ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Απρίλη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Τους καλούν για δουλειά με ημερομηνία λήξης

Στον αέρα οι θέσεις των περίπου 1.100 εργαζομένων, που επιπλέον παραμένουν απλήρωτοι για μήνες

Οι θέσεις εργασίας στο Ναυπηγείο είναι κυριολεκτικά στον αέρα, όπως και η λειτουργία του, μετά από την ολοκλήρωση των υποβρυχίων
Οι θέσεις εργασίας στο Ναυπηγείο είναι κυριολεκτικά στον αέρα, όπως και η λειτουργία του, μετά από την ολοκλήρωση των υποβρυχίων
Πρόσκληση στους εργαζομένους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά να προσέλθουν τη Δευτέρα 5 και Τρίτη 6 Μάη στις 10 π.μ. στις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ, «προκειμένου να ενημερωθούν για τις εργασίες και τον τρόπο ολοκλήρωσης των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού στα ΕΝΑΕ» απευθύνει το ΓΕΝ.

Η ενημέρωση αφορά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ότι το Πολεμικό Ναυτικό «αναλαμβάνει με τους υπεργολάβους και τους εργαζομένους την ολοκλήρωση των εργασιών που απομένουν και των δοκιμών θαλάσσης, προκειμένου να ενταχτούν στο στόλο».

Η «λύση» που συμφωνήθηκε αφορά μόνο το θέμα της παραλαβής των υποβρυχίων και σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζει τα ναυπηγεία, που οδηγούνται σε απαξίωση και καταβαράθρωση, καθώς, πολύ απλά, οι εργασίες που απομένουν να γίνουν στα υποβρύχια δε θα διαρκέσουν πολύ και δε θα απασχολήσουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, αν και το ΓΕΝ διαρρέει ότι θα χρειαστούν όλοι.

Ως προς αυτό, το υπουργείο Αμυνας είναι ξεκάθαρο στην ανακοίνωσή του: «Οσον αφορά τους εργαζομένους, ξεκαθαρίζεται ότι το Πολεμικό Ναυτικό εγγυάται πλήρως την απασχόλησή τους έως την ολοκλήρωση των εργασιών». Δηλαδή, μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών, είναι όλοι στον αέρα, καθώς, όπως προσθέτει η ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, «είναι φυσικό ότι υπάρχουν πολλά θέματα ακόμη σχετικά με τα ΕΝΑΕ και το μέλλον της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας. Η επίλυση των θεμάτων αυτών είναι συναρμοδιότητα πολλών υπουργείων, τα οποία ήδη εργάζονται για τις καλύτερες δυνατές λύσεις».

Υπενθυμίζεται ότι το αραβογερμανικό μονοπώλιο της HDW, που έχει στην ιδιοκτησία του τα Ναυπηγεία, αφού εισέπραξε τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ από τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΠΝ, αξιώνοντας και άλλο ζεστό χρήμα και προγράμματα του ΠΝ έβαλε ουσιαστικά λουκέτο στο Σκαραμαγκά, παραδίδοντας 1.100 εργαζομένους και τις οικογένειές τους στην εξαθλίωση και τις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας στην απαξίωση.

Θυμίζουμε επίσης ότι αρχές Φλεβάρη, βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τροπολογία στη Βουλή, βάσει της οποίας εκποιείται ολόκληρο το εμπορικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, δηλαδή το τμήμα ναυπήγησης, μετασκευής και επισκευής εμπορικών πλοίων, τινάζοντας στον αέρα τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

Γιορτή για τα παιδιά των ανέργων στο Αγρίνιο

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Εκδήλωση ταξικής αλληλεγγύης για τα παιδιά των ανέργων και των μισοάνεργων πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Στο χώρο του Εργατικού Κέντρου, οργανώθηκε δημιουργική απασχόληση των παιδιών, ανάγνωση διδακτικών παραμυθιών του Αισώπου, συμβολικά δωράκια, μπουφές με γλυκά και αναψυκτικά κ.ά. Το Εργατικό Κέντρο σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Κανένας μόνος του στην κρίση! Με το κεφάλι ψηλά λοιπόν, με το ταξικό κίνημα, αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα της οικογένειάς μας, των παιδιών μας. Τα παιδιά μας δε θα τα αφήσουμε στο έλεος όλων αυτών που τα μαθαίνουν ότι δε γίνεται τίποτα, που τα διδάσκουν την υποταγή, το να βγάζει ο ένας το μάτι του άλλου».

Επίσης, στο πλαίσιο της οργάνωσης της ταξικής αλληλεγγύης, άνθρωποι του καθημερινού μόχθου στήριξαν την προσπάθεια της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας για να συγκεντρωθούν τρόφιμα, με σκοπό να μοιραστούν σε οικογένειες με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης. Τα τρόφιμα συγκεντρώθηκαν στο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας και στη συνέχεια μοιράστηκαν σε οικογένειες ανέργων με παιδιά και ηλικιωμένους. Τέλος, η Επιτροπή Ανέργων και η Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού διοργανώνουν εκδήλωση αλληλεγγύης για τους ανέργους τη Δευτέρα 21/4, στο Β' ΚΑΠΗ Κορυδαλλού (πλατεία Ελ. Βενιζέλου), στη 1 μ.μ., με φαγητό, τραγούδι και χορό.

Διαμαρτυρία για απόλυση σε Παιδικό Σταθμό

Εργαζόμενη - λογοθεραπεύτρια απολύθηκε από τον ιδιωτικό παιδικό σταθμό «Χαρά», επειδή αρνήθηκε να υπογράψει αλλαγή σύμβασης, με μείωση ωραρίου και μισθού. Η άρνησή της συνοδεύτηκε με προειδοποιήσεις για απόλυση. Μετά από τη συμμετοχή της στην απεργία της 9ης Απρίλη, η εργοδοσία, ακριβώς την επόμενη μέρα, κοινοποίησε αναγγελία «οικειοθελούς αποχώρησης», κατηγορώντας την ψευδώς ότι δεν παρουσιάστηκε στην εργασία της τη Δευτέρα 7 Απρίλη.

Τα Σωματεία των Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, στις Μονάδες - Ιδρύματα και Σχολεία Ειδικής Αγωγής, στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, καθώς και οι Λαϊκές Επιτροπές Γαλατσίου, 5ου και 6ου Διαμερίσματος πραγματοποίησαν προχτές παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο του παιδικού σταθμού. Κατήγγειλαν ότι η εργοδοσία «θέλει εργαζομένους - λάστιχο, να δουλεύουν σε όλα τα πόστα με μισθούς πείνας και σκυμμένο κεφάλι, και δε διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμη και ψέμματα για να ξεφορτωθεί αυτούς που αντιστέκονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους».

Οπως σημειώνουν, στη διάρκεια της διαμαρτυρίας επιχειρήθηκε να στηθεί προβοκάτσια, καθώς, όταν πλησίαζε η ώρα αποχώρησης των νηπίων, κατέφτασαν δυνάμεις της Ομάδας «ΔΙΑΣ». Το πρόσχημα ήταν ότι η εργοδότρια φοβήθηκε πως θα μπουν οι συνδικαλιστές στον παιδικό σταθμό και θα τρομοκρατήσουν τα νήπια και τους εργαζομένους! Στη συνέχεια, με το ίδιο πρόσχημα, δεν άφηνε τα νήπια να επιβιβαστούν στο σχολικό όχημα. Αξιοσημείωτη ήταν η στάση των γονιών που πήγαν να πάρουν τα παιδιά τους και εξέφρασαν συμπαράσταση στην απολυμένη.

«Η προσπάθεια απομάκρυνσης της συναδέλφου είναι άκυρη και παράνομη. Οι μεθοδεύσεις αυτές πάνε χέρι - χέρι με τις αντιδραστικές πρακτικές της κυβέρνησης, που επιστρατεύει σε κάθε ευκαιρία για να κάμψει το φρόνημα των εργαζομένων που αγωνίζονται», υπογραμμίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής και η Λαϊκή Επιτροπή Γαλατσίου. Καλούν τους εργαζομένους του παιδικού σταθμού, τους γονείς και κατοίκους της περιοχής να σταθούν δίπλα σε αυτούς που αντιστέκονται.

Αλληλεγγύη στους χαλυβουργούς από το εξωτερικό

Ξεπερνάει ξανά τα σύνορα της Ελλάδας η αλληλεγγύη προς τους απεργούς της «Χαλυβουργίας», που καταδικάστηκαν από το δικαστήριο σε ποινές φυλάκισης με αναστολή, για τον ηρωικό αγώνα τους.

Σε μήνυμά τους, οι Ελληνες μετανάστες από το Τορόντο του Καναδά δηλώνουν τη συμπαράστασή τους «στη δοκιμαζόμενη και αγωνιζόμενη εργατική τάξη της Ελλάδας» και καταγγέλλουν «με τον πιο έντονο τρόπο την καταδικαστική απόφαση εναντίον των ηρωικών χαλυβουργών της "Ελληνικής Χαλυβουργίας" για τον πολύμηνο αγώνα τους. Πρόκειται για μια κίνηση τρομοκράτησης της εργατικής τάξης, μια κίνηση που αποδεικνύει ότι το αστικό κράτος τρέμει τους ταξικούς αγώνες».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Επιτροπή Νέων Μεταναστών στο Λονδίνο. Σημειώνει μεταξύ άλλων: «Εμείς οι μετανάστες της Βρετανίας δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στους τόπους δουλειάς και σπουδών ώστε να ανατραπεί η σιγή νεκροταφείου που έχουν επιβάλει, να αλλάξουν οι συσχετισμοί, η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα όπου κυριαρχούν εργοδοτικοί συνδικαλιστές.

Στέλνουμε μήνυμα καταδίκης αυτής της κατάπτυστης απόφασης (σ.σ. καταδίκης των χαλυβουργών). Στεκόμαστε για άλλη μια φορά αλληλέγγυοι στο πλευρό τους. Με τη στάση τους ανέβηκαν πιο ψηλά στη συνείδηση των εργατών της Ευρώπης. Ανέβασαν πιο ψηλά το μπόι της εργατικής τάξης και μας πείσμωσαν όλους περισσότερο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ