ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Βαθαίνει η επιχειρηματική λειτουργία των δήμων

Τις διατάξεις του νομοσχεδίου αποκάλυψε πρώτος ο «Ριζοσπάστης»

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών», με το οποίο γίνονται προσαρμογές στον «Καλλικράτη». Συνοπτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Την ιδιωτικοποίηση των τομέων της καθαριότητας, του φωτισμού και γενικά όποια υπηρεσία θεωρείται ανταποδοτικού χαρακτήρα, όπως δράσεις Πολιτισμού, Αθλητισμού, κοινόχρηστοι χώροι κ.ά. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Επιτρέπεται η εκχώρηση και η ενεχυρίαση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη για την εξασφάλιση κάθε είδους δημόσιων συμβάσεων ιδίως έργου, προμήθειας, υπηρεσίας, παραχώρησης σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα». Δηλαδή, όπως αποκάλυψε πρώτος ο «Ριζοσπάστης», οι δήμοι θα μπορούν να βάζουν και ενέχυρο τα ίδια τα τέλη.
  • Εξασφάλιση του δικαιώματος στον δήμαρχο να μετακινεί προσωπικό του δήμου, των δημοτικών ιδρυμάτων, των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των συνδέσμων που συμμετέχει και των δημοτικών επιχειρήσεων, για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών των παραπάνω φορέων. Η μετακίνηση του υπαλλήλου μπορεί να διαρκεί πέντε χρόνια και να παρατείνεται για άλλα πέντε.
  • Μείωση, από δύο σε ένα μήνα, του χρόνου κατά τον οποίο δεν επιτρέπονται προεκλογικά προσλήψεις και αλλαγές στην υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων, διευκολύνοντας τις απολύσεις όσων είναι σε διαθεσιμότητα.
  • Σε περίπτωση που δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο δεν εκλέξει το λεγόμενο «Συμπαραστάτη του δημότη και του επιχειρηματία» (προβλεπόταν από τον «Καλλικράτη») για τρεις ψηφοφορίες, τότε επιβάλλεται με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
  • Παρέχεται η δυνατότητα σε όσους χρωστούν στους δήμους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Ρύθμιση που σύμφωνα με το νομοσχέδιο γίνεται για να αυξήσουν τα έσοδά τους οι δήμοι, «λόγω των ιδιαίτερων δημοσιονομικών αναγκών».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας στην Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι καταψηφίζει επί της αρχής, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο «ανοίγει το δρόμο για εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων τομέων του δήμου για όποια υπηρεσία είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα. Οι δήμοι θα βάζουν ως ενέχυρο τα μελλοντικά τους έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, θα υπογράφουν συμβάσεις με ιδιώτες που θα αναλάβουν αυτές τις υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις θα εισπράττουν κατευθείαν από τη ΔΕΗ τα εγγυημένα έσοδα. Και βέβαια το έδαφος για να δράσουν οι ιδιώτες είναι αρκετά αποδοτικό, αφού στους δήμους τα ανταποδοτικά τέλη και πρόστιμα αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων».

Εβαλαν μπουλντόζες για να τελειώνουν με το «Λοιμωδών»

Με λαϊκή κινητοποίηση σταμάτησε προσωρινά η μετατροπή του νοσοκομείου σε κέντρο συγκέντρωσης μεταναστών. Παρέμβαση του Θανάση Παφίλη

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το «Λοιμωδών»
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το «Λοιμωδών»
Να δημιουργήσει τετελεσμένα επιχείρησε χτες η κυβέρνηση στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας, στέλνοντας μπουλντόζες για να μετατρέψουν τμήμα του νοσοκομείου Λοιμωδών σε ένα ακόμα κέντρο συγκέντρωσης μεταναστών. Με την άμεση κινητοποίηση των κατοίκων, οι μπουλντόζες σταμάτησαν, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, χαρακτηρίζοντας «ανακριβές το γεγονός ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κατασκευή Προαναχωρησιακού Κέντρου Μεταναστών». Κάτω από τη λαϊκή αντίδραση, ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι αναστέλλονται τα έργα, για να συνεχιστούν μετά τις εκλογές.

Σε παρέμβασή του, ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημείωσε: «Το κλείσιμο του Νοσοκομείου Λοιμωδών υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την υγεία και τη ζωή του λαού της Δυτικής Αθήνας. Οχι μόνο δεν πρέπει να κλείσει, αλλά τέτοιου είδους ιδρύματα χρόνιων παθήσεων χρειάζεται να χρηματοδοτηθούν και να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό. Στο υπαρκτό πρόβλημα των μεταναστών και προσφύγων, λύση δεν είναι το κλείσιμο του Νοσοκομείου και η δημιουργία ενός ακόμη στρατοπέδου συγκέντρωσης, αλλά η δημιουργία ανθρώπινων και αξιοπρεπών ανοιχτών και δημόσιων χώρων υποδοχής και φιλοξενίας και μεταναστών - προσφύγων».

Νωρίς το απόγευμα, έγινε στο χώρο νέα συγκέντρωση κατοίκων, μετά από κάλεσμα των Λαϊκών Επιτροπών, σωματείων, φορέων και οργανώσεων του Αιγάλεω, της Αγίας Βαρβάρας και του Χαϊδαρίου. Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους τρεις Δήμους που γειτνιάζουν με το νοσοκομείο. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε επιτόπια ανοιχτή συνεδρίαση των τριών Δημοτικών Συμβουλίων των συγκεκριμένων δήμων και με ευθύνη τους αποφασίστηκε η περιφρούρηση του χώρου.

Παρέμβαση έκανε ο Βασίλης Βούλγαρης, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αιγάλεω, ο οποίος ανέδειξε τις ευθύνες των δημάρχων και των διοικήσεων των τριών δήμων (Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρας, Χαϊδαρίου) που έβαλαν πλάτη, ανέχτηκαν, συνέβαλαν στο κλείσιμο δομών Υγείας στην περιοχή.

Παράλληλα, έθεσε το πλαίσιο διεκδίκησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης»: Αμεση επαναλειτουργία του νοσοκομείου Λοιμωδών με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, υποδομές και με όλο το προσωπικό. Ο χώρος του νοσοκομείου να προορίζεται αποκλειστικά για τη χρήση του ως νοσοκομείου και μόνο. Να αναβαθμιστεί το Κέντρο Χρονίων Παθήσεων. Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών ούτε στο Αιγάλεω, ούτε πουθενά. Δημιουργία ανοιχτών Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους.

Ψευδής ανάρτηση σε βάρος του ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, εξέδωσε χτες το μεσημέρι την ακόλουθη ανακοίνωση: «Πριν από λίγη ώρα, η ηλεκτρονική σελίδα του "Βήματος" και το in.gr ανήρτησαν "ρεπορτάζ" με τίτλο "Αλλαγή ηγεσίας στο ΚΚΕ ζητεί η Λιάνα Κανέλλη", αναφερόμενα σε μια υποθετική συνέντευξη που δήθεν έδωσε η βουλευτής του ΚΚΕ στη δημόσια τηλεόραση. Πρόκειται για μια είδηση παραποιημένη, πάνω σε μία συνέντευξη που έδωσε η Λιάνα Κανέλλη πριν από ένα χρόνο, πριν το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το περιεχόμενο της οποίας και τότε ήταν ψευδές. Και τότε είχε απαντηθεί και από την ίδια και από το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ. Το δημοσίευμα προκάλεσε την άμεση και έντονη αντίδραση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος προς τους υπεύθυνους των ιστοσελίδων, με αποτέλεσμα να κατέβει αμέσως μετά τη διαμαρτυρία. Επειδή ξέρουμε πώς λειτουργεί το διαδίκτυο, περιμένουμε από το "Βήμα" και το in.gr να προχωρήσουν άμεσα σε διόρθωση. Εφεξής η όποια αναπαραγωγή του ψευδούς δημοσιεύματος δεν μπορεί παρά να θεωρείται σκόπιμη». Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΚΚΕ, οι δύο ιστοσελίδες ενημέρωναν τους αναγνώστες τους ότι η ανάρτηση που έκαναν «οφείλεται σε τεχνικό λάθος» και σημείωναν: «Ζητούμε συγγνώμη για την όποια παρεξήγηση προκλήθηκε καθώς η δήλωση της βουλευτού του ΚΚΕ δημοσιεύτηκε στο site των ΝΕΩΝ στις 26.2.2013 και αφορούσε στις εσωκομματικές εξελίξεις εν όψει τότε του Συνεδρίου του κόμματος».

Τις επόμενες μέρες οι ανακοινώσεις για το Ελληνικό

Αργά χτες βράδυ, ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ πως η «Lamda Development» - μοναδικός διεκδικητής της έκτασης του Ελληνικού - κατέθεσε νέα βελτιωμένη προσφορά ύψους 915 εκ. ευρώ για την απόκτηση του 100% των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ», με το 33% του ποσού να καταβάλλεται με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και το υπόλοιπο εντός 10 ετών. Το ΤΑΙΠΕΔ χαρακτηρίζει «σαφώς βελτιωμένη» τη δεύτερη προσφορά, η οποία επίσης «υπερβαίνει την αποτίμηση του "ανεξάρτητου εκτιμητή" (American Appraisal)». Σε συνεδρίαση, εντός των επόμενων ημερών θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις, αν και με τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, φαίνεται προειλημμένη.

Στο μεταξύ, αναρμόδιος να απαντήσει για το αν θα προκύψει «εμπλοκή» στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εξαιτίας πιθανών κυρώσεων που θα ληφθούν σε επίπεδο ΕΕ κατά της Ρωσίας, δήλωσε χτες ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης. Οι «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «πακέτο» με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την «ROSCO» - την πρώην τεχνική βάση του ΟΣΕ. Σχετικά με το ενδεχόμενο να τεθούν εκτός διαγωνισμού, εξαιτίας ενδεχόμενων κυρώσεων, ο υπουργός Υποδομών δήλωσε πως «ό,τι ισχύσει για όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση θα ισχύσει και για την Ελλάδα».

Δολοφονία υπαρχιφύλακα στις φυλακές Μαλανδρίνου

Τη ζωή του έχασε την Τρίτη το μεσημέρι ένας σωφρονιστικός υπάλληλος, από επίθεση ενός κρατούμενου στις φυλακές Μαλανδρίνου. Θύμα είναι ο 46χρονος υπαρχιφύλακας Γ. Τσιρώνης και δράστης ο Ιλία Καρέλι, αλβανικής καταγωγής, που εκτίει ποινή κάθειρξης. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο δράστης επιτέθηκε με αυτοσχέδιο μαχαίρι, για λόγους εκδίκησης, επειδή δεν του χορηγήθηκε άδεια που είχε ζητήσει. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του σωφρονιστικού υπαλλήλου, που δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ανεξάρτητοι δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ

Την παραίτησή τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» ανακοίνωσαν η Χρυσούλα Γιαταγάνα και ο Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος. Πριν από λίγες μέρες, η Χρ. Γιαταγάνα είχε παραιτηθεί και από μέλος του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος, διαμαρτυρόμενη για τη στήριξη που δίνουν οι ΑΝΕΛ στην υποψηφιότητα Τζιτζικώστα στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Ο Κ. Γιοβανόπουλος, ο οποίος εκτελούσε χρέη γραμματέα της ΚΟ του κόμματος, είχε αποστασιοποιηθεί από επιλογές της ηγεσίας του. Επειτα από την εξέλιξη αυτή, η κοινοβουλευτική δύναμη των ΑΝΕΛ μειώνεται στους 15 βουλευτές. Απ' την πλευρά τους, οι ΑΝΕΛ κάνουν λόγο για «αποστασία» και τους καλούν να παραδώσουν τις έδρες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ