ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «COCA COLA»
Η πολιτική δράση επιτρέπεται μόνο με έγκριση της εργοδοσίας!

Επικίνδυνο φιρμάνι της πολυεθνικής για συμμόρφωση με τον «Κώδικα Δεοντολογίας»

Το απόσπασμα από τον «Κώδικα Δεοντολογίας» που διακινεί στο προσωπικό η «Coca Cola»
Το απόσπασμα από τον «Κώδικα Δεοντολογίας» που διακινεί στο προσωπικό η «Coca Cola»
Για να μπορεί ένας εργαζόμενος της «Coca Cola» να αναπτύσσει πολιτική δράση και να ασκεί το συνταγματικό του δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι, θα πρέπει να παίρνει πρώτα την έγκριση της εργοδοσίας! Αυτό προβλέπει ο λεγόμενος «Κώδικας Δεοντολογίας» της «Coca Cola Hellenic», ο οποίος συντάχθηκε με το επιχείρημα ότι θέλει να προστατέψει την εταιρεία από κρούσματα δωροδοκίας και χρηματισμού.

Συγκεκριμένα, η πολυεθνική διανέμει μέσω e-mail στο προσωπικό της μια «φόρμα», όπου αναγράφονται μια σειρά από ενέργειες, για τις οποίες οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να ζητάνε την άδεια της εργοδοσίας πριν τις πραγματοποιήσουν. Αναφέρεται επί λέξει:

«Η παρούσα φόρμα προορίζεται για συμπλήρωση από οποιονδήποτε εργαζόμενο της Coca-Cola HBC AG ή των θυγατρικών της (στο εξής η "Coca-Cola Hellenic") που ζητά την έγκριση από τον Υπεύθυνο συμμόρφωσης με τον Κώδικα (ή τον αρμόδιο Νομικό σύμβουλο) ή υποχρεούται να ενημερώσει για συγκεκριμένες ενέργειες σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Coca-Cola Hellenic (στο εξής ο "Κώδικας") ή σύμφωνα με την Πολιτική καταπολέμησης της δωροδοκίας και το εγχειρίδιο συμμόρφωσης (στο εξής η "Πολιτική καταπολέμησης της δωροδοκίας"). Στο τέλος της παρούσας φόρμας αίτησης, επισυνάπτεται ένα απόσπασμα από τον Κώδικα, το οποίο περιλαμβάνει τη λίστα των ζητημάτων που απαιτούν προηγούμενη έγγραφη έγκριση ή ενημέρωση».

Ανάμεσα στα ζητήματα αυτά, στην ενότητα «πολιτικές δωρεές και δραστηριότητα», περιλαμβάνεται και το εξής: «Αν σκοπεύετε να διεκδικήσετε ή να αποδεχθείτε ένα δημόσιο αξίωμα, θα πρέπει να λάβετε προηγούμενη έγκριση από τους Υπεύθυνους συμμόρφωσης με τον Κώδικα».

Δηλαδή, αν ένας εργαζόμενος θέλει να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές (εθνικές, τοπικές ή άλλες), θα πρέπει πρώτα να πάρει έγκριση από την εργοδοσία και συγκεκριμένα από τον «υπεύθυνο συμμόρφωσης με τον Κώδικα»!

Επιπλέον, στον «Κώδικα» της εταιρείας δεν διευκρινίζεται αν το «δημόσιο αξίωμα» αφορά και τη συνδικαλιστική ιδιότητα. Αν, δηλαδή, χρειάζεται η έγκριση της εργοδοσίας για να συμμετάσχει κανείς σαν υποψήφιος και στις εκλογές του σωματείου του. Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με την ερμηνεία, ανοίγει ο δρόμος για να μπουν επιπλέον εμπόδια και στη συνδικαλιστική δράση, ιδιαίτερα σ' αυτή που εναντιώνεται στα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Στο τέλος της αίτησης, ο εργαζόμενος καλείται να αποδεχτεί ότι θα συμμορφώνεται «με τυχόν όρους ή περιορισμούς που επιβάλλονται από την Coca Cola Hellenic σε σχέση με την παρούσα αίτηση έγκρισης/ενημέρωσης». Πρόκειται για μια επικίνδυνη και κατάπτυστη διάταξη, που πρέπει να απαντηθεί από τους εργαζόμενους και να την πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων.

Σήμερα επαναλαμβάνεται η δίκη των χαλυβουργών

Το κατάπτυστο κατηγορητήριο έχει ήδη καταπέσει από τις προηγούμενες ακροαματικές διαδικασίες

Σήμερα δικάζονται ξανά οι εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», ενάντια στους οποίους έχει στηθεί βιομηχανία μηνύσεων με στημένες κατηγορίες, που έχουν καταπέσει σε προηγούμενες ακροαματικές διαδικασίες. Η δίκη τους αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα των διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος και εργαζόμενων που πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Κάτω από το φως των εξελίξεων στον κλάδο της Χαλυβουργίας, με τις εκατοντάδες διαθεσιμότητες και απολύσεις, επιβεβαιώνεται ότι ο αγώνας τους ήταν πέρα για πέρα δίκαιος και αναγκαίος. Γι' αυτό προκάλεσε τη μήνη όχι μόνο του Μάνεση, αλλά συνολικά της εργοδοσίας στον κλάδο και της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, που δεν έχει αρθρώσει λέξη για τις διώξεις τους.

Η συγκεκριμένη δίκη είχε ξεκινήσει στις 15 Οκτώβρη αλλά διακόπηκε, ύστερα από τηλεφώνημα - φάρσα για βόμβα, που προκάλεσε την εκκένωση των δικαστηρίων. Συνεχίστηκε στις 29 Νοέμβρη, δόθηκε όμως αναβολή, καθώς κρίθηκε απαραίτητο να κληθούν ως μάρτυρες οι τέσσερις αστυνομικοί, που είχαν καταθέσει για τη σύλληψη απεργών έξω από την πύλη της χαλυβουργίας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που έκανε η αστυνομία, κατ' εντολή της κυβέρνησης, για να ανοίξει το εργοστάσιο.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, βρίσκονται οι 6 απεργοί που συμμετείχαν στη βάρδια της περιφρούρησης τα χαράματα της 20ής Ιούλη 2012, κατά την επέμβαση των ΜΑΤ και συνελήφθησαν έξω από την πύλη. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «παράνομη βία» και «άμεση συνέργεια σε παραβίαση δικαστικής απόφασης».

Χαρακτηριστικό για το διάτρητο και κατασκευασμένο κατηγορητήριο, είναι το γεγονός ότι εμφανίζονται να εμπόδισαν απεργοσπάστες να μπουν στο εργοστάσιο, χωρίς όμως να αναφέρεται κανένα όνομα εργαζόμενου που ήθελε να περάσει και χωρίς εκείνη την ώρα, δηλαδή στις 4.30 με 5.30 τα χαράματα, το εργοστάσιο να βρίσκεται σε λειτουργία!

Ακόμα, δικάζονται 18 χαλυβουργοί και μια γυναίκα απεργού, που είχαν μηνυθεί στη διάρκεια της πολύμηνης απεργίας από την εργοδοσία και τον απεργοσπαστικό της μηχανισμό. Κατηγορούνται για «παράνομη βία», «διατάραξη οικιακής ειρήνης», «απειλή και εξύβριση» και «παραβίαση δικαστικής απόφασης». Πρόκειται για κατηγορητήριο που στόχο έχει να τιμωρήσει τους απεργούς για τον ηρωικό τους αγώνα και να τρομοκρατήσει συνολικά την εργατική τάξη που έχει τη μάχη που έδωσαν οι χαλυβουργοί για παρακαταθήκη.

Ο

ΙΓΜΕ: Αθώοι κρίθηκαν από το δικαστήριο, που έγινε χτες, τα μέλη του προεδρείου του Συνδικάτου ΙΓΜΕ. Οι συνδικαλιστές κατηγορούνταν για κινητοποιήσεις που έκανε το σωματείο στις εγκαταστάσεις του ΙΓΜΕ στο Ολυμπιακό Χωριό, την περίοδο 2009-2010, ενάντια στις καθυστερήσεις δεδουλευμένων και στην υπονόμευση και συρρίκνωση του Ινστιτούτου. Γι' αυτές τις κινητοποιήσεις κατηγορήθηκαν πως ενέργησαν «από κοινού και με κοινό δόλο με πράξεις αυτοδικίας και με παράνομη βία». Οπως έκαναν από την πρώτη στιγμή, έτσι και χτες, στο πλευρό των διωκόμενων εργαζομένων βρέθηκαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στηρίζοντας το δίκαιο αγώνα τους.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ έξω από τα γραφεία της ΔΥΠΕ ΚΡΗΤΗΣ, την Τετάρτη, για τα οξυμένα προβλήματα των ανασφάλιστων, τα χαράτσια στην Υγεία, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς, το κόψιμο του επιδόματος τοκετού, τη μη λειτουργία επιτροπών για τις αναρρωτικές άδειες. Ακολούθησε η απεργιακή συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, στην Πλατεία των Λιονταριών.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας - ενημέρωσης των ασθενών για την κατάσταση που επικρατεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έκαναν, χτες το πρωί, εργαζόμενοι και γιατροί, καταγγέλλοντας ότι τις μέρες εφημερίας δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και γιατί το νοσοκομείο είναι το μοναδικό που εφημερεύει. Οπως κατήγγειλαν, το «Ιπποκράτειο» εφημερεύει μόνο του κάθε τέσσερις μέρες και η προσέλευση ασθενών τις μέρες εφημερίας φτάνει τους 1.500. Στην προηγούμενη εφημερία, 300 άτομα έφυγαν χωρίς να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν. Την ώρα της χτεσινής κινητοποίησης, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών περίμεναν οκτώ ασθενοφόρα ενώ υπήρχαν μόνο τρεις τραυματιοφορείς.

ΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ: Η νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που εκλέχθηκε στις 6 Μάρτη 2014, πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση. Πρόεδρος του νέου ΔΣ εκλέχτηκε ξανά ο Τάσος Τσιαπλές.

«ΑΤΤΙΚΟΝ»: Την απόλυση 5 εργαζομένων της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης ΗΦΑΙΣΤΟΣ, που διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αττικόν». «Οχι μόνο αφήνει τους εργαζόμενους απλήρωτους για περισσότερο από 4 μήνες αλλά την Τετάρτη 12/3, μέρα γενικής απεργίας στο Δημόσιο, ανακοίνωσε την τρομοκρατική απόλυση πέντε υπαλλήλων, επειδή έκαναν το "έγκλημα" να διαμαρτυρηθούν για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους. Ευθύνη έχει και η διοίκηση του νοσοκομείου, η ΔΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας που ανέχονται τη συμπεριφορά τέτοιων "εταιρειών", με τους οποίους συνδιαλέγονται κανονικά και τους αναθέτουν σημαντικές λειτουργίες στα δημόσια νοσοκομεία», σημειώνει το σωματείο.

«COCA-COLA»: Η Γραμματεία Σερρών του ΠΑΜΕ και απεργοί εργαζόμενοι από το εργοστάσιο της «Coca-Cola» στη Θεσσαλονίκη, προγραμματίζουν συνέντευξη Τύπου (6.30 μ.μ.) και ανοιχτή εκδήλωση (7 μ.μ.), τη Δευτέρα 17 Μάρτη, στην αίθουσα της ΚΕΔΗΣ (πρώην ΔΕΠΚΑ). Σκοπός της εκδήλωσης είναι η διάδοση της εμπειρίας από τον πολύμηνο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της «Κόκα-Κόλα» και η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του από το ταξικό κίνημα.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ: Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου συναντήθηκαν με τον Κ. Χατζηδάκη, έκαναν χτες οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Οι ταξικές δυνάμεις της «Εργοστασιακής Επιτροπής Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Καλούν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να παλέψουν για το δημόσιο ενιαίο φορέα που θα σχεδιάζει, θα οργανώνει και θα υλοποιεί την παραγωγική διαδικασία με βάση τις τεράστιες ανάγκες της χώρας στην ακτοπλοΐα, στην άμυνα, στις μεταφορές.

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ: Με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, που ξεκινούν σήμερα και τελειώνουν τη Δευτέρα, οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στις προθέσεις της συγκυβέρνησης, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ να παραδώσουν το χώρο της λιανικής διάθεσης του φαρμάκου σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που οδηγεί στην εξαφάνιση των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών. Οι επείγουσες περιπτώσεις, από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα, θα αντιμετωπίζονται απ' τα εφημερεύοντα φαρμακεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ