ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δεδομένη η λιτότητα για το λαό

ΚΙΕΒΟ.--

Η νέα αστική εξουσία της Ουκρανίας, μέσω του πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ, προσπάθησε, χτες, μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ, να δικαιολογήσει τα μέτρα λιτότητας που θα πάρει για να ενισχύσει το κεφάλαιο ως «το τίμημα της ανεξαρτησίας της από τη Ρωσία». Ετσι, αποκαλεί τον εαυτό του επικεφαλής μίας κυβέρνησης «καμικάζι», η οποία είναι καταδικασμένη από τα αντιλαϊκά μέτρα που είναι υποχρεωμένη να λάβει, όπου περιλαμβάνονται ο διπλασιασμός της τιμής του φυσικού αερίου για τα λαϊκά νοικοκυριά από την 1η Μάη (και στη συνέχεια θα αυξηθεί 73%), το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων του δημόσιου τομέα και ενώ υπάρχει υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 3% και ο πληθωρισμός είναι σε διψήφιο ποσοστό.

Ο αστός πολιτικός ισχυρίστηκε ότι το δάνειο 14 - 18 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα βοηθήσει να «ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία απέναντι στους ξένους επενδυτές». Ταυτόχρονα σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση, ότι «εντάσσει την προσάρτηση της Κριμαίας, καθώς και τον πόλεμο της Γεωργίας το 2008, σε ένα ευρύτερο σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν για αποκατάσταση του ελέγχου επί των κρατών που σχηματίσθηκαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης». Και πρόσθεσε: «Ο Πούτιν το 2005 είχε πει ότι η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του προηγούμενου αιώνα ήταν η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Η πρόβλεψή μου είναι ότι η μεγαλύτερη καταστροφή αυτού του αιώνα θα είναι η ανασύσταση της Σοβιετικής Ενωσης. Αυτό είναι το σχέδιο. Αυτός είναι ο σκοπός».

Βέβαια, η προσπάθεια της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας δεν έχει καμία σχέση με τη Σοβιετική Ενωση, που ήταν ένα πολυεθνικό εργατικό σοσιαλιστικό κράτος το οποίο είχε καταφέρει να λύσει βασικά ζητήματα των εργαζομένων. Και αυτό ο εκπρόσωπος του ουκρανικού κεφαλαίου το γνωρίζει αλλά προσπαθεί να αποπροσανατολίσει.

Σε ό,τι αφορά πάντως την πλευρά της Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με ομολόγους του από χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), την οποία έχουν σχηματίσει πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, κάλεσε την Ουκρανία να προχωρήσει σε μια αυθεντική και όχι «διακοσμητική» τροποποίηση του Συντάγματός της, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να παραχωρήσει ευρύτερες εξουσίες στις περιφέρειές της, όπου ζουν πολλοί ρωσόφωνοι. Επίσης, ο Λαβρόφ είπε ότι η χώρα του δεν έχει καμία σχέση με την κατηγορία που απηύθυνε η ουκρανική κυβέρνηση ότι εμπλέκεται στην υπόθεση των ελεύθερων σκοπευτών που σκότωναν αστυνομικούς και διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Επίσης, προχτές, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Σεργκέι Ριάμπκοφ, συνέστησε στους Αμερικανούς συναδέλφους του ανάμεσα σε άλλα να χαλαρώσουν και να κάνουν ...γιόγκα σχολιάζοντας σκωπτικά την απόφαση των ΗΠΑ να εντάξουν και την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, τη NASA, στον κατάλογο των φορέων που τους απαγορεύτηκε να έρχονται σε επικοινωνία με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Ρωσία προχώρησε προχτές στη σύλληψη 25 Ουκρανών (εκ των οποίων 3 μέλη του ναζιστικού «Δεξιού Τομέα») επειδή, όπως ανακοίνωσε, σχεδίαζαν επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσίας.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Υπό συγκρότηση δικαστήριο για τα εγκλήματα του ΟΥΤΣΕΚΑ

BΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Αντιδράσεις προκαλεί στο Κοσσυφοπέδιο η απόφαση της ΕΕ να προχωρήσει, με τη συναίνεση Βελιγραδίου και Πρίστινας, στη συγκρότηση δικαστηρίου που θα «δικάσει» τα εγκλήματα που διέπραξαν διοικητές, ανώτερα στελέχη και μέλη των αυτονομιστών Κοσσοβάρων Αλβανών του ΟΥΤΣΕΚΑ στο τέλος της δεκαετίας του '90 σε βάρος όχι μόνο των Σέρβων, αλλά και Αλβανών που αντιτάσσονταν στη δράση των αυτονομιστών και μελών άλλων εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.

Βασικός φορέας αντίδρασης στη συγκρότηση του δικαστηρίου προβάλλει το αντιπολιτευόμενο κίνημα των Κοσσοβάρων Αλβανών, «Αυτοδιάθεση», του Αλμπιν Κούρτι, που έσπευσε να χαρακτηρίσει την εξέλιξη «άδικη και επικίνδυνη» και κατηγορεί τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι (πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ) ότι συνθηκολόγησε με τους Σέρβους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων και κοσσοβάρικων ΜΜΕ, το δικαστήριο θα έχει έδρα τις Βρυξέλλες και θα εκδικάζει τις υποθέσεις στην Ολλανδία και όχι στο Κοσσυφοπέδιο, για να προστατευτούν τάχα οι ταυτότητες των μαρτύρων της ενάγουσας αρχής. Η απόφαση λαμβάνεται σε μία προσπάθεια να παρουσιαστούν στα μάτια του σερβικού λαού σαν τάχα «αμερόληπτοι» οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες θα ζητήσουν από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να στηρίξουν συμφωνία της ΕΕ για την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου, με βάση τις κατηγορίες που εμπεριέχονται στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι.

Τέλος, χτες, η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, αν και απέφυγε να αναφερθεί στο υπό συγκρότηση δικαστήριο, επέλεξε να εγκωμιάσει την ηγεσία Σερβίας και Κοσσοβάρων Αλβανών, λέγοντας ότι, μετά από 23 γύρους μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, αποτελούν «πρότυπο για ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

Η Ουγγαρία θα ελέγχει τον εναέριο χώρο του Κοσσόβου...

Αυτά ενώ «άνοιξε» από το περασμένο 48ωρο ο εναέριος χώρος του Κοσσυφοπεδίου και για πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών, όπως επιβεβαίωσε χτες εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής στο προτεκτοράτο θα συνεχίζουν να «επιτηρούν» τον εναέριο χώρο πάνω από το Κοσσυφοπέδιο, τονίζοντας ωστόσο ότι την εναέρια κυκλοφορία πολιτικών αεροσκαφών θα ελέγχει η εθνική υπηρεσία της Ουγγαρίας για τον έλεγχο πτήσεων, Hungarokontrol.

Σε δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, η εξέλιξη χαρακτηρίζεται σαν «σημαντικό βήμα στην περιφερειακή συνεργασία, από το οποίο θα ωφεληθεί ολόκληρη η περιοχή των Βαλκανίων», καθώς σημειώνεται ότι εφεξής πολιτικά αεροσκάφη δεν χρειάζεται να παρακάμπτουν το Κοσσυφοπέδιο, γεγονός που θα επιτρέψει την εξοικονόμηση καυσίμων και τη μείωση αεροπορικών δρομολογίων.

ΣΥΡΙΑ
Απόπειρα προβοκάτσιας με τοξικά αέρια από τους «αντικαθεστωτικούς»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Προβοκάτσια με τη χρήση χημικών όπλων προσπάθησαν να στήσουν «αντικαθεστωτικές» ένοπλες δυνάμεις στο προάστιο της Δαμασκού, Τζομπάρ, το οποίο είναι υπό τον έλεγχό τους, δημοσιοποιώντας χτες στο YOUTUBE σχετικό βίντεο με έναν λιπόθυμο νεαρό άνδρα υπό τη φροντίδα γιατρών.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη ηλεκτρονική ιστοσελίδα «Αλ Αραμπίγια», οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις που ελέγχουν το Τζομπάρ έσπευσαν, στη συνέχεια, να επιρρίψουν την ευθύνη για το περιστατικό στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Ωστόσο, το συμβάν δε φάνηκε να προκαλεί θανατηφόρα περιστατικά, αφού όσοι προσβλήθηκαν βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση (σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς», που επικαλείται και το «Αλ Αραμπίγια»).

Οπως φαίνεται, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις που ελέγχουν το προάστιο Τζομπάρ «ατύχησαν» στην προσπάθειά τους να στήσουν προβοκάτσια, ώστε να ενισχύσουν προσχήματα για ανοιχτή επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων μεταξύ άλλων και γιατί ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι είχε εγκαίρως ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού με επιστολή από τις 25 Μάρτη, επικαλούμενος πληροφορίες από τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες και υποκλοπές τηλεπικοινωνιών εξτρεμιστικών «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων στο Τζομπάρ που έδειχναν κάποιον εξ αυτών να διανέμει προ ημερών μυστικά αντιασφυξιογόνες μάσκες στην περιοχή.

Για την πιθανότητα προβοκάτσιας με χημικά όπλα είχε προειδοποιήσει από προχτές και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Λαβρόφ επανέλαβε και χτες τις προειδοποιήσεις αυτές, κατηγορώντας τη Δύση ότι λέγοντας πως οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις είχαν στα χέρια τους τοξικά αέρια τα οποία θα χρησιμοποιούσαν. Στη συνέχεια, κατηγόρησε τη Δύση ότι «δεν μπορεί πλέον να κρύψει το μέγεθος της τρομοκρατίας στη Συρία», με αφορμή και την άρνηση δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών να επιτρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την έκδοση καταδικαστικού ψηφίσματος για τις βάρβαρες επιθέσεις ισλαμιστών εξτρεμιστών την περασμένη βδομάδα κατά την κατάληψη της αρμένικης κωμόπολης Κασάμπ (που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία).

Το περασμένο 24ωρο, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του συριακού στρατού, στρατηγός Αλί Αμπντάλα Αγιούμπ επισκέφθηκε το στρατηγικής σημασίας «παρατηρητήριο 45» στην επαρχία της Λατάκειας που ανακατέλαβε πρόσφατα ο στρατός έπειτα από σκληρές μάχες με ισλαμιστές μισθοφόρους εξτρεμιστές, εξάροντας τη «γενναιότητα, την αποφασιστικότητα και την ενότητα» των Σύρων στρατιωτών.

ΚΚ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Καταγγέλλει την αστυνομική τρομοκρατία

Το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας και οι Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών καταγγέλλουν την ισπανική αστυνομία και την κυβέρνηση για τη βάρβαρη καταστολή που χρησιμοποίησαν στις 22 Μάρτη κατά τη διάρκεια των λεγόμενων κινητοποιήσεων για την αξιοπρέπεια, όπου είχαν τραυματιστεί δεκάδες διαδηλωτές, κάποιοι από αυτούς από σφαίρες καουτσούκ που έριξαν εναντίον τους οι αστυνομικές δυνάμεις.

Οπως καταγγέλλουν οι δύο οργανώσεις, προ ημερών βγήκε η ιατρική έκθεση για το νεαρό τραυματία, μέλος των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών, Ινιάκι, ότι από τη σφαίρα καουτσούκ που τον χτύπησε στο δεξί μέρος του κεφαλιού θα χάσει το 90% της όρασης στο δεξί μάτι.

Οι κομμουνιστές απαιτούν να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα και ταυτόχρονα δηλώνουν ότι η κρατική καταστολή και τρομοκρατία δεν πρόκειται να κάμψουν την πάλη τους για την οργάνωση της εργατικής τάξης για τη σοσιαλιστική επανάσταση και τη ριζική αλλαγή της κοινωνίας.

ΜΠΟΪΝΓΚ 777 «ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ»
Ξεκίνησαν και υποθαλάσσιες έρευνες

ΠΕΡΘ.--

Ερευνες και μέσα στη θάλασσα ξεκίνησαν χτες στην περιοχή δυτικά του Περθ της Αυστραλίας όπου έχει επικεντρωθεί εδώ και μέρες η δράση των ομάδων διάσωσης τα οποία αναζητούν «ίχνη» του Μπόινγκ 777 των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» που χάθηκε από τις 8 Μάρτη. Δύο σκάφη που είναι εξοπλισμένα με ειδικά μηχανήματα εντοπισμού του «μαύρου κουτιού» (σ.σ. που θεωρείται ότι θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα για την τύχη του «χαμένου» αεροσκάφους) επιχειρούν σε μια ζώνη 240 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Χτες, ο επικεφαλής των ομάδων διάσωσης Αυστραλιανός Ογκους Χιούστον ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να βρεθεί κάτι στην επιφάνεια της θάλασσας όπου και θα εξακολουθήσουν οι έρευνες, καθώς «είναι πολλά τα πράγματα από ένα αεροπλάνο που μπορούν να επιπλέουν»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ