ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΩΗΝ ΕΟΠΥΥ
Το χαράτσωμα ξεκινάει από τα τηλεφωνικά ραντεβού

Ακολουθεί το πεντάευρω ανά εξέταση από 1/1/2015, σύμφωνα με εξαγγελία του υπουργού Υγείας

Στα τηλεφωνικά ραντεβού εντάσσονται 73 από τις 330 μονάδες Υγείας. Οι υπόλοιπες, θα ενταχθούν σταδιακά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας

Eurokinissi

Στα τηλεφωνικά ραντεβού εντάσσονται 73 από τις 330 μονάδες Υγείας. Οι υπόλοιπες, θα ενταχθούν σταδιακά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας
Την επαναλειτουργία, από σήμερα, του συστήματος των τηλεφωνικών ραντεβού μέσω των πενταψήφιων αριθμών στις 73 μονάδες Υγείας του -πρώην- ΕΟΠΥΥ, που έχουν ενταχθεί στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας. Οπως προκύπτει, δυο μήνες μετά το λουκέτο που μπήκε στις 330 μονάδες του ΕΟΠΥΥ στις 18/2, επαναλειτουργεί το 22% και αυτές υποτυπωδώς. Οι υπόλοιπες 257 μονάδες του -πρώην- ΕΟΠΥΥ, που δεν έχουν ενταχθεί στα τηλεφωνικά ραντεβού, «θα εντάσσονται σταδιακά στο σύστημα», σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να τηλεφωνούν στα νούμερα 14554, 14784, 14884, 14900, από 7 π.μ. έως 7 μ.μ., για να κλείσουν ραντεβού με γιατρούς, πληρώνοντας από 0,98 - 1,65 ευρώ ανά κλήση. Στο όνομα του ...ανταγωνισμού, οι εταιρείες έχουν διαμορφώσει τα εξής τιμολόγια. Στη γραμμή 14554 η χρέωση ανά κλίση είναι 0,98 ευρώ από σταθερό ή από κινητό συγκεκριμένης εταιρείας και 1,65 ευρώ από άλλα κινητά. Στις άλλες γραμμές και ανεξαρτήτως διάρκειας, οι χρεώσεις ανά κλήση είναι οι εξής: Στη 14784 0,98 ευρώ. Στη 14884 0,95 ευρώ και στη 14900 0,99 ευρώ.

Εκτός απ' τη χρέωση στην κλήση, επίκειται και η επιβολή του εξέταστρου των 5 ευρώ, όπως ισχύει στα εξωτερικά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας απ' την 1/1/2015, σύμφωνα με παλιότερη δήλωση του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη. Απ' το εξέταστρο εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες ασθενών, αλλά «επίκειται κωδικοποίηση έξι αποφάσεων και εγκυκλίων με νεότερη Κοινή Υπουργική Απόφαση» που αναφέρονται στα 5 ευρώ, όπως σημειώνει ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας στην πρόσφατη εγκύκλιό του (16/4) με «διευκρινίσεις για τα Κέντρα Υγείας και τις αποκεντρωμένες μονάδες τους στο πλαίσιο ένταξης και λειτουργίας τους στο ΠΕΔΥ».

Σε όλες τις μονάδες του -πρώην- ΕΟΠΥΥ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός που δεν υπέβαλαν αιτήσεις επανένταξης στο σύστημα, ή εκκρεμούν ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κάνει γιατροί που έχουν ενταχθεί, ή έχουν εκδοθεί προσωρινές διαταγές -μετά τις προσφυγές- για διατήρηση των προηγούμενων εργασιακών σχέσεών τους. Δηλαδή, να εργάζονται 5,5 ώρες τη μέρα και να διατηρούν το ιδιωτικό ιατρείο τους.

Για παράδειγμα, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) έχουν υποβάλει αίτηση επανένταξης το 64% των γιατρών που, πριν, είχαν μόνιμη σχέση με τον ΕΟΠΥΥ και στη 2η ΥΠΕ το 50% των γιατρών. Επίσης, τα βιοχημικά και μικροβιολογικά εργαστήρια είναι σχεδόν άδεια από αντιδραστήρια.

Κρούσμα κοροναϊού MERS εντοπίστηκε στην Ελλάδα

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη ΜΕΘ της Α' Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» ο 69χρονος που πάσχει από βαρύ σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, εξαιτίας κοροναϊού MERS. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, πρόκειται για εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από MERS-κοροναϊό στον εν λόγω ασθενή, Ελληνα, μόνιμο κάτοικο Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα στις 17/4/2014 από την Τζέντα.

Ο νέος αυτός ιός δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κοροναϊούς αλλά συνοδεύεται από νόσο με σημαντική θνητότητα. Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν αναφερθεί από το Σεπτέμβρη του 2012 έως τις 17 Απρίλη 2014 συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 93 έχουν καταλήξει. Τα κρούσματα προέρχονται από τις χώρες: Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ιορδανία, Ομάν, Κουβέιτ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Τυνησία και Μαλαισία. Το περιστατικό που εντοπίστηκε στην Ελλάδα είναι το 10ο κρούσμα λοίμωξης από MERS-κοροναϊό στην Ευρώπη.

Τα μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εμφανίζουν κυρίως οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, με πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Σύμφωνα με γενετικές και επιδημιολογικές μελέτες, πιθανώς ο ιός να έχει ξεκινήσει από τις νυχτερίδες, να πέρασε στη συνέχεια στις καμήλες σε περιοχές της αραβικής χερσονήσου και στη συνέχεια να πέρασε στον άνθρωπο.

Στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα, καθώς δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε ειδική θεραπεία για το νέο ιό και λόγω της μεγάλης θνητότητας που προκαλεί - το 50% των ασθενών που προσβάλλονται καταλήγουν - έχει ιδιαίτερη σημασία ο περιορισμός μετάδοσης του MERS-κοροναϊού. Τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται είναι η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Αραβική Χερσόνησος).

Φορο-αφαίμαξη του λαού

Μπροστά σε ασήκωτους φόρους και χαράτσια βρίσκονται όσοι αυτές τις μέρες δοκιμάζουν να συμπληρώσουν και να καταθέσουν τη φορολογική τους δήλωση. Για το 2013, οι φόροι φτάνουν τα 1,5 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Για το λαό, άμεσοι και έμμεσοι φόροι ξεπερνούν τα 42,5 δισ. ευρώ!

Είναι σίγουρο ότι ακόμα και σε εκείνους που δε θίχτηκαν από τη νέα κλίμακα, ή φαίνεται να είχαν καταρχήν μειώσεις μέσω της μηνιάτικης παρακράτησης φόρου, θα προκύψουν επιβαρύνσεις λόγω της κατάργησης των εκπτώσεων φόρου για ασφάλιστρα ζωής, φροντιστήρια και δίδακτρα, ενοίκια κύριας και φοιτητικής κατοικίας, τόκους στεγαστικών δανείων, διατροφή μεταξύ συζύγων κ.ά.

Συνολικά, ο φόρος εισοδήματος το 2014 θα είναι «φουσκωμένος» κατά 1,3 δισ. ευρώ, από την εφαρμογή της νέας κλίμακας μισθωτών-συνταξιούχων κατά την εκκαθάριση των εισοδημάτων του 2013, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα, την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, που πλέον θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Αφού κατάργησαν πλήρως το αφορολόγητο όριο (12.000 ευρώ το 2010), προκειμένου να αντιμετωπίσουν φαινόμενα ακραίας φτώχειας και αντιδράσεων από τους χαμηλόμισθους, θέσπισαν έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ, με αποτέλεσμα όσοι μισθωτοί έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα έως 9.000 ή 650 ευρώ μηνιαία, να μην έχουν άμεσο φόρο εισοδήματος, αν και πληρώνουν αρκετούς φόρους μέσω της έμμεσης φορολογίας.

Για εισοδήματα του 2013 έως 12.000 ευρώ καθαρά, δηλαδή 920 ευρώ το μήνα, φαίνεται ότι υπάρχει μείωση φόρου ή στασιμότητα σε σύγκριση με το 2012, αλλά πολύ μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με το 2010. Για εισοδήματα του 2013 καθαρά πάνω από 12.000 ευρώ, αν συνυπολογιστεί η κατάργηση όλων σχεδόν των φοροαπαλλαγών και εάν συνυπολογιστεί και το επίδομα παιδιών (στον άντρα και ανάλογα με το εισόδημα), η κατάσταση χειροτερεύει ή είναι ίδια με το 2012 και χειρότερη από το 2010 για τον άντρα, τη γυναίκα και συνολικά για την οικογένεια.

Σε ό,τι αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, ως βάση υπολογισμού του φόρου που θα πληρώσουν λογίζεται το μεγαλύτερο ποσό ανάμεσα στο πραγματικό ή το τεκμαρτό εισόδημα, που θα προσδιοριστεί γι' αυτούς με βάση τις «αντικειμενικές δαπάνες» ή τα «τεκμήρια διαβίωσης». Για μισθωτούς και συνταξιούχου, είναι υποχρεωτική η προσκόμιση αποδείξεων για ποσά ίσα με το 10% του ετήσιου εισοδήματος. Σε διαφορετική περίπτωση, το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με 22%. Εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, ενώ είναι κατ' ουσία μισθωτοί, πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ, αντιμετωπίζονται δηλαδή ως επιχειρηματίες.

Οι νόμοι που ψηφίστηκαν επιβάλουν σκληρή φορολογική αφαίμαξη του λαού και περιείχαν στο σύνολό τους ευνοϊκές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο (η μείωση της φορολογίας των κερδών από 40% που ήταν - 20% στα καθαρά κέρδη, 25% στα διανεμόμενα - έφτασε σε 33,4% - 26% στα καθαρά κέρδη, 10% στα διανεμόμενα). Ταυτόχρονα, δίνουν διάφορες φοροαπαλλαγές στις πολυεθνικές με έδρα την ΕΕ, εξαγγέλλουν τη μείωση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων στο 15% κ.ά.

Επίσης: Το 2001 το 52,07% του Συνολικού Φόρου Εισοδήματος προερχόταν από φορολόγηση των Φυσικών Προσώπων και το υπόλοιπο 47,93% από τη φορολόγηση των Νομικών Προσώπων. Το 2013 τα Φυσικά Πρόσωπα συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη σε ποσοστό 84,21%, ενώ η επιβάρυνση των Νομικών Προσώπων έχει περιοριστεί στο 15,79%. Το 2001 τα Φυσικά Πρόσωπα πλήρωσαν 1,26 φορές περισσότερο φόρο από τα Νομικά Πρόσωπα, ενώ το 2013 τα Φυσικά Πρόσωπα πληρώνουν 5,33 φορές περισσότερο.

Στη βάση αυτή προβάλλει η ανάγκη να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι στους στόχους πάλης που προβάλλει το ταξικό κίνημα. Συγκεκριμένα:

1. Να καταργηθούν εδώ και τώρα τα χαράτσια. Να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους ανέργους, νέους, μισθωτούς, εμπόρους και βιοτέχνες. Να καταργηθούν όλοι οι άμεσοι φόροι. Κατάργηση των δημοτικών τελών, αύξηση κρατικής χρηματοδότησης στους ΟΤΑ, κατάργηση των διοδίων.

2. Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης (διατροφή, εκπαίδευση, υγεία, οικιακή ηλεκτρική Ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ύδρευση, αποχέτευση), τα σχολικά είδη και τα φάρμακα.

3. Να επωμιστεί τα φορολογικά βάρη το μεγάλο κεφάλαιο, η μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία. Να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής για τους επιχειρηματικούς ομίλους στο 45% για το σύνολο των κερδών (τα διανεμόμενα κέρδη να φορολογούνται ενταγμένα στο εισόδημα με βάση τη φορολογική κλίμακα, η οποία θα έχει υψηλούς συντελεστές για τα μεγάλα εισοδήματα). Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι διάφορες φοροελαφρύνσεις. Να καταργηθούν τα ευνοϊκά ειδικά φορολογικά καθεστώτα που ισχύουν για τους εφοπλιστές και για άλλα τμήματα του κεφαλαίου.

4. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τον άγαμο φορολογούμενο στα 20.000 ευρώ, για την οικογένεια στα 40.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.


Θ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ