ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 2001
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γύρευε καλύτερη ζωή, αντάμωσε το θάνατο!

Δεν πέρασαν ούτε τρεις μέρες από τις πρώτες ώρες του νέου χρόνου, όταν δεκάδες λαθρομετανάστες έχασαν τη ζωή τους στα παράλια της Τουρκίας, αναζητώντας μιαν ...άλλη ζωή, κι ήρθε χθες μια ακόμα ιστορία να συγκλονίσει. Μια νεαρή γυναίκα, μόλις 23 χρόνων, η Βουλγάρα Ζλάτκα Ζέλεβα, πέθανε προχθές από το κρύο και την ταλαιπωρία, στην προσπάθειά της να περάσει μαζί με άλλες συμπατριώτισσές της στην Ελλάδα! Η 23χρονη προσπάθησε να διασχίσει πεζή τις χιονισμένες βουνοκορφές του όρους Μπέλλες στις Σέρρες, και να φτάσει στη χώρα μας με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής...

Η Ζλάτκα Ζέλεβα ήρθε με το θάνατό της να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, νομίζοντας πως στη χώρα μας βρίσκεται η ...Γη της Επαγγελίας.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, κι ενώ οι ελπίδες αυτών των ανθρώπων γίνονται στάχτες, αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των λαθρομεταναστών που επιχειρούν να μπουν στη χώρα μας, αναζητώντας την ελπίδα της καλύτερης ζωής. Ενδεικτικά, μέσα στο 2000, ο αριθμός των λαθρομεταναστών που επιχείρησαν να μπουν στη χώρα μας από τα περάσματα της Κεντρικής Μακεδονίας, κυρίως του Κιλκίς (ελληνοσκοπιανά σύνορα) και των Σερρών (ελληνοβουλγαρικά σύνορα), αυξήθηκε κατά περίπου 4.000, ξεπερνώντας συνολικά τους 12.000.

ΕΥΟΣΜΟΣ
Στο εδώλιο έξι δημοτικοί σύμβουλοι

  Ο δήμαρχος, Π. Αλεξανδρίδης, κατέθεσε αγωγή εναντίον τους, με αφορμή τη διαφωνία τους για παραχώρηση δημοτικού οικοπέδου 2 στρεμμάτων σε ιδιωτική επιχείρηση

Σε προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του Δήμου Ευόσμου, κατέφυγε ο δήμαρχος, Π. Αλεξανδρίδης, καταθέτοντας αγωγή κατά των 6 δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης του δήμου, οι οποίοι έχουν κληθεί να παρουσιαστούν στο δικαστήριο και να δικαστούν με την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμισης μέσω του Τύπου», στις 21 Φλεβάρη του 2001.

Αιτία για την ενέργεια αυτή του δημάρχου στάθηκε η δημοσιοποίηση από τους 6 δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσης με την οποία εξέφραζαν την αντίθεσή τους στη μεθόδευση της διοίκησης για ουσιαστική παραχώρηση δημοτικού οικοπέδου 2 στρεμμάτων σε ιδιωτική επιχείρηση. Να σημειωθεί ότι με πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου υιοθετήθηκε τελικά και επικυρώθηκε πολιτικά η «επιζήμια για το Δήμο συναλλαγή», που κατήγγειλαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Η απόφαση αυτή, που αποτελεί και το «κλειδί» της όλης υπόθεσης, αφορά σε δημοτική έκταση 2 στρεμμάτων που βρίσκεται δίπλα στο οικόπεδο 7,5 στρεμμάτων της εταιρίας «Μύλοι Αγίου Γεωργίου», που έχει αγοραστεί από την κατασκευαστική εταιρία «Κ. Μπαλάφας ΑΤΕ».

Το καλοκαίρι έγινε προκήρυξη διαγωνισμού για την ανέγερση του νέου κτιρίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, συνολικού εμβαδού 15.000 τ.μ. Η εταιρία του Κ. Μπαλάφα, ιδιοκτήτρια του οικοπέδου των «Μύλων Αγίου Γεωργίου», ήταν ανάμεσα στις εταιρίες που πήραν μέρος στο διαγωνισμό για την ανάληψη του εν λόγω έργου.

Με δεδομένο το συντελεστή δόμησης στην περιοχή, τα 7,5 στρέμματα καλύπτουν ακριβώς την κατασκευή κτιρίου 15.000 τ.μ. Η εταιρία, όμως, του κ. Μπαλάφα, για να κάνει προφανώς πιο ελκυστική την προσφορά της, σκέφθηκε να χρησιμοποιήσει για το σκοπό αυτό και τα 2 στρέμματα του παρακείμενου δημοτικού οικοπέδου. Το εν λόγω οικόπεδο διεκδικούσε από το Δήμο, ο προηγούμενος ιδιοκτήτης κ. Καρακούσης, ζητώντας με διορθωτική πράξη από την Πολεοδομία να ακυρωθεί η πράξη ανταλλαγής, με την οποία δέχτηκε να το παραχωρήσει στο Δήμο έναντι άλλου οικοπέδου. Αίτημα, που ικανοποίησε η Πολεοδομία. Η κατηγορία της συναλλαγής προκύπτει από το γεγονός ότι ο Δήμος παραιτήθηκε αμέσως του δικαιώματος ένστασης, γιατί, στο μεταξύ, έγινε προσέγγιση από την εταιρία του κ. Μπαλάφα, η οποία φαίνεται πως είχε ήδη κλείσει συμφωνία αγοράς με τον κ. Καρακούση. Ετσι, οι υπεύθυνοι της εταιρίας πρότειναν στο Δήμο να παραιτηθεί του δικαιώματος ένστασης με αντάλλαγμα 120 εκατομμύρια δραχμές. Ποσό που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της έκτασης.

Μάλιστα, υπάρχει και γράμμα της εταιρίας «Κ. Μπαλάφας ΑΤΕ» προς το Δήμο με ημερομηνία 24.11.2000, με το οποίο γνωστοποιείται ότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ανέθεσε την εκτέλεση του έργου ανέγερσης κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης στην εν λόγω κατασκευαστική εταιρία και γι' αυτό ζητά και εγγράφως από το Δήμο να μην καταθέσει ένσταση και να δεχτεί την υφιστάμενη κατάσταση του ακινήτου.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης του Δήμου Ευόσμου σημειώνουν ότι για το εν λόγω οικόπεδο ο Δήμος είχε υποβάλει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Cultural Heritage με το ποσό των 500 εκατομμυρίων για την αναπαλαίωση του παλιού κτιρίου των αλευρόμυλων που υπάρχει στο οικόπεδο και την απόδοσή του στους δημότες για πολιτιστικές και άλλες κοινωνικές χρήσεις. Θεωρούν, λοιπόν, πως με τη συναλλαγή αυτή ο Δήμος, εκτός του οικοπέδου, θα χάσει και τα 500 εκατομμύρια της χρηματοδότησης, με την οποία θα μπορούσε να ολοκληρώσει ένα σοβαρό έργο, που έχει ανάγκη η περιοχή.

ΚΤΗΜΑ ΘΩΝ
Κινητοποίηση και πάλι για τη σωτηρία του

Αγωνιστικά υποδέχεται το νέο έτος η Επιτροπή Αγώνα για τη Σωτηρία του κτήματος ΘΩΝ, το οποίο δε διατίθενται να το παραχωρήσουν στον μεγαλοκατασκευαστή Μπάμπη Βωβό, όπως μεθοδεύει ο ίδιος και συναινεί η κυβέρνηση.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων και η Επιτροπή θα προχωρήσουν σε ανοιχτή συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το δημαρχείο Αθηναίων μετά τις 15 του Γενάρη, οπότε και θα συνεδριάσουν για να καθορίσουν την ακριβή ημερομηνία. Οπως σημειώνουν, η ετοιμότητα των κατοίκων είναι απολύτως αναγκαία, καθώς ο Μπ. Βωβός επιμένει να ανεγείρει στα ελεύθερα 4,5 στρέμματα του κτήματος ένα ακόμα μεγαθήριο έκτασης 1.150 τ.μ., και ύψους 27 μέτρων, ενώ το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ υπαναχωρεί από τη δέσμευσή του να κηρύξει το χώρο κοινόχρηστο και πρασίνου, ώστε να μην μπορεί να τσιμεντοποιηθεί.

Παράλληλα, εκκρεμεί η απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας του Δήμου Αθηναίων, με την οποία συναινεί στην ανέγερση του νέου μεγαθηρίου στο χώρο από τον Μπ. Βωβό. Με ανακοίνωσή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος, καλεί το δήμαρχο Δ. Αβραμόπουλο να συνειδητοποιήσει πως προέχουν οι ανάγκες των πολιτών και όχι τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων. Καλεί επίσης τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη να χαρακτηρίσει το χώρο κοινόχρηστο πρασίνου - όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί - και να αποτρέψει κάθε προσπάθεια τσιμεντοποίησης και εμπορικής αξιοποίησης αυτού του κρίσιμου για την Αθήνα χώρου. Τέλος, καλεί το υπουργείο Πολιτισμού να ανακαλέσει την απαράδεκτη απόφαση της πρώην υπουργού Ελ. Παπαζώη, με την οποία συναινούσε στην ανέγερση του μεγαθηρίου.

Καταλήγοντας ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Επιτροπή Αγώνα, σημειώνουν πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν να ολοκληρωθεί το έγκλημα που έγινε πριν περίπου δύο χρόνια, οπότε και ο Μπ. Βωβός ανέγειρε στο κτήμα ΘΩΝ το μεγαθήριο που στεγάζει την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας

To Παράρτημα Ιλίου της ΠΕΑΕΑ, θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του το Σάββατο 6-1-01, στις 11 πμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου της πόλης.

Προφυλακίστηκαν για ηρωίνη

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν χτες, μετά την απολογία τους στην 20ή τακτική ανακρίτρια Αθηνών, οι Τούρκοι Ε. Γκινίκ, 37 χρόνων, Μ. Αντόγκμους, 50 χρόνων, Α. Καραντενίζ, 26 χρόνων και Ν. Μπισέρ, 43 χρόνων, που συνελήφθησαν το περασμένο Σάββατο για κατοχή 513 κιλών ηρωίνης. Τα ναρκωτικά βρέθηκαν στους αεραγωγούς δύο τουριστικών λεωφορείων, με τα οποία είχαν έρθει στην Ελλάδα (μέσω του τελωνείου Κήπων Εβρου) από την Τουρκία.

ΑΤΕ
Παραιτήσεις υποδιοικητών

Εκτός ΑΤΕ βρέθηκαν οι δύο υποδιοικητές Θ. Παπαγεωργίου και Δ. Σαντιξής, λίγο πριν εισαχθεί η Τράπεζα στο ΧΑΑ. Σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας γνωστοποιείται ότι οι Θ. Παπαγεωργίου και Δ. Σαντιξής υπέβαλαν την παραίτησή τους από τη θέση του υποδιοικητή της ΑΤΕ. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι υποψήφιος για τη θέση υποδιοικητή θα είναι ο Ν. Ζαχαριάδης, οικονομολόγος, πρώην γενικός γραμματέας διεθνών και οικονομικών σχέσεων του ΥΠΕΘΟ και τέως διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Εύξεινου Πόντου. Ο τελευταίος, μαζί με τον εναπομείναντα υποδιοικητή Χρ. Καζαντζή και φυσικά τον διοικητή Π. Λάμπρου, θα συνεχίσουν την «εκσυγχρονιστική» πολιτική ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος της ΑΤΕ, καθώς και των συνεταιριστικών βιομηχανιών που ελέγχει η Τράπεζα.

Εφοδος σε καταυλισμό

Μετά από έρευνα που πραγματοποίησε χτες η Δίωξη Ναρκωτικών σε καταυλισμό Αθιγγάνων - Αλβανών στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, συνελήφθησαν οι Αριστόπουλος Γεώργιος, Αριστόπουλος Ιωάννης και Τσιρίκλος Χαράλαμπος. Οπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, στην κατοχή του πρώτου βρέθηκε ένα πιστόλι, του δεύτερου 320 γραμμάρια χασίς και 1.423.000 δραχμές, προερχόμενα από αγοραπωλησία ναρκωτικών και στην κατοχή του τρίτου ένα πιστόλι, ένα φυσίγγιο πιστολιού και επτά φωτογραφικές μηχανές. Συνελήφθησαν, επίσης, άλλα δέκα άτομα για εξακρίβωση στοιχείων ταυτότητας και το νόμιμο της παραμονής τους στη χώρα.

Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα με θύμα έναν 20χρονο νεαρό σημειώθηκε χτες το απόγευμα στην Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης. Το ατύχημα έγινε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα στη συμβολή της Περιφερειακής με την οδό Κατσιμίδη, όταν πιθανά εξαιτίας παραβίασης φωτεινού σηματοδότη, μοτοσικλέτα χωρίς αριθμό κυκλοφορίας συγκρούστηκε με φορτηγό αυτοκίνητο. Νεκρός είναι ο οδηγός της μοτοσικλέτας, τα στοιχεία του οποίου μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν γίνει γνωστά. Οδηγός του φορτηγού είναι ο Ελευθέριος Μπεσίμογλου 48 ετών. Η Τροχαία διενεργεί έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, υιό, αδελφό και θείο

ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΝΤ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟ

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2001 και ώρα 3.00 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ανοίξεως.

Η σύζυγος: Μάρω. Οι κόρες: Νέλλη, Λένα. Η μητέρα: Ελένη. Τα αδέλφια: Πέτρος και Τζένη. Οι ανιψιές. Οι λοιποί συγγενείς.

Επιστρέφει νεκρός

Τρία άτομα πιάστηκαν από την Αστυνομία του Μεξικού ως υπεύθυνα για το φόνο του Κώστα Γιαννίτση, γιου του Ελληνα υπουργού Εργασίας. Η σορός του Κώστα Γιαννίτση έχει ήδη παραδοθεί στην ελληνική πρεσβεία στη μεξικανική πρωτεύουσα - όπου βρίσκεται και ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης - και έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη μεταφορά της στην Ελλάδα.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα για το θάνατο του Κώστα Γιαννίτση έστειλε στην οικογένεια του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσου Γιαννίτση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Συμπλοκή στις Φυλακές Αυλώνα

Μικροσυμπλοκή, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες, σημειώθηκε χτες το απόγευμα στις Φυλακές Ανηλίκων του Αυλώνα μεταξύ Ελλήνων και Κούρδων κρατουμένων και διήρκεσαν 15 λεπτά.

Οι κρατούμενοι αρχικά αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους και προξένησαν μικρές ζημιές. Μετά την παρέμβαση των σωφρονιστικών υπαλλήλων εισήλθαν κανονικά στα κελιά τους και δε χρειάστηκε ούτε η παρέμβαση της εξωτερικής φρουράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ