ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 2001
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Θολό τοπίο...
  •  Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση Κλίντον - Αραφάτ, δηλώνει ο Λευκός Οίκος
  • Συναίνεση υπό όρους στις αμερικανικές προτάσεις από Αραφάτ, υποστηρίζουν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι
  • Σκληραίνει τη στάση της η ισραηλινή κυβέρνηση

Η τετράχρονη Παλαιστίνια δίπλα στον τοίχο του σπιτιού της, που έχουν γαζώσει οι ισραηλινές σφαίρες

Associated Press

Η τετράχρονη Παλαιστίνια δίπλα στον τοίχο του σπιτιού της, που έχουν γαζώσει οι ισραηλινές σφαίρες
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Ακαρπη, όπως αναμενόταν, έληξε, ουσιαστικά, η συνάντηση του Παλαιστινίου ηγέτη με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι ο Γιάσερ Αραφάτ αποδέχτηκε, υπό όρους, τις αμερικανικές προτάσεις ως βάση συζήτησης μετά από την αποδοχή, εκ μέρους του Μπιλ Κλίντον, των παλαιστινιακών παρατηρήσεων. Εντούτοις, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε από το Λευκό Οίκο. Την ίδια στιγμή, η ρητορική οξυνόταν από την πλευρά του Ισραήλ, όπου ο Εχούντ Μπάρακ και ο ηγέτης του Λικούντ, Αριέλ Σαρόν, έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την κατάκτηση της πρωθυπουργίας, εναλλάσσοντας με εκπληκτικούς ρυθμούς την αδιαλλαξία με τη διαλλακτικότητα. Οσο για τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, συνέχισαν να ζουν στο ρυθμό των συγκρούσεων.

Χωρίς κάποια σαφή ένδειξη σύγκλισης απόψεων, πόσο μάλλον επίτευξης προσχεδίου συμφωνίας, έληξαν οι δύο συναντήσεις, που διήρκεσαν στο σύνολό τους 3 ώρες, ανάμεσα στον Μπιλ Κλίντον και τον Γιάσερ Αραφάτ. Οι δύο άνδρες απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις, αλλά και να παραχωρήσουν, προς τους δημοσιογράφους, τις συνήθεις χειραψίες και τα χαμόγελα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε θέματα ασφαλείας, Τζακ Σιούερτ, δήλωσε ότι «δεν έγινε κάποιο σημαντικό βήμα», συμπληρώνοντας ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει πολύ καλά ότι «η επίτευξη συμφωνίας σε πολύ ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα είναι παραπάνω από δύσκολη μέσα σε μια ατμόσφαιρα βίας». Ο Τζ. Σιούερτ κατέληξε, πάντως, ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεσμεύτηκε να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό των βιαιοτήτων και τη σύλληψη των δραστών τους.

Παλαιστίνιος αστυνομικός πίσω από τις πρόχειρες οχυρώσεις, όπου βρίσκονται τα ισραηλινά άρματα μάχης

Associated Press

Παλαιστίνιος αστυνομικός πίσω από τις πρόχειρες οχυρώσεις, όπου βρίσκονται τα ισραηλινά άρματα μάχης
Λιγότερο λακωνικός και περισσότερος αποκαλυπτικός, σχετικά με το περιεχόμενο των συναντήσεων Αραφάτ - Κλίντον, εμφανίστηκε ο Χασάν Αμπντέλ Ραχμάν, εκπρόσωπος της ΟΑΠ στις ΗΠΑ. Ο Αμπντέλ Ραχμάν δήλωσε ότι ο Γιάσερ Αραφάτ παρουσίασε εκτενώς τις επιφυλάξεις και τις παρατηρήσεις της παλαιστινιακής πλευράς, σχετικά με τις πρόσφατες αμερικανικές προτάσεις. Επιφυλάξεις, που αφορούν κυρίως το θέμα της επιστροφής των 4 εκατομμυρίων προσφύγων, του ακριβούς καθεστώτος της Ιερουσαλήμ, αλλά και των εποικισμών, καθώς και του μεγέθους και των ορίων του παλαιστινιακού κράτους. Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο αξιωματούχο, οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν δεκτές από τον Μπιλ Κλίντον, με αποτέλεσμα ο Γιάσερ Αραφάτ να συγκατανεύσει, υπό όρους, στις αμερικανικές προτάσεις ως βάση περαιτέρω συνομιλιών και, μάλιστα, να συμφωνήσει σε ένα 12ήμερο εντατικών διαπραγματεύσεων, «αφήνοντας, πλέον, την ευθύνη για τις εξελίξεις να βαραίνει τον Εχούντ Μπαράκ».

Σε σιβυλλικές δηλώσεις προέβη και ο πρώην διπλωμάτης και νυν νομικός σύμβουλος της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμερικανός Εντουαρντ Αμπινγκτον, ο οποίος τόνισε ότι ο Γιάσερ Αραφάτ, «κατά τη γνώμη» του, δέχτηκε με επιφυλάξεις τις αμερικανικές προτάσεις και «αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα». Ο Λευκός Οίκος δε σχολίασε καμία από αυτές τις δηλώσεις.

Από τη συνάντηση του Γ. Αραφάτ με τον Μπ. Κλίντον

Associated Press

Από τη συνάντηση του Γ. Αραφάτ με τον Μπ. Κλίντον
Μετά το τέλος των συνομιλιών στην Ουάσιγκτον, ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναχώρησε για το Κάιρο, προκειμένου να ενημερώσει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ. Θολώνοντας, ακόμη περισσότερο, το τοπίο, ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομικών και Διεθνούς Συνεργασίας, Ναμπίλ Σάαθ, υπογράμμιζε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν πρόκειται να απαντήσει επισήμως στις αμερικανικές προτάσεις, αν πρώτιστα δεν ολοκληρωθεί η σημερινή σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, στο Κάιρο, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό και στόχο την υιοθέτηση κοινής αραβικής στάσης.

Κινητικότητα και λεκτική όξυνση

Ενώ εντείνεται η διπλωματική κινητικότητα, η ισραηλινή υπηρεσιακή κυβέρνηση οξύνει τους τόνους της λεκτικής αντιπαράθεσης με τους Παλαιστινίους, σε μια προσπάθεια, που, από πολλούς πολιτικούς αναλυτές, εκλαμβάνεται ως μέρος της σκληρής προεκλογικής μάχης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέμεινε ότι, μέχρις ότου κατευναστούν οι βιαιότητες, διακόπτονται όλες οι συνομιλίες με Παλαιστινίους αξιωματούχους, και για του λόγου του αληθές ενισχύθηκε, από την Τρίτη, ο αποκλεισμός των αυτόνομων περιοχών. Επιπλέον, μετά από την τηλεφωνική ενημέρωση που του έκανε ο Μπιλ Κλίντον, ο Μπαράκ δήλωσε ότι «η, υπό όρους, παλαιστινιακή αποδοχή των αμερικανικών προτάσεων δε σηματοδοτεί καμία απολύτως θετική αλλαγή για το Ισραήλ, που δε θα κάνει διάλογο υπό αυτές τις συνθήκες».

Λίγες ώρες νωρίτερα χθες, ο υφυπουργός Αμυνας Εφραίμ Σνεχ προειδοποιούσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα «πλήξουν χωρίς διακρίσεις τον οποιονδήποτε Παλαιστίνιο παίρνει μέρος ή σχεδιάζει επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών, ακόμη και αν ο ύποπτος είναι μέλος των αρχών ασφαλείας του Παλαιστινίου ηγέτη».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές, ο πρόεδρος του παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου Χασάν Ασφούρ τόνισε ότι «αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης του Εχούντ Μπαράκ, που προσπαθεί με εγκλήματα και με στρατιωτική βία να επιβάλει τη λογική της στον παλαιστινιακό λαό». Ο Ασφούρ συνέχισε, σχολιάζοντας την επίσπευση των εργασιών περίφραξης των ορίων ανάμεσα στη Δυτική Οχθη και στο Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι η κίνηση αυτή αποτελεί, ξεκάθαρα, «κήρυξη πολέμου».

Ενώ η κυβέρνηση Μπαράκ, τις τελευταίες ημέρες, σκληραίνει τη στάση της, ένα «καλύτερο πρόσωπο» αποπειράται να δείξει, αυτή τη χρονική περίοδο, ο ηγέτης του Λικούντ Αριέλ Σαρόν, σε μια εμφανή προσπάθεια να κερδίσει ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου. Ο Σαρόν, μετά το εορταστικό μήνυμα που απέστειλε στον Γιάσερ Αραφάτ ευχόμενος ειρήνη, δήλωνε αποφασισμένος να συνεχίσει τις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης με τους Παλαιστινίους, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος θα προχωρούσε σε λιγότερες παραχωρήσεις. Ως δείγμα της τακτικής που προτίθεται να ακολουθήσει αφού εκλεγεί πρωθυπουργός, μπορούν να εκληφθούν οι χθεσινές του δηλώσεις στο ισραηλινό ραδιόφωνο, όπου τόνιζε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τη θέση του κανένας εβραϊκός εποικισμός.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ταξίδι αστραπή πραγματοποίησε, χθες, στη Μόσχα, ο στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Εχούντ Μπαράκ, Ντάνι Γιατόμ. Σύμφωνα με λακωνική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Γιατόμ είχε δίωρη συνάντηση με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Αντέγιεφ, και επέστρεψε κατευθείαν στο Ισραήλ. Η ισραηλινή κυβέρνηση δε σχολίασε την είδηση, ενώ τίποτε δεν έγινε γνωστό για το περιεχόμενο της συνάντησης αυτής.

Σταθερά τεταμένη η ατμόσφαιρα

Σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, στην περίμετρο της Ραμάλα, όπου ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι έβαλλε με τεθωρακισμένα εναντίον φυλακίου της παλαιστινιακής αστυνομίας ως «αντίποινα για επίθεση που δέχτηκε με αυτόματα όπλα». Από την επιδρομή τραυματίστηκε, τουλάχιστον, ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός. Σύμφωνα, πάντα, με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, άγνωστοι Παλαιστίνιοι ένοπλοι έβαλλαν, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας, και κατά του εποικισμού Νετζαρίμ, στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς, όμως, να υπάρξουν θύματα.

Οξυμένο είναι, όμως, το κλίμα και στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα, όπου, σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, όλμοι, προερχόμενοι από το Νότιο Λίβανο, έπληξαν την περίμετρο στρατιωτικού ισραηλινού φυλακίου, στην περιοχή των, ακόμη, κατεχόμενων αγροκτημάτων Σεμπάα. Ο ισραηλινός στρατός ανταπέδωσε, πλήττοντας πιθανές θέσεις της οργάνωσης «Χεζμπολάχ», που κρίθηκε ένοχη για την επίθεση. Το χθεσινό περιστατικό είναι το σοβαρότερο από τότε που ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε από το Νότιο Λίβανο, στα τέλη Μάη, αν και από τότε που άρχισε η δεύτερη Ιντιφάντα είναι συχνές οι ανταλλαγές πυρών κατά μήκος των συνόρων.

Τέλος, καταγγελία για όλες τις σφαγές που διαπράττονται, τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Παλαιστίνη, χαρακτήρισε τη βομβιστική επίθεση, μικρής ισχύος, που σημειώθηκε, χθες το πρωί, στα γραφεία της ισραηλινής αεροπορικής εταιρίας «El Al» στη Ζυρίχη, η οργάνωση «για μια Επαναστατική Προοπτική», που ανέλαβε την ευθύνη.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η κρίση στις φυλακές

Τρεις νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας σε αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, σε αντίποινα του DHKP/C

Η φυλακή του Τσανάκαλε στις φλόγες. Από την επιχείρηση του Δεκεμβρίου οι νεκροί ήταν -τουλάχιστον- 32

Associated Press

Η φυλακή του Τσανάκαλε στις φλόγες. Από την επιχείρηση του Δεκεμβρίου οι νεκροί ήταν -τουλάχιστον- 32
ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.- Η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον αστυνομικού τμήματος στο προάστιο Σισλί, που πραγματοποίησε χτες περίπου στις 14.00 το μεσημέρι ένας 23χρονος Τούρκος, ο Γκιουλτεκίν Κοτς, πυροδοτώντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, είχε αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο ο ίδιος, ένας αστυνομικός και ένας πολίτης, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον επτά άλλοι.

Οπως μετέδωσε το « Associated Press», δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης, ωστόσο ο Αστυνομικός Διευθυντής της Πόλης Καζίμ Αμπανόζ δήλωσε σίγουρος πως επρόκειτο για ενέργεια του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Λαϊκού Κόμματος/Μετώπου (DHKP/C), πράγμα που επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς, η οργάνωση με φαξ που εστάλη προς ΜΜΕ, ανάμεσά τους και στο «Ρ».

Οι άλλοι δύο νεκροί είναι ο οδηγός του επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος και μία γυναίκα, που δεν αποσαφηνίστηκε αν και για ποιο λόγο βρισκόταν στο αστυνομικό κατάστημα -κάποιοι αυτόπτες είπαν ότι μπορεί να είχε πάει απλώς στην καφετέρια, ενώ άλλοι ότι ο θάνατος μπορεί να τη βρήκε στο δρόμο.

Από τους τραυματίες, οι δύο είναι αστυνομικοί και οι πέντε πολίτες, σύμφωνα με τις αρχές, ενώ από αυτούς οι τρεις παρέμεναν σε σοβαρή κατάσταση.

Η αστυνομία έκλεισε το αστυνομικό τμήμα και τη γύρω περιοχή, ενώ όλα τα αστυνομικά τμήματα στην Κωνσταντινούπολη τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού.

Επίθεση αυτοκτονίας. Αστυνομικοί και πυροσβέστες εξετάζουν τα συντρίμμια στο αστυνομικό τμήμα του Σισλί

Associated Press

Επίθεση αυτοκτονίας. Αστυνομικοί και πυροσβέστες εξετάζουν τα συντρίμμια στο αστυνομικό τμήμα του Σισλί
Η έκρηξη, η οποία σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ήταν «τεράστια», έστειλε συντρίμμια και κομμάτια γυαλιού εκατοντάδες μέτρα μακριά, πανικοβάλλοντας περαστικούς, τόσο πεζούς όσο και εποχούμενους.

Είναι η δεύτερη ενέργεια που αποδίδεται στο DHKP/C, μετά την έκρηξη της Πρωτοχρονιάς σε κατάστημα της Κωνσταντινούπολης που τραυμάτισε 10 ανθρώπους. Αν και εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Λονδίνο ερωτώμενος από δημοσιογράφους αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση της επίθεσης, παρατηρητές λένε πως πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για ενέργεια του Μετώπου, το οποίο είχε προειδοποιήσει ότι θα εκδικηθεί για τους (τουλάχιστον) 30 νεκρούς της επιχείρησης στις φυλακές τον περασμένο μήνα.

Παραδοχή αποτυχίας

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χικμέτ Σαμί Τουρκ έκανε χτες έκκληση για τερματισμό της συνεχιζόμενης απεργίας πείνας και στις νέες φυλακές τύπου F, της απελπισμένης αυτής εκδήλωσης διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης του σωφρονιστικού συστήματος.

Η έκκληση έρχεται ενώ είναι νωπά ακόμη τα κατασταλτικά μέτρα στις φυλακές που στόχευαν στον τερματισμό των διαδηλώσεων και στον έλεγχο των φυλακών από τις δυνάμεις ασφαλείας (στο πλαίσιο της επιχείρησης «Επιστροφή στη Ζωή»). Δύο αστυνομικοί και 30 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις σε 20 φυλακές σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας.

Οπως παραδέχεται ο Τουρκ, 395 πολιτικοί κρατούμενοι σε 41 φυλακές, συνεχίζουν την απεργία πείνας, λαμβάνοντας μόνο νερό με ζάχαρη και άλλα υγρά. Οι απεργίες άρχισαν πριν από δύο μήνες και πάνω.

«Θέλω να απευθύνω έκκληση προς αυτούς που συνεχίζουν την απεργία και προς τους συγγενείς τους και να τονίσω ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος και κανένα νόημα από τις διαδηλώσεις αυτές», είπε ο Τουρκ προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών, για να συζητήσουν την κατάσταση στις φυλακές. Οπως είπε, με τον Σανταετίν Ταντάν συζήτησαν για τη λήψη μέτρων για την «βελτίωση των συνθηκών» για τους κρατούμενους. (Σ.σ.: Κάπως αργά για 30 εξ αυτών, κ.κ. υπουργοί μας. Εξάλλου το πόσο κόπτεστε για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, το μαρτυρούν οι ίδιοι, που ζουν με σεντόνια στο σκληρό τουρκικό χειμώνα, χωρίς θέρμανση και επαρκή στέγαση στις «πολυτελείς» νέες φυλακές σας! Ετσι;).

Πανηγυρισμοί στην Αγκυρα

Αν μη τι άλλο, οι εκπρόσωποι των οικονομικών υπουργείων της τουρκικής κυβέρνησης είχαν περισσότερους λόγους να αισθάνονται καλά, αφού χτες η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε μείωση του ετήσιου πληθωρισμού στο 39% από 69% το 1999. Βέβαια το ποσοστό είναι πολύ παραπάνω από το 25% που ο Ετσεβίτ είχε υποσχεθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ενώ άλλοι λένε ότι η απεικόνιση αυτή είναι εντελώς πλασματική. Κακεντρέχειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ