ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ανακοινώθηκε ο αριθμός εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Eurokinissi

Στους 70.305 θα φτάσουν οι εισακτέοι σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα διαγωνιστούν για 46.735 θέσεις στα Πανεπιστήμια και 23.570 θέσεις σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) και Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΑΣΤΕ). Το υπουργείο Παιδείας, παράλληλα με τον αριθμό των εισακτέων, προαναγγέλλει νομοθετικές ρυθμίσεις για τους σεισμόπληκτους υποψηφίους της Κεφαλονιάς, τους πολύτεκνους και άλλους που πληρούν κοινωνικά κριτήρια.

Ο γενικός αριθμός εισακτέων εμφανίζεται αυξημένος από τον αντίστοιχο περσινό (57.895) κατά περίπου 20%. Οπως επισημαίνει το υπουργείο, η αύξηση είναι φαινομενική και προκύπτει από την κατάργηση των επιπλέον θέσεων που δίνονταν ως πέρυσι στις ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) - στους οποίους αντιστοιχούσαν 11.503 θέσεις - και την ενσωμάτωσή τους στο γενικό αριθμό εισακτέων.

Ο αριθμός εισακτέων ανά επιστημονικό πεδίο έχει ως εξής:

-- 1ο πεδίο, Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών: 18.690 στα Πανεπιστήμια και 1.180 στα ΤΕΙ.

-- 2ο πεδίο, Θετικών Επιστημών: 10.480 στα Πανεπιστήμια και 800 στα ΤΕΙ.

-- 3ο πεδίο, Επιστημών Υγείας: 2.935 στα Πανεπιστήμια και 4.000 στα ΤΕΙ.

-- 4ο πεδίο, Τεχνολογικών Επιστημών: 7.525 στα Πανεπιστήμια και 11.555 στα ΤΕΙ.

-- 5ο πεδίο, Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης: 7.105 στα Πανεπιστήμια και 6.035 στα ΤΕΙ.

Οπως προκύπτει από τα παραπάνω, αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων στις θετικές επιστήμες ενώ μειώνεται στις σχολές θεωρητικών επιστημών, κατά 20%. Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, γίνεται «για να μπορέσει αυτή η χώρα να σταματήσει να "παράγει" ανέργους πτυχιούχους ή πτυχιούχους χωρίς δεξιότητες και επάρκεια. Για να δώσουμε την δυνατότητα στη νέα γενιά, σε κάθε νέα γενιά, να πολλαπλασιάζει τους εθνικούς πόρους, εξασφαλίζοντας ευκαιρίες ζωής και στη χώρα ανάπτυξη», σπέρνοντας ψεύτικες ελπίδες στη νέα γενιά που χτυπιέται από την ανεργία κοντά στο 60%, με ιδιαίτερα υψηλά σε αυτή τα ποσοστά ανεργίας των πτυχιούχων.

Νομοθετικές ρυθμίσεις

Σε ό,τι αφορά τους μαθητές από την Κεφαλονιά, για τους οποίους μία σειρά από φορείς ζήτησαν να μη δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που τους έχει ταλαιπωρήσει πολύμορφα, στερώντας ακόμα και τα σπίτια τους, το υπουργείο Παιδείας εξαγγέλλει τελικά θέσεις σε ποσοστό 0,5% επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μόνο για την ακαδημαϊκή χρονιά 2014 - 2015.

Καταργείται η εισαγωγή καθ' υπέρβαση, σε δικό τους ποσοστό, των υποψηφίων από τις κατηγορίες πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, με κοινωνικά κριτήρια. Οι υποψήφιοι αυτών των κατηγοριών θα δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις μαζί με τους υπόλοιπους υποψηφίους και «μετά την εισαγωγή τους θα δίνονται ελεύθερες μετεγγραφές στους πολύτεκνους, τρίτεκνους και όσους πληρούν κοινωνικά κριτήρια», όπως εξαγγέλλει το υπουργείο.

Επίσης, το υπουργείο σημειώνει ότι όσοι υποψήφιοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ το 2012 θα έχουν κι αυτοί το δικαίωμα να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους το 2014 σε ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων, καταθέτοντας μόνο μηχανογραφικό δελτίο.

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απαιτεί μέτρα για σίτιση μαθητών

Μέτρα για τη σίτιση των μαθητών του Δήμου Περάματος ζήτησε η ΕΛΜΕ Πειραιά με παρέμβασή της στον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά. Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από το ΔΣ της ΕΛΜΕ και εκπροσώπους της Ενωσης Γονέων Περάματος και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνάντηση που είχε χτες με τον αντιπεριφερειάρχη, ζήτησε να υλοποιηθεί η απόφαση που είχε παρθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβρη για διάθεση 350.000 ευρώ για σίτιση των μαθητών του Δήμου Περάματος.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά δήλωσε ότι «δωρεάν παιδεία για όλους σημαίνει εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για την παροχή της στα δημόσια σχολεία της χώρας σε όμοιες συνθήκες, χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις. Η σωστή σίτιση όλων των μαθητών είναι μια τέτοια, στοιχειώδης προϋπόθεση», μακριά από χορηγούς.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, ο αντιπεριφερειάρχης αφού εξέφρασε ευχές για περισσότερη αυτονομία της τοπικής διοίκησης για να κάνει... κοινωνική πολιτική, υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει προγραμματική σύμβαση μεταξύ της περιφέρειας, της γενικής γραμματείας πρόνοιας και του Δήμου Περάματος προκειμένου να διατεθούν τα χρήματα. Ομως η απόφαση είχε παρθεί από το Δεκέμβρη και η σχολική χρονιά κοντεύει να φθάσει στο τέλος της!

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΥ
Εκκληση για τη σωτηρία των Κέντρων Πρόληψης

Την άμεση υπογραφή προγραμματικής σύμβασης και τη θεσμική κατοχύρωση των 73 Κέντρων Πρόληψης με την ένταξή τους σε αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα θεραπείας - επανένταξης που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, απαιτεί, με ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Σάμου.

«Τα 73 Κέντρα Πρόληψης της χώρας - και το Κέντρο Πρόληψης "ΦΑΡΟΣ" που εξυπηρετεί τη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους - βρίσκονται στον αέρα, καθώς η προγραμματική σύμβαση των εργαζομένων σ' αυτά έληξε στις 31 Δεκέμβρη του 2013 και δεν έχει ανανεωθεί μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν απλήρωτοι. Απλήρωτες είναι επίσης οι υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα λειτουργικά και άλλα έξοδα. Τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, αλλά και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ο ΟΚΑΝΑ αφήνουν τα Κέντρα Πρόληψης σκοπίμως στην τύχη τους, μιας και είναι φανεροί οι σχεδιασμοί τους για τη διάλυση κάθε δημόσιας δομής Πρόνοιας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει ότι τα αιτήματα βοήθειας και «στα νησιά μας (Σάμο-Ικαρία-Φούρνους) έχουν υπερδιπλασιαστεί καθώς η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και οι τοπικοί άρχοντες τα έχουν αφήσει στην τύχη τους. Οι εργαζόμενοι παλεύουν με νύχια και με δόντια, απλήρωτοι, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να κρατήσουν το Κέντρο ανοιχτό». Υπενθυμίζει ότι χωρίς την προγραμματική σύμβαση - το μοναδικό θεσμικό πλαίσιο όπου τα 73 Κέντρα αντιμετωπίζονται ως ένα σύνολο δομών - σημαίνει ότι τα ΚΠ θα μετατραπούν σε 73 ξεχωριστές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που δε θα χρηματοδοτούνται από το κράτος και θα βγαίνουν στη γύρα για να μαζεύουν χρήματα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου - Δήμου Σάμου καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα και όλο το λαό να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να πάρουν θέση και να απαιτήσουν εδώ και τώρα να στηριχτεί το Κέντρο Πρόληψης Σάμου «ΦΑΡΟΣ».

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Σήμερα, Παρασκευή

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο ΤΕΙ Πειραιά διοργανώνουν εκδήλωση, με θέμα «Η κρίση στον κλάδο των κατασκευών. Η προοπτική των αποφοίτων. Οι θέσεις του ΚΚΕ», στη 1 μ.μ. Ομιλητής: Γρηγόρης Λιονής, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ΟΒ Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης (Χανιά) διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Χημικά στη Μεσόγειο - Αλήθειες και Ψέματα. Η θέση του ΚΚΕ - Ο ρόλος ΕΕ και ΝΑΤΟ», στις 2 μ.μ., στην αίθουσα Μ4002 του ιδρύματος. Ομιλήτρια: Θεοδοσία Φουντούλη, στέλεχος του ΚΚΕ και υποψήφια διδάκτορας στο ΜΗΠΕΡ.

Αύριο, Σάββατο

Οι μαθητικές Οργανώσεις Λάρισας διοργανώνουν σύσκεψη με μαθητές του κέντρου, με θέμα «ΕΕ vs Νεολαία. Σπάσε τα δεσμά», στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Ομιλητής: Αχιλλέας Σίμος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Στο Συκούριο Λάρισας γίνεται εκδήλωση παρουσίασης της συλλογικής εργασίας από μαθητές που παίρνουν μέρος στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό της ΚΝΕ, στις 7.30 μ.μ., στον κεντρικό πεζόδρομο. Ομιλητής: Παναγιώτης Λεμοδέτης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Στα Τρίκαλα γίνεται επίσης εκδήλωση παρουσίασης συλλογικών εργασιών από μαθητές στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Διαγωνισμού της ΚΝΕ, στις 8 μ.μ., στο καφέ «Σουίτα». Ομιλήτρια η Γεωργία Καπέτη, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Τρικάλων της ΚΝΕ.

Κυριακή, 30 Μάρτη

Οι Μαθητικές ΟΒ Νέας Σμύρνης της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «47 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα», στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κύριλλου.

Η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Καρδίτσας της ΚΝΕ οργανώνουν εκδήλωση, με θέμα «Η πολιτική της ΕΕ στην εκπαίδευση οδηγεί στην ανεργία και στην κακοπληρωμένη εργασία», στις 7 μ.μ., στο «Παυσίλυπο». Ομιλητές: Ελένη Κοτούπα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και Θοδωρής Αναπλιώτης, Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, Αστέρης Χαλάτσης, εκπαιδευτικός, υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι ΟΒ ΦΚΣ - Φιλολογίας, Ιστορικού - Αρχαιολογικού και Δασκάλων - Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Κρήτης της ΚΝΕ (Ρέθυμνο) προβάλλουν την ταινία «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», στη 1 μ.μ., στο «Χαβεσιλίκι».

Η Τομεακή Οργάνωση Πολυτεχνείου Κρήτης (Χανιά) της ΚΝΕ προβάλλει την ταινία «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», στις 8 μ.μ., στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΤΕΙ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Συγκέντρωση ενάντια στην «αξιολόγηση»

Η κυβέρνηση προωθώντας την εφαρμογή του αντιδραστικού κρατικού ελέγχου, της «αξιολόγησης», στα σχολεία έχει ήδη καλέσει τους διευθυντές να ορίσουν ομάδες εργασίας στα σχολεία, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένο ένα ακόμα σεμινάριο για επιμόρφωση στελεχών εκπαίδευσης προκειμένου να γίνουν αξιολογητές. Σε συγκέντρωση καλούν σήμερα, στη 1 το μεσημέρι η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ και πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, στο υπουργείο Παιδείας, όπου θα γίνει το σεμινάριο, για να διαδηλώσουν ενάντια στην «αξιολόγηση». Αγωνιστικό «παρών» σε όλες τις κινητοποιήσεις ενάντια στην «αξιολόγηση» δίνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ