ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ
Αυτό που λείπει σήμερα είναι μια πραγματικά ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση

Σε συγκέντρωση στη Νάουσα, μίλησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να απαλλαγούν από τις ψεύτικες ελπίδες, τις αυταπάτες, ή το δέος που τρέφουν απέναντι στην ΕΕ και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να επιλέξουν το ψηφοδέλτιό του και για την Ευρωβουλή, και για το Δήμο, και για την Περιφέρεια, απηύθυναν οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», από το βήμα της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Νάουσα.

Στην κεντρική ομιλία, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Ζιώγας, σημείωσε ότι «όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές, θα κλιμακώνεται ο διπολικός καβγάς που στήνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να παγιδεύσουν το λαό στο πλαίσιο του "ευρωμονόδρομου" και να υφαρπάξουν λαϊκές ψήφους.

Οι διαφορές που υπάρχουν στα δύο κόμματα, στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι διαφορές στο μείγμα, στη συνταγή, στο μοντέλο οικονομικής διαχείρισης. Είναι όμως συνταγές παρμένες από τον ίδιο αντιλαϊκό τσελεμεντέ της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τις διαφορές τους, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκλίνουν στη στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου».

Τόνισε ότι, για να σταματήσουν να τσακίζονται τα όνειρα και η ζωή των λαϊκών στρωμάτων, απαιτείται οργανωμένη ανυπακοή, οργάνωση και λαϊκή συμμαχία για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων: «Πρέπει - είπε - να δημιουργήσουμε όλοι μαζί αυτό που λείπει: Μια πραγματικά ισχυρή λαϊκή συμμαχία, μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ισχυρό ΚΚΕ.

Μόνο έτσι θα ανοίξει και ο δρόμος για την εξουσία του λαού. Το ΚΚΕ θα δώσει το "παρών" του, με το λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων, σε μια λαϊκή διακυβέρνηση που θα κάνει τον πλούτο που παράγουμε κοινωνική ιδιοκτησία, θα αποδεσμεύσει τη χώρα από τα δεσμά της ΕΕ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος».

Απευθυνόμενος ιδιαίτερα στους νέους, τους κάλεσε να παλέψουν για όσα δικαιούνται κι έχουν ανάγκη: «Το δικαίωμά σας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, υγεία και ασφάλεια, ζωή με αξιοπρέπεια. Το δικαίωμά σας να ονειρεύεστε δεν χωρά στα κοστούμια που ράβουν μεγαλοεπιχειρηματίες και ΕΕ και θέλουν να σας φορέσουν είτε με κεντροδεξιά είτε με κεντροαριστερή κυβέρνηση.

Κοιτάξτε μπροστά! Εξω από τα όρια του συστήματος της εκμετάλλευσης και της ανεργίας, της "δεξιάς" και της "αριστερής" διαχείρισής του. Η αποχή ρίχνει νερό στο μύλο των υπεύθυνων για την οδυνηρή σας κατάσταση, των θυτών σας.

Το σίγουρο μέλλον είναι να περπατήσεις στο δρόμο για την ανατροπή του, ώστε η εξουσία να βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων», είπε.

Στη μεγάλη σημασία που έχει να τιμωρηθεί στις εκλογές ο πυρήνας της πολιτικής και της δράσης των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η επιλογή τους υπέρ του ευρωμονόδρομου, αναφέρθηκαν ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Σάκης Τσίτσης και ο υποψήφιος δήμαρχος Νάουσας, Γιώργος Καρτσιούνης. Ξεκαθάρισαν ότι αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, που γεμίζει βάσανα το λαό, υλοποιείται ενιαία απ' όλο τον κρατικό μηχανισμό, γρανάζι του οποίου αποτελούν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι. Και έχει πρωταρχική σημασία στη δύσκολη διπλή εκλογική μάχη του Μάη, τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ να βγουν ενισχυμένα, ισχυρά.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ
Οι αγρότες να καταδικάσουν όσους στήριξαν την πολιτική που τους ξεκληρίζει

Δήλωση του μέλους της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και υποψήφιου περιφερειάρχη Κρήτης για τη νέα ΚΑΠ

Από τις κινητοποιήσεις των αγροτών της Κρήτης
Από τις κινητοποιήσεις των αγροτών της Κρήτης
Περιοδεία πραγματοποίησε χτες στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Ηρακλείου, κλιμάκιο της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Στέλιο Ορφανό, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και υποψήφιο Περιφερειάρχη Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Κατά την περιοδεία, ο Στέλιος Ορφανός με αφορμή τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου για τη νέα ΚΑΠ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για το 2015 - 2020 αποτελεί τη συνέχεια των προηγούμενων, που οδήγησαν χιλιάδες αγρότες στην καταστροφή και το περιθώριο, εξυπηρετεί την ανάπτυξη και την κερδοφορία των μεγάλων αγροτικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Η μείωση των επιδοτήσεων επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΚΑΠ. Ευθύνες έχει και η ΠΑΣΕΓΕΣ ως συνεπής υποστηρικτής της ΚΑΠ της ΕΕ, κάνει προτάσεις που εξωραΐζουν τον αντίπαλο (κυβερνήσεις, ΕΕ) και συμβάλλουν στον αποπροσανατολισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς στρέφοντας τους αγρότες της μιας περιφέρειας απέναντι στην άλλη.

Οι ευθύνες της Περιφέρειας είναι τεράστιες! Οχι μόνο δεν αντιτάχθηκε στην καταστροφική για τους αγρότες πολιτική, αλλά την εξειδίκευσε με το "στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της διαχείρισης των προϊόντων του" όπως το ονομάζουν.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν αρκετή πείρα από την εφαρμογή των προηγούμενων ανάλογων πολιτικών και μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα. Αν δεν παλέψουν για την ανατροπή αυτής της αγροτοκτόνας πολιτικής, το ξεκλήρισμα και η χρεοκοπία τους είναι δεδομένα.

Μόνος δρόμος είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής, ο αγώνας για μια άλλη αγροτική πολιτική προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών, των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό της φτωχομεσαίας αγροτιάς και στηρίζει τα δίκαια αιτήματά της. Στις εκλογές του Μάη, καλούμε τους αγρότες να στείλουν μήνυμα καταδίκης σε όσους στήριξαν την καταστροφική πολιτική της ΕΕ που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα. Στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, παντού, να ενισχυθεί το ΚΚΕ».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το ΚΚΕ μιλάει για αποδέσμευση από την ΕΕ. Μπορεί όμως μια χώρα όπως η Ελλάδα να σταθεί μόνη της, δε θα απομονωθούμε εκτός ΕΕ;

-- Το ΚΚΕ μιλάει για αποδέσμευση από την ΕΕ. Μπορεί όμως μια χώρα όπως η Ελλάδα να σταθεί μόνη της, δε θα απομονωθούμε εκτός ΕΕ;

Μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι εργαζόμενοι, οι λαοί είναι μόνοι τους αντιμέτωποι με το κεφάλαιο που τους τσακίζει. Ενωμένα μέσα στην ΕΕ είναι μόνο τα μονοπώλια, το κεφάλαιο ενάντια στους λαούς και ενάντια στα μονοπώλια άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, Ρωσία , Ιαπωνία κ.ά). Αυτό είναι το νόημα της περίφημης «κοινοτικής αλληλεγγύης». Ταυτόχρονα, όμως, τρώγονται και μεταξύ τους, γιατί η ΕΕ είναι λυκοσυμμαχία, γιατί ο καθένας θέλει μεγαλύτερο μερίδιο από τον άλλο στη μοιρασιά των αγορών. Στη φαγωμάρα τους, θέλουν να έχουν μαζί τους, τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι της Γερμανίας στοιχισμένοι πίσω από το γερμανικό κεφάλαιο να τα βάζουν με αυτούς του «νότου» της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας κ.λπ. ως υπεύθυνους για τα προβλήματά τους κ.ο.κ. Ετσι ενισχύονται και οι κάθε είδους «εθνικισμοί». Δεν μπορεί, λοιπόν, να γίνεται λόγος για ενότητα των λαών, των εργαζομένων εντός ΕΕ.

Αποδείχτηκε παραμύθι το επιχείρημα ότι έξω από την ΕΕ, έξω από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, «έξω από το μαντρί θα μας φάει ο λύκος». Ο λύκος είναι άλλωστε μέσα στο μαντρί. Μήπως η ΕΕ αντιμετώπισε την ανισοτιμία ανάμεσα στα διάφορα καπιταλιστικά κράτη; Μήπως στην ΕΕ, συνολικά, δεν βυθίστηκε το επίπεδο ζωής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων τόσο στις ισχυρές όσο και στις πιο αδύναμες χώρες; Μήπως η ΕΕ προστάτευσε τους εργαζόμενους από την καπιταλιστική κρίση; Για τα συμφέροντα του κεφαλαίου συγκρότησε «μηχανισμούς στήριξης», «μνημόνια», «δανειακές συμβάσεις» κ.λπ. Μήπως κατοχύρωσε ζητήματα «εθνικής κυριαρχίας» π.χ. στο Αιγαίο; Μήπως με τη βούλα της ΕΕ δεν προχώρησε το «σχέδιο Ανάν», σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου που επανέρχεται και σήμερα; Μήπως η Ελλάδα δε «χώθηκε» πιο βαθιά σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς; Μπορούμε να μιλάμε για «ενότητα των λαών», όταν οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η χώρα τους (τον ορυκτό πλούτο, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, το έμπειρο εργατικό και τεχνικό επιστημονικό δυναμικό της χώρας τους, την αγροτική παραγωγή κ.λπ.) για να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες;

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να παλέψει για αποδέσμευση από την ΕΕ με Λαϊκή Εξουσία για κάθε χώρα της Ευρώπης και για την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει σήμερα μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες που μπορούν να απελευθερωθούν μόνο με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής από την εργατική εξουσία, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της παραγωγής. Μια έξοδος από την ΕΕ ως αποτέλεσμα της αναδιάταξης συμμαχιών, ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης στο εσωτερικό της ΕΕ, στο πλαίσιο του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης δε θα δώσει τέλος στα βάσανα του λαού. Η θέση του ΚΚΕ είναι διατυπωμένη απ' τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, που δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στο τσακωμό ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου.

Η θέση για αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία για κάθε χώρα της Ευρώπης και για την Ελλάδα είναι αυτή που οδηγεί στην κατάργηση της ΕΕ, οδηγεί στην ενωμένη Ευρώπη του Σοσιαλισμού. Αυτή η θέση είναι η πιο φιλοευρωπαϊκή, γιατί ενώνει τους λαούς με σχέσεις ισότιμης συνεργασίας, φιλίας και αλληλεγγύης.

Στην πάλη για την αποδέσμευση οι λαοί πραγματικά θα ενώνονται, δε θα είναι μόνοι τους, ο ελληνικός λαός θα έχει συμμάχους. Τις εξελίξεις δεν πρέπει να τις βλέπουμε στατικά. Ο διεθνής ή περιφερειακός συσχετισμός δύναμης δεν θα μένει για πάντα όπως είναι σήμερα. Η αποδέσμευση μιας ή περισσότερων χωρών από την ΕΕ με την εργατική τάξη, το λαό στην εξουσία δεν θα έρθει ως κεραυνός εν αιθρία, δεν θα είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, θα συνοδεύεται από διεργασίες που θα συντελούνται και σε άλλα κράτη ανεξάρτητα αν αυτές οδηγήσουν σε επιτυχή έκβαση ή όχι. Μια Ελλάδα της εργατικής - λαϊκής εξουσίας θα επιδιώξει ισότιμη συνεργασία με άλλα κράτη στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Θα επιδιώξει να αξιοποιήσει κάθε πρόσφορο «ρήγμα» που θα υπάρξει στο ιμπεριαλιστικό «μέτωπο», εξαιτίας των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ