ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στη μάχη ενάντια στην «αξιολόγηση» οι εκπαιδευτικοί

Συγκέντρωση χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας. Επίθεση των ΜΑΤ σε εκπαιδευτικούς

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Κλιμακώνοντας τη μάχη ενάντια στην επιβολή της αξιολόγησης, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έκαναν χτες δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Εκεί που, για χτες και το Σαββατοκύριακο, είναι προγραμματισμένο σεμινάριο επιμόρφωσης σχολικών συμβούλων για την εφαρμογή της αξιολόγησης, του αυταρχικού ελέγχου πάνω στο σχολείο και τον εκπαιδευτικό, προκειμένου να μην παρεκκλίνουν από την εφαρμογή της αντιδραστικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που για μια ακόμα φορά έστειλε τα ΜΑΤ να χτυπήσουν απεργούς.

Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της χτεσινής 24ωρης απεργίας τους, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο υπουργείου Παιδείας και αργότερα συμμετείχαν στη συγκέντρωση και εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Απέκλεισαν τις εισόδους του υπουργείου Παιδείας μπροστά στην είσοδο του οποίου από νωρίς βρισκόταν κλούβα των ΜΑΤ και αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί από το υπουργείο ότι το σεμινάριο θα γίνει. Με αστυνομική συνοδεία - όπως και σε προηγούμενα σεμινάρια - μπήκαν στο υπουργείο οι σχολικοί σύμβουλοι. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, εκπαιδευτικοί δέχτηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ με γκλομπ και χημικά. Νέες συγκεντρώσεις στο υπουργείο προγραμματίζονται σήμερα και αύριο.

Το "παρών" στη χτεσινή κινητοποίηση έδωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς μέσα από τα πανό του ΠΑΜΕ και των Συλλόγων τους, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στον επόμενο απεργιακό σταθμό, την πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη, στην οποία συμμετάσχουν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Καλούσαν τους εκπαιδευτικούς σε ανυποχώρητους ταξικούς αγώνες ενιαία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενάντια σε όσους με το ίδιο ή άλλο μείγμα διαχείρισης επιχειρήσουν να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική.

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για την «Τράπεζα Θεμάτων»

Επιπρόσθετα βάσανα ετοιμάζεται να φορτώσει η κυβέρνηση στους μαθητές και τις οικογένειές τους, καθώς, όπως επιβεβαίωσε χτες ο υφυπουργός Παιδείας, Σ. Κεδίκογλου, «εξετάζονται και διάφορα μέτρα, όπως είναι η μείωση της ύλης, η επιμήκυνση του εξεταστικού έτους, η μείωση των αργιών», προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κενά! Η δήλωση αυτή έγινε στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ την οποία κατέθεσε ο βουλευτής Γιάννης Γκιόκας, αναδεικνύοντας τα προβλήματα στα παιδιά ειδικά της Α' λυκείου που έχει προκαλέσει ο νόμος για το νέο λύκειο και κυρίως η «τράπεζα θεμάτων», σύστημα που θα εφαρμοστεί σε ένα μήνα στις προαγωγικές εξετάσεις της Α' Λυκείου.

Ο Γ. Γκιόκας μίλησε για την ανάγκη να αποσυρθούν οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις από την Α' Λυκείου με την «τράπεζα θεμάτων» και να πραγματοποιηθούν προαγωγικές εξετάσεις αποκλειστικά ενδοσχολικού χαρακτήρα.

Ο υφυπουργός, με τον πλέον προκλητικό τρόπο, ανέφερε: «Εμείς λέμε ότι η "τράπεζα θεμάτων", καθώς αποτελεί εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος και διασφάλισης της ισότητας ευκαιριών πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είναι προς όφελος των μαθητών, ιδιαίτερα αυτών που ξεκινούν από δυσμενή κοινωνική αφετηρία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρατε. Είναι, λοιπόν, προς όφελος αυτών των παιδιών, γιατί δημιουργεί ίσες ευκαιρίες, όπως προείπα, για όλους»! Ενώ, συνεχίζοντας την πρόκληση, χαρακτήρισε τα κενά στα σχολεία που είναι αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής ως... «κακιά συνήθεια»!

«Στην κυριολεξία έχετε μετατρέψει τους μαθητές και τους γονείς σε πειραματόζωα κι εδώ συζητάμε "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε"» ήταν η απάντηση του Γ. Γκιόκα ο οποίος επισήμανε: «Δεν αντιλαμβάνεται το υπουργείο Παιδείας ότι υπήρχαν σχολεία όπου ο καθηγητής πήγε μετά το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη; Είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η εξεταστέα ύλη που απαιτεί η "τράπεζα θεμάτων" όταν ένα μάθημα ξεκινάει το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη»;

Πρόσθεσε ότι: «Η "τράπεζα θεμάτων" καταρρίπτει όλη την κυβερνητική προπαγάνδα του προηγούμενου διαστήματος και που επαναλάβατε κι εσείς σήμερα ότι - δήθεν - το νέο λύκειο της "τράπεζας θεμάτων" συμπεριλαμβανομένης, θα αναβαθμίσουν το εκπαιδευτικό έργο, θα καταπολεμήσουν την παπαγαλία, την παραπαιδεία, την ανισότητα κ.λπ. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο - και θα συμβεί ακόμη περισσότερο - από αυτό που λέτε ότι επιδιώκετε. Επί της ουσίας, όταν ένας καθηγητής τρέχει όπως - όπως την ύλη για να καλύψει την τυπική υποχρέωση της ολοκλήρωσής της, αυτό δεν έχει καμία σχέση με παιδαγωγικό έργο και με ουσιαστική αφομοίωση της γνώσης», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στρώνουν το έδαφος για να νομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις η καταστολή

«Η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι - χέρι με την ένταση της καταστολής», σχολιάζει η Νομαρχιακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τα επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τις δηλώσεις του προέδρου της ΟΝΝΕΔ για «σύσταση ειδικού σώματος φύλαξης των Πανεπιστημίων».

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Το τελευταίο διάστημα, σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας πληθαίνουν περιστατικά που εντάσσονται στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή του δόγματος "νόμος και τάξη" από την πλευρά της κυβέρνησης. Περιστατικά που αποτελούν κρίκους της ίδιας αλυσίδας, που στόχο έχουν την τρομοκράτηση και την ποινικοποίηση των αγώνων του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος.

Ολο το προηγούμενο διάστημα είχαμε πειθαρχικές διώξεις φοιτητών που αγωνίζονται, εισβολή δυνάμεων καταστολής μέσα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, προσπάθειες ποινικοποίησης της δράσης σπουδαστικών και φοιτητικών συλλόγων. Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος.

Η άλλη όψη του νομίσματος έχει να κάνει με όλες εκείνες τις ενέργειες που στρώνουν το έδαφος και έρχονται να νομιμοποιήσουν στη λαϊκή συνείδηση τα σχέδια καταστολής και ποινικοποίησης του οργανωμένου λαϊκού κινήματος. Αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμιά σχέση με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καθόλου ξεκομμένα δεν μπορούν να ιδωθούν τα τελευταία γεγονότα στο ΠΑΜΑΚ, καθώς και οι δηλώσεις του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, που, παίρνοντας "πάσα" από το συγκεκριμένο περιστατικό, επανέφερε για ακόμα μια φορά το διακαή πόθο της κυβερνητικής παράταξης για Πανεπιστήμιο "καθαρό" από αγώνες και οργανωμένη διεκδίκηση.

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΟΝΝΕΔ δεν βάζουν στο στόχαστρο τα συγκεκριμένα περιστατικά, αλλά το οργανωμένο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα. Στόχος είναι η συκοφάντηση των αγώνων, η τρομοκράτηση των φοιτητών, η εξυπηρέτηση των γενικότερων κατασταλτικών σχεδιασμών που περιλαμβάνουν και την "Πανεπιστημιακή Αστυνομία"», τονίζει η Οργάνωση της ΚΝΕ στην ανακοίνωση και ξεκαθαρίζει ότι «τα σχέδια προβοκάτσιας και καταστολής θα πέσουν στο κενό». Καλεί δε τους φοιτητές να δώσουν τη δική τους απάντηση με την οργάνωση του φοιτητικού κινήματος και την ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές της 7ης Μάη.

  • Στο μεταξύ, με αφορμή τα επανειλημμένα επεισόδια που σημειώνονται έξω, αλλά και στο προαύλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ), με τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας για τους αλλοδαπούς μικροπωλητές, που παραλύουν το Πανεπιστήμιο, η Σύγκλητος του Ιδρύματος αποφάσισε να ενημερώσει την Εισαγγελία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιδρυμα. Παράλληλα θέτει τις παραιτήσεις των μελών της στη διάθεση του υπουργού Παιδείας και τον καλεί «να μεριμνήσει, ώστε να υπάρξει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει θέματα ασφάλειας στα ΑΕΙ και βάσει του οποίου θα οργανωθούν και στελεχωθούν σε κάθε ΑΕΙ υπηρεσίες που θα επιλαμβάνονται θεμάτων ασφαλείας».
Συνεχίζεται η ομηρία των αδιόριστων πανεπιστημιακών

Παρά τις δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού που μεταφέρθηκαν από τον υπουργό Παιδείας στους εκατοντάδες αδιόριστους πανεπιστημιακούς, ότι μετά το Πάσχα θα εκδοθεί το ΦΕΚ του διορισμού τους, φαίνεται ότι η ομηρία τους πρόκειται να παραταθεί για πολύ ακόμα.

Σε πρόσφατη επικοινωνία που είχε η Συντονιστική Επιτροπή της «Πρωτοβουλίας μελών ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης "Α-Λέκτωρ"», με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι αδιόριστοι πανεπιστημιακοί ενημερώθηκαν ότι ο υπουργός κατέληξε σε έναν αριθμό διορισμών που δεν καλύπτει το σύνολο των αδιόριστων πανεπιστημιακών, πολλοί από τους οποίους έχουν εκλεγεί εδώ και τρία ή τέσσερα χρόνια και από τότε περιμένουν το διορισμό τους. Επιπλέον, η διαδικασία των διορισμών σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το νέο ακαδημαϊκό έτος.

«Οι εκλεγμένοι πανεπιστημιακοί επιμένουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμά μας στο διορισμό στις θέσεις που προ πολλών ετών προκηρύχθηκαν και για τις οποίες έπειτα από ανταγωνιστικές και χρονοβόρες διαδικασίες επιλεγήκαμε», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή της Πρωτοβουλίας «Α-Λέκτωρ».

Τα «Θέματα Παιδείας» πάνε θέατρο

Το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» συνεχίζει τις εκδηλώσεις προβολής και διάδοσης του 50ού τεύχους του, που είναι αφιερωμένο στον Μπ. Μπρεχτ, μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Κυριακή προβάλλει την κινηματογραφημένη θεατρική παράσταση του έργου του Μπρεχτ «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της», από το φημισμένο «Μπερλίνερ Ανσάμπλ». Η προβολή γίνεται στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλεξάνδρα» στην Καλλιθέα (Κρέμου 141, κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ).

Είσοδος με προσκλήσεις κόστους 5 ευρώ, που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται από τους ανταποκριτές και συνεργάτες του περιοδικού ή μετά από κράτηση στο τηλέφωνο της γραμματείας του περιοδικού (210.8213.430).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ