ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Να σταματήσει η εργασιακή γαλέρα με τις ΚΟΙΝΣΕΠ

Αποσπάσματα απ' τη συνέντευξη του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου δημάρχου Αθήνας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ - ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Μαρία Δεληθανάση παραχώρησε συνέντευξη ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) και το λόγο για τον οποίο η «Λαϊκή Συσπείρωση» τις χαρακτηρίζει εργασιακή ζούγκλα, εφόσον υποτίθεται, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, πως είναι ένας τρόπος για να συνεχίσουν να λειτουργούν κοινωνικές δομές, ο Ν. Σοφιανός τόνισε:

«Εχουν ευθύνη η ΚΕΔΕ και οι δήμαρχοι για όλο αυτό το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί. Καταρχήν υπάρχει η έκθεση Ρακιντζή, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, που λέει ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ ετοιμάζονται να γίνουν η νέα στρατιά των ΜΚΟ για άρμεγμα πόρων και για ξεζούμισμα της εργατικής δύναμης που εργάζεται εκεί. Ουσιαστικά εκχωρούνται λειτουργίες του δήμου σε επιχειρηματίες, οι οποίοι βαφτίζονται επιχειρηματίες μέσω του συνεταιρισμού. Τρεις - τέσσερις εργαζόμενοι φτιάχνουν συνεταιρισμό, μπορούν να προσλαμβάνουν καινούργιο προσωπικό με ατομικές συμβάσεις και παίρνουν κομμάτι λειτουργίας του δήμου για να το λειτουργήσουν αυτοί. Αυτό είναι ιδιωτικοποίηση».

Σε ό,τι αφορά στο αντεπιχείρημα ότι το κόστος των ΚΟΙΝΣΕΠ καλύπτεται εν μέρει από ευρωπαϊκά κονδύλια και ότι η ΕΕ δεν επιτρέπει να ακολουθηθούν άλλες μέθοδοι, ο Ν. Σοφιανός σημείωσε:

«Οι ΚΟΙΝΣΕΠ, όπως και τα πεντάμηνα, υπάρχουν στον εφαρμοστικό νόμο της κ. Κατσέλη -που έγινε αντιμνημονιακή και ψηφίζει τώρα ΣΥΡΙΖΑ- με το 1ο μνημόνιο. Τότε διαμορφώθηκαν. Και διαμορφώθηκαν φτιάχνοντας ένα πλέγμα άλωσης των εργασιακών σχέσεων. Αυτήν τη στιγμή, αυτή η άλωση περπατάει και το πρόβλημα δεν είναι ο εργαζόμενος που πάει να δουλέψει για πέντε μήνες. Εχω συζητήσει με εκατοντάδες εργαζόμενους που έχουν έρθει στις υπηρεσίες του δήμου. Σου λένε οι άνθρωποι: Ηρθαμε για πέντε μήνες, θα πάρουμε 420 ευρώ εάν είμαστε κάτω των 25 και μετά τι γίνεται; Στη θέση αυτή θα έρθει ένα άλλο πεντάμηνο ή θα έρθει μια ΚΟΙΝΣΕΠ ή θα έρθει ο εργολάβος. Αυτή η ζούγκλα πρέπει να σταματήσει.

Και εμείς, επειδή καταψηφίσαμε τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου, είμαστε οι μόνοι που λέμε ότι θα τον αλλάξουμε. Διότι δεν μπορεί ο Δήμος της Αθήνας να προβλέπει με δική του απόφαση ότι το ένα τρίτο των εργαζομένων του δήμου θα είναι συμβασιούχοι. Θα είναι, δηλαδή, αναλώσιμοι εργαζόμενοι. Θα είναι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα εναλλάσσονται για να αντιμετωπισθεί υποτίθεται η ανεργία.

Πρέπει να σταματήσει αυτή η εργασιακή γαλέρα. Δεν είναι στο χέρι του δήμου να τη σταματήσει. Ομως είναι στο χέρι μιας δημοτικής αρχής να διεκδικήσει, να παλέψει, να κινητοποιήσει και να εξασφαλίσει, όσον αφορά την ίδια, τη σταθερότητα της εργασίας του ανθρώπινου δυναμικού της.

Αυτή τη στιγμή έχουμε 1.100 εργαζόμενους που είναι θέμα της δημοτικής αρχής να παραμείνουν στη δουλειά τους, μη ασκώντας έφεση σε δικαστικές αποφάσεις που ευνοούν αυτούς τους εργαζόμενους. Εμείς ζητάμε τώρα ο δήμος να μην ασκήσει έφεση και ο Δήμος της Αθήνας λέει: "Εγώ θα ασκήσω έφεση γιατί με υποχρεώνει Προεδρικό Διάταγμα". Ε, ας πάει κόντρα και στα Προεδρικά Διατάγματα. Δεν μπορεί να μπαίνει σε μια λογική "Τι να κάνουμε... Σηκώνω τα χέρια ψηλά". Και το κάνουν αυτό, διότι συμφωνούν με αυτή την πολιτική. Διότι ο δήμαρχος λέει "εγώ μπορώ να λειτουργήσω το δήμο και με λιγότερο προσωπικό από αυτό που έχω" και δεν λέει ότι έχασε με δική του ευθύνη 5.000 εργαζόμενους. Αλλά κατά τα άλλα λέει ότι θα αντιμετωπίσει την ανεργία, όπως άκουσα να λέει και στη συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ».

Βασική προτεραιότητα το Βρεφοκομείο και οι παιδικοί σταθμοί

Σε ερώτηση για το Βρεφοκομείο και τους παιδικούς σταθμούς και για το αν είναι υλοποιήσιμο το αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για αύξηση εισοδηματικών ορίων, μείωση τροφείων, πρόσληψη των 275 επιτυχόντων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, για ανέγερση 25 νέων σταθμών σε οικόπεδα του Βρεφοκομείου, αλλά και για το τι έχει γίνει και πώς θα κυλήσει η επόμενη χρονιά, ο Ν. Σοφιανός υπογράμμισε:

«Το Βρεφοκομείο και το δίκτυο παιδικών σταθμών που έχει στην ευθύνη του βρέθηκε στις βασικές μας προτεραιότητες. Πιέζοντας τη δημοτική αρχή, αλλά και στηρίζοντας συγκεκριμένες επιλογές που ευνοούσαν και στήριζαν το Βρεφοκομείο. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα δίκτυο 77 παιδικών σταθμών. Υπάρχει μια σοβαρή προσπάθεια που γίνεται. Εχουμε όμως κενά και πρέπει να πάρουμε μέτρα ώστε να στηριχθεί και να διευρυνθεί το δίκτυο των παιδικών σταθμών. Για παράδειγμα, και με δική μας πίεση και με θετική γνωμοδότηση της διοίκησης του Βρεφοκομείου, ανέβηκε το εισοδηματικό όριο ώστε να μην πληρώνουν τροφεία οι γονείς. Διευρύνθηκαν οι δικαιούχοι. Εντάχθηκαν οι άνεργοι. Οι επαγγελματίες, που δεν είχαν δυνατότητα, πηγαίνουν τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.

Εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση. Οχι τώρα, γιατί δεν είναι καινούργια αυτή η πρόταση, ούτε είναι αποκλειστικά δική μας. Ηταν της προηγούμενης διοίκησης του Βρεφοκομείου την οποία υιοθετήσαμε, τη στηρίξαμε, την τεκμηριώσαμε και την καταθέτουμε. Υπάρχει δυνατότητα σε 25 ιδιόκτητα οικόπεδα του Βρεφοκομείου, με σύγχρονες, αλλά και γρήγορες διαδικασίες, με πρόγραμμα βάθους 4ετίας και με παραλαβή σε επίπεδο 2ετίας, να διευρυνθεί το δίκτυο με 25 νέους παιδικούς σταθμούς που θα καλύψουν και τα προβλήματα που έχουν οι υπάρχοντες παιδικοί σταθμοί. Αυτή η πρόταση είναι συγκεκριμένη, κοστολογημένη και, αν θέλετε, υπάρχει η δυνατότητα με ένα σχεδιασμό να μπει μπροστά. Αν την είχαν κάνει πριν από 7 χρόνια, που κατατέθηκε, θα μπορούσαμε σήμερα και να είχαμε καινούργιους παιδικούς σταθμούς και διεύρυνση του δικτύου.

Οσον αφορά το τι θα συμβεί την επόμενη χρονιά, πρέπει έγκαιρα να πάρουμε μέτρα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος - και πιθανόν επειδή το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ δεν θα συνεχιστεί για έναν ακόμη χρόνο, που έδινε τη δυνατότητα δωρεάν φοίτησης για παιδιά - να έχουμε χιλιάδες αιτήσεις που δεν θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν. Και με βάση το νόμο Μιχελάκη που μειώνει τη δυνατότητα οι δήμοι να προσλάβουν κατά 20% συμβασιούχους. Οπότε πρέπει να παρθούν μέτρα τώρα, έγκαιρα, και το δίκτυο να διευρυνθεί με τους δύο νέους βιοκλιματικούς σταθμούς που κι εμείς ψηφίσαμε από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ να γίνουν. Αλλά και με την ετοιμασία από την πλευρά του ανθρώπινου δυναμικού, γιατί είναι έγκλημα αυτό που έχει γίνει με ευθύνη και των κυβερνήσεων και της δημοτικής αρχής, το ότι 275 επιτυχόντες εργαζόμενοι στο Βρεφοκομείο με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ δεν έχουν προσληφθεί, διευρύνοντας το κενό σε προσωπικό που έχει το Βρεφοκομείο».

  • Ολόκληρη η συνέντευξη του Ν. Σοφιανού (σε κείμενο και σε βίντεο) έχει αναρτηθεί στο «902.gr» (http://www.902.gr/node/41421).
Οι θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα ακίνητα

Επιστολή του Ν. Σοφιανού προς την ΠΟΜΙΔΑ

Σε επιστολή του προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, σημειώνει τα εξής σε ό,τι αφορά τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα ακίνητα και τους ιδιοκτήτες τους:

«α) Θεωρούμε ιδιαίτερα υψηλό το συντελεστή τελών για την κατοικία που παραμένει ουσιαστικά ίδιος εδώ και πέντε χρόνια παρά την τεράστια μείωση που είχε το εισόδημα των εργαζομένων τα χρόνια της κρίσης. Στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τον καθορισμό των τελών, είχαμε προτείνει το ρεαλιστικό αίτημα άμεσης μείωσης στα επίπεδα της αντίστοιχης μείωσης των εισοδημάτων. Βάζουμε άμεσο στόχο τη μείωση κατά 40% του συντελεστή τελών για την κατοικία τουλάχιστον στο 80% των ακινήτων στην Αθήνα.

β) Προτείναμε και προτείνουμε τις ζώνες τελών για την κατοικία και την επαγγελματική στέγη. Είναι απαράδεκτο, ειδικά στην επαγγελματική στέγη, να υπάρχει ενιαίο τέλος, από τα πιο υψηλά στο Λεκανοπέδιο.

γ) Προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες για την προστασία από τις κατασχέσεις της κατοικίας των εργαζομένων, των ανέργων και των επαγγελματιών. Η δημοτική αρχή αδιαφόρησε, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που η ίδια προχώρησε διαδικασίες κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δήμο.

δ) Μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται η μείωση κατά 0,02 ευρώ του οικιακού συντελεστή τελών από τον δήμαρχο της συγκυβέρνησης κ. Καμίνη. Είναι κοροϊδία οι απαλλαγές τελών για ορισμένες κατηγορίες που αφορούν 1.000 ρολόγια της ΔΕΗ σε πάνω από μισό εκατομμύριο παροχές της Αθήνας».

Το πρόγραμμα του Ν. Σοφιανού

Το πρόγραμμα του Νίκου Σοφιανού, για τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει:

-- Σήμερα, Σάββατο, στις 7 μ.μ. ομιλία σε συγκέντρωση στον Κολωνό, στο «Καφενείο του Φεσάρα» (Πλάτωνος & Τριπόλεως).

-- Αύριο, Κυριακή, στις 11 π.μ. ομιλία σε συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Νικολάου Αχαρνών, στην καφετέρια «DUE». Στις 6 μ.μ. ομιλία σε συγκέντρωση στην πλατεία Γκύζη, καφενείο «Βλάχος» (Κούνδουρου & Οιχαλίας).

ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ
Συγκέντρωση για την ορθολογική διαχείριση των λυμάτων

Συγκέντρωση με θέμα: «Η ορθολογική διαχείριση των λυμάτων είναι λαϊκή ανάγκη. Λύση εδώ και τώρα», θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., στην πλατεία Νέας Μάκρης. Θα μιλήσουν ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και μέλος της ΚΕ, ο Βάλσαμος Συρίγος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής και ο Νίκος Στεφανίδης, υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα - Ν. Μάκρης.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Εκδήλωση παρουσίασης των ψηφοδελτίων της σε Αττική και Αθήνα

Εκδήλωση παρουσίασης των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην περιφέρεια Αττικής και στο δήμο Αθηναίων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Απρίλη, στις 18.30 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθήνας «Αντώνης Τρίτσης» (Ακαδημίας 50, Αθήνα). Την παρουσίαση του ψηφοδελτίου θα κάνει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Αττικής. Θα μιλήσουν ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ