ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Απρίλη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ»
Εμπαιγμός απέναντι στη φτώχεια

Εμπαιγμό αποτελεί το αποκαλούμενο κοινωνικό μέρισμα, το οποίο μοιράζεται σε λαϊκά νοικοκυριά που είναι αναγκασμένα να ζουν με εισοδήματα χαμηλότερα και από αυτά της επίσημης φτώχειας. Ταυτόχρονα η σχετική Υπουργική Απόφαση προβλέπει μια σειρά από πρόσθετα εμπόδια σε κατηγορίες του λαϊκού πληθυσμού, ακόμη και σε νοικοκυριά που εμφανίζονται να εκπληρώνουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχει ορίσει η συγκυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, να σημειωθούν τα εξής:

Το εισοδηματικό κριτήριο αφορά στο σύνολο των μελών του κάθε νοικοκυριού, των ατόμων που συγκατοικούν σε κάθε σπίτι. Ετσι για παράδειγμα, οι φιλοξενούμενοι άνεργοι, υπερήλικοι συγγενείς και οποιοσδήποτε άλλος φιλοξενείται σε κάποιο σπίτι, εξαιρείται από το επίδομα, ακόμη και αν εκπληρώνει τα εισοδηματικά κριτήρια της Υπουργικής Απόφασης.

Το κριτήριο του φορολογητέου εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος είναι το μεγαλύτερο που προκύπτει ανάμεσα στο πραγματικό που δηλώνεται στη φορολογική δήλωση και στο «τεκμαρτό», που προσδιορίζεται από την Εφορία. Να σημειωθεί ότι το τεκμήριο διαβίωσης διαμορφώνεται στα 3.000 ευρώ το χρόνο, ενώ το τεκμήριο ιδιοκατοίκησης ξεκινά στα 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για σπίτι 80 τ.μ φτάνει στα 3.200 ευρώ. Δηλαδή μόνο από αυτά τα 2 τεκμήρια υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα 6.200 ευρώ το χρόνο, ακόμη και στην περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων. Πρόσθετα τεκμήρια προβλέπονται για τους ιδιοκτήτες οχημάτων (4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε. με περαιτέρω κλιμάκωση ανάλογα με τα κυβικά). Σε περίπτωση κατοχής και αυτοκίνητου 1.200 κ.ε. τα προηγούμενα τεκμαρτά εισοδήματα προσαυξάνονται κατά 4.000 ευρώ, φτάνοντας στα 10.200 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το εισοδηματικό κριτήριο χορήγησης του επιδόματος σε νοικοκυριά με 2 παιδιά διαμορφώνεται στα 10.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι αποκόβονται από το βοήθημα σε περίπτωση ύπαρξης των παραπάνω τεκμηρίων.

Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει σε «διορθωτικές παρεμβάσεις» γύρω από το χαράτσι επιτηδεύματος και τους άλλους φόρους που επιβάλλει η εφορία σε ανέργους που παρακολούθησαν κάποιο «σεμινάριο επιμόρφωσης». Οι συγκεκριμένοι άνεργοι ταξινομούνται από την εφορία ως ελεύθεροι επαγγελματίες και φορολογούνται ανάλογα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει, την ερχόμενη εβδομάδα, σε κατάθεση τροπολογίας, προκειμένου να «αρθούν οι στρεβλώσεις».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Τριπλό «χτύπημα» στην κρατική ιδιοκτησία

Παράκτια ζώνη στα μέτρα της «επιχειρηματικότητας», απλούστευση διαδικασιών κατοχύρωσης υπέρ ιδιωτών διαφιλονικούμενων εκτάσεων

Χάραξη του αιγιαλού με γνώμονα τη διευκόλυνση της δράσης μεγάλων ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων και την οριστική κατοχύρωση διαφιλονικούμενων μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών εκτάσεων με καθαρά εισπρακτική λογική, επιδιώκει η κυβέρνηση μέσων τριών νομοσχεδίων που έθεσε χτες σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, απλοποιεί και επιταχύνει διαδικασίες αδειοδότησης για επιχειρηματικές χρήσεις και έργα εντός του αιγιαλού και του θαλάσσιου χώρου και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η χάραξη «προσαρμόζεται στις νέες επιχειρηματικές ανάγκες» και «επαναπροσδιορίζεται, προς το δικαιότερο, ο τρόπος υπολογισμού του οφειλόμενου στο Δημόσιο ανταλλάγματος για χρήση αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου, με θεσμοθέτηση αντικειμενικών και σαφών κριτηρίων και διαφανούς διαδικασίας».

Στόχος του δεύτερου νομοσχεδίου, για τη ρύθμιση της δυνατότητας εξαγοράς από ιδιώτες κατεχομένων ακινήτων του Δημοσίου, είναι η εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου της Δημόσιας Περιουσίας, η διεύρυνση και απλοποίηση των προϋποθέσεων για ένταξη στη σχετική ρύθμιση και βεβαίως η άμεση λήψη από το τίμημα εξαγοράς, αλλά και από την ένταξη των καταπατημένων ακινήτων στο σύστημα φορολογίας, τη νομιμοποίηση των κτισμάτων που ανεγέρθηκαν επί των καταπατημένων εκτάσεων και τη διενέργεια φορολογητέων πράξεων - πωλήσεις ενοικιάσεις, γονικές παροχές κ.ά. - από τους νόμιμους πλέον ιδιοκτήτες τους.

Τέλος, το τρίτο νομοσχέδιο, για την εξωδικαστική επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών, αφορά διεκδικούμενες εκτάσεις για τις οποίες ο ιδιώτης έχει συνεχόμενους τίτλους ιδιοκτησίας από το 1926 και πριν και έχουν εμβαδόν τουλάχιστον 50 στρέμματα για ακίνητα εκτός Περιφέρειας Αττικής και 20 στρέμματα για ακίνητα εντός Περιφέρειας Αττικής. Προβλέπει ακόμη πως η δικαστική διαφορά τερματίζεται είτε με τη διανομή του επίδικου ακινήτου, κατά 50% μεταξύ των διαδίκων (Δημοσίου και ιδιωτών), είτε με την καταβολή σε χρήμα της εμπορικής αξίας του 50% του ακινήτου από τον ιδιώτη στο Δημόσιο.

Επικοινωνία Αβραμόπουλου με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του είχε χτες ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκφράζοντας την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συμβάλει, εφόσον της ζητηθεί, στην επιχείρηση εντοπισμού και ανέλκυσης του τουρκικού αεροσκάφους F - 16 που κατέπεσε στο Αιγαίο το 1996. Παράλληλα ευχήθηκε στον Τούρκο ΥΕΘΑ επιτυχή έκβαση των ερευνών.

Θυμίζουμε ότι τουρκικά πλοία διεξάγουν έρευνες σε περιοχή νοτίως της Χίου, για την ανέλκυση του τουρκικού μαχητικού που κατέπεσε στις 8/10/1996. Η Τουρκία είχε υποστηρίξει αρχικά ότι το έριξαν ελληνικά μαχητικά, αλλά μετά από την έρευνα του ΓΕΑ αποδέχτηκε την εκδοχή ότι το τουρκικό αεροσκάφος υπέστη βλάβη και συνετρίβη στη θάλασσα. Σώθηκε μόνο ο ένας χειριστής, ενώ ο δεύτερος, ο Ναΐλ Ερντογάν, δε βρέθηκε ποτέ.

Πρόσφατα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε για «εσωτερική κατανάλωση» να υπόσχεται στην κόρη του νεκρού πιλότου ότι θα ξεκινούσαν ενέργειες για να ανελκυστεί το αεροσκάφος και να ανασυρθεί η σορός του χειριστή. Ακολούθησε στις 7 Απρίλη ΝΟΤΑΜ μέσω NAVTEX, με την οποία η Τουρκία ενημέρωνε ότι προτίθεται να ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό και την ανέλκυση του F - 16 που κατέπεσε στη θάλασσα.

Η περιοχή ερευνών είναι σε διεθνή ύδατα νοτίως της Χίου. Οι έρευνες ξεκίνησαν τη Μεγάλη Δευτέρα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 21 τρέχοντος. Από τουρκικής πλευράς συμμετέχουν δύο ναρκοθηρευτικά. Παράλληλα δύο ελληνικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στη Χίο για να συνδράμουν τις έρευνες των Τούρκων, εάν αυτό ζητηθεί, αφού οι έρευνες γίνονται σε περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως έχει επισημάνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς το τουρκικό ΥΠΕΞ.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Επιθεώρησε μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας

«Επιθεώρηση» σε μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε ο Αεροπορικός Ακόλουθος (ΑΑ) των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σμήναρχος Adam Kavlick, σε μια περίοδο που οξύνεται η ένταση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΑ, από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Τετάρτη, ο Kavlick, συνοδευόμενος από τους Ακολούθους Αμυνας Ρουμανίας και Σερβίας, πραγματοποίησε «εθιμοτυπική επίσκεψη» στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, στην 130 Σμηναρχία Μάχης στη Λήμνο και στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, συναντήθηκαν με τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, ενημερώθηκαν για την αποστολή, την οργάνωση και τα μέσα της Τακτικής Αεροπορίας. Στις μονάδες που επισκέφτηκαν ενημερώθηκαν για το έργο και την αποστολή τους και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις τους.

Συνάντηση Σαμαρά - Ρέντινγκ

Συνάντηση με την αντιπρόεδρο της ΕΕ και επίτροπο Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Μετά από το τέλος της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις, εκτιμάται ωστόσο ότι έγινε συζήτηση για θέματα συνοριοφύλαξης και μετανάστευσης, το ουκρανικό, τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Προχτές ο Α. Σαμαράς συναντήθηκε με τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Ελλειμμα 3,3 δισ. ευρώ στο α' δίμηνο

Σταθερά ελλειμματικό καταγράφεται το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, ενώ επίσης με έλλειμμα διαμορφώθηκε στο α' δίμηνο του 2014 και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δηλαδή οι κάθε είδους δοσοληψίες με τα άλλα κράτη, εμφανίζοντας έλλειμμα 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, που αφορούν στην περίοδο Γενάρη - Φλεβάρη:

Εμπορικό έλλειμμα: Διαμορφώνεται στα 3,3 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 3,1 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2013. Οι εξαγωγές εμπορευμάτων διαμορφώνονται στα 3,7 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές στα 6,9 δισ. ευρώ, παραμένοντας στα επίπεδα του 2013.

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Οι κάθε είδους δοσοληψίες καταγράφουν πλεόνασμα ύψους 1 δισ. ευρώ, στο ύψος που είχε διαμορφωθεί και το 2013. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώνονται στα 294 εκατ. ευρώ (από 250,8 εκατ.). Σταθερά ελλειμματικό (538 εκατ. ευρώ) παραμένει και το ισοζύγιο των εισοδημάτων. Ειδικότερα, οι εκροές κεφαλαίων που πληρώθηκαν στο εξωτερικό με τη μορφή «τόκων, μερισμάτων και κερδών» έφτασαν σε 1 δισ. ευρώ, ενώ, αντίστροφα, το αντίστοιχο κονδύλι που εισέρρευσε και που καρπώθηκαν ο ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες από τις μπίζνες στο εξωτερικό έφτασε στα 578,3 εκατ. ευρώ.

Αποπληρωμή μετοχών

Στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών που κατείχε το Δημόσιο, αξίας 940 εκατ. ευρώ, προχώρησε χτες ο όμιλος της Alpha Bank, σε συνέχεια της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης. Πρόκειται για τις κρατικές κεφαλαιακές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν κατά την έναρξη της καπιταλιστικής κρίσης, με το λεγόμενο νόμο Αλογοσκούφη και στο πλαίσιο του πακέτου με τα 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ