για την Υγεία

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, τις γυναίκες, τους μαζικούς φορείς, τα λαϊκά στρώματα να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση για την Υγεία που διοργανώνουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις την Πέμπτη 20 Μάρτη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Στο κάλεσμά του σημειώνει: «Καλούμε τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα, τους μαζικούς φορείς, να οργανώσουν πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις, παραστάσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Η υγεία αφορά την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα. Κινδυνεύει η υγεία μας από την αντιλαϊκή - φαρμακερή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων. Να διεκδικήσουμε δωρεάν καθολικό δημόσιο σύστημα υγείας - ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης».

Την κινητοποίηση στις 20 Μάρτη, με συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Υγείας, διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ