ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων

Σε εκδήλωση στα Ανω Λιόσια, με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων μίλησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Από τη συγκέντρωση στα Ανω Λιόσια
Από τη συγκέντρωση στα Ανω Λιόσια
Γέμισε η πλατεία Δημαρχείου στα Ανω Λιόσια από ανθρώπους κάθε ηλικίας, από εργαζόμενους και άνεργους, γυναίκες και παιδιά, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της πρότασης του ΚΚΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Με αμείωτο ενδιαφέρον, οι συγκεντρωμένοι άκουσαν τον Θανάση Παφίλη να παρουσιάζει τα κεντρικά σημεία της πρότασης, ενώ ειδικότερες πλευρές παρουσιάστηκαν από τους άλλους ομιλητές.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Θ. Παφίλης ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Ο λαός της περιοχής γνωρίζει ότι το ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ σύμβουλοι, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με συνέχεια και συνέπεια όχι μόνο αγωνίστηκαν για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά κατέθεσαν και συγκεκριμένη πρόταση για την επίλυσή του.

Το ΚΚΕ και η "Λαϊκή Συσπείρωση" δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων, γιατί συνδέεται με τους όρους διαβίωσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Οι συνέπειες από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται για δεκαετίες και σε αυτόν τον τομέα δεν μπορούν να συγκαλυφθούν. Πλήττεται η δημόσια Υγεία, υποβαθμίζεται το περιβάλλον συνολικά, και των εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα, γίνεται χρόνια αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, όσο πια έχει απομείνει.


Τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθήθηκε είναι γνωστά: Ανεξέλεγκτες χωματερές, υποτυπώδη προγράμματα ανακύκλωσης, υπερκορεσμός του μεγάλου ΧΥΤΑ Φυλής - Ανω Λιοσίων, ανεξέλεγκτη διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών και ιατρικών αποβλήτων. Ετσι μεθοδεύτηκε η εμφάνιση ενός αδιεξόδου στην αντιμετώπιση του καυτού προβλήματος, για να επιτευχθεί η προώθηση ΣΔΙΤ και των Συμβάσεων Παραχώρησης στη Διαχείριση των Αποβλήτων. Νέα κρατικά και ευρωενωσιακά πακέτα χρηματοδότησης θα δοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και δεν αφορούν μόνο τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους αιρετούς στην ΤΑ, τόσο του δικομματισμού όσο και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζουν αυτές τις επιλογές.

Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ κ. Σγουρός και της ΝΔ κ. Κουμουτσάκος, παρά τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις σε διαδικασίες και λεπτομέρειες, προσπαθούν να εκβιάσουν το λαό, προβάλλοντας τη θέση ότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις, το πρόβλημα επείγει.

Η δε υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δούρου, στην πράξη συσκοτίζει τις βασικές πλευρές, αποκρύπτει τους κύριους υπαίτιους και κρύβει τις διαχρονικές τους ευθύνες, γιατί τα στελέχη του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια ταυτίστηκαν και συμφώνησαν με την ασκούμενη πολιτική, ψήφισαν τις αποφάσεις στον ΕΣΔΚΝΑ και τον μετέπειτα ΕΔΣΝΑ, τις στήριξαν στην ΤΕΔΚΝΑ, με μοναδική αντιπολίτευση τους κομμουνιστές δημοτικούς συμβούλους.

Το πλαίσιο αιτημάτων

Στον αντίποδα των κατευθύνσεων αυτών, το ΚΚΕ έχει επεξεργαστεί και δημοσιοποιήσει τις θέσεις του για τη φιλολαϊκή διαχείριση των Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων (ΑΣΑ) στα λαϊκά στρώματα, στη Βουλή, στα Περιφερειακά Συμβούλια - μαζί και της Αττικής-, στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, στα όργανα της πρωτοβάθμιας Τοπικής Διοίκησης. H διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία και οικονομία, μπορεί να εξασφαλιστεί. Για να ανοίξουμε αυτόν τον ελπιδοφόρο δρόμο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, προβάλλουμε ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων:

Ι. Να διαμορφωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις νέος εθνικός (κεντρικός) σχεδιασμός και με βάση αυτόν, να καταρτιστούν τα αναθεωρημένα ΠΕΣΔΑ, που θα υλοποιηθούν με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες όπως:

Τον αποκλεισμό της ιδιωτικοποίησης. Την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, περιλαμβανομένης και της κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος, σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων ΑΣΑ. Την ορθολογική μεταφορά των ΑΣΑ μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, περιλαμβανομένης και της θαλάσσιας μεταφοράς. Την πλήρη αποκατάσταση των εκατοντάδων μεγάλων ανεξέλεγκτων χωματερών και όχι την απλή επιχωμάτωσή τους, όπως έχει γίνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Τη δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των υποδομών με γνωστά από πριν κριτήρια, που θα παίρνουν υπόψη την ισόρροπη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

ΙΙ. Ειδικότερα για την Αττική:

Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την ανάθεση της κατασκευής και λειτουργίας των 4 μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, που στηρίζεται στον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής. Να κλείσει άμεσα και οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής, να μετεγκατασταθεί σε κατάλληλη και εκτός Θριασίου θέση ο αποτεφρωτήρας των μολυσματικών, να αρχίσει άμεσα η απορρύπανση και περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, να εκπονηθεί πλήρης επιδημιολογική μελέτη, που θα περιλαμβάνει τους κατοίκους και τους μόνιμους εργαζόμενους στη ζώνη επιρροής της ΟΕΔΑ Φυλής - Ανω Λιοσίων σε συνδυασμό (εξαιτίας του φαινομένου της συνέργειας των ρύπων) και με τη λειτουργία των άλλων, υψηλής όχλησης, εγκαταστάσεων που συνωστίζονται στο βεβαρημένο Θριάσιο. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης των αποβλήτων στην περιοχή αυτή και οι νέες χωροθετήσεις (παίρνοντας υπόψη την ομολογημένη πλέον ακαταλληλότητα της θέσης στο Οβριόκαστρο Κερατέας και την αποδεδειγμένη ακαταλληλότητα στη θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού), να αναζητηθούν εκτός του Θριασίου χωρίς τον αποκλεισμό και εκτός Αττικής περιοχών, στο πλαίσιο μιας δίκαιης διαπεριφερειακής συνεργασίας. Να δημοσιοποιηθούν τώρα, ενόψει και του επικείμενου, σε λίγους μήνες, υπερκορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής, τα σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ σε σχέση με τη χωροθέτηση του μελλοντικού ΧΥΤΑ, που μέχρι σήμερα κρατούνται επτασφράγιστο μυστικό. Να προωθηθούν άμεσα δράσεις ήπιας ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή (περιλαμβανομένης και της κομποστοποίησης των οργανικών) στην Αττική και γενικότερα.

Με ισχυρό ΚΚΕ και "Λαϊκή Συσπείρωση" μπορούμε να ανασκουμπωθούμε, μαζί με το λαϊκό κίνημα να αντισταθούμε, να αντεπιτεθούμε, για να αποσπάσουμε κάποιες ανάσες, να ματαιώσουμε χειρότερα. Να χτίσουμε το αντίπαλο δέος, τη Λαϊκή Συμμαχία που θα ανοίξει το δρόμο για τη μεγάλη αλλαγή και ανατροπή. Για τη λαϊκή εξουσία που χρειάζεται ο λαός και ο τόπος. Για να πάρει και να απολαύσει τον πλούτο που παράγει ο εργαζόμενος και ο λαός μας».

Εμπαίζουν το λαό οι άλλες δυνάμεις

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Δημήτρης Τσιουμπρής, υποψήφιος δήμαρχος Φυλής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρθηκε πως «θα μείνει στην ιστορία η διοίκηση Παπαδήμα για τον εκμαυλισμό και την εξαγορά συνειδήσεων που κατάφερε να κάνει σε εργαζόμενα στρώματα των Α. Λιοσίων», ενώ για τον νυν δήμαρχο Δ. Μπουραΐμη επεσήμανε πως «παραμονές των εκλογών λέει ότι η χωματερή στις 31/12/2014 φεύγει. Ομως, στις 11/5/2010 υπέγραφε ως τότε δήμαρχος Χασιάς συμφωνία με τον πρόεδρο του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ για την παραχώρηση των 500 στρεμμάτων για την επέκταση της χωματερής, με διάρκεια χρήσης 20 χρόνια και πιο συγκεκριμένα από το 2004 έως το 2024».

Από την πλευρά του, ο Μπάμπης Ζιώγας, μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέλυσε την ευρωπαϊκή νομοθεσία, την οποία όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις επικροτούν. Μάλιστα είπε ότι το θέμα της χωματερής, αλλά και του Περιφερειακού Σχεδιασμού έχουν βαθιές ρίζες. «Αυτή την κοινοτική νομοθεσία που επικαιροποιήθηκε το 2008, όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, από τη ΝΔ μέχρι και τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οικολογικές οργανώσεις, οι διάφορες ΜΚΟ την υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό. Μόνο το ΚΚΕ στάθηκε επικριτικά απέναντί της με συγκεκριμένα επιχειρήματα που αποκαλύπτουν τον αντιλαϊκό, φιλομονοπωλιακό χαρακτήρα της. Και είχε κάθε λόγο να το κάνει αυτό, καθώς με την υπόψιν οδηγία προστέθηκαν ή ενισχύθηκαν μια σειρά ρυθμίσεις υπέρ των κερδών του κεφαλαίου και σε βάρος της Δημόσιας Υγείας, του περιβάλλοντος, των εργαζομένων στην καθαριότητα και του πενιχρού εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας, κάτι το οποίο εσείς ειδικά σε αυτήν την περιοχή, στο ευρύτερο Θριάσιο Πεδίο, ακόμα και στις συνοικίες της Δυτικής Αθήνας το εισπράττετε από πρώτο χέρι».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου της «Χαλυβουργίας Ελλάδας», που στάθηκε στην ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχάνων συνολικά στην περιοχή του Θριασίου και κάλεσε τους εργαζόμενους του Θριάσιου να βρεθούν στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων στις 9 Απρίλη, ημέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, στη δίκη των απεργών της «Χαλυβουργίας». Από την πλευρά του, ο Θοδωρής Χαμαλίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου των Εργαζομένων του Δήμου Φυλής και μέλος του ΕΔΣΝΑ, τόνισε πως οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης αλλά και της Περιφέρειας για το Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων πρέπει να βρουν όλους τους εργαζόμενους στους δρόμους και τώρα και μετά τις εκλογές, ενώ ο Νίκος Ζαπάντης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων Φυλής και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στάθηκε στο χρέος των εκπαιδευτικών να παρέμβουν ακόμα πιο δυναμικά, ευαισθητοποιώντας τα μικρά παιδιά απέναντι στο γεγονός ότι δεν μπορούν να μεγαλώσουν, να ζήσουν, να εργαστούν σε ένα περιβάλλον θανάτου και ασθενειών.


ΣΑΒΒΑΣ ΚΩΦΙΔΗΣ
Αδιάρρηκτη η σχέση μου με το ΚΚΕ

Motion Team

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Σάββας Κωφίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση διάψευσης δημοσιευμάτων που τον έφεραν να προσεγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ: «Τις τελευταίες μέρες, δημοσιεύματα των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ με εμφανίζουν να έχω διαρρήξει τις σχέσεις μου "με τον Περισσό", να έχω "προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ" και να μετέχω ως υποψήφιος μαζί του στις ευρωεκλογές.

Αυτά τα δημοσιεύματα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Η σχέση μου με το ΚΚΕ ήταν και παραμένει αδιάρρηκτη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ