Τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, εργαστηριακά υλικά, αίθουσες και απαραίτητο εξοπλισμό για την πραγματοποίηση των μαθημάτων λόγω της τραγικής υποχρηματοδότησης των Ιδρυμάτων
Αναφερόμενος στην άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ΤΕΙ, ο Ανδρέας Πούλος, εκ μέρους της ΕΓ του ΜΑΣ, επισήμανε ότι «ο υπεύθυνος υπάρχει και έχει ονοματεπώνυμο. Είναι οι κατευθύνσεις και η πολιτική της ΕΕ για την ανώτατη εκπαίδευση που πιστά ακολουθούν και έκαναν νόμους όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή. Τέτοιοι νόμοι είναι και ο νόμος πλαίσιο και το σχέδιο "ΑΘΗΝΑ". Με αυτούς τους νόμους κάνουν τα ΤΕΙ επιχειρήσεις και μας μετατρέπουν από σπουδαστές σε πελάτες για να μας κάνουν αύριο τσάμπα εργάτες». Και κάλεσε τους σπουδαστές σε κάθε εξάμηνο και τμήμα να αγωνιστούν ενάντια στην υποχρηματοδότηση και την υποβάθμιση των σπουδών τους, με το πλαίσιο πάλης του ΜΑΣ.
Χαοτική είναι η κατάσταση που επικρατεί και στην ΑΣΠΑΙΤΕ, λόγω της υποχρηματοδότησης, καθώς ο προϋπολογισμός της έχει μειωθεί τα δύο τελευταία χρόνια κατά περίπου 70%. Οι έκτακτοι καθηγητές έχουν μειωθεί περίπου 50% κι όσοι έχουν απομείνει δεν έχουν υπογράψει σύμβαση, άρα δεν αμείβονται, είναι στον αέρα κι εφόσον δεν προσληφθούν υπάρχει κίνδυνος στα μέσα του εξαμήνου να φύγουν και να σταματήσουν τα μαθήματα.
Ειδικότερα:
«Ολοι θα βγούμε χωρίς γνώσεις πάνω σε βασικά μαθήματα, ενώ το τμήμα και η σχολή κάθε χρόνο ρίχνουν όλο και περισσότερο τις απαιτήσεις, καλύπτουν όλο και λιγότερες ανάγκες μας. Το παράδειγμα της ΑΣΠΑΙΤΕ είναι χαρακτηριστικό για το πώς μια σχολή που ανήκει στο ΤΕΙ με 5 χρόνια φοίτησης θα μετατραπεί εύκολα σε 2-3ετή φοίτηση, καθώς τα μισά μαθήματα δε γίνονται και άρα γιατί να υπάρχουν στο πρόγραμμα σπουδών; Αυτό θα έχει πολλές επιπτώσεις σε μας που σπουδάζουμε», σημείωσε ο Λάμπρος Παπαϊωάννου, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών ΑΣΠΑΙΤΕ, παρουσιάζοντας τα προβλήματα της σχολής του.
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές της ΣΓΤΚΣ, μίλησε η Στέλλα Παναγιώτου, πρόεδρος του Σπουδαστικού Συλλόγου:
Σε Αρχιτεκτονική, Βασικό σχέδιο (Β' εξάμηνο) και Διακοσμητική (Στ' εξάμηνο) ο κάθε σπουδαστής είναι υποχρεωμένος να δίνει 30 ευρώ για υλικά. Στη Γραφιστική (Α' εξάμηνο) δίνουν 80 ευρώ για υλικά, ενώ στη Μεταξοτυπία (Β' εξάμηνο) το εργαστήριο είναι υπεράριθμο (33 άτομα και χωρούν 23). Στο Τμήμα Τεχνολογίας δεν υπάρχουν μελάνια για να εκτυπώνουν σημειώσεις. Στο Τμήμα Ψηφιακής Φωτογραφίας σε κάθε υπολογιστή κάθονται 3 - 4 σπουδαστές και τώρα τους ζητάνε να φέρνουν laptop από το σπίτι τους. «Ο Σπουδαστικός Σύλλογος - επισήμανε η Στ. Παναγιώτου - βγαίνει μπροστά, κινητοποιείται και θα συνεχίσει να το κάνει, ώστε κανένας σπουδαστής να μη μείνει έξω από εργαστήριο, να μη βάζει ούτε 1 ευρώ από την τσέπη του. Θα δυναμώσουμε την πάλη μας μπροστά στα αντιλαϊκά μέτρα που δυσκολεύουν τη ζωή μας».
Στο Τμήμα Νοσηλευτικής, από την αρχή του εξαμήνου, οι σπουδαστές ήρθαν αντιμέτωποι με προβλήματα όπως: Υπεράριθμα εργαστήρια, υπεράριθμες νοσοκομειακές ομάδες, ελλείψεις καθηγητών, εργαστηριακού εξοπλισμού και κόστος μετακίνησης. Από την αρχή του εξαμήνου, οι Επιτροπές Ετών και το ΔΣ του Συλλόγου Νοσηλευτικής κινητοποιήθηκαν άμεσα για αυτά. Απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια όμως, η διοίκηση του Τμήματος και μερίδα καθηγητών με δικαιολογία την υποχρηματοδότηση, πίεζαν τους σπουδαστές να συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση.
Σε πείσμα των παραπάνω οι σπουδαστές Νοσηλευτικής απάντησαν με οργάνωση και μαζικές κινητοποιήσεις και κατέκτησαν:
«Το κυριότερο - σημείωσε η Αντα Τερβόλη, πρόεδρος του Σπουδαστικού Συλλόγου - είναι το πώς ένας ζωντανός σύλλογος ενθαρρύνει τους σπουδαστές να πιστέψουν στην αξία τους και να μην παραιτηθούν από τη μάχη. Ο Σύλλογος έδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη του σε φτωχή σπουδάστρια μετανάστρια που δεν είχε ούτε το 1,5 ευρώ για τις μετακινήσεις της. Δόθηκε βοήθεια τόσο από τις κλινικές για να μην πληρώνει έξοδα μετακίνησης αλλά κι ένα επίδομα από το ΤΕΙ για την καθημερινότητά της».
Οπως καταγγέλλουν, τα μαθήματα γίνονται σε αποθήκες και πολυκατοικίες, Εστίες για τη διαμονή φοιτητών δεν υπάρχουν, ο προϋπολογισμός μειώθηκε δραματικά, με αποτέλεσμα το πανεπιστήμιο να οδηγείται σε οικονομικό αδιέξοδο. Σε αυτές τις συνθήκες, επιχειρούν να καταργήσουν τη δωρεάν σίτιση για τη μεγάλη μάζα των φοιτητών του πανεπιστημίου και όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα σιτίζονται μόνο 850 φοιτητές σε Κοζάνη και Φλώρινα.
Μεταξύ άλλων, τονίζουν ότι «με μοχλό την υποχρηματοδότηση, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ εξωθούνται να λειτουργήσουν με επιχειρηματικά κριτήρια. Να μετατραπούν σε ένα είδος κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, ασφυκτικά εξαρτημένων από τα συμφέροντα των χρηματοδοτών τους. Ιδρύματα δηλαδή, που θα λειτουργούν με όρους ανταγωνιστικότητας, με όρους αγοράς, μακριά από τις πραγματικές μορφωτικές ανάγκες του λαού μας. Γι' αυτό άλλωστε και στο τμήμα μας προώθησαν 3 επώνυμες έδρες εξ ονόματος της ΔΕΗ ΑΕ. Είναι το πρώτο βήμα, μετά την Μπολόνια και τους νόμους - πλαίσια που άνοιξαν το δρόμο, να εδραιώσουν την θέση τους μέσα στις σχολές τα μεγάλα μονοπώλια του κλάδου και να κάνουν κουμάντο στο αντικείμενο των σπουδών μας, για να θησαυρίσουν».
Οι φοιτητές απαιτούν: