ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΜΕΞΙΚΟΥ
Καταγγέλλει τις απειλές κατά της ζωής στελεχών του

Από λαϊκή κινητοποίηση τον περασμένο Σεπτέμβρη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του Νιέτο
Από λαϊκή κινητοποίηση τον περασμένο Σεπτέμβρη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του Νιέτο
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Τις απειλές και τη στοχοποίηση μελών και στελεχών του από αστούς δημοσιογράφους που εκτελούν υπηρεσία για λογαριασμό της αντιδραστικής κυβέρνησης, καταγγέλλει το ΚΚ Μεξικού. Μάλιστα αυτές οι ενέργειες γίνονται με απειλητικά τηλεφωνήματα, προειδοποιήσεις για δολοφονίες και δημοσιεύματα, όπως ακριβώς συνέβη πριν από κάποιο διάστημα στο στέλεχος του Κόμματος στην επαρχία Γκερέρο, Ραϊμούντο Βελάσκες, που δολοφονήθηκε, όπως και σε άλλα στελέχη που επίσης εκτελέσθηκαν. Βασική «κατηγορία» που διαδίδεται από τα ΜΜΕ για τα στελέχη του Κόμματος είναι ότι «στηρίζουν την ένοπλη πάλη και είναι τα ίδια αντάρτες».

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο έχουν βρεθεί στελέχη από την Οαχάκα, όπως ο Γκουστάβο Λόπεζ Ορτέγκα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και σε άλλες πόλεις και επαρχίες κατά στελεχών του Κόμματος και της Κομμουνιστικής Νεολαίας.

Οπως σημειώνει το ΚΚ Μεξικού στην ανακοίνωση-καταγγελία του, «το Κόμμα θα συνεχίσει πιο αποφασιστικά τη δράση του, δεν πρόκειται να λυγίσει και να κάνει πίσω και ταυτόχρονα θέτει ως υπεύθυνη την κυβέρνηση του Ενρίκε Πένια Νιέτο και τον κατασταλτικό της μηχανισμό, για οποιαδήποτε επίθεση εναντίον μελών και στελεχών του, που μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε δικαιολογία».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΥΠΟΚΛΟΠΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Πλήθος αντιδράσεων και διεργασιών

Εν μέσω διαρκούς όξυνσης της αντιπαράθεσης ανοίγουν αύριο οι κάλπες των δημοτικών εκλογών

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η ένταση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης αλλά και το πλήθος των σεναρίων που εξετάζει η τουρκική πλουτοκρατία, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και το ρόλο που διεκδικεί στην ευρύτερη περιοχή, αντανακλώνται στις εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία, ειδικά μετά την προχτεσινή διαρροή συνομιλίας ανώτατων αξιωματούχων της κυβέρνησης και του στρατού που φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την υποκλοπή «άθλια πράξη». Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου (ένας από τους φερόμενους να συμμετέχουν στην υποκλαπείσα συνομιλία) έκανε λόγο για «καθαρή κήρυξη πολέμου ενάντια στο τουρκικό κράτος», ενώ σε χτεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη, συνέδεσε την υποκλοπή με τη Συρία και την «Αλ Κάιντα» που «προσπαθούν να δημιουργήσουν την εικόνα μιας "αδύναμης" Τουρκίας ειδικά μπροστά στις εκλογές της 30ής Μάρτη». Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς σημειώνοντας ότι «μόνο το καθεστώς (σ.σ. Ασαντ) μπορεί να επωφεληθεί από μια τέτοια πράξη».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε προχτές το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η συνάντηση εξέταζε πιθανούς κινδύνους που απορρέουν για την Τουρκία από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Συρία. Η ανησυχία των συνομιλητών φαίνεται να επικεντρώνεται στην υπεράσπιση του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ - παππού του ιδρυτή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ο οποίος βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από τη μεθόριο, σε περιοχή που ελέγχεται σε μεγάλο μέρος από ισλαμιστές. Χαρακτηριστικό είναι το σημείο όπου οι αξιωματούχοι δηλώνουν έτοιμοι να «δημιουργήσουν» αιτία για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, στέλνοντας Τούρκους στο συριακό έδαφος για να εξαπολύσουν επίθεση «προς την άλλη πλευρά». «Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Η δικαιολογία μπορεί να στηθεί», φέρεται να τονίζει ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών Χακάν Φιντάν.

Αντιδρώντας στη διαρροή, η κυβέρνηση έλαβε μέτρα εμποδίζοντας την πρόσβαση στο Youtube, εγκαινιάζοντας έτσι έναν ακόμα γύρο αντιπαράθεσης με όσου βγήκαν να διαμαρτυρηθούν για «παραβίαση της ελευθερίας». Ανάμεσα σ' αυτούς, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η εκπρόσωπος του οποίου Μάρι Χαρφ είπε ότι οι ΗΠΑ είναι ενάντια σε κάθε παραβίαση της ελευθερίας του λόγου. Παρέμβαση έκανε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Φερχάν Χακ, καλώντας όλα τα κράτη να εμποδίσουν την περαιτέρω «στρατιωτικοποίηση της σύγκρουσης» στη Συρία.

Πάντως, η κυβέρνηση φερόταν χτες να εξετάζει την άρση της απαγόρευσης πρόσβασης στο YouTube αν αποσυρόταν η επίμαχη ηχητική καταγραφή.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Διασύνδεση της δράσης ισλαμιστών μισθοφόρων

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Η συνέχιση του πολέμου στη Συρία, η παρατεταμένη πολιτική κρίση στο Ιράκ με βασικά χαρακτηριστικά το διχασμό της ιρακινής ηγεσίας και ανεπίλυτα προβλήματα μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα διαμορφώνουν ευνοϊκές συνθήκες για τη διασύνδεση των σχέσεων και της δράσης δικτύων ισλαμιστών τρομοκρατών σε αμφότερες τις χώρες», εκτίμησε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Νικολάι Μλαντένοφ, ενημερώνοντας σχετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σημείωσε ότι μόνο στο Ιράκ σκοτώθηκαν πέρσι, στη διάρκεια βίαιων επιθέσεων, πάνω από 8.000 άμαχοι και υποστήριξε ότι ο «μόνος τρόπος» για να σταματήσουν οι βίαιες επιθέσεις είναι η έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας για την επίλυση των διαφορών που διχάζουν τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας, η συγκρότηση μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς (κάνοντας σαφή αναφορά στον Σιίτη πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, που αρνείται να συγκυβερνήσει με εκπροσώπους των Σουνιτών Μουσουλμάνων).

Ο Μλαντένοφ χαρακτήρισε την κατάσταση στη μεθόριο Ιράκ και Συρίας «εύθραυστη και εκρηκτική», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την κλιμακούμενη ένταση και τα μυριάδες κοινωνικά, οικονομικά και άλλα προβλήματα που δημιουργούνται στο Λίβανο από την εκεί συγκέντρωση άνω του 1.000.000 Σύρων προσφύγων σε μία μικρή χώρα με πληθυσμό όχι παραπάνω από 4.500.000 κατοίκους και ανεπαρκείς υποδομές για τη φιλοξενία τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι λίγες ώρες μετά τις επισημάνσεις του Μλαντένοφ για το Λίβανο, έπεσε νεκρός ο δεύτερος (σε λιγότερο από ένα 24ωρο) Λιβανέζος στρατιώτης στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου από τις σφαίρες μασκοφόρων ενόπλων ισλαμιστών που προέρχονταν πιθανώς από τη γειτονική Συρία.

Το ίδιο 24ωρο, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που έχει την έδρα του στη Γενεύη, αποφάσισε την επανέναρξη των ερευνών για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Συρία, σε μια προσπάθεια να εντείνει τις ιμπεριαλιστικές πιέσεις, ιδιαίτερα σε βάρος της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, ώστε να ενδώσει στα σχέδια δυτικών και αραβικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την εξεύρεση «πολιτικής λύσης». Η απόφαση από το 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ελήφθη με 32 ψήφους υπέρ, τέσσερις κατά (από τους εκπροσώπους της Ρωσίας, της Κούβας, της Κίνας, της Βενεζουέλας) και 11 αποχές.

Ο διπλωματικός εκπρόσωπος της Συρίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Φαϊσάλ Κχαμπάζ Χαμούι, αποδοκίμασε την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «προκατειλημμένη» σε βάρος της συριακής κυβέρνησης.

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Μαζική γενική απεργία

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-- Σε γενική απεργία με συμμετοχή που έφτασε σε ορισμένους κλάδους και το 80% προχώρησαν την περασμένη Τετάρτη οι βασικές συνομοσπονδίες εργαζομένων και αγροτών. Οι απεργοί ζήτησαν από τη συντηρητική κυβέρνηση του προέδρου Οράσιο Κάρτες αυξήσεις της τάξης 25% στους μισθούς, αλλά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επίσης οι απεργοί αντιδρούν στους νόμους που φέρνει η αντιδραστική κυβέρνηση για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων της οικονομίας.

Μετά τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων η κυβέρνηση υποσχέθηκε την επόμενη βδομάδα να πραγματοποιηθεί συνάντηση «διαλόγου». Το Παραγουάνικο ΚΚ, που συμμετέχει στην ευρύτερη συμμαχία του «Μετώπου Γκουασού», καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν ασυμβίβαστα τον αγώνα τους.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ισραηλινό «όχι» στην απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν χτες μιλώντας σε Παλαιστίνιους ομολόγους τους ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο, η τέταρτη και τελευταία φάση απελευθέρωσης 104 Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές, δίχως να διευκρινίσουν τους λόγους. Εάν αυτή η πληροφορία επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις, τότε θα πρόκειται για τη «χαριστική βολή» στις προσπάθειες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, να πετύχει έως τις 29 Απρίλη ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική» συμφωνία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Παλαιστίνιου αξιωματούχου, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της «Φατάχ», Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, η βασική ενημέρωση για τα σχέδια των Ισραηλινών έγινε μέσω του Αμερικανού μεσολαβητή για το Μεσανατολικό, Μάρτιν Ιντικμ, στη διάρκεια συνάντησης που είχε χτες το πρωί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς. Ο Ρατζούμπ χαρακτήρισε την εξέλιξη «χαστούκι» της ισραηλινής κυβέρνησης στη μεσολαβητική προσπάθεια που καταβάλλει από τον περασμένο Ιούλη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Επιπλέον, ο Μαχμούτ αλ Αλούλ, έτερο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της «Φατάχ», δήλωσε χτες στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης πως οι Παλαιστίνιοι θα προσφύγουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ εφόσον οι ισραηλινές αρχές δεν προχωρήσουν στην απελευθέρωση δεκάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων έως τη Δευτέρα, 31 του μηνός.

Από την άλλη πλευρά, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ερωτηθέντες από δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου αν επιβεβαιώνουν την είδηση, αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ