ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το μη έλεγχο της Ανατολής παραδέχεται η κυβέρνηση του Κιέβου

Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Εισαγγελία του Ντόνετσκ δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τους διαδηλωτές
Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Εισαγγελία του Ντόνετσκ δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τους διαδηλωτές
Συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση οι διαδηλώσεις στην Ουκρανία και ιδιαίτερα στις ανατολικές περιοχές ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση που στηρίζουν ΗΠΑ και ΕΕ. Οι πολιτοφυλακές των ρωσόφωνων προχώρησαν σε νέες καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων σε Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ και άλλες πόλεις, ενώ διεκδικούν διευρυμένη αυτονομία, ομοσπονδιοποίηση της χώρας και δημοψηφίσματα στις 11 Μάη, δηλαδή πριν τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές στις 25 Μάη. Τελευταία εξέλιξη η κατάληψη του κτιρίου της Εισαγγελίας του Ντόνετσκ, όπου κάτω από την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών οι δυνάμεις ασφαλείας (περίπου 100 αστυνομικοί), που πρόβαλαν αρχικά αντίσταση, τελικά υποχώρησαν. Χαρακτήρα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων πήραν και οι εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά σε όλη την Ουκρανία, όπου συμμετείχαν με τα λάβαρά τους οι κομμουνιστές στη χώρα.

Με αυτή την ανεξέλεγκτη πλέον από την κυβέρνηση του Κιέβου κατάσταση, ο λεγόμενος πρόεδρος της νέας εξουσίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι ουκρανικές αρχές είναι «ανίκανες να επιβάλουν την τάξη» στις ανατολικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο ένοπλων ομάδων και ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακό συναγερμό «υπό τον κίνδυνο εισβολής» της Ρωσίας με στρατεύματα στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση του Κιέβου προχώρησε επίσης σε μια κίνηση που ρίχνει «λάδι στη φωτιά», έχει υπό κράτηση το στρατιωτικό ακόλουθο της Ρωσίας στο Κίεβο ως «ύποπτο για κατασκοπεία» και του έδωσε εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αντέδρασε για τις «μιλιταριστικές - όπως τις χαρακτήρισε - δηλώσεις» της κυβέρνησης του Κιέβου που έχουν «στόχο να εκφοβίσουν το δικό του πληθυσμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Ρώσος ΥΠΕΞ : «Δίνουμε τη δυνατότητα στους εταίρους ...να ηρεμήσουν»

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, από τη Χιλή όπου βρίσκεται ως τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική (προηγήθηκαν επισκέψεις σε Κούβα, Νικαράγουα και Περού), σημείωσε ότι η χώρα του δεν θα προχωρήσει, άμεσα, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνία, αλλά διαμήνυσε πως ενδέχεται να αναθεωρήσει τη στάση της εάν επιβληθούν ευρύτερα μέτρα σε τομείς της ρωσικής οικονομίας.

«Δεν πρόκειται να προβούμε σε ανόητες ενέργειες... επιθυμούμε να δώσουμε στους εταίρους μας τη δυνατότητα να ηρεμήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ. Παράλληλα δήλωσε ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ ενός διαλόγου στην Ουκρανία υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ για την εξεύρεση μιας λύσης στην ουκρανική κρίση.

Πάντως, η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν του ζήτησε να «συμβάλει» στην απελευθέρωση των λεγόμενων επιθεωρητών του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), δηλαδή 6 στρατιωτικών από τη Δυτική Ευρώπη και 5 Ουκρανών που κρατούνται από τις πολιτοφυλακές των ρωσόφωνων στο Σλαβιάνσκ. Ο Πούτιν ζήτησε ωστόσο τον τερματισμό της βίας από την πλευρά της κυβέρνησης του Κιέβου και την έναρξη διαλόγου.

Πολύμορφες πιέσεις από τις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις πολύμορφες πιέσεις προς τη Ρωσία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκίμασε την απόφαση του Μπαχρέιν, συμμάχου των Αμερικανών στον Περσικό Κόλπο, να υπογράψει συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας με τη Ρωσία.

Παράλληλα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί στην Πολωνία τον Ιούνη, για την «Ημέρα της Ελευθερίας», που σηματοδοτεί την 25η επέτειο της επικράτησης της αντεπανάστασης στην πρώην σοσιαλιστική χώρα. Ο Ομπάμα θα μεταβεί κατόπιν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των ηγετών της Ομάδας των G-7 το διήμερο 4 και 5 Ιούνη, όποτε θα τεθεί επί τάπητος από τους ιμπεριαλιστές της Δύσης το ζήτημα της «αντιμετώπισης» της Ρωσίας, ένα ζήτημα βέβαια που εγείρει αντιθέσεις ανάμεσά τους και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Εγκρίθηκε το δάνειο από το ΔΝΤ

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε την Τετάρτη το διετές δάνειο προς την Ουκρανία, ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Υποτίθεται ότι αυτό το «πακέτο βοήθειας» θα εξασφαλίσει τη «μη χρεοκοπία», στην πραγματικότητα τη διάσωση του κεφαλαίου θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα με αντιλαϊκά μέτρα. Πάντως, προβλέπεται να δοθεί μια πρώτη μικρή δόση άμεσα και τα υπόλοιπα εξετάζονται μετά τις προεδρικές εκλογές.

ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ουκρανία και διατλαντικές σχέσεις στο επίκεντρο επίσκεψης της Μέρκελ

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- Διήμερη επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ ξεκίνησε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, επιδιώκοντας να εστιάσει το μεγαλύτερο μέρος των επαφών της στην αντιμετώπιση της κρίσης που εξελίσσεται στην Ουκρανία, να εμφανίσει «αρραγές» το αμερικανο-γερμανικό μέτωπο και να δείξει την «αποφασιστικότητα» των δύο χωρών απέναντι στη Ρωσία. Ωστόσο, αυτή η εικόνα δεν συνάδει καθόλου με τα όσα έχουν γίνει ως τώρα και την ουσία των αντιθέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους. Οι μεν γερμανικοί έχουν ισχυρές διασυνδέσεις με ρωσικά μονοπώλια στην Ενέργεια, και όχι μόνο, και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να διαρραγούν αυτές οι σχέσεις για να βρουν χώρο δράσης τα δικά τους μονοπώλια.

Σήμερα η Μέρκελ θα γίνει δεκτή στο Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, θα ακολουθήσει συνάντηση των δύο ηγετών και συζήτηση για όλα τα σημαντικά διμερή και διεθνή ζητήματα και θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου. Το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον) η Μέρκελ θα κάνει ομιλία στο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για τις διατλαντικές οικονομικές σχέσεις και την υπό διαπραγμάτευση συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ των δύο χωρών (TTIP).

Στην ατζέντα συναντήσεων της Γερμανίδας καγκελάριου προβλέπεται και συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μέλη του Κογκρέσου και στελέχη κορυφαίων μονοπωλιακών ομίλων.

ΣΥΡΙΑ
Σφοδρές συγκρούσεις και βομβαρδισμοί στο Χαλέπι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Κλιμάκωση των σφοδρών συγκρούσεων που σημειώνονται εδώ και βδομάδες από τα περίχωρα της Δαμασκού ως τα σύνορα της Συρίας με το Λίβανο παρατηρήθηκε χτες, ανάμεσα σε δυνάμεις του στρατού και αντικαθεστωτικούς Σύρους και ξένους ισλαμιστές μισθοφόρους, με στόχο τον έλεγχο της στρατηγικής ορεινής επαρχίας Καλαμούν.

Το ίδιο 24ωρο, «αντικαθεστωτικές» δυνάμεις στο Χαλέπι και το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στη Βρετανία κατηγόρησε τη συριακή πολεμική αεροπορία για βομβαρδισμό της αγοράς Χίλοκ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 33 ατόμων και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων και δεν είπε λέξη φυσικά για τις επιθέσεις με βομβιστικούς μηχανισμούς κατά πολιτών, όπως η πολύνεκρη επίθεση πρόσφατα στη Δαμασκό.

Νωρίτερα, χτες, στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Δαμασκού ολοκληρώθηκε η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Ιούνη που ανέρχονται συνολικά σε 24, μεταξύ των οποίων και ο νυν πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ Ασαντ.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
«Ελπίδες» Κέρι για επανάληψη της διαπραγμάτευσης

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την ελπίδα ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου παρά τα προβλήματα και τις ενέργειες των δύο πλευρών, που οδήγησαν, όπως είπε, σε διακοπή της διαπραγμάτευσης μετά από προσπάθειες εννιά μηνών, εξέφρασε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Οι δηλώσεις του Κέρι για το Παλαιστινιακό έγιναν στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, ένα 48ωρο από την εκπνοή της προθεσμίας της 29ης Απρίλη για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη ισραηλινο-παλαιστινιακής συμφωνίας, που τελικώς δεν κατέστη εφικτή, κυρίως εξαιτίας της αδιαλλαξίας της ισραηλινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νετανιάχου και τις κατασκευές εκατοντάδων νέων εποικισμών σε Δυτική Οχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Χτες, μάλιστα, στη διάρκεια εκδήλωσης στο Τελ Αβίβ για την επέτειο από την υπογραφή της Διακήρυξης Ανεξαρτησίας του Ισραήλ, ο Νετανιάχου γνωστοποίησε τα σχέδιά του να υποβάλει στη Βουλή σχέδιο νόμου ώστε να χαρακτηριστεί το Ισραήλ «εβραϊκό κράτος», γεγονός που αναμένεται να ρίξει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης με την Παλαιστινιακή Αρχή του Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, αφού κάτι τέτοιο μεταξύ άλλων θα ισοδυναμούσε με απεμπόληση των δικαιωμάτων επιστροφής και ιδιοκτησίας εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων.

Τέλος, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης εξέφρασε δυσφορία για την αναφορά της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία στη «ρατσιστική αντιπαλαιστινιακή δράση Εβραίων εξτρεμιστών εποίκων» κατά Παλαιστινίων σε Δυτική Οχθη και Ιερουσαλήμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ