ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σε «τεντωμένο σκοινί» οι ανατολικές περιοχές

Η κατάληψη του κυβερνείου συνεχίζεται στο Ντόνετσκ
Η κατάληψη του κυβερνείου συνεχίζεται στο Ντόνετσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.-- Καθώς συνεχίζονται οι καταλήψεις και τα οδοφράγματα των ρωσόφωνων διαδηλωτών στην Ανατολική Ουκρανία και ενώ αναμενόταν να λήξει το 48ωρο τελεσίγραφο, ο «πρωθυπουργός» της κυβέρνησης του Κιέβου Αρσένι Γιάτσενιουκ προχώρησε σε μια κίνηση τακτικού ελιγμού και επισκέφτηκε το Ντόνετσκ, επίκεντρο των αντιδράσεων των ρωσόφωνων, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατάληψη το κυβερνείο.

Ο Γιάτσενιουκ, με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, είχε συνομιλίες με επιλεγμένες αντιπροσωπείες, εκπροσώπους του δήμου και των τοπικών αρχών, όπως και με εκπροσώπους οικονομικών κύκλων, αλλά όχι με εκπροσώπους των ρωσόφωνων. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η συνάντηση με το μεγαλοεπιχειρηματία Ρινάτ Αχμέτοφ (θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας), που προηγούμενα υποστήριζε τον ανατραπέντα πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τώρα φαίνεται ότι έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για επαφές μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των ρωσόφωνων που καλούν σε δημοψήφισμα ανάλογο με αυτό που οδήγησε την Κριμαία στην ενσωμάτωση με τη Ρωσία.

Επιχείρηση αναδίπλωσης από την κυβέρνηση του Κιέβου;

Ο Γιάτσενιουκ προχώρησε σε κάποιες δεσμεύσεις που δείχνουν πιθανή αναδίπλωση που επιχειρεί η νέα εξουσία για να εκτονώσει την κατάσταση, αλλά και πιθανή μη δυνατότητα να προχωρήσει σε χρήση βίας για να εκκενώσει τα κατειλημμένα από τους ρωσόφωνους κτίρια. Πρότεινε να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να «ισορροπήσουν οι εξουσίες μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερειών» και επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα περιφερειακών δημοψηφισμάτων, όπως και δεσμεύτηκε να μην μπουν σε εφαρμογή νόμοι, που προτάθηκαν μετά την ανατροπή Γιανουκόβιτς, που καταργούν ως επίσημες άλλες γλώσσες εκτός της ουκρανικής, δηλαδή πρωτίστως τη ρωσική. Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Ουδείς, κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες, θα περιορίσει τη χρήση μιας γλώσσας που χρησιμοποιείται ευρέως». Θυμίζουμε βέβαια ότι μια από τις πρώτες αποφάσεις του κοινοβουλίου μετά την ανατροπή Γιανουκόβιτς στα τέλη Φλεβάρη ήταν η κατάργηση νόμου του 2012 για τις γλώσσες των μειονοτήτων. Ο λεγόμενος μεταβατικός πρόεδρος ως τώρα δεν έχει επικυρώσει την απόφαση αυτή, η οποία συνέβαλε στις αντιδράσεις στις ρωσόφωνες περιφέρειες της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας, όπου πολλοί ζητούν «ομοσπονδιοποίηση» του ουκρανικού Συντάγματος, αίτημα που στηρίζει και η Ρωσία, αλλά δεν θέλει ούτε να ακούει η κυβέρνηση του Κιέβου, που βλέπει κινδύνους διαμελισμού.

Χθες εξάλλου σημειώθηκαν συγκρούσεις και στην Οδησσό ανάμεσα σε εθνικιστές και φασίστες που στηρίζουν την κυβέρνηση του Κιέβου και ρωσόφωνους, που επιθυμούν σύνδεση με τη Ρωσία. Στις 10/4 γιορτάστηκαν τα 70χρονα της απελευθέρωσης της πόλης από τον Κόκκινο Στρατό, με μεγάλη πορεία στους δρόμους.

Η Ενέργεια και οι στρατιωτικές κινήσεις στο επίκεντρο

Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας σημειώθηκε χτες. Με ιδιαίτερα σκωπτικό τρόπο απάντησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με την επιστολή που έστειλε σε Ευρωπαίους ηγέτες για συνομιλίες σχετικά με τις οφειλές του Κιέβου για το φυσικό αέριο. «Δεν είναι καλό να διαβάζετε ξένες επιστολές» είπε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των ΗΠΑ ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την Ενέργεια ως «εργαλείο εκβιασμού» προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Interfax», ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι η αποτυχία της Ουκρανίας να πληρώσει τις οφειλές της για το φυσικό αέριο είναι «απολύτως απαράδεκτες». Τόνισε, πάντως, ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει το ζήτημα της προπληρωμής. Παράλληλα, ο Πούτιν υποσχέθηκε ότι η Μόσχα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε φυσικό αέριο απέναντι στους Ευρωπαίους πελάτες της.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, θέτοντας θέμα ότι πρέπει να σκληρύνουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ζήτημα βέβαια που αντιμετωπίζεται με σχετική επιφυλακτικότητα από το γερμανικό κεφάλαιο που έχει ισχυρές σχέσεις με το ρωσικό.

Την ίδια ώρα οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών του «G7», των επτά πιο ισχυρών καπιταλιστικών χωρών, σε χτεσινή τους συνάντηση τους πρότειναν τη χορήγηση ενός πακέτου «βοήθειας» για την Ουκρανία, ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα 2 ετών.

Από τη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αρνήθηκε την Παρασκευή ότι η Ρωσία επιθυμεί να προσαρτήσει και άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Παράλληλα, επανέλαβε το ρωσικό αίτημα να δοθούν περισσότερες εξουσίες στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Κάλεσε όμως να υπάρξουν νόμιμες εγγυήσεις ότι η Ουκρανία θα διατηρήσει την ουδετερότητά της.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για τις τετραμερείς συνομιλίες, που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και Ουκρανία και είπε ότι οι οφειλές του Κιέβου για το φυσικό αέριο θα βρεθούν στην ατζέντα των συνομιλιών. Σημείωσε ακόμα ότι η Ρωσία μπορεί να «συμβάλει με τους εταίρους μας ΕΕ και ΗΠΑ στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναγνωρίσει τη σημερινή κυβέρνηση του Κιέβου».

Παράλληλα ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί ο Γιανουκόβιτς.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Στο επίκεντρο οι σφοδροί ενδοαστικοί ανταγωνισμοί με Ρωσία

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συνέρχεται Δευτέρα και Τρίτη στο Λουξεμβούργο, με το βλέμμα στην Ουκρανία και τους οξύτατους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ από τη μια και την καπιταλιστική Ρωσία από την άλλη, για τις ζώνες επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Συγκεκριμένα, στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται η κατάσταση στην Ουκρανία, «με έμφαση - όπως διαχέεται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών - στην πολιτική και οικονομική στήριξη της ΕΕ προς τη χώρα», καθώς και οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία. Θυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ (οι ηγέτες των 28 κρατών - μελών) τέλη Μάρτη προχώρησε στην υπογραφή των πολιτικών κεφαλαίων της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ, ενώ αποφάσισε την υπογραφή των αντίστοιχων Συμφωνιών με Μολδαβία και Γεωργία το αργότερο μέχρι τον Ιούνη, γεγονός που προκαλεί ακόμα περισσότερες τριβές με τη Μόσχα και τα ρωσικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα συζητηθούν και στο Ευρωκοινοβούλιο, την Τετάρτη, εστιάζοντας «ιδίως στις προσπάθειες της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την ανατολική Ουκρανία». Σχετικό ψήφισμα αναμένεται να εκδοθεί από το Ευρωκοινοβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη.

«ΦΟΡΟΥΜ ΜΠΟΑΟ»
Αυξημένο το ενδιαφέρον μονοπωλίων για την Ασία

ΠΕΚΙΝΟ.--

Εκπρόσωποι εταιρειών, κυβερνήσεων και ακαδημαϊκοί από συνολικά 52 χώρες της Ασίας και της Ωκεανίας συμμετέχουν στο «Φόρουμ Μποάο» που ολοκληρώνεται σήμερα στην κινεζική νήσο Χαϊνάν με θέμα: «Το νέο μέλλον της Ασίας: Αναγνωρίζοντας οδηγούς νέας ανάπτυξης». Πρόκειται για σύναξη στελεχών και πολιτικών εκπροσώπων μονοπωλίων που ξεκίνησε το 2001 με τη συμμετοχή 26 χωρών της Ασίας και της Ωκεανίας. Από τότε πραγματοποιείται κάθε χρόνο, καταγράφοντας το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των πολυεθνικών για την περιοχή της ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού.

Μια περιοχή που - όπως περιέγραψε χτες ο Κινέζος πρωθυπουργός εξηγώντας γιατί αυτή αξίζει το ενδιαφέρον των επενδυτών - συγκεντρώνει το 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ, αποτελεί μια τεράστια αγορά με 4 δισ. πληθυσμό, έχει «άφθονη προσφορά εργατικών χεριών» και «ανεκμετάλλευτη αναπτυξιακή δυνατότητα».

Αφού πρώτα ξεκαθάρισε ότι η Κίνα επιδιώκει να διασφαλίσει την ηγεμονία της στην περιοχή, αλλά και παγκόσμια, ο Λι Κεκιάνγκ τόνισε ότι πρέπει «να δουλέψουμε με ενότητα για τη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου και τη διευκόλυνση των επενδύσεων, για να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία σε όλη την περιφέρεια αλλά και τις υπο-περιφέρειες».

Ο Κεκιάνγκ υπογράμμισε ότι η Κίνα θα εργαστεί για να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία «Regional Comprehensive Economic Partnership» - (RCEP), η οποία προωθείται την ίδια περίοδο που διεξάγονται επαφές και για τη μεγάλη εμπορική συμφωνία μεταξύ των χωρών της Δια-ειρηνικής συνεργασίας (TPP), στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν οι ΗΠΑ.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι εκπρόσωποι μονοπωλίων όπως «Τογιότα», «Μιτσουμπίσι», «Πανασόνικ», «Νίπον» (μέταλλο), «Βόλβο», Πέψικο» κ.τ.λ. από χώρες μεταξύ των οποίων και η Ρωσία (από την οποία ξεχωρίζει η παρουσία της «Γκάζπρομ», της Ενωσης Επιχειρηματιών Σιβηρίας). Ακόμα, στελέχη του οίκου «αξιολόγησης» «Φιτς», του οικονομικού πρακτορείου «Μπλούμπεργκ» κ.τ.λ.

ΟΗΕ ΠΡΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
Δεκτό αίτημα προσχώρησης σε οργανισμούς και συμβάσεις

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Το αίτημα του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, αποδέχτηκε νωρίς χτες το πρωί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν για ένταξη σε τουλάχιστον 13 οργανισμούς και συμβάσεις του ΟΗΕ στην έδρα του στη Ν. Υόρκη και στη Χάγη και τη Γενεύη, σε αντίποινα για την άρνηση των Ισραηλινών να απελευθερώσουν δεκάδες Παλαιστινίους.

Ο Στεφάν Ντουτζάριτς, εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ενημερώθηκαν ήδη οι πρέσβεις από τις 193 χώρες - μέλη του διεθνούς οργανισμού, ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Αργότερα, χτες, και η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε την ένταξη των Παλαιστινίων στις συνθήκες της Γενεύης που καλύπτουν το διεθνές δίκαιο πολέμου και τις περιπτώσεις κατοχής. Η εξέλιξη είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει αντιδράσεις στην ισραηλινή πολιτική εξουσία που θεωρεί πως τα παλαιστινιακά εδάφη σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη δε θα πρέπει να εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των διεθνών συνθηκών που απαγορεύουν τους εποικισμούς σε κατεχόμενα εδάφη με το πρόσχημα ότι οι περιοχές αυτές δεν είναι διεθνώς αποδεκτές ως αυτοκυρίαρχη χώρα.

Ηδη χτες το μεσημέρι ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος «Μπαγίτ Γεχουντί» και ο υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Ναφτάλι Μπένετ, απείλησε να άρει την υποστήριξη και τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση σε περίπτωση που περάσει συμφωνία για την απελευθέρωση δεκάδων Παλαιστινίων κρατουμένων και εγκριθεί κάποιο ισραηλινο-παλαιστινιακό ειρηνευτικό «σχέδιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ